Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD w cenie do 15 tys. zł, który przywróci wiarę w płyty CD

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, audiofan01 napisał:

jakiś przykład?

mój wzmacniacz ma 16 lat i działa bez zarzutu

Mój Unico ze 20 i też narazie się trzyma.

.

Jest mnóstwo przypadków gdzie np nowy wzmacniacz i siada trafo.

Jak się człowiek obraca wśród ludzi, którzy mocno zainwestowali w sprzęt to takie historie nie są niczym szczególnym. 

Tak samo psuje się tani jak i ekstremalnie drogi sprzęt. Niestety, takie mamy czasy, że jakość dla producenta nie zawsze jest istotna.

Godzinę temu, audiofan01 napisał:

mój wzmacniacz ma 16 lat i działa bez zarzutu

No i bardzo dobrze a jest wiele wzmacniaczy za kilkadziesiąt KPLN które standardowo nawet do roku padają albo takie w których co około 3 lata trzeba kondensatory wymieniać.

14 minut temu, sylwia.sjk napisał:

Jest mnóstwo przypadków gdzie np nowy wzmacniacz i siada trafo.

Jak się człowiek obraca wśród ludzi, którzy mocno zainwestowali w sprzęt to takie historie nie są niczym szczególnym. 

Tak samo psuje się tani jak i ekstremalnie drogi sprzęt. Niestety, takie mamy czasy, że jakość dla producenta nie zawsze jest istotna.

Czasy jakości już minęły, owszem np Accuphase jest dobrze zrobiony ale nawet oni nie maja bo nie ma laserów takich, jakie były np w DP-65,75 a w których te lasery działają do dzisiaj.

@muda44 bądź tak miły i podziel się swoim doświadczeniem, które to? Serio pytam. 

Edytowane przez StachMuszel
6 minut temu, StachMuszel napisał:

@muda44 bądź tak miły i podziel się swoim doświadczeniem, które to? Serio pytam. 

Nie dziele się już takimi informacjami...

Jedynie o tym co warto, co się wyróżnia czasem napiszę.

29 minut temu, sylwia.sjk napisał:

To jest generalizowanie. Są i zawsze były marki i producenci, którzy dbają o wysoką jakość i są też takie, które nie za bardzo mają to na uwadze, a co najgorsze czasem sporo żądają za swoje produkty. W złotej erze hi-fi też były sprzęty wybitne pod względem jakości jak i kompletnie nieudane. Nic się nie zmieniło i poza nielicznym wyjątkami zasada jest ta sama: jakość kosztuje, a czym drożej tym rynek szczuplejszy i to powoduje jeszcze większe różnice w cenach pomiędzy masówką o hajendową niszą. Niestety.

Edytowane przez audiofan01
8 minut temu, StachMuszel napisał:

kolega @muda44to fantasta. Włos się jeży na głowie od tego co on pisze. A jestem łysy 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, audiofan01 napisał:

To jest generalizowanie. Są i zawsze były marki i producenci, którzy dbają o wysoką jakość i są też takie, które się nie za bardzo mają to na uwadze, a w dodatku sporo żądają za swoje produkty. W złotej erze hi-fi też były sprzęty wybitne pod względem jakości jak i kompletnie nieudane. Nic się nie zmieniło i poza nielicznym wyjątkami zasada jest ta sama: jakość kosztuje, a czym drożej tym rynek szczuplejszy i to powoduje jeszcze większe różnice w cenach pomiędzy masówką o hajendową niszą. Niestety.

Pokaż mi jeden model współczesnego odtwarzacza CD z laserem i napędem takiej jakości jak w Accuphase DP-65.

Przypomnę że tam silniczek kręcący płytą jest bezszczotkowy a jego ośka stoi na szafirze...

Owszem kilka razy już w tych modelach wymieniałem pasek od tacki ale tylko to plus standardowy serwis.

6 minut temu, Piopio napisał:

kolega @muda44to fantasta. Włos się jeży na głowie od tego co on pisze. A jestem łysy 😉 

Jakim możesz się wykazać doświadczeniem od strony technicznej urządzeń?

Jeszcze kilka lat temu a od lat 90tych naprawiałem sprzęt różnych marek i do tej pory co jakiś czas dzwonią do mnie ludzie czy naprawie ich urządzenie a często to są bardzo drogie urządzenia. Ty myślisz że ktoś taki później pisze publicznie, przyzna się że jego sprzęt za grubą kasę był naprawiany?

20 minutes ago, Piopio said:

kolega @muda44to fantasta

Trudno się nie zgodzić. Bo jak inaczej nazwać osobę słyszącą różnice między identycznymi binarnie plikami?

21 minut temu, muda44 napisał:

Pokaż mi jeden model współczesnego odtwarzacza CD z laserem i napędem takiej jakości jak w Accuphase DP-65.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a to zaledwie początek oferty esoterica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiofan01

pisząc o CD za 15 tys. zł ma ktoś porównanie  do Accuphase DP-75 / 75 V?

to chyba podobna półka cenowa używanych

"Serwisuje" wlasnie Burmestera 917 z dakiem Da2. Bodajze 920 Da2 DAC jesli sprzedany osobno. Zaje...ty Cedek a wlasciwie ten leciwy Dac!!!. Co ciekawe Dieter nie pofatygowal sie zeby wyposazyc DAC w wejscie spidf tylko same Optyki . Pewnie przewidzial dyskusje znafcow  Audiostereo co to wczoraj "sr**' biegali za stodole a dzisiaj kupili 20 letnie BMW. Na zlosc tylko te optyczne gniazda tam wlozyl zeby nie kusic Polonusow, bo wystarczylo ze wszytkie kradzione merce juz na kurortach mazurskich byly w koncu lat 90tych  kiedy ten Cedek byl na czasie he he. Wiare w plyty CD utracili tylko badylarze i celebryci z natury bo tak prawde mowiac od poczatku nie mieli zadnej wiary oprocz wiary w mamone.  

I zeby nie bylo, mam na stanie MBL 1521a do krecenia plyt a kolega podrzucil Spectrala SDR3000 bo nie kreci. No wiec powiedzialem do Spectrala _"krec" i zaczal kreciec i cholera wciaz kreci sporo lepiej niz kazdy inny z jakim mialem do czynienia. Trudno to ujac w slowa po prostu po wlaczeniu Spectrala nie ma sie ochoty do wlaczania innych poslednich sprzetow. Chyba , ze jest to standardowe radio w normalnym samochodzie , tojocie czy innej hondzie. Ale to juz inny temat:)

Edytowane przez limono
W dniu 19.02.2024 o 21:03, feluś napisał:

pisząc o CD za 15 tys. zł ma ktoś porównanie  do Accuphase DP-75 / 75 V?

to chyba podobna półka cenowa używanych

Gdybym ja miał kupić PD75/V za naście tysięcy to bym wolał nowego Denona DCD-1700NE ( nie gra gorzej od DP-65  a jako transport lepiej od 55/65/75 ) a za resztę jak najlepsze kable. Ten Accuphase jest już leciwy i trzeba mieć na uwadze że ten kto taki kupił a przeważnie i kolejny lub kilku kolejnych właścicieli jak go mieli to nie stał. Ewentualny zakup tylko i wyłącznie ze sprawdzonego źródła. 

Edytowane przez Marcinus

Obawiam sie tylko, ze ten leciwy Accuphase nawet "zajechany" przez kilku wlascicieli wciaz moze pograc dluzej niz nowy Denon na universalnym laserze. Mam tu u siebie dwa karkasy ktore opieraja sie moim przyznam niezbyt wyrafinowanym wysilkom zeby je przywrocic do zycia. Yamaha CD -S1000 padla po 3 latach od zakupu i wlasciciel wolal oddac za $100 niz starac sie wyslac ciezkiego klunkra do serwisu. Kolejne lasery nie zdaja egzaminu wiec zabawa staje sie i czasochlonna i kosztowna. Marantz SA-7 po zasadniczych "modach" pogral cale 10 lat i wszystkie kondy SMD do wymiany. Ale laser za to tani jak barszcz trzy sztuki za $20. 

On 2/19/2024 at 7:20 AM, Piopio said:

Marcin wie o czym pisze bo ma doswiadczenia z pierwszej reki a nie jak spora czesc publiki z drogimi klockami  z rodzaju "nie dotykaj bo sie zepsuje". Kazdy jednak ma swoje wyobrazenia i gusty jesli chodzi o subiektywna ocene jakosci brzmienia w danej klasie urzadzen wiec nie bedzie konsensusu i byc nie moze. Po to sa fora zeby mozna bylo sobie porozmawiac i wymienic doswiadczenia i dac upust emocjom. Poza tym to sa tylko zabawki a to, ze czasem kosztuja grube pieniadze wcale nie zmienia tego faktu. 

Czytniki SACD mają mniejszą żywotność od topowych czytników CD ale nie słyszałem żeby w ostatnich latach padały w Denonach.  W Yamahach tak. Współczesne  Denony często są też robione na dobrych jakościowo podzespołach więc kupując nowy jest szansa że trochę pogra.

Godzinę temu, muda44 napisał:

Czytniki SACD mają mniejszą żywotność od topowych czytników CD ale nie słyszałem żeby w ostatnich latach padały w Denonach.  W Yamahach tak. Współczesne  Denony często są też robione na dobrych jakościowo podzespołach więc kupując nowy jest szansa że trochę pogra.

SACD w Denonie to napęd Marantza, ale to raczej tym lepiej.

12 hours ago, MagneticFields said:

Dlaczego tym lepiej? Taka sama masowka jak i inne. Nic, co sie dzisiaj produkuje nie jest zaprojektowane na czas zycia dluzszy niz okres gwarancyjny. Cokolwiek powyzej to jest bonus. Przeciez to idzie tasma w Chinach i cyfrowe obrabiarki a narzut jest taki jak na "Adidasach" 

37 minut temu, limono napisał:

cyfrowe obrabiarki

To chyba dobrze, że nie robótki ręczne.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

16 godzin temu, max720 napisał:

Przecież są dostępne zestawy naprawcze .

Orginalne . 

Przez jakiś okres czasu ale nie 29 lat 😉

A leżąc 29 lat elektrolity też wysychają a elementy gumowe tracą swoje właściwości.

2 godziny temu, limono napisał:

Dlaczego tym lepiej? Taka sama masowka jak i inne. Nic, co sie dzisiaj produkuje nie jest zaprojektowane na czas zycia dluzszy niz okres gwarancyjny. Cokolwiek powyzej to jest bonus. Przeciez to idzie tasma w Chinach i cyfrowe obrabiarki a narzut jest taki jak na "Adidasach" 

Oczywiście że nie dorówna starym, najlepszym ale na dzisiejsze czasy jak wyżej pisałem, ten napęd bardzo pozytywnie mnie zachwycił. Bardzo cicha praca w trakcie odczytu i wybitna korekcja błędów.

16 godzin temu, MagneticFields napisał:

Lasery takie same ,a reszta ?

Kondensatory ? Może i różne.

Ale , jak wymienić , to zawsze na takie same , albo i lepszej jakości.

8 godzin temu, limono napisał:

Zastosowałeś uogólnienie, które niezbyt pasuje do tego przykładu i wynika zapewne z niezbyt precyzyjnej wiedzy nt. montowanych dzisiaj napędów, a już na pewno w stosunku do napędu, na temat którego głos zabierasz.

A lepiej dlatego, że po pierwsze odtwarzacze CD Marantza dobrymi opiniami się cieszyły, a dwa, w napędach SACD mają już doświadczenie i dobrze, że napęd Marantza siedzi w Denonie.
I napęd ten nie ma nic wspólnego z masówką o której wspominasz, a która rzeczywiście jest powszechna w wielu odtwarzaczach CD.

4 godziny temu, tedi02 napisał:

Lasery takie same ,a reszta ?

Chodziło o cały napęd.

6 hours ago, MagneticFields said:

Zastosowałeś uogólnienie, które niezbyt pasuje do tego przykładu i wynika zapewne z niezbyt precyzyjnej wiedzy nt. montowanych dzisiaj napędów, a już na pewno w stosunku do napędu, na temat którego głos zabierasz.

A lepiej dlatego, że po pierwsze odtwarzacze CD Marantza dobrymi opiniami się cieszyły, a dwa, w napędach SACD mają już doświadczenie i dobrze, że napęd Marantza siedzi w Denonie.
I napęd ten nie ma nic wspólnego z masówką o której wspominasz, a która rzeczywiście jest powszechna w wielu odtwarzaczach CD.

Chodziło o cały napęd.

To, ze jest obudowany plytami z aluminium a szuflada wykonana jest jak nalezy nie znaczy wcale , ze siedzi tam niewiadomo co. Mam wadliwy Sa-7 u siebie a w sieci dosyc jest przykladow o Sa-11 i innych odtwarzaczach z tej serii majacych problem z laserami. Ale byc moze rzeczywiscie ostatnie 5 lat to okres w ktorym Marantz rozwiazal wszystkie problemy. Nie mozna porownac odtwarzaczy CD do SACD jesli chodzi o trwalosc laserow. 

Opinia jednego z nieszczesliwych posiadaczy:
I have had the laser on my SA-11S1 replaced three times in ten years, twice under warranty, the last time for $350. It's a piece of shit transport that sounds amazing".  

Edytowane przez limono

Panowie szukam rady tj rozważam :
1. Sony CDP-X77ES
2. Teac VRDS-25X
Więc już widać w jakim budżecie się poruszam i jak w tytule wątku szukam powrotu wiary w CD.

Który z nich (a może inny) byście mi polecili mając na uwadze jakość dziwieku, trwałość lasera.
Ważna sprawa -
1. muszę miec wyjście XLR Bo mam caly tor zbalansowany a nie chce zewnętrznych symetryzatorow.
2. CD nie będzie grał jako transport cyfrowy bo mój DAC - Lumin T2 - pomimo wielu zalet, cholera nie ma wejścia na DAC.

Dzięki za rady z góry. Pomóżcie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gość

(Konto usunięte)
  • Pokaż nowe odpowiedzi