Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

To jeszcze lepszy patent 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

10 minut temu, muzofan napisał:

OK. Dzięki za wyjaśnienie. Szkoda że wcześniej nie wiedziałem, to zamiast ustrojów za kolumnami włączyłbym sobie film z większą głębią i przestrzenią 🤣🤣

No dokładnie. Albo film z filharmonii np w Hamburgu. Akustyka super, a i ogólna atmosfera też fajna… :-))

Podaj model. 

To 18sound 18tlw3000, ktory slyszales w Trenner & Friedel Taliesin („zjawiskowy bas“ )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_7630.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To one bardziej pod OZ niz do OB

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, xajas napisał:

To 18sound 18tlw3000, ktory slyszales w Trenner & Friedel Taliesin („zjawiskowy bas“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Jak masz tak wielki glosnik, to nawet chinski tluczek gra zjawiskowym basem przy typowym, waskim slupku.

Natomiast jesli chcesz porownac ten glosnik do AE, to porownanie ma sens wylacznie w tej samej aplikacji, czyli w dipolu, a tutaj 18sound wypada juz slabo.

Dla porownania ten sam dipol z AE18 i tym 18Sound. Drugi wykres to pasmo z filtrem 1 rzedu, czyli szeregowa cewka 10mH.

bez fitra.jpg

Z cewka 10mH.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

58 minut temu, rafa napisał:

To one bardziej pod OZ niz do OB

Jeszcze bardziej do BR (jak wiekszosc przetwornikow PA), a mimo to chetnie stosowany w innych "audiofilskich" rozwiazaniach.

Znalazlem wiecej takich zastosowan, ktore ignoruja "optymalne parametry zastosowania" i funkcjonuja. 

BTW. w dzisiejszych czasach aktywnego (albo polaktywnego) sterowania modulem basowym, temat sprawnosci nie odgrywa zadnej roli ("moc" wzmacniaczy nic nie kosztutuje), a temat linearyzacji mniej lub bardziej korzystnego przebiegu charakterystyki tez dzieki aktywnemu sterowaniu/DSP nie jest az tak problematyczny  

11 minut temu, meloV8 napisał:

Jak masz tak wielki glosnik, to nawet chinski tluczek gra zjawiskowym basem przy typowym, waskim slupku.

Natomiast jesli chcesz porownac ten glosnik do AE, to porownanie ma sens wylacznie w tej samej aplikacji, czyli w dipolu, a tutaj 18sound wypada juz slabo.

Dla porownania ten sam dipol z AE18 i tym 18Sound. Drugi wykres to pasmo z filtrem 1 rzedu, czyli szeregowa cewka 10mH.

Ukryta Zawartość

Z cewka 10mH.jpg

Dzieki!

Czyli AE pasywnie z jedna cewka daje stosunkowo plaskie 85dB dla 30-200Hz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

W podobnej aplikacji (OB U-Frame IKEA!!!) ale aktywnej wyglada to troche inaczej (ale mierzone w miejscu odsluchu, bez wygladzania)

Ukryta Zawartość

IMG_5370.thumb.jpg.3b63d558eddf0ccd1e151e8099640b6e.jpg

IMG_5368.thumb.jpg.55809122efc67a55854cf6dce1c35fb1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odgroda U to zdecydowanie nie to samo, co plaska deska. Do tego masz pomiar z pomieszczenia, ktory ma duzy wplyw na pasmo glosnika.

Gdybys zrobil pomiar w polu bliskim, skorygowany o roznice odleglosci zrodel, oraz wynikajacej z tego przesuniecia fazy, to moglbys to porownac z symulacja w polu swobodnym.

Aby moc cokolwiek porownac, musisz miec te same warunki do porownania.

Na to juz za pozno. Juz je przerobilem na OZ. Tak lepiej pasuja do calosci i do mojej koncepcji

Edytowane przez xajas
6 godzin temu, muzofan napisał:

Niezły kawał urządzenia.

Nie przeszkadza Ci TV przy odsłuchu? Ja u siebie musiałem usunąć TV z linii kolumn gdyż wpływał lekko na krzykliwość średnicy. Chyba że do odsłuchu zdejmujesz lub zasłaniasz, to nie było tematu 😉

Wildze ze juz za mnie odpowiedzieli, lepsza namacalność i wgląd czy "podgląd" źródeł pozornych 😉

U ciebie było tak a u mnie inaczej, testowałem bez TV, z różnymi panelami zawieszanymi na TV, u mnie krzykliwość i przesuniecie centrum do przodu było gdy powiesiłem rozpraszacze wokół TV, po zdjęciu TV centrum tak wycisza ze brak namacalności, to plastikowy ekran i działa jak dyfuzor miedzy kolumnami, nie daje efektu rozpraszania ale działa na przybieżenie centrum, w tej chwili scena trzyma proporcjonalności, po zdjęciu TV czy zawiedzeniu absorber można ingerować ze scena się oddali ale automatycznie się zmniejszy wiec wole z TV i mieć pełną panoramę od kolumny do kolumny, a bardzo szeroko rozstawione ZG daje świetny efekt

Widocznie przez szeroką bazę między kolumnami odbicie z tyłu nie wypada na ekranie 😉. U mnie baza to około 210 cm więc idealnie wypadało na ekranie, niestety lub stety.

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

U mnie tez na ekran, tylko w zależności od rozstawu, odległości i kąta skręcenia kolumn można wpływać na nasilenie centrum, szerokość panoramy, początku i głębi sceny

U mnie już problemu z tym nie ma, na szczęście. Wszystkie odbicia mam opanowane w kontrolowany sposób 😁. Najważniejsze że z TV na ścianie dobrze gra właścicielowi.

3 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Wildze ze juz za mnie odpowiedzieli, lepsza namacalność i wgląd czy "podgląd" źródeł pozornych 😉

U ciebie było tak a u mnie inaczej, testowałem bez TV, z różnymi panelami zawieszanymi na TV, u mnie krzykliwość i przesuniecie centrum do przodu było gdy powiesiłem rozpraszacze wokół TV, po zdjęciu TV centrum tak wycisza ze brak namacalności, to plastikowy ekran i działa jak dyfuzor miedzy kolumnami, nie daje efektu rozpraszania ale działa na przybieżenie centrum, w tej chwili scena trzyma proporcjonalności, po zdjęciu TV czy zawiedzeniu absorber można ingerować ze scena się oddali ale automatycznie się zmniejszy wiec wole z TV i mieć pełną panoramę od kolumny do kolumny, a bardzo szeroko rozstawione ZG daje świetny efekt

Taki telewizor po srodku to zlo. Podobnie jak szklana tafla okna. Okno zazwyczaj mozna przyslonić jakaś zasłona czy kotarą, do telewizora trzeba cos wymysleć. Tam powinien byc jak najbardziej szerokopasmowy rozpraszacz.

Po prostu sie przyzwyczaileś 🙂 . I wszystko zestroiles pod ten TV, wlacznie ze starym dywanem 😉 . Bez telewizora musialbys od poczatku bawić sie audio bizuterią.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Taki telewizor po srodku to zlo. Tam powinien byc jaknajbardziej szerokopasmowy rozpraszacz.

Po prostu sie przyzwyczaileś 🙂 .

Zeby coś sugerować, musiałbyś wiedzieć co na tej ścianie wyprawiałem czy wiesztalem
W tej chwili mimo ze stoją kolumny to jest poczucie jakby ich nie było, jest panorama muzyki ponad 4m

9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Zeby coś sugerować, musiałbyś wiedzieć co na tej ścianie wyprawiałem czy wiesztalem
W tej chwili mimo ze stoją kolumny to jest poczucie jakby ich nie było, jest panorama muzyki ponad 4m

A skad wiesz czy tak szeroko to jest dobrze 😉 ?

No nie mów mi, ze z telewizorem jest lepiej niz z rozpraszaczem z prawdziwego zdarzenia.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

4 minuty temu, pmcomp napisał:

A skad wiesz czy tak szeroko to jest dobrze 😉 ?

No nie mów mi, ze z telewizorem jest lepiej niz z rozpraszaczem z prawdziwego zdarzenia.

Chcąc mieć takiej wielkości źródła pozorne to tak jest dobrze

W moim przypadku gdzie ZG stoją blisko ściany która tez odbija, to TV który jest przy scianie nie daje poczucia przesunięcia centrum (przod tył)
Inna sprawa gdy za kolumnami mamy dużą przestrzeń, gdy robi się tunel miedzy ZG albo wąski rozstaw wnosi podbite centrum miedzy kanałami stereo

18 minut temu, piano napisał:

przed laty jak lew walczyłem, aby pozbyć się TV. Czyżbym przelał krew nadaremnie?

Jak najbardziej słusznie uczyniłeś 😁. Ja nie widzę TV między zg. Absorbery plus dyfuzory 1D robią właściwą robotę. 

19 minut temu, piano napisał:

przed laty jak lew walczyłem, aby pozbyć się TV. Czyżbym przelał krew nadaremnie?

Przeciez ty masz trochę pojęcia o akustyce, to chyba wiesz ze można na nią wpływać i modelować 

W dodatku nie polecam wróżyć z fusów

Gość

(Konto usunięte)

ustroje akustyczne można zmontować jako jeżdżący parawan i na czas odsłuchu przysłaniać  nimi tv czy duże okna.... ale takie rozwiązanie wymaga oczywiście sporo miejsca

22 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Przeciez ty masz trochę pojęcia o akustyce, to chyba wiesz ze można na nią wpływać i modelować

właśnie zwątpiłem w moje pojęcie, bo modelować i wpływać, to jak najbardziej, ale pierwsze słyszę, ze za pomocą TV 

Można wybaczyć w START, ale w hajendzie? 

Róbta co chceta, ale Maciek tego nie kupuje. 

Ja mam właśnie dyfuzory z boku zasłaniające częściowo okno. Łatwe do demontażu w przypadku konieczności życiowej 😉

9 minut temu, slawek.xm napisał:

ustroje akustyczne można zmontować jako jeżdżący parawan i na czas odsłuchu przysłaniać  nimi tv czy duże okna.... ale takie rozwiązanie wymaga oczywiście sporo miejsca

Mozna, testowałem, nawet grube przezroczyste panele kopiłem i stawiałem aby odgrodzić pomieszczenie i storczyc symetrie dla odbić

28 minut temu, piano napisał:

właśnie zwątpiłem w moje pojęcie, bo modelować i wpływać, to jak najbardziej, ale pierwsze słyszę, ze za pomocą TV 

Można wybaczyć w START, ale w hajendzie? 

Róbta co chceta, ale Maciek tego nie kupuje. 

Opisze, ucz się bo wiecznie żyć nie bede ..... 😉

Wyobraź sobie rozstaw ZG na 2m i kąt skierowany na słuchacza, teraz sobie wyobraź ze rozstawiasz je na ponad 4m, gdy je skręcisz na słuchacza to mimo dużego rozstawu panorama nie będzie pełna ale centrum wyraźne, jak przy rozstawie ponad 4m zmienisz kąt ze ZG skierowane będą ca. 0,5m na strony słuchacza to centrum się wyciszy i lekko wycofa, gdy zastosujesz panel plaski, drewno plastik to centrum i namacalność wraca, przy uwypuklonych dyfuzorach następuje przesuniecie w stronę słuchacza, a ja słuchacz już się nie mogę oddalić bo pomieszczenie nie pozwala.

Szkolenie zakończone prześlij kasę dla potrzebujących

Edytowane przez .:Gerard:.
1 godzinę temu, piano napisał:

Czyżbym przelał krew nadaremnie?

Nie, TV pomiędzy kolumnami to ...

45 minut temu, slawek.xm napisał:

tv wyrzucić

TV to jest kupa żelastwa, powoduje katastrofalne warunki pracy dla kabli oraz urządzeń.

A nie lepiej przepowiadać pogodę ? Moze ktoś groszem sypnie

Maki ujowe, BR najgorsze, TV psuje, ustawienie kiepskie, lampy chińskie, gruby dywan to porażka ..., rozstaw taki wielki nieprawidłowo.
To na pewno psychoakustyka !!! Możliwe ze to w ogóle nie gra tylko mi się wydaje ..... "A tam cicho byc"

Wrócę za parę godzin, na trzeźwo tutaj nie da rady 

• Pokaż nowe odpowiedzi