Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, xetras napisał:

I tak jest OK.

Tak było od samego początku tej rozmowy. Trzeba czytać, a nie dywagować, będzie wtedy mniej nieporozumień i dziwnych uwag.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

9 godzin temu, Jacchusia napisał:

Tak było od samego początku tej rozmowy. Trzeba czytać, a nie dywagować, będzie wtedy mniej nieporozumień i dziwnych uwag.

Teraz nie mam czasu. Robota. Nocna. Towar. 2 województwa.

O 04.00 mam czas. Wtedy odpowiem.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 27.09.2023 o 00:42, Pseudodrummer napisał:

Brak odpowiedzi na Twoje posty wiąże się z tym,że skróty myślowe jakie stosujesz to odpowiednik Mostu Einsteina-Rosena.
Mało kto się w tym łapie-a ci,którzy wiedzą o co kaman-po prostu nie maja czasu na bzdety

Nie znam tego mostu.

Jako pojęcia.

Telegraficznie albo obrazkowo też robię klakę (np. na fb) ale nie tu. Tu jest o czymś. I o czymś zwykle staram się pisać.

Sam zauważam też (niestety) udziwnioną u siebie skladnię. Dodatek czyli podpowiedzi słownika też potrafią namieszać.

Skróty może mi się uda tworzyć, postaram się. Tzn. będę krócej pisać.

Choćby np. 0/1

Sorry ale jakieś tam swoje myślenie mam. Niestety, często bywa inne niż ogółu lub trzeźwo myślących.

Zwracam uwagę na inne szczegóły.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 25.09.2023 o 02:11, porlick napisał:

A i tak recenzje wszelakie, to czysta audiobeletrystyka, która oprócz opisu budowy i funkcjonalności, nadaje się wyłącznie do wypełnienia ramówki Audio, czy innego audioświerszczyka.

Wszystkie nie, ale zdecydowana większość. 

14 godzin temu, xetras napisał:

Teraz nie mam czasu. Robota. Nocna. Towar. 2 województwa.

O 04.00 mam czas. Wtedy odpowiem.

a ja myslałem, ze wszystko wyjasnione...

W dniu 25.09.2023 o 11:37, Piopio napisał:

Niestety. Bardzo dobry w klasie A ale ma moc tylko 8W@8Ohm. To zdecydowanie za mało aby to był uniwersalny wzmacniacz. Za 15K można dostać dużo mocniejsze wzmacniacze w klasie A. 

Gdyby kosztował 8-10K byłby hit. Kolumny też powinny kosztować ok 10K. 

Ile powinien kosztować to nie nam decydować. Nie jest wart swojej ceny. Z jednej strony szkoda z drugiej strony przecież człowiek wiedział.

W dniu 25.09.2023 o 12:52, Jacchusia napisał:

Nie dość, ze nie ogladasz, to jeszez nie czytasz, a pisac lubisz 🙂

Hehe nie wiem co żeś się tak uparł ale tak. Nie oglądam i nie czytam. Wiedzę czerpie z własnych doświadczeń. Proponuję robić to samo.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Proponuję robić to samo.

Nie chce mie się tego ciągnąć - już w pierwszym poście napisałem, ze ocenimy jak sami posłuchamy.

Jakie konkretnie wzmacniacze w klasie A można dostać za 15 tys poza Sugdenem? Pomijam fakt, że po jednej opinii trudno przesądzać czy tryb klasy A ma aż taką przewagę. Red.Kulpa miał do dyspozycji 2 pary kolumn z efektywnością powyżej 90 db więc nie dziwię się, że wybrał ten tryb. Zresztą on ma specyficzny gust - kolumny testowe też.

W tej cenie wzmacniacz w klasie A to będzie ruch w konkretną stronę mocno wpływający na dobór kolumn i obniżający funkcjonalność. W przypadku Unitry to opcja do wyboru. W końcu jest mnóstwo kolumn, które nie muszą grać dobrze z klasą A. Pomijam, że nie każdy chce wstawiać piekarnik do pokoju.

Wzmacniacz, jako równoważny brzmieniowo, porównano do Electrocompanieta i Accuphase - oba powyżej 20 tys. Z tekstu wynika, że wzmak jest udany i wart swojej ceny.

Większa powściągliwość jest wobec reszty zestawu - zwłaszcza CD.

Już jest zapowiedź kolejnego testu w Audio. Czas na wersję srebrną.

18 minut temu, dzarro napisał:

Pomijam fakt, że po jednej opinii trudno przesądzać czy tryb klasy A ma aż taką przewagę.

Klasa A zawsze ma przewagę. Pod warunkiem, że dobierzemy odpowiednie kolumny. 

22 minuty temu, dzarro napisał:

Z tekstu wynika, że wzmak jest udany i wart swojej ceny.

A ja wyczytałem, że jednak nie jest wart swojej ceny ... 😉 

23 minuty temu, dzarro napisał:

Jakie konkretnie wzmacniacze w klasie A można dostać za 15 tys poza Sugdenem?

MF A1, Canor AI 1.20 w promocji. SMSL VMV A1. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

MF A1, Canor AI 1.20 w promocji. SMSL VMV A1. 

Taaa… a bokser 50 kg ma zawsze przewagę nad bokserem 100 kg - pod warunkiem, że bokser 100 kg zrzuci 50 kg.

Przykłady sprzętów powyżej raczej potwierdzają moją tezę. Odgrzewany, dwa razy za drogi kotlet, egzemplarz ex-demo i wzmacniacz biurkowy (pytanie czy ta klasa A to nie jest daleko posunięty skrót myślowy)

Odbiorców którzy szukają klasy A jest pewnie góra 0,5%. Nawet jeśli Unitra poniesie rynkową porażkę - to raczej nie będzie to element, który o tym zdecyduje.

Rozumiem, że komuś nie przypasuje Unitra i wybierze Luxmana, Coplanda czy coś innego co da mu poczucie solidności, rozpoznawalną markę,sznyt vintage itd. Żaden z tanich wzmacniaczy w klasie A też mu tego nie da.
23 minuty temu, dzarro napisał:

Odbiorców którzy szukają klasy A jest pewnie góra 0,5%. Nawet jeśli Unitra poniesie rynkową porażkę - to raczej nie będzie to element, który o tym zdecyduje.

Po prostu Unitra jest za droga. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Polska to kraj malkontentów. Dotąd będą szukać różnic aż znajdą i będą mogli obwieścić, że gra gorzej. A jak znam życie gra po prostu inaczej i nie w każdy gust trafi.

Dla porównania Anglicy na samą wieść o powrocie klasycznej marki rzuciliby się do sklepów i wykupili cały nakład w przedsprzedaży, dając tym finansowego kopa na rozwój. Obstawiam więc, że projekt umrze zanim się odrodzi. Szkoda.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Jacchusia napisał:

Nie chce mie się tego ciągnąć - już w pierwszym poście napisałem, ze ocenimy jak sami posłuchamy.

Właśnie nie bardzo rozumiem o co ty do mnie piszesz albo czego nie rozumiesz bo chyba my jesteśmy podobnego zdania A tobie się wydaje że ja jestem innego. Albo mnie z kimś mylisz albo nie wiem co jest.

40 minut temu, szymon1977 napisał:

Dla porównania Anglicy na samą wieść o powrocie klasycznej marki rzuciliby się do sklepów i wykupili cały nakład w przedsprzedaży, dając tym finansowego kopa na rozwój. Obstawiam więc, że projekt umrze zanim się odrodzi. Szkoda.

A ja przeczuwam że tutaj będzie dokładnie tak samo.

Jeśli tylko unitra zdecyduje się na współpracę z salonami audio a nie sprzedażą przez internet to będzie to wyglądało bardzo podobnie. To co sobie my tutaj piszemy w temacie unitry nie ma kompletnie żadnego znaczenia przy wyborze tego sprzętu przez klientów odwiedzających salon audio. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A ja przeczuwam że tutaj będzie dokładnie tak samo.

Jeśli tylko unitra zdecyduje się na współpracę z salonami audio a nie sprzedażą przez internet to będzie to wyglądało bardzo podobnie. To co sobie my tutaj piszemy w temacie unitry nie ma kompletnie żadnego znaczenia przy wyborze tego sprzętu przez klientów odwiedzających salon audio. 

Hmmm... obyś miał rację.

19 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Właśnie nie bardzo rozumiem o co ty do mnie piszesz albo czego nie rozumiesz bo chyba my jesteśmy podobnego zdania A tobie się wydaje że ja jestem innego. Albo mnie z kimś mylisz albo nie wiem co jest.

Ok.

20 godzin temu, szymon1977 napisał:

Szymon jeśli chodzi o kult marki...miałeś kiedyś jakąś Unitrę? 🙂

Mam nadzieję, że kult i podobieństwo ogranicza się tylko i wyłącznie do nazwy.

22 godziny temu, Jacchusia napisał:

Szymon jeśli chodzi o kult marki...miałeś kiedyś jakąś Unitrę? 🙂

Amator i Tosca to była Unitra? To czasy starszego brata, ale miło wspominam. Gdyby na moim wzmacniaczyku zamiast napisu Onkyo było stylizowane "U" postrzegał bym to pozytywnie.

Ale macie mega nagonkę na tą Unitre!!  Nie słyszeli na własne uszy a jedziecie po niej jak po szmacie! Kiedyś były inne czasy i teraz też są więc nie powinniście podchodzić do brzmienia jak z za dawnych lat!!! To śmierdzi profanacją… niestety

Dopóty nie usłyszę na własne uszy nie wypowiadam się! Mam ZG60C115 z 1978 roku  i jestem mega z nich zadowolony. Wystarczy im zapewnić dobry (dynamiczny) wzmacniacz i one potrafią zagrać… 

Kilka kwestii

1. UNITRA historycznie nie była w sobie żadną marką to było zjednoczenie (tutaj przemysłu elektronicznego i elektrotechnicznego), firma to była DIORA, TONSIL, ZRK, CEMI itd. 

2. Jestem ciekaw czy w ogóle sam znak towarowy "UNITRA" o ile tak to można nazwać miał kiedyś (czytaj po rozpadzie firmy) jakiegoś właściciela czy każdy mógł go podnieść z ziemi i go użyć, a co za tym jak jest dziś ?

3. Czy produkt znajdzie zainteresowanie ? W szerszej skali na pewno nie, powód jest prosty CENA, o ile była by ona akceptowalna w zakresie dla ludu tj kilka tyś max to może by to jeszcze ktoś w szerszej skali kupił, ale przy cenach xx kPLN no to zgadnijcie.

4. Czy urządzenia do tej pory były gdzieś testowane wysłane przedprodukcyjnie do jakiś redakcji ?

Już raz mieliśmy próbę wykorzystania UNITRY wtedy były to bodaj jakieś słuchawki i coś tam jeszcze.  

Kilka kwestii
1. UNITRA historycznie nie była w sobie żadną marką to było zjednoczenie (tutaj przemysłu elektronicznego i elektrotechnicznego), firma to była DIORA, TONSIL, ZRK, CEMI itd. 
2. Jestem ciekaw czy w ogóle sam znak towarowy "UNITRA" o ile tak to można nazwać miał kiedyś (czytaj po rozpadzie firmy) jakiegoś właściciela czy każdy mógł go podnieść z ziemi i go użyć, a co za tym jak jest dziś ?
3. Czy produkt znajdzie zainteresowanie ? W szerszej skali na pewno nie, powód jest prosty CENA, o ile była by ona akceptowalna w zakresie dla ludu tj kilka tyś max to może by to jeszcze ktoś w szerszej skali kupił, ale przy cenach xx kPLN no to zgadnijcie.
4. Czy urządzenia do tej pory były gdzieś testowane wysłane przedprodukcyjnie do jakiś redakcji ?
Już raz mieliśmy próbę wykorzystania UNITRY wtedy były to bodaj jakieś słuchawki i coś tam jeszcze.  

Najlepiej to wyskoczyć jak Filip z konopii.
1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Gdyby na moim wzmacniaczyku zamiast napisu Onkyo było stylizowane "U" postrzegał bym to pozytywnie.

Gdyby to było Onkyo, tez bym tak uważał 🙂

Ja również miło wspominam Unitrę, a raczej czasy bo byłem wtedy piękny i młody, a teraz mi tylko "i" pozostało 🙂

Szymon, kiedy kupiłem pierwszego Technicsa, jakus SU 800 (?) wiec nawet nie wyższa półka tego Technicsa, to myślałem że Boga za nogi złapałem, a przesiadałem  się z duzo lepszego Radmora. Unitra była do dupy nie dlatego, ze  Polacy nie potrafili robic dobrego sprzętu, tylko dlatego, ze było embargo na części z zachodu, a wykonanie takie nie inne - socjalistyczne...

Godzinę temu, Stary200 napisał:

Dopóty nie usłyszę na własne uszy nie wypowiadam się! Mam ZG60C115 z 1978 roku  i jestem mega z nich zadowolony. Wystarczy im zapewnić dobry (dynamiczny) wzmacniacz i one potrafią zagrać… 

A to wiesz, my tutaj o gustach nie rozmawiamy, to raz, dwa czytaj uważnie co piszemy. Nikt nie przesądza, każdy chce usłyszec, bo tak to sie robi. Zastrzeżenia to do ceny, imho nawet jesli będą grały dobrze to ich trzeźwo myślacy ludzie nie kupią, bo potem nie odsprzedadzą w dobrej cenie.

40 minut temu, max-bit napisał:

Tyle, ze to była chińszczyzna najgorszych lotów pod marka Unitra.

A teraz ma być produkt/mysl techniczna i wykonanie w Polsce.

1 godzinę temu, max-bit napisał:

Czy produkt znajdzie zainteresowanie ? W szerszej skali na pewno nie, powód jest prosty CENA, o ile była by ona akceptowalna w zakresie dla ludu tj kilka tyś max to może by to jeszcze ktoś w szerszej skali kupił, ale przy cenach xx kPLN no to zgadnijcie.

Jasne że znajdzie! I cena nie jest z kosmosu! Pokaż mi który wzmacniacz ma to co ta Unitra? Gdzie znajdę takie patenty jak np mechaniczny włącznik sterowany elektronicznie i działający z pilota!!! Pitolicie a swego nie znacie! Lepiej wydać na jakieś topingi z alliexpres niż swoje kupować! Dlaczego bo swojego nie doceniacie!!! I co do ceny dwa lata temu by kosztował z 10 tys ten wzmacniacz ale w Polskich salonach audio napier…lają takie marże że szok!!! Ja za Yamahe A-S1200 w Niemczech zapłaciłem 8500 zł w salonie bez targowania, znajdź mi tutaj salon co zaoferuje mi ten sam wzmacniacz za te same pieniądze??? Nie znajdziesz bo my to darmozjady!!! Tyle w tym temacie. 

Kibicuję i bede kibicował na powrót Unitry na nasz rodzimy rynek. 

Widzisz tu jest problem Yamaha za ok 9000 PLN no nawet niech będzie 10000 PLN czy 11 kPLN za produkt z napisem YAMAHA 

A tu kupujemy cos co w zasadzie nikt chyba nie testował (a jest ktos to w ogóle posiada) i cena 15 kPLN 

Ludzie nie lubą kupować x produktu bez renomy to suche fakty jak wydajemy 15 kPLN to wolimy jednak aby nie bazowało tylko na sentymencie i parametrach. 

Nie lepiej było wystartować z prostym wzm a tańszym ? Wiele firm tak zaczynało. 

A później może iść w góre. 

42 minuty temu, max-bit napisał:

Widzisz tu jest problem Yamaha za ok 9000 PLN no nawet niech będzie 10000 PLN czy 11 kPLN za produkt z napisem YAMAHA 

A tu kupujemy cos co w zasadzie nikt chyba nie testował (a jest ktos to w ogóle posiada) i cena 15 kPLN 

Ludzie nie lubą kupować x produktu bez renomy to suche fakty jak wydajemy 15 kPLN to wolimy jednak aby nie bazowało tylko na sentymencie i parametrach. 

Nie lepiej było wystartować z prostym wzm a tańszym ? Wiele firm tak zaczynało. 

A później może iść w góre. 

Przepraszam wspomniana Yamaha to cena w sklepie 12 tys zł. I teraz tak czym ona się wywyższa nad Unitrą? Ja nie widzę by miała klasę A! A różnica to tylko 3 tys zł. pomiędzy tymi urządzeniami. Wspomniane wcześniej prze ze mnie przełączniki, wychyły… itd a Yamaha ma tylko Historię i jest znana na całym świecie ze wszystkiego od sprzetu audio po motocykle itd… 

I gdyby w tym czasie co ja kupiłem wzmacniacz była na półce i można było ją odsłuchać i kupić to pewnie bym ją wybrał… i za pewne nie dla sentymentu jej posiadania.

Godzinę temu, Stary200 napisał:

Gdzie znajdę takie patenty jak np mechaniczny włącznik sterowany elektronicznie i działający z pilota!!!

Kluczowy argument. Przekonałeś mnie :)

7 godzin temu, Jacchusia napisał:

Szymon, kiedy kupiłem pierwszego Technicsa, jakus SU 800 (?) wiec nawet nie wyższa półka tego Technicsa, to myślałem że Boga za nogi złapałem

Przerabiałem to ze starszym bratem 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi