Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta Testów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Czy ktoś z was używał płyty CD do testowania sprzętu. Chodzi o test basu kanałów lewy prawy itd. Jeśli tak to bardzo bym prosił o namiar. Słyszałem że na niektórych utworach można taki test wykonać jest tak to jakie nagrania lub albumy proponujecie

https://www.audiostereo.pl/topic/163275-p%C5%82yta-test%C3%B3w/

Sam bas to można sobie z generatora puścić bo znane mi płyty np. Chesky Rec vol 1&2 samego basu nie testują. Jest jego dynamika i melodia, ale bez podziału na kanały. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przykre było eksperymentalne stereo na 4śladach, kiedy bas był po jednej stronie a organy po przeciwnej.

Odnośnie linku powyżej:

W stereofonii MS to byłoby raczej side-side niż middle (środka akurat brak, ale te ekscesy z panoramą bywały [w okresie lat '60-'75 chyba?]).

4 godziny temu, Abajek napisał:

Witam 

Czy ktoś z was używał płyty CD do testowania sprzętu. Chodzi o test basu kanałów lewy prawy itd. Jeśli tak to bardzo bym prosił o namiar. Słyszałem że na niektórych utworach można taki test wykonać jest tak to jakie nagrania lub albumy proponujecie

Generalnie to polecam przelewający się po pomieszczeniu ten bas - bez cięcia dołu.

Oi1 [Touch] Biosphere (lub coś innego od Geira Jenssena)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

https://isoteksystems.com/products/ultimate-system-set-up-disc/ tą mamy w ofercie.

Aya Authentic Audio Check Stockfisch Records (Sacd/Cd Hybrid)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Miałem kiedyś 2 czy 3 takie płyty. Jakaś isotek chyba nawet też. Ale szczerze powiedziawszy to najlepiej jest testować na utworach które się zna.

Potrzebujesz sprawdzić oba kanały osobno to po prostu na źródle to edytuj albo odepnij jeden kabel RCA albo wycisz.

Może zacznijmy od początku co chcesz testować i dlaczego?

Coś nie gra któryś bas jest zły?

18 minut temu, Abajek napisał:

Najbardziej mi zależy na dokładnym tescie balansu

Sygnał mono z generatora + miernik pod wyjście. Na słuch się tego nie bada.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Pod jakie „wyjscie“?

Wrecz przeciwnie

Posluchaj sobie ten sygnal mono „na uszy“ powoli podwyzszajac czestotliwosc, poczawszy od np. 40Hz do 16.000Hz i obserwuj czy zrodlo pozorne caly czas pozostaje dokladnie po srodku.
Mysle ze niejeden sie zdziwi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_3628.thumb.jpg.81f4310222a7fe844540f6ada5a4fa31.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, xajas napisał:

Pod jakie „wyjscie“?

Pod takie które chcemy zbadać na współbieżność kanałów. Np pod pre out we wzmacniaczu.

16 minut temu, xajas napisał:

Wrecz przeciwnie

Ukryta Zawartość

Posluchaj sobie ten sygnal mono „na uszy“ powoli podwyzszajac czestotliwosc, poczawszy od np. 40Hz do 16.000Hz i obserwuj czy zrodlo pozorne caly czas pozostaje dokladnie po srodku.
Mysle ze niejeden sie zdziwi emoji6.png

Ukryta Zawartość

Ucho nie jest narzędziem mierniczym.
Naturalnym jest, że z wiekiem ucho lewe słyszy inaczej niż prawe. 
Miernik się nie myli i zawsze "słyszy" dobrze.

Ustawianie czegokolwiek na ucho, to tak jak mierzenie odległości na oko.

Sprzęt badamy narzędziami mierniczymi, dokonujemy regulacji i kalibracji a potem jak sprzęt jest "pewny" to sobie możemy kręcić tym i tamtym czy korygować wedle wad słuchu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

14 minut temu, xajas napisał:

Na wyjsciu pre-out nie mierzysz glosnikow i akustyki pomieszczenia

Oczywiście że nie - mierzy się sprzęt jako taki.
Ale czy ktoś tu w ogóle wspominał o chęci pomiaru głośników czy choćby o zamiarze pomiaru akustyki pomieszczenia?

Założyciel wątku chce zrobić "test na balans" czyli chce sprawdzić czy wzmacniacz pracuje równo na obu kanałach. Chyba że sam założyciel wątku nie wie co chce a napisał co napisał.

Edytowane przez yayacek

Oczywiście że nie - mierzy się sprzęt jako taki.
Ale czy ktoś tu w ogóle wspominał o chęci pomiaru głośników czy choćby o zamiarze pomiaru akustyki pomieszczenia?
Założyciel wątku chce zrobić "test na balans" czyli chce sprawdzić czy wzmacniacz pracuje równo na obu kanałach. Chyba że sam założyciel wątku nie wie co chce a napisał co napisał.

Smiem twierdzic, ze glosniki tez naleza do sprzetu

Skad wiesz, ze chce sprawdzic tylko wzmacniacz?

Ktos, kto ma pojecie o tym, jak pomierzyc „balans“ na „wyjsciu“, nie pyta o plyty z sygnalami wzorcowymi. Taki ktos jest w stanie wygenerowac takie sygnaly samemu

się nie ma co ciskać , poszukaj takiej np masz różne szumy , lewo 20%-50%- 75% to samo prawo , różne częstotliwości od 16 Hz do 20 kHz , mam taką , 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  tylko kupiłem z gazetą za 20 zł 

Ukryta Zawartość

19 minut temu, jarekb napisał:

się nie ma co ciskać , poszukaj takiej np masz różne szumy , lewo 20%-50%- 75% to samo prawo , różne częstotliwości od 16 Hz do 20 kHz , mam taką , 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  tylko kupiłem z gazetą za 20 zł 

No i na złotym nośniku a takie to trochę inaczej grają za tym czy taki test jest ważny 🧐😉

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 godzin temu, yayacek napisał:

A może @Abajek chce w pomieszczeniu ten bas sprawdzić?

Wtedy potrzebny jest też mikrofon pomiarowy (chyba stereo?) z aplikacją pomiarową w kompie.

1 godzinę temu, Abajek napisał:

Dziękuję wszystkim za porady. Jak widać takie płyty do testowania  istnieją ktoś to nagrał w jakimś celu 

Owszem. 

Korporacja AVT dołączała taką do Estrady i Studia lub Elektroniki Praktycznej jako bonus.

Nie wiem jak jest teraz, 20 lat temu był taki  zwyczaj póki nie było testów online.

Możesz zapytać w ich sklepie mailem na: ulubionykiosk e-kiosk lub sklep avt (to filtry do wyszukiwarki adresu).

@jarekb

Cena 90 złotych to gruba przesada za bonusową płytę testową. Nie dałbym tyle.

20 minut temu, xetras napisał:

@jarekb

Cena 90 złotych to gruba przesada za bonusową płytę testową. Nie dałbym tyle.

ja dałem 20 chyba, z czasopismem ? , a ogłoszenie poglądowe żeby zobaczył jak płyta wygląda , nieaktualne nie moje takie wyskoczyło pierwsze w szukajce 

39 minut temu, jarekb napisał:

ogłoszenie poglądowe żeby zobaczył jak płyta wygląda , nieaktualne nie moje takie wyskoczyło pierwsze w szukajce 

Tego się domyśliłem.

Mi tego rodzaju płytki testowe (np. z szumem różowym tercjowym, także na dole pasma) przydawały się, kiedy ustawiałem zestawy głośnikowe w kolejnym pomieszczeniu, przy przekręcaniu i rozstawie bazy - po zrobieniu szkicu z wymiarami pokoju. Potem gdzieś wsadziłem je do pakietu z 20 innymi płytkami do ćwiczeń i samplerami. 

Normalnie na co dzień to właściwie nie wiem do czego autor tematu ich potrzebuje.

Z pewnością są przydatne, ale teraz dostępne też są aplikacje pomiarowe. W zakładce "Akustyka" wiedzą więcej o tym.

Paru forumowiczów z dłuższym stażem może jeszcze mieć w swoich zasobach "forumową" płytę testową stworzoną  przez fadeover'a. Mój egzemplarz się niestety gdzieś zapodział, ale któryś z kolegów na pewno będzie w stanie udostępnić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj znajdziest testy na wszystko 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, gonarek napisał:

Paru forumowiczów z dłuższym stażem może jeszcze mieć w swoich zasobach "forumową" płytę testową stworzoną  przez fadeover'a

Przydatna rzecz. Wciąż posiadam.

23 godziny temu, Abajek napisał:

Dziękuję wszystkim za porady. Jak widać takie płyty do testowania  istnieją ktoś to nagrał w jakimś celu 

Nagrali zanim w roli generatora wystarczy użyć PC sprzed 20 lat, darmowy REW i najzwyklejszy mikrofon pomiarowy (do porównania kanałów wystarczy mikrofonik kalibracyjny z KD).

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"