Skocz do zawartości
IGNORED

Super przewód zasilający, a kiepskie druciki do gniazda IEC wewnątrz wzmacniacza…

Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?

• Tak
      45
    • Nie
      47
    • Trudno powiedzieć
      11

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, iro III napisał:

Mają, pewnie że mają!

...tylko pomijalnie maciupeńką wobec impedancji źródła, wzmacniacza, kolumn...

Przewodów zasilających nie podłączasz do kolumny tylko do obwodów zasilania. Takie małe RLC mimo wszystko tworzy obwód rezonansowy z trafem zasilającym odbiornika. Co prawda rezonans wypadnie w granicach MHz ale te kilkadziesiąt dB podbije sygnał zakłóceń jaki dostanie do obwodu na przykład z zasilacza SMPS. 

Warto by przeanalizować co by było gdyby 😉 Jeżeli sygnał zakóceń o odpowiedniej amplitudzie dostanie się tymi drzwiami to transformator zasilający poprzez pojemności pasożytnicze pozwoli mu wejść do obwodów elektroniki odbiornika bez najmniejszych problemów ze względu na wysokie f.

Co dalej? To zależy. Jaki PSRR ma zasilacz, co jest tym napięciem zasilane i mimo, że to daleko poza pasmem akustycznym może w jakiś sposób zakłócić pracę układu. 

Zatem twierdzenie , że RLC przewodu to jest małe bo kolumny i impedancja źródła jest sporym uproszczeniem. 

Na simie prosty RLC przewodu podłączonego do trafa. Widać rezonans? Analizuj ta drogą może 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
lit
32 minuty temu, paww napisał:

Zgadzam się to jest ważniejsze niż tona wzmacniaczy i kabli 🙂 

Bez przesady, już tak nie demonizujmy tej akustyki. Oczywiście w "połamanym" czy asymetrycznym pokoju z gołymi ścianami nie będzie dobrego grania, jednak ... jeżeli mamy pokój o dobrych proporcjach, odpowiednio "zagracony" i prawidłowo ustawimy kolumny i  miejsce odsłuchu to już jest świetny punkt wyjścia do inwestycji w dobrej jakości sprzęt.  

Pod warunkiem prawidłowego poukładania tego wszystkiego, co "zagraca" pokój.

U mnie pierwsze odbicia od ścian trafiają z lewej na szeroki otwór wejściowy do korytarza, a z prawej na narożnik szafy o schodkowej przedniej ścianie. To sprawia, że pierwsze odbicia są neutralizowane, a charakterystyka w miejscu odsłuchu jest bardzo wypłaszczona. Z nierównościami w zakresie basu powalczyłem asymetrycznie ustawionym trójkątem stereo, z bazą odchylona od płaszczyzny ściany ok 25° i finalnie wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Stereo 2.1 

Profil żółty jest mniej istotny- to pozostałości tła i sygnału pomiarowego. Czerwony to uśredniona charakterystyka odpowiedzi pomieszczenia.

Podział sub- LR na ok 80-85 Hz

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, porlick napisał:

To i tak będzie pikuś w porównaniu z poprawą akustyki w pomieszczeniu. A nawet dopracowaniem ustawienia samych kolumn.

Nie do końca się z tym zgodzę. Kiepskiego grania nie poprawi nawet najlepsza akustyka. I na odwrót, dobry sprzęt często się marnuje w koszmarnym akustycznie pomieszczeniu. Niektóre ogłoszenia (a raczej zdjęcia z ustawionymi kolumnami) wołają o pomstę do nieba... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

No jasne, przewodem poprawisz nierównomierności pasma tak, jak ustawieniem kolumn, albo adaptacją akustyczną.

Fantasta z Ciebie.

W garbate aniołki też wierzysz???

Jeden pisał wtyczka układała się miesiąc..drugi że każden element "systemu" powoduje konieczność zmiany innych 😄

Tu jest festiwal magii.

5 godzin temu, iro III napisał:

ŁAŁ!

Powiadasz potrzebna była zmana wtyków.

Po prostu  dla mnie zagrało lepiej i różnica była ewidentna.  Tym bardziej że miałem dwa takie same kable do porównania . Sprawdziłem na wzmacniaczu ,zasilaczu i przy odtwarzaczu cd . Mam sam sobie zaprzeczać /nie wierzyć co słyszę , bo na forum ktoś napisał że ma mi się to tylko wydawać . Jesli u mnie  sprawdziło się  lub nie to i tak dotyczy mojego systemu.

Miałem też dźwiekową przygodę z najtańszymi wtykami głośnikowymi Prolink- kilka złotych sztuka- przy kablu głośnikowym  Qed Silver Profile 12 i kolumnach Vienna Acoustic Mozart. Po montażu wtyków myślałem że coś źle zmontowłem,zepsułem. Cały dźwięk uległ mocnemu stłumieniu. Zdjąłem wtyki  i gra  bezproblemowo .Ponowny montaż wtyków i znów mocne stłumienie dźwieku .Mam kilka kabli  głośnikowych i wtyków i  z takim problemem się nie spotkałem.

I najnowsza przygoda audio. Kupiłem wzmacniacz  z zapewnieniem że sprawny ,grajacy . No i w domu  jeden kanał gra bardziej matowo i dźwięk jest  lekko przesuniety w jedną stronę. Serwis. Wymienili jakieś kondensatory bo nie trzymały parametrów. Gra i na pomiarach podobno  ok. Taszczę do domu i nadal kanał gra lekko  matowo choć już lepiej. Znów serwis . Przekaźnik wymieniony ,bo dopiero pod powiększeniem wyszło że styk dla tego kanału jednak niedomagał, ale podobno w/g pomiarów było ok. I teraz pięknie gra.

Kolego nie obraź się, ale jak masz wzmacniacz i całą resztę na poziomie swoich kolumn, to nic dziwnego że takie cuda się u ciebie dzieją.

Nie piszę tego złośliwe.

Mam kilka wzmacniaczy vintage i wszystkie po serwisie.  Z nowszych Cyrusa  8 z dodatkowym zasilaczem .Do tego  trochę odtwarzaczy cd , 4 pary kolumn no i trochę kabelków. Pozwala to na szerokie spektrum porównań .Ale to tak uzbierało się przez  lata zabawy w audio . I bez napinki na cenę . Większość kupiłem bardzo  okazyjnie .

Tu opis dźwięku jaki udało mi się uzyskać z taniego zestawu. Kolumny  Kucke, wzmacniacz Denon 737, odtwarzacz chyba był Philips cd 100. Dodam że droższy system jak i inne zestawienia sprzętowe tak nie zagrały.

"'Mam  na myśli brzmienie które przy odsłuchu daje wrażenie słuchania jak  w realu.  Przykład który używałem na forum to utwór np The Doors -Riders on the Storm.  Wrażenie że pioruny pomrukują kilka kilometrów od nas ,tak jak w naturze.

Miałem wrażenie że razem z zespołem jestem w dużej hali pod dachem- wrażenie takiej ciszy przestrzeni pomiędzy mną i  muzykami .

Wrażenie szerokiego a zarazem spójnego  i czytelnego  grania zespołu kilka metrów przede mną.

Za zespołem w tle  jest już otwarta  przestrzeń i  pada rzęsisty ale nie mocny deszcz za linia dachu pod którym jestem razem z muzykami . Bardzo realistyczne wrażenie deszczu kilka metrów za zespołem.

No i pioruny , pomruki burzy są głównie w oddaleniu , kojarzą mi się z naturalną burzą która już przeszła -pozostał tylko deszcz- ale jeszcze pomrukuje i grozi  z oddali. To wrażenie burzy  dobrze z 2-3 kilometry w tle. Mózg daje się oszukać do tego stopnia że mam wrażenie odczuwania świeżego powietrza które pozostaje po przejściu letniej burzy.

Słuchając tak realistycznie nie zwracam najmniejszej uwagi na  basy ,soprany  itp.''

Edytowane przez dzeus67
7 godzin temu, iro III napisał:

ŁAŁ!

Powiadasz potrzebna była zmana wtyków.

Zatem nie jest prawdą, jakoby sieciówki naważniejszym zadaniem jest "filtracja zakłóceń"?

Czyżby dopiero z "odpowiednią" konfekcją na końcach filtrowanie zachodzi?

No bo chyba jednak same wtyczki słabo "filtrują"?

Może nie chodziło o filtracje tylko o wartość rezystancji zestykowej.

Sprawa dotyczy przypadków gdy mamy do czynienia z pętlami masy. W takich przypadkach zależy nam na dodatkowych miliomach o obwodzie pętli masa układowa - PE. Wtedy zaczyna mieć znaczenie jakim stopem platerowane sa wtyki i gniazda. Chromonikielina czy jakis inny Rod może mieć kilkanaście razy większą rezystywność co będzie korzystne patrząc przez pryzmat pętli masy. Nie chodzi o linię L i N. Tu prądu nie zabraknie. Chodzi o ścieżkę gdzie prądy upływu będą odkładały jakieś napięcie, które doda się do sygnału audio w pętli. 

Jako ciekawostę załączam obrazek jak siła docisku wpływa na odkładające się napięcie na zestyku. Może to też mieć wpływ na prądy w pętli masy. Słabo dokręcone da większy spadek napięcia. Różnica może wynosić około 4x. Sprawa dokręcenia może być uwikłana w słynne "układanie się kabli". Po pewnym czasie ciężki przewód może powodować, że docisk w gniazdku się zmieni. Jeżeli będzie pętla to może mieć to wpływ na rezystancję zestyku w pętli i wielkość napięcia.

Tych spraw raczej nikt w audio nie bada, a szkoda 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, porlick napisał:

No jasne, przewodem poprawisz nierównomierności pasma tak, jak ustawieniem kolumn, albo adaptacją akustyczną.

Fantasta z Ciebie.

W garbate aniołki też wierzysz???

A złe granie to tylko pasmo??? Mam chyba więcej doświadczenia z pomiarami i DSP niż 99% tu piszących i twierdzę że sama amplituda to ułamek jakości dźwięku... Podbicie na basie przeszkadza 10x mniej w dobrym systemie niż kiepskim, nie zrozumiesz 😉 pomiary to nie wszystko, ważne jeszcze co słychać finalnie

13 minut temu, MariuszZ. napisał:

Słabo dokręcone da większy spadek napięcia.

Parę razy mi sie zdarzało wyrównanie sceny po dokreceniu luzujacego się przewodu... 

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

A złe granie to tylko pasmo??? Mam chyba więcej doświadczenia z pomiarami i DSP niż 99% tu piszących i twierdzę że sama amplituda to ułamek jakości dźwięku...

Jeśli masz takie doświadczenie pomiarowe, to wymiana przewodu, np podobnego interkonektu, z X na Y ile (w dB) roznicy może dać? I w jakim zakresie?

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

A złe granie to tylko pasmo??? Mam chyba więcej doświadczenia z pomiarami i DSP niż 99% tu piszących i twierdzę że sama amplituda to ułamek jakości dźwięku...

Jeśli masz takie doświadczenie pomiarowe, to wymiana przewodu, np podobnego interkonektu, z X na Y ile (w dB) roznicy może dać? I w jakim zakresie?

By mieć takie doświadczenie, to trzeba mieć na stanie klucz dynamometryczny  do przykręcania kabli audio.🤣

3 minuty temu, porlick napisał:

Jeśli masz takie doświadczenie pomiarowe, to wymiana przewodu, np podobnego interkonektu, z X na Y ile (w dB) roznicy może dać? I w jakim zakresie

Żadnego, ale jest znakomicie słyszalne... spokojnie, nauka to kiedyś wyjaśni. 

Według aktualnego stanu wiedzy na temat audio każdy z nas powinien posiadać Toppinga albo Smsla 😉

20 minut temu, MariuszZ. napisał:

Może nie chodziło o filtracje tylko o wartość rezystancji zestykowej.

Mam listwę zasilającą Enerr Power Point wczesna wersja. Zwróciłem uwagę na zjawisko że wzmacniacz wpięty w końcowe gniazda generuje delikatnie inny dźwięk niż w pierwsze. Rozebrałem z ciekawości listwę i z gniazda wejściowego do płytki filtracyjnej są bardzo cienkie kabelki wręcz jak włoski.  Dlaczego? Prąd przechodzi przez płytkę i mostkiem z drutu tak 1,5mm lub 2,5mm wchodzi na pierwsze gniazdo po przeciwnej stronie niż wyłącznik z gniazdem . I z tego gniazda miałem wrażenie że wzmacniacz gra bardziej dynamicznie. Na kolejne gniazda prąd idzie mostkami które są cięte z pojedynczych drutów .Nie jest to jeden monolityczny drut . No i przy zasilaniu wzmacniacza z  ostatniego gniazda w szeregu miałem wrażenie lekkiego spowolnienia ,ocieplenia w grze wzmacniacza. Na forum znalazłem spostrzeżenia inny użytkowników którzy opisywali ten sam problem.

34 minuty temu, NRK napisał:

By mieć takie doświadczenie, to trzeba mieć na stanie klucz dynamometryczny

Nie. Wystarczy wiedzieć, że rezystancja toru prądowego może mieć wartość zbliżoną do rezystancji zestykowej, a ta może zmienić wartość kilkukrotnie. 

Nie chodzi o to by mierzyć docisk tylko o to, że docisk ma jakieś znaczenie. 

Można bagatelizować sprawę i wyśmiewać ale warto mieć pełną świadomość z czego. Czasami mam wrażenie, że niektórzy śmieją się dla zasady. Mimo to naukowcy piszą opracowania na ten temat i jakoś im nie jest do śmiechu.

3 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Czasami mam wrażenie, że niektórzy śmieją się dla zasady

Zazwyczaj dla wyładowania frustracji... 😉

Edytowane przez marcinmarcin

3 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Wystarczy wiedzieć,

Wystarczy mieć adekwatny do własnych możliwości zestaw do słuchania muzyki i cieszyć się nią. A nie zestaw łyżek i widelców i pusto na talerzu. Teoretyk gawędziarz nigdy tego nie zrozumie.

4 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Nie. Wystarczy wiedzieć, że rezystancja toru prądowego może mieć wartość zbliżoną do rezystancji zestykowej, a ta może zmienić wartość kilkukrotnie. 

Nie chodzi o to by mierzyć docisk tylko o to, że docisk ma jakieś znaczenie. 

Można bagatelizować sprawę i wyśmiewać ale warto mieć pełną świadomość z czego. Czasami mam wrażenie, że niektórzy śmieją się dla zasady. Mimo to naukowcy piszą opracowania na ten temat i jakoś im nie jest do śmiechu.

Dobrze czasami sprawdzić czy przewody są dobrze dokręcone, to fakt.

3 minuty temu, NRK napisał:

A nie zestaw łyżek i widelców i pusto na talerzu

Zgadzam się, ale nawet najlepszego steka źle się je łyżką 🤪

7 godzin temu, Ajothe napisał:

Można i warto mieć swoje zdanie, tym bardziej że u każdego są inne warunki. 

Tak.
jednak moim zdaniem warunki akustyczne,posiadany sprzęt itp.,jest jednak mniej istotny niż umiejętność samodzielnego myślenia,i wiele rzeczy,które składa się tak zwane IQ...

Tego-na szczęście- nie można kupić za żadne pieniądze.

[pozwoliłem sobie poprawić literówkę w cytacie]

7 godzin temu, porlick napisał:

To i tak będzie pikuś w porównaniu z poprawą akustyki w pomieszczeniu. A nawet dopracowaniem ustawienia samych kolumn.

Krąży niesprawdzona plotka,że jednak najbardziej słyszalną,wręcz kolosalną zmianę powoduje wymiana słuchacza.
Chodzi o jakieś parametry słuchacza...
Tylko,czy dać temu wiarę?

5 godzin temu, xajas napisał:

Kiedy w koncu zafundujesz sobie UMIK i REW. Czy mam zorganizowac skladke

Ukryta Zawartość

Zorganizuj proszę dwie składki.
Ja też nie mam,a chcę:)

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

53 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Tego-na szczęście- nie można kupić za żadne pieniądze.

Może niebawem Neuralink, niektórym pomoże 😁

Teraz, Ajothe napisał:

Może niebawem Neuralink, niektórym pomoże 😁

Oho!
Nie słyszysz różnicy??
A masz Neuralink for Audio??
A,to nie mamy o czym rozmawiać....

😁

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

12 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Ja poproszę 🙂

7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Zorganizuj proszę dwie składki.
Ja też nie mam,a chcę:)

To już 3

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

to może oprócz zorganizowania składki zrobisz jeszcze jakiś webinar jak poprawnie używać tego @xajas 😉

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, szpakowski napisał:

Za późno ... już całe forum nakręcone na maxa i to po obu stronach barykady ... 

Barykadę, to sobie niektórzy wybudowali w głowach, przed przyjęciem do wiadomości, że słyszenie kabli to połączenie braku wiedzy i doświadczenia.

Za to można się pospierać co jest źródłem w takim sprzęcie 😉

Nie można, fakty przyjmuje się do wiadomości lub robi z siebie głupca.

Nie rozumiem po co te kłótnie ...

No właśnie, zamiast się kłócić przedstaw argumenty lub uznaj rację oponentów.

Jeden będzie dążył do ciągłego polepszania jakości dźwięku poprzez wymianę poszczególnych elementów na coraz to lepsze, ewentualnie lubi ciągłe zmiany, bo go to kręci. Drugi postawi na prostotę a jakość dźwięku będzie stawiał na drugim miejscu, ewentualne zmiany uzna za zbyteczne...

Umknęło Ci, że jak ktoś dąży do wysokiej jakości dźwięku, to osiągnie ją dzięki świadomości technicznej racjonalnymi krokami, a nie zabawą w wymianę przypadkowych elementów.

-----

18 godzin temu, spokojnie napisał:

Jeśli ktoś w swoim systemie nie słyszy różnicy kabli, to mam z tym luz. Jego system, jego pokój, jego uszy. Problem pojawia się kiedy ktoś zaczyna mi wmawiać, że jeśli on nie słyszy, to ja też nie powinienem

Problem się zaczyna, kiedy kablofile przedstawienie racjonalnego rozwiązania przynoszącego wymierne korzyścią ogłaszają "wojną antyaudiofilską" a jego autora "trollem" 

-----

17 godzin temu, porlick napisał:

Fajnie wyeksponowane 🤨

Ja swoje ukrywam. Oprócz głośnikowych, choć moje QED'y nie są jakoś spektakularnie widowiskowe. 😁

Ja głośnikowe także ukryłem 🙂

17 godzin temu, porlick napisał:

Tylko, że tu trzeba wiedzy, pracy, czasu i doświadczenia, a kabel kupujesz i podłączasz, a wyobraźnia kreuje to, czego poszukujesz.

-----

53 minuty temu, Elbing napisał:

to może oprócz zorganizowania składki zrobisz jeszcze jakiś webinar jak poprawnie używać tego @xajas 😉

Szukajcie a znajdziecie: @xajasto jeden z najbardziej pomocnych userów Forum AS.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi