Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show 2023 - relacje

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Piotr_1 napisał:

pędziłem tam 5min.

Dlatego tak nie lubię opinii z tego typu wystaw. Nie ma to nic wspólnego z nawet subiektywną, ale uczciwą oceną. Co można dowiedzieć się o zestawie po 5 minutach, na dodatek najczęściej słuchając nagrań, których się w ogóle wcześniej nie słyszało? To jaki mam być ten punkt odniesienia?

Tego typu impreza to tylko raczej tylko pokazanie, a nie prezentacja - co aktualnie jest na rynku. 

Nie mówiąc o warunkach tam panujących. Od akustyki, hałasu począwszy.

Wybaczcie, ale jest w Was jakaś hipokryzja. U siebie przeszkadza Wam wszystko i wszystko chcecie poprawić łącznie z podstawkami pod kable, ale warunki na takich targach nagle są okej?

O pamięci słuchowej nawet nie będę wspominał...

Edytowane przez Meloman
20 minut temu, Meloman napisał:

Co można dowiedzieć się o zestawie po 5 minutach, na dodatek najczęściej słuchając nagrań, których się w ogóle wcześniej nie słyszało? To jaki mam być ten punkt odniesienia?

Jak góra jest dobitna to słychać w każdym nagraniu. Jak wokale syczą to syczą niezależnie od akustyki😉

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, Meloman napisał:

Dlatego tak nie lubię opinii z tego typu wystaw. Nie ma to nic wspólnego z nawet subiektywną, ale uczciwą oceną. Co można dowiedzieć się o zestawie po 5 minutach, na dodatek najczęściej słuchając nagrań, których się w ogóle wcześniej nie słyszało? To jaki mam być ten punkt odniesienia?

Tego typu impreza to tylko raczej tylko pokazanie, a nie prezentacja - co aktualnie jest na rynku. 

Wybaczcie, ale jest w Was jakaś hipokryzja. U siebie przeszkadza Wam wszystko i wszystko chcecie poprawić łącznie z podstawkami pod kable, ale warunki na takich targach nagle są okej?

Przecież właśnie uprzedziłem że 5min (z powodu braku czasu, ponieważ sam prowadziłem pokój), co dla myślącej głębiej osoby powinno właśnie oznaczać ocenę niepewną, żaden werdykt. Poza tym to tylko i aż 5min, ponieważ we wielu pokojach byłem krócej.

Spokojnie, wszyscy mają rację 😁

Moim zdaniem jest coraz lepiej, widać że wystawcy się starają. Jedynie szkoda mi, że Klipsh swoich szaf 75tek nie zrobił osobnego pokoju, bo z Parasoundem to brzmiało super ciekawie. 

Już się nauczyłem, że każdy może mieć kompletnie inne postrzeganie dźwięku i się nie denerwuje 😋

32 minuty temu, Meloman napisał:

Mam podobne zdanie, szczególnie co do wg mnie dość powszechnej, świadomej manipulacji prezentowanym czy nawet dopuszczalnym materiałem. Miałem w niedzielę dłuższą, sympatyczną skądinąd dyskusję dość techniczną z prezenterem zbierających pochwały w relacjach kolumn w Tulipie. NIe dało się posłuchać nic swojego. No OK. Spróbowałem spytać o możliwość jakiegokolwiek rocka. No i zupełnie nie do przyjęcia jest narracja w odpowiedzi, że to są kolumny do "wyższej muzyki" 😉 
WTF ? Znaczna część rocka jest dużo większej wartości artystycznej niż większość tych sacro demo na AS, nie mówiąc o puszczaniu jakiś wyizolowanych dźwięków 😄 I są dobrze nagrane przez profesjonalistów na profesjonalnym sprzęcie. Zapewne "lepszym", a przynajmniej  droższym niż budżetowe, niszowe sacro manufaktury 😉

No a że pozwalają lepiej sobie wyrobić zdanie i odsłaniają ... No cóż ... :)

Edytowane przez PawelP
Korekta

Są też wystawcy, którzy bez problemu pozwalają puszczać swoje utwory, których nie znają. 

Mnie to wcale nie dziwi, że niektórzy nie chcą, bo niestety słabe realizację zagrają kiepsko. Nie ma cudów. 

2 godziny temu, ASURA napisał:

Miałem takie vintagowe orto słuchawki z takim niskim  THD i poza tym że nie było basu grały genialnie!

Życzył bym sobie żeby tak kolumny coś tam potrafiły zagrać (pozabasem) w tej jakości dźwięku

No ale najpierw trzeba TO usłyszeć żeby zrozumieć gdzie jest ból d. przetworników w kolumnach

Mocowy dobór przetworników do danej kolumny się kłania, nie na darmo hołubię swoje tylko 250Watowe 15" vintage bo obecne przetworniki są rzewymiarowane i nie potrafią dobrze zagrać na niskich poziomach SPL

THD w sluchawkach to troche inna para kaloszy niz w glosnikach. Ciezko juz wychwycic znieksztalcenia THD ponizej 1%, a w przypadku glosnikow jest bardzo wiele przetwornikow, ktore bez problemu osiagaja znieksztalcenia nizsze niz przecietne wzmacniacze lampowe. Mam na mysli tutaj znieksztalcenia srednich i wysokich czestotliwosci.

Znacznie bardziej istotne sa znieksztalcenia IMD, o czym napisal dosc sporo w temacie Dr. Earl Geddes ale generalnie jest to bardzo skomplikowany temat i splycanie go do podawania jakies tam wartosci THD, na nastepnie wyciagania z tego w niosku, czy to bedzie gralo dobrze, czy zle jest po prostu duzym bledem.

29 minut temu, PawelP napisał:

Mam podobne zdanie, szczególnie co do wg mnie dość powszechnej, świadomej manipulacji prezentowanym czy nawet dopuszczalnym materiałem. Miałem w niedzielę dłuższą, sympatyczną skądinąd dyskusję dość techniczną z prezenterem zbierających pochwały w relacjach kolumn w Tulipie. NIe dało się posłuchać nic swojego. No OK. Spróbowałem spytać o możliwość jakiegokolwiek rocka. No i zupełnie nie do przyjęcia jest narracja w odpowiedzi, że to są kolumny do "wyższej muzyki" 😉 
WTF ? Znaczna część rocka jest dużo większej wartości artystycznej niż większość tych sacro demo na AS, nie mówiąc o puszczaniu jakiś wyizolowanych dźwięków 😄 I są dobrze nagrane przez profesjonalistów na profesjonalnym sprzęcie. Zapewne "lepszym", a przynajmniej  droższym niż budżetowe, niszowe sacro manufaktury 😉

No a że pozwalają lepiej sobie wyrobić zdanie i odsłaniają ... No cóż ... 🙂

I to jest problem. Jeśli wystawca nie chce puścić np. czegoś w rodzaju RATM to znaczy, że obawia się ze sprzęt się na takiej muzyce wyłoży.

Edytowane przez audiofan01
8 minut temu, audiofan01 napisał:

I to jest problem. Jeśli wystawca nie chce puścić np. czegoś w rodzaju RATM to znaczy, że obawia się ze sprzęt się na takiej muzyce wyłoży.

A jeżeli sprzęt za grubą kasę wyłoży się na Rage... i okaże się, że nadaje się tylko do ,,plumków" to znaczy, iż jego cena to zwyczajny żart...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

51 minut temu, Meloman napisał:

To jaki mam być ten punkt odniesienia?

Jakoś tak przy Zaduszkach... Pamiętasz głos bliskich Ci osób? Jestem pewien, że gdyby mój nieżyjący od 20 lat tato staną w progu i zawołał - Maciek, rozpoznałbym. Gdybym usłyszał głos z podwórka, z kuchni czy z samochodu - rozpoznałbym tak, jak rozpoznam głos zięby na wiosnę. Zbieramy dźwięki przez całe życie i wyłącznie te z pamięci, są źródłem odniesienia. 

Inną sprawą jest wydawanie opinii o jednym (!) konkretnym, wybranym przez siebie, nieznanym wcześniej elemencie z całego toru sala, wzmacniacz, dac, źródło, kable, kolumny... na podstawie 5 minutowego odsłuchu. Wiarygodność takiej opinii jest dyskusyjna 😉 

2 minuty temu, cortes napisał:

A jeżeli sprzęt za grubą kasę wyłoży się na Rage... i okaże się, że nadaje się tylko do ,,plumków" to znaczy, iż jego cena to zwyczajny żart...

Ciężko mi to sobie wyobrazić, żeby jakikolwiek sprzęt wyłożył się na RATM.....to musi być naprawdę straszny złom, albo coś zepsute 🤣

5 minut temu, meloV8 napisał:

THD w sluchawkach to troche inna para kaloszy niz w glosnikach. Ciezko juz wychwycic znieksztalcenia THD ponizej 1%, a w przypadku glosnikow jest bardzo wiele przetwornikow, ktore bez problemu osiagaja znieksztalcenia nizsze niz przecietne wzmacniacze lampowe. Mam na mysli tutaj znieksztalcenia srednich i wysokich czestotliwosci.

O słuchawkach to sobie jaja jak widzę robisz albo nie słuchałeś takich systemów typu HE90/HEV90, Stax, etc 

Z tymi kolumnowymi wzmacniaczami lampowymi używanymi przez melomanów audiofilów to argument z racji ich wysokiego THD pomysł od czapy ale jak byś np posłuchał lampowych wzmacniaczy mikrofonowych Telefunkena, Millenny czy podobnej klasy czy z jedną lampą na kanał Nagra HD DAC X  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to by Ci się rozświetliło o co chodzi w tym audio wyższych lotów

Amerykańskie stowarzyszenie inżynierów audio już w zeszłym stuleciu uzgodniło pułap docelowy THD przetworników który musi być poniżej 0,03% żeby problem z słyszalnością zniekształceń przestał być słyszalnym problemem populacji jako takiej a nie zwykłych zjadaczy chleba

7 minut temu, cortes napisał:
18 minut temu, audiofan01 napisał:

Może po prostu sprzedawca nie chce pozostałych słuchaczy wygonić z sali?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

16 godzin temu, Piopio napisał:

A bas ?

Zaczyna się gdzieś od 70 Hz.

Te kolumny nie grają na siłę czegoś czego nie zagrają, proste.

Jest mnóstwo dużo większych kolumn z wiekszymi przetwornikami gdzie napisano od 30Hz, a ... startują od 50-60 Hz.

Muszę przewietrzyć mój system…

22 minuty temu, Ajothe napisał:

Akurat RATM jest wzorowo zrealizowany i jak najbardziej nadaje się na audiofilskie odsłuchy 😁

Wiem ale wzoro nie znaczy, że łatwy do poprawnego odtworzenia. Zawsze mam ze  sobą, jak chcę czogoś nowego posłuchać.

1 minutę temu, ASURA napisał:

Amerykańskie stowarzyszenie inżynierów audio już w zeszłym stuleciu uzgodniło pułap docelowy THD przetworników który musi być poniżej 0,03% żeby problem z słyszalnością zniekształceń przestał być słyszalnym problemem populacji jako takiej a nie zwykłych zjadaczy chleba

0,03% to jakies -70 dB. O tak niski poziom znieksztalcen ocieraja sie jedynie najnowoczesniejsze przetworniki Purifi i to glownie te, z aluminiowymi membranami, a dla Ciebie wintydz, ma ktorym sluchasz gra lapiej, a startu nie ma zadnego do nowoczesnych glosnikow pod wzgledem znieksztalcen.

14 godzin temu, Piopio napisał:

A w porównaniu do ELAC 403, Dynauadio Special 40, Harbeth, Buchardt S400 mk2, Gato FM-8/15 ?

One są w większych obudowach. I też zagrają "tylko" od 60-70 Hz.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

1 minutę temu, meloV8 napisał:

0,03% to jakies -70 dB. O tak niski poziom znieksztalcen ocieraja sie jedynie najnowoczesniejsze przetworniki Purifi i to glownie te, z aluminiowymi membranami, a dla Ciebie wintydz, ma ktorym sluchasz gra lapiej, a startu nie ma zadnego do nowoczesnych glosnikow pod wzgledem znieksztalcen.

Ok 1" berylowy SS czy też 7" modyfikowane dla Sly30 Audio Technology C-Quenze to vintydż liczy się tylko Purify z swym zawieszeniem membran.

Dla odmiany 3" kopółka Dynaudio DF-76 to trup którego do dziś nawet Volt nie przeskoczył....

15" vintydż to ja mam ale tylko na schodzącym do 20Hz sub basie a tam każde przetworniki niskim THD nie grzeszą...

7 minut temu, ASURA napisał:

Ok 1" berylowy SS czy też 7" modyfikowane dla Sly30 Audio Technology C-Quenze to vintydż liczy się tylko Purify z swym zawieszeniem membran.

Dla odmiany 3" kopółka Dynaudio DF-76 to trup którego do dziś nawet Volt nie przeskoczył....

15" vintydż to ja mam ale tylko na schodzącym do 20Hz sub basie a tam każde przetworniki niskim THD nie grzeszą...

Pokaz pomiary THD podanych glosnikow, to bedziemy dyskutowac. Pomiary Purifi sa ogolnie dostepne i kazdy moze sobie sprawdzic.

10 minut temu, meloV8 napisał:

Pokaz pomiary THD podanych glosnikow, to bedziemy dyskutowac. Pomiary Purifi sa ogolnie dostepne i kazdy moze sobie sprawdzic.

A kolega z tych pomiarowcowych, a tych aluminiowych Purify da się słuchać dla odmiany zapytam?

Pomiary C-Quence (typowego są na wiadomej Ukraińskiej stronie to samo jest z berylowym SS) Pomiary DF76 też są- były w internecie na niemieckiej stronie

Edytowane przez ASURA
dołożone trzy ostatnie linijki

Najniższe THD od 2kHz do 20kHz ma ScanSpeak D2905/990000 i wynosi -50dB przy 2.83V, dane z pomiarów a nie ze strony producenta.

Edytowane przez rufus74pz
1 godzinę temu, PawelP napisał:

No a że pozwalają lepiej sobie wyrobić zdanie i odsłaniają ... No cóż ... :)

Hm, można samego siebie cytować - ciekawe czy liczy się do odznak ? 😄
Sorry, za ten niewiele wnoszący post w tym wątku i na tym forum ;), ale jakoś tak chciałem się podzielić, że można też coś naprawdę wartościowego podłapać do playlist z demo na AS. W jednej z sąsiednich sal w Tulipie tworzyła dla mnie super klimat nieziemska Kari Bremnes, fajne (re)odkrycie :)

To już chyba bez wątpienia "wyższa muzyka" i też mi się podoba 😄 Choć do testowania sprzętu i tak wolę rock, jakoś Kari, która szczególnie dobrze się komponuje ze świecami zapachowymi 😉 (bije w tej dyscyplinie na głowę też niezłą, kiedyś kultową na AS (jak jeszcze się nosiło swoje CD na AS ) Dianę Krallovą), no i dlatego tez mi nie pasuje do 99,9% męskiego audytorium na AS 😄 

Edytowane przez PawelP
1 minutę temu, ASURA napisał:

A kolega z tych pomiarowcowych, a tych aluminiowych Purify da się słuchać dla odmiany zapytam?

Co kto lubi, ale skoro sugerujesz, ze Purifi z ultra niskimi THD moga grac slabo, to tylko potwierdzasz to, co wczesniej napisalem o sugerowaniu sie THD. Jest to jeden z wielu parametrow glosnika, ktore maja wplyw na brzmienie, ale o nim w 100% nie decyduja.

Teraz, meloV8 napisał:

Co kto lubi, ale skoro sugerujesz, ze Purifi z ultra niskimi THD moga grac slabo, to tylko potwierdzasz to, co wczesniej napisalem o sugerowaniu sie THD. Jest to jeden z wielu parametrow glosnika, ktore maja wplyw na brzmienie, ale o nim w 100% nie decyduja.

Przeczytaj sobie nasze  pierwsze wpisy

Dodam tylko że bez niskiego THD i dobrej odpowiedzi impulsowej to prawdziwej barwy dźwięku nie uzyskasz !

Z mojej strony tyle i aż tylle

8 minut temu, rufus74pz napisał:

Najniższe THD od 2kHz do 20kHz ma ScanSpeak D2905/990000 i wynosi -50dB przy 2.83V, dane z pomiarów a nie ze strony producenta.

Zgadza się, ale już dla harmonicznych nieparzystych, czyli tych, które nasz ucho bardziej nie lubi, niższe zniekształcenia będzie miała berylowa Bliesma. Roznice sa jednak tak male, ze mozna je pominac.

Natomiast nie da sie pominac roznicy brzmienia miedzy Scanem 990000, a berylowa Bliesma. To sa kompletnie dwa, rozne swiaty, a oba z nich maja ultra niskie znieksztalcenia.

6 minut temu, ASURA napisał:

Przeczytaj sobie nasze  pierwsze wpisy

Dodam tylko że bez niskiego THD i dobrej odpowiedzi impulsowej to prawdziwej barwy dźwięku nie uzyskasz !

Z mojej strony tyle i aż tylle

Celne i trafne moim zdaniem :) Jedynie niestety w głośnikach raczej jedno jest kosztem drugiego ...
Co jest Waszym zdaniem ważniejsze ? 😉

Edytowane przez PawelP
3 minuty temu, meloV8 napisał:

Natomiast nie da sie pominac roznicy brzmienia miedzy Scanem 990000, a berylowa Bliesma. To sa kompletnie dwa, rozne swiaty, a oba z nich maja ultra niskie znieksztalcenia.

U mnie D2908/714000 jeszcze inaczej brzmi niż są o nim opinie ale u mnie jest podział wysoko na 7000Hz i brzmi bardzo pięknie gdyż nie jest tak wysilony jak to probują poniżej 3KHz robić konstruktorzy? kolumn

No ale poniżej 7KHz nie ma fajnych głośników...

2 minuty temu, ASURA napisał:

U mnie D2908/714000 jeszcze inaczej brzmi niż są o nim opinie ale u mnie jest podział wysoko na 7000Hz i brzmi bardzo pięknie gdyż nie jest tak wysilony jak to probują poniżej 3KHz robić konstruktorzy? kolumn

Zrób podzial na 10 khz, to będzie jeszcze mniej wysilony i zagra jeszcze piękniej...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.