Skocz do zawartości
IGNORED

Ocieplenie/złagodzenie systemu audio

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mój aktualny system składa się z przedwzmacniacza Audio Analogue Bellini, wzmacniacza Audio Analogue Donizetti, DAC Topping E70 i głośników Jean Marie Reynaud Lucia. Za źródło robi komputer stacjonarny lub alternatywnie WiimMini (tutaj jednak słyszalnie gorsza jakość w porównaniu z PC), muzyka puszczana z Tidal HiFi plus (głównie jazz, muzyka filmowa, rb&soul). Generalnie system gra (za) bardzo jasno i detalicznie, niskie tony czasami brzmią zbyt ostro. Zastanawiam się co mógłbym zmienić w systemie aby trochę złagodzić przekaz. Nie za bardzo wiem w którym kierunku najlepiej pójść, moja pierwsza myśl to wprowadzić przedwzmacniacz lampowy, jednak nie chciałbym wydawać zbyt dużej kwoty (tutaj też pytanie jaki budżet adekwatnie przeznaczyć na zmianę/modernizację biorąc pod uwagę poziom obecnych komponentów systemu audio). Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie to chętnie się z nimi zapoznam.

Edytowane przez Fajfoll
12 minut temu, piotrek7 napisał:

Wywalić Toppinga i kupić porządny przetwornik 

I popracować nad akustyką 

jakieś konkrety do 2 tysięcy?

Te kolumny tak grają i tego nie przeskoczysz. Możesz dowolnie żonglować pozostałym sprzętem i nic to nie da. Najprostszy ruch to zmiana kolumn na takie, które będą miały większą średnicę woofera jeśli chcesz uzyskać to co podkreśliłeś w temacie wątku.

Zanim zaczniesz jakiekolwiek zmiany w systemie w pierwszej kolejności zgadzam się abyś wymienił najpierw przetwornik na coś bardziej dociążonego i mięsistego np. Rega DAC, Abrahamsen V6.0 czy Musical Fidelity MX-DAC

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Te kolumny tak grają i tego nie przeskoczysz. Możesz dowolnie żonglować pozostałym sprzętem i nic to nie da. Najprostszy ruch to zmiana kolumn na takie, które będą miały większą średnicę woofera jeśli chcesz uzyskać to co podkreśliłeś w temacie wątku.

Nie powiedział bym żeby Lucia grała twardo i jasno. Do kwestii niskich tonów można by się było przyczepić ale ja też obstawiał bym tu wina toppinga.

Chociaż wiadomo że więcej uzyskasz zmieniając właśnie kolumny. 

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie powiedział bym żeby Lucia grała twardo i jasno....

W porównaniu z kolumnami z większym tweeterem jest poczucie, że Lucie nie mają dołu pasma - jakby grały tylko średnicą i górą.

4 minuty temu, Elbing napisał:

W porównaniu z kolumnami z większym tweeterem jest poczucie, że Lucie nie mają dołu pasma - jakby grały tylko średnicą i górą.

No tak. Czyli grają średnica. 

Trochę jak szerokopasmowe. 

W Daleko idącym Porównaniu. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

...obstawiał bym tu wina toppinga.

Więc pierwsze co bym zrobił to pominął Toppinga i porównał: jakiś stary CD, komp czy komórka przez minjack... cokolwiek.

11 godzin temu, Fajfoll napisał:

Nie za bardzo wiem w którym kierunku najlepiej pójść...

Powiem, w którym nie pójść: nie stań się pseudoaudiofilem, który nieudany zakup kolumn próbuje naprawić wymieniając w nieskończoność bzdety.

Jeśli osie kolumn masz wycelowane w uszy, to przetnij je metr przed sobą lub za sobą - może to coś zmieni, może nie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Przecież te kolumny (o ile można je tak nazwać) są wielkości pudełka po butach: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak można oczekiwać z tak małego głośniczka wypełnionego i dociążonego (czyli ciepłego) brzmienia? Tam jest 13 cm na basie więc jak niby ma powstać dźwięk? Praw fizyki nie da się oszukać.

Tak jak radzą powyżej - sprzedać i nabyć normalne zestawy głośnikowe.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Jeszcze się teraz okaże że do wymiany będzie 50% systemu 😛

Ale dobra wracając do podstaw czy robiłeś od tych kolumn w momencie kiedy je kupowałeś?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. W pierwszej kolejności wymienię Toppinga E70 na coś innego - pytanie na jaki do 2 tysięcy aby ocieplić przekaz. Jeśli to nie pomoże to wezmę się za głośniki chociaż nie w pełni zgodzę się z ich krytyką (np. nie odczuwam niedostatku basu, być może na moje potrzeby/słuch jest wystarczający).

Teraz, xajas napisał:

Wsadz te 2 tysiace w subwoofer, to sensownie „ocieplisz“ caly system

A jakiś konkretny subwoofer masz na myśli?

1 minutę temu, Fajfoll napisał:

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. W pierwszej kolejności wymienię Toppinga E70 na coś innego - pytanie na jaki do 2 tysięcy aby ocieplić przekaz. Jeśli to nie pomoże to wezmę się za głośniki chociaż nie w pełni zgodzę się z ich krytyką (np. nie odczuwam niedostatku basu, być może na moje potrzeby/słuch jest wystarczający).

Nowy czy używany? Lepiej nowy bo możesz wypożyczyć. 

Weź sobie dosłownie na testy z atolla, nuprime, projecta. Weź go na tydzień będziesz wiedział czy to jest słuszny kierunek czy jednak kolumny.

Ale słuchałeś przed wyborem?

Subem nie poprawisz tego

19 godzin temu, Fajfoll napisał:

Generalnie system gra (za) bardzo jasno i detaliczni

3 minuty temu, xajas napisał:

Wsadz te 2 tysiace w subwoofer, to sensownie „ocieplisz“ caly system

Czyli dużo basu = ciepło i dlatego polecasz subwoofer? 

A jakiś konkretny subwoofer masz na myśli?

Typowi kandydaci w tych regionach cenowych to rel t5 t7, SVS 1000, 1000-Pro,…
Rozejrzyj sie troche w tym polu i powroc spowrotem z tematem, to wtedy mozna podejsc do tego troche bardziej dokladnie, jak juz bedziesz wiedzial, ile max mozesz wydac i np. czy w okolicy mozesz ktorys z nich posluchac/poz—czyc
Czyli dużo basu = ciepło i dlatego polecasz subwoofer? 

Ja zawsze polecam subwoofer.
A szczegolnie gdy brakuje ciepla.
A przy takich malych glosniczkach to juz szczegolnie szczegolnie
37 minut temu, Fajfoll napisał:

nie odczuwam niedostatku basu, być może na moje potrzeby/słuch jest wystarczający

Odczuwasz, tylko nie zdajesz sobie z tego sprawy. Nie masz basu w ogóle, masz coś co go udaje. Głośnik 13 cm basu nie wytworzy, może co najwyżej emulować jakieś niskie częstotliwości. Bas to nie jest bum bum jak z niemieckiej dyskoteki. Bas ma za zadanie dopełniać i wypełniać a nie buczeć i dudnić. Bez dolnego zakresu instrumenty grają jak wykastrowane stąd masz wrażenie, że jest ostro, chłodno, jasno, detalicznie itp. Nawet jakbyś teraz podkręcił na wzmacniaczu bas czy dodał korektor w tor to niczego nie poprawisz bo niskich czestotliwości po prostu nie ma jak wytworzyć na tak małym głośniczku.
Sub też niczego nie poprawi bo będzie musiał być wysoko cięty i będziesz miał jakieś dziwaczne, niekoherentne brzmienie.
Jeżeli nie dokonasz odważnej zmiany (nowe kolumny) to będziesz się kręcił w kółko i wpadniesz w jakąś audiofilską (tfu) głupotę i zaczniesz wymieniać kable, wtyczki, przetworniki, bezpieczniki i cholera wie co jeszcze.

Mam samochód co nie przyśpiesza - co zrobić? Zmień opony, dołóż spojler, zamontuj aerodynamiczne wycieraczki, zdejmij antenę z dachu, zamontuj fotele kubełkowe - nie! Po prostu kup samochód co ma odpowiednie przyśpieszenie.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

8 minut temu, yayacek napisał:

Sub też niczego nie poprawi bo będzie musiał być wysoko cięty i będziesz miał jakieś dziwaczne, niekoherentne brzmienie.

Idealnie raczej nie będzie, ale poprawa miękkości basu będzie kolosalna.

Godzinę temu, Fajfoll napisał:

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. W pierwszej kolejności wymienię Toppinga E70 na coś innego...

Tak w ciemno, bez przekonania się, czy wymiana Toppinga może pomóc?

A wystarczy kiedyś przekroczyć choćby 2x te 2 500 obrotów na minutę 😉 

I samochód zacznie dynamiczniej jeździć. Bez inwestycji w subwoofer 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

26 minut temu, audioburak napisał:

A wystarczy kiedyś przekroczyć choćby 2x te 2 500 obrotów na minutę 😉 

I samochód zacznie dynamiczniej jeździć. Bez inwestycji w subwoofer 😉 

Nie mąć, bez sub za to z midwooferami 13' cud sié nie stanie.

Żeby nie wiem jak zaklinać rzeczywistość i nie wiem co podłączać pod te Lucie to one basu nie mają i mieć nie będą. Ja je testowałem na Advance Acoustic x-i75 - a temu wzmakowi akurat basu nie brakuje. Wymiana czegokolwiek w torze nie da absolutnie nic - no 13 calowy woofer nie wygeneruje basu...

P.S. Nawet wyłączenie opcji ByPass i podbicie basu na wzmaku nic nie dało - dalej grało bez dołu, jednak zbyt ostro, metalicznie, jasno...

Edytowane przez Elbing

Przy końcówce Donizetti o mocy 2x500W przy 4 ohmach to zdecydowanie odpowiedni dobór kolumn z dużym wooferem i odpowiednio nisko strojonych. Niby można by dodać subwoofer ale przy tak dużej mocy wzmacniacza to traci techniczny sens.

23 minuty temu, paww napisał:

2x500W przy 4 ohmach

Jeśli 2x500W nie pomogło tym monitorkom, to żadne audiofilskie rytuały im nie pomogą.

W dniu 20.04.2023 o 21:04, Fajfoll napisał:

Cześć,

Mój aktualny system składa się z przedwzmacniacza Audio Analogue Bellini, wzmacniacza Audio Analogue Donizetti, DAC Topping E70 i głośników Jean Marie Reynaud Lucia. Za źródło robi komputer stacjonarny lub alternatywnie WiimMini (tutaj jednak słyszalnie gorsza jakość w porównaniu z PC), muzyka puszczana z Tidal HiFi plus (głównie jazz, muzyka filmowa, rb&soul). Generalnie system gra (za) bardzo jasno i detalicznie, niskie tony czasami brzmią zbyt ostro. Zastanawiam się co mógłbym zmienić w systemie aby trochę złagodzić przekaz. Nie za bardzo wiem w którym kierunku najlepiej pójść, moja pierwsza myśl to wprowadzić przedwzmacniacz lampowy, jednak nie chciałbym wydawać zbyt dużej kwoty (tutaj też pytanie jaki budżet adekwatnie przeznaczyć na zmianę/modernizację biorąc pod uwagę poziom obecnych komponentów systemu audio). Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie to chętnie się z nimi zapoznam.

Spróbuj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odczuwasz, tylko nie zdajesz sobie z tego sprawy. Nie masz basu w ogóle, masz coś co go udaje. Głośnik 13 cm basu nie wytworzy, może co najwyżej emulować jakieś niskie częstotliwości. Bas to nie jest bum bum jak z niemieckiej dyskoteki. Bas ma za zadanie dopełniać i wypełniać a nie buczeć i dudnić. Bez dolnego zakresu instrumenty grają jak wykastrowane stąd masz wrażenie, że jest ostro, chłodno, jasno, detalicznie itp. Nawet jakbyś teraz podkręcił na wzmacniaczu bas czy dodał korektor w tor to niczego nie poprawisz bo niskich czestotliwości po prostu nie ma jak wytworzyć na tak małym głośniczku.
Jeżeli nie dokonasz odważnej zmiany (nowe kolumny) to będziesz się kręcił w kółko

Na temat „niekoheretnego“ brzmienia

Jestem zdecydowanie zwolennikiem WIELKICH zestawow glosnikowych, ale nie zawsze warunki/przekonanie na nie pozwalaja, wiec w takich wypadkach nie przekreslal bym mozliwosci rozszerzenia systemu subwooferem.

Ja tez mam takie male pierdziawki, ktorym z zasady brakuje „ciepla“ i pelnego brzmienia

Ukryta Zawartość

Ale ja lubie cieplo i pelne brzmienie wiec uzupelnilem je malym prostym subwooferkiem.

Nie, nie musialem subwoofera wysoko ciac. Monitorkow tez nie (same sie „ciely“).
Cialem tylko subwooferek. I to nisko.

I co z tego wyszlo?

CIEPLO i PELNE BRZMIENIE.

Czerwone jest „ZIMNE“, z zielonym jest „CIEPLE“

Bild30_07.22um11_45.thumb.jpg.6f2ec81065a56e84d1989b3325a1df45.jpg

IMG_1866.thumb.jpg.b4ce4aef002606d260f29c23fa2ed865.jpg

A tego niekoherentnego subwoofera musisz dobrze szukac, by go zlokalizowac i znalezc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi