Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer transport z wyższej półki

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, marcinmarcin napisał:

W sensie ze uśrednia 😉 

Pewnie prawda po środku. 

Testowane urządzenia mają (nie wiem, tylko przypuszczam) bardzo przeciętne wyjścia cyfrowe. Mają grać z wbudowanymi DAC, a nie z zewnętrznymi,  i musi zagrać korzystniej z wbudowanym. Przecież nikt nie będzie sobie strzelał w kolano, to nie transporty cd.

13 godzin temu, OLES napisał:

Pewnie prawda po środku. 

Testowane urządzenia mają (nie wiem, tylko przypuszczam) bardzo przeciętne wyjścia cyfrowe. Mają grać z wbudowanymi DAC, a nie z zewnętrznymi,  i musi zagrać korzystniej z wbudowanym. Przecież nikt nie będzie sobie strzelał w kolano, to nie transporty cd.

Z drugiej strony,  transmisja po coax i spdif ma swoje ograniczenia, króluje i2c, i2s i bt. Nikt już nawet nie stara się o wypieszczone wyj. coax. Gatunek umierający,  jedynie jeszcze tranporty cd trzymają poziom, chociaż tu też oversapling do dsd i konwersja na np usb etc., stawiają wyj. Coaxial na straconej pozycji.

Dziwne to, co piszesz o innuos. Ja mam zen mini mk3. Nigdy, mimo że mam mało przepustowy internet, nigdy nie zerwał połączenia. Powiedziałbym nawet, że oprogramowanie innuos jest jego najmocniejsza stroną. Może wobec tego urządzenie jest uszkodzone. Sprawdź też na stronie innuos czy aby nie ma aktualizacji oprogramowania.

Kolega pisał o Zen od iFi.
W dniu 9.05.2023 o 12:23, wojtek_o napisał:

Zauważyłem dwa problemy. Pierwszy polega na tym, że jak włączam urządzenie to od razu pojawia się w Tidalu, ale w rzeczywistości nie jest jeszcze gotowe do pracy. Przez pierwsze 2-3 minuty od wciśnięcia guzika odtwarzacz jest nieresponsywny i np Tidal niby się łączy, pasek postępu się przesuwa, a urządzenie nie gra... Trzeba parę razy przełączyć urządzenie w Tidalu i dopiero zaskoczy. Fajnie gdyby przynajmniej dioda na przednim panelu sygnalizowała pełną gotowość do pracy. Jeśli odczekam te 2-3 minuty, to zwykle gra już bez problemów.

A drugi problem jest bardzo sporadyczny - czasem włączam album, gra przez godzinę i przestaje... a po chwili znowu zaczyna odtwarzać. Nie sądzę, żeby były to problemy z internetem. Ale tak czy inaczej ten problem jest o wiele mniej dokuczliwy niż pierwszy, opisywany powyżej.

Czy kontaktowałeś się może w tej sprawie z Customer Supportem? 🙂

W dniu 12.05.2023 o 09:23, OLES napisał:

Z drugiej strony,  transmisja po coax i spdif ma swoje ograniczenia, króluje i2c, i2s i bt. Nikt już nawet nie stara się o wypieszczone wyj. coax. Gatunek umierający,  jedynie jeszcze tranporty cd trzymają poziom, chociaż tu też oversapling do dsd i konwersja na np usb etc., stawiają wyj. Coaxial na straconej pozycji.

Nie że się czepiam ale bluetooth nie ma ograniczeń?

Próbowałeś kiedyś sprzętu Linna? Jako źródło polecam Linn Majik DS - niezawodność, jakość oraz dopracowany soft.

Cytat

W dniu 19.05.2023 o 07:56, belami napisał:

Próbowałeś kiedyś sprzętu Linna? Jako źródło polecam Linn Majik DS - niezawodność, jakość oraz dopracowany soft.

Mówisz o tym starszym modelu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak u nich że wsparciem oo tylu latach?

Ukryta Zawartość

Wsparcie jest ciągle. Aktualizacja softu na bierząco. Mam taki model od jakichś 6-7 lat i złego słowa nie powiem. Nie obsługuje mqa, ale taka jest polityka firmy i wyjaśniają to na swojej stronie. Obsługa NAS, radio i serwisy streamingowe. Używam z zewnętrznym DACkiem. Jako transport rewelacja. 

• 2 miesiące później...

Miałem Denona DNP-800. O ile pamiętam ma tylko cyfrowe wyjście optyczne. A to trochę słabo. Zastąpiła go Yamaha np-303s z której po wyjciu coax Tidal i pliki brzmiał dużo lepiej , a po modyfikacji i z lepszą sieciówką to juz była przepaść. Na poziomie średniego CD, ale ciągle ewidentnie słabiej niż z dobrego CD. Może i mnie spalą tu zaraz na stosie , ale chyba z różnych powodów nie jest możliwy streaming z Tidala na poziomie bardzo dobrego transportu CD. 

W dniu 10.05.2023 o 09:20, Aprox napisał:

TAGA TWA-10B, BS, Silent Angel M1T, NAD C658, Lumin U1 Mini i ostatnio Audiolaba 7000N - każdy z nich był tylko źródłem, podłączony do tego samego Dac-a na takich samych ustawieniach. Po przesłuchaniu wybranego repertuaru z kilku gatunków muzyki razem z synem który zajmuje się realizacją dźwięku w małym studiu nagraniowym stwierdziliśmy że w porównaniu z posiadanym przeze mnie streamerem Denona DNP-800 nie usłyszeliśmy jakiejkolwiek różnicy w brzmieniu

Witaj

Jak reszta systemu wygląda? Jaki dac,wzmaczniacz, kolumny? Bo to jest wręcz nieprawdopodobne co piszesz. Każdy transport gra inaczej.

Ok już widzę. RME ADI-2 i Denon 1600. No to już jest przyzwoity sprzęt. Powinno być słychać zmiany jak na dłoni.

W dniu 9.05.2023 o 20:22, chcheckitout napisał:

A ja bawiłem się w drogie Auralici, Luminy itp i ? Sotm SMS200 zawsze wygrywał.

Też miałem taką sytuację, że u kolegi w systemie Wiim Pro za 800zł zagrał porównywalnie do Lumina U1 mini, a może nawet lepiej. Leżał tam dac, także to o niczym nie świadczy. Sytuacja odnosi się do twojego systemu i wcale nie oznacza, że te transporty są gorsze od Sotma. Jestem przekonany, że w odpowiedniej konfiguracji Sotm neo by nie miał czego szukać.

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

• 8 miesięcy później...

Szukam także Streamer Transport (bez DAC, bo mam Musical Fidelity M6X DAC) mający na pokładzie Deezer i Airplay 2. I nie ma nic poza Moon Mind 2 z dodatkowym modułem Airplay2.

Nie ma nic rozsądnego w cenie ok. 5000 zł.  

13 godzin temu, hlary napisał:

Nie ma nic rozsądnego w cenie ok. 5000 zł

Bardzo dobry jest Silent Angel m1t. 

Ja szukam jakiegos transportu do 7-8 tysiecy ale chcialbym to laczyc z zewn DAC po i2s i nie. wiedze nic sensownego

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ja szukam jakiegos transportu do 7-8 tysiecy ale chcialbym to laczyc z zewn DAC po i2s i nie. wiedze nic sensownego

Matrix audio element s

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Holo Audio Red - zarówno pod względem pomiarowym, jak i z opinii górna półka, więc jest coś sensownego...

i to za znacznie mniej, z tego co kojarze około 1k Euro aktualna cena

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Ale on nie ma Deezera na pokładzie

9 godzin temu, gzrech napisał:

Matrix audio element s

jeszcze miesiac temu pytalem o niego i nie bylo go w zadnym sklepie. Na internetach opinie mieszane. Jakis problem z czytaniem pamieci. streamer od wakacji zeszlorocznych dostepny na zachodzie ale jakos achów ochów nie widac. Ma nawet zegary na pokladzie chocnie wiem czy w dacu nie wystarcza.

8 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Holo Audio Red

Tez mysle o tym choc znowu, u nas nie ma w sklepach i jakos nie ma yez za duzo uzytkownikow. 

8 godzin temu, hlary napisał:

Nigdy nie sluchalem deezera, ale ma cala reszte. Ma bardzo duzo serwisow. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

8 godzin temu, hlary napisał:

No właśnie to jest dla mnie również problem! Co ciekawe, niższy model Silent Angel ma Deezer, a wyższy nie... te Chinole jakieś dziwne są.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Na internetach opinie mieszane.

Od lat powtarzają się te same opinie o urządzeniach tej marki. Świetne pod względem brzmienia. Oprogramowanie mówiąc bardzo dyplomatycznie do dupy. A źródło cyfrowe jest tyle warte co jego oprogramowanie. Dlatego całkowicie straciłem zainteresowanie tą marką. 

Soundaware. To samo, pod względem brzmienia sprzęty z "wyższych sfer" hi-fi. Bardzo niestabilne oprogramowanie. Nie wiem, czy coś poprawiono w tym zakresie. Mają I2S

Godzinę temu, EmilioE napisał:

No właśnie to jest dla mnie również problem! Co ciekawe, niższy model Silent Angel ma Deezer, a wyższy nie... te Chinole jakieś dziwne są.

Dziwne te Chinole ale tak samo dziwne są te serwisy streamingowe. Niby w ich interesie jest to aby streamer obsługiwał ich serwis ale w praktyce różnie to bywa. Kiedyś człowiek odpowiedzialny w Silent Angel za kontakty z użytkownikami opisywał mi problemy jakie mieli z Tidalem i Amazonem. Z tym ostatnim finalnie dali sobie chyba spokój ze względu na warunki jakie narzucał Amazon. A szkoda bo jakość dźwięku, dostępność do nagrań, których nie ma w innych serwisach stanowi o wysokiej wartości Amazona.

Dlatego najlepszy streamer to w mojej ocenie 

Ukryta Zawartość

+

mini PC z małym monitorem dotykowym.

Wszystkie możliwe serwisy, platformy, niezależność od aktualizacji oprogramowania. Dla mnie to optymalne rozwiązanie

Ukryta Zawartość

Jeśli dla mnie pliki i streaming miałyby być głównym źródłem muzyki to polecam takie rozwiązanie z , którego sam korzystam. Roon ( na NUC za kilka stów), który ma aktualizacje co chwilę i trudno chyba znaleźć firmę,  która aktualizuje soft swojego streamera tak często + end point (u mnie Moon Mind 2). Sam Moon już jest brzmieniowo bardzo dobry, a te same pliki odtwarzane nie z apki Moona tylko przez Roon są tylko o włos gorsze brzmieniowo od CD ( Mark Levinson No 390s). Moon ma mega stabilny soft. Fakt Moon nie ma I2S i obsługuje "tylko" do 192khz, jeśli potrzeba więcej trzeba wybrać inny end-point roon ready. 

14 minut temu, carlos med napisał:

Roon ( na NUC za kilka stów), który ma aktualizacje co chwilę i trudno chyba znaleźć firmę, 

Tylko ile jeszcze ten Roon w ogóle będzie po wykupieniu go przez Samsunga?

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 12.05.2023 o 09:23, OLES napisał:

Ma tylko jedno: max. do 24/192. Są urządzenia, które po dwóch SPDIF potrafią wyprowadzić do DSD 128 i DXD. Mam na mysli transport dCS NB, a nie transport CD.

Chyba nie słuchałeś dobrego coaxa w porównaniu do USB.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Są urządzenia, które po dwóch SPDIF potrafią wyprowadzić do DSD 128 i DXD.

Korzystając z spdif można transmitować jakiekolwiek dane, ale nie jest to pcm spdiff.

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Chyba nie słuchałeś dobrego coaxa w porównaniu do USB.

Używam pomiędzy transportem a dac tylko i wyłącznie transmisji pcm spdiff po coaxial. Ale gram tylko z cd. Streamer tylko do radia, też po coax, ale tutaj nie przywiązuję zbytniej wagi do połączenia. 

Edytowane przez OLES
35 minut temu, OLES napisał:

Korzystając z spdif można transmitować jakiekolwiek dane, ale nie jest to pcm spdiff.

Używam pomiędzy transportem a dac tylko i wyłącznie transmisji pcm spdiff po coaxial. Ale gram tylko z cd. Streamer tylko do radia, też po coax, ale tutaj nie przywiązuję zbytniej wagi do połączenia. 

Po 2xSPDIF przechodzi DXD czyli PCM 24/384, a DSD64 i DSD128 przechodzi jako DoP czyli DSD też w kontenerze PCM. Więc nie wiem co miałeś na myśli.

Muszę przewietrzyć mój system…

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że jeśli o brzmienie chodzi to zależy ono od masteringu, format właściwie jest bez znaczenia, więc te rozważania są pozbawione sensu. Tym bardziej, że  chodzi o transmisję sygnału cyfrowego.

Ale coż legendy trzeba podtrzymywać -  z jednej strony by uzasadnić handlowo pewne niedorzeczności, a z drugiej by znaleźć usprawiedliwienie dla własnego braku wiedzy 😄

3 hours ago, lemo said:

Tak naprawdę to nie ma ludzi na świecie dużo mądrzejszyc niż ja. Tak to miało być.9

Po pierwsze - nigdy czegoś takiego nie napisałem.

Po drugie umysłowość autora cytowanych słów wypisz wymaluj odpowiada temu co prezentują przeciętni zwolennicy grających kabli, transportów i podobni im "guru".  To jest ten sam typ zaściankowego zacofania.

15 godzin temu, bum1234 napisał:

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że jeśli o brzmienie chodzi to zależy ono od masteringu, format właściwie jest bez znaczenia, więc te rozważania są pozbawione sensu. Tym bardziej, że  chodzi o transmisję sygnału cyfrowego.

Najśmieszniejsze że od lat powtarzasz te bzdury 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi