Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki preparat na stary lakier?

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem stare, świetne kolumny, które mają oryginalny czarny kolor. Pod spodem jest fajna okleina drewniana, więc chcę się pozbyć czarnej warstwy,

Znacie jakieś sprawdzone preparaty?

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

https://www.audiostereo.pl/topic/165240-jaki-preparat-na-stary-lakier/

Może aceton lub nitro, żeby zmyć ten lakier. Potem lekko przeszlifować fornir papierem ściernym 240 na klocku , a na to olejowosk lub lakierobejca. Ja bym tak się do tego zabrał🙂

W marketach budowlanych są dostępne preparaty do usuwania lakieru, mają konsystencję żelu, nakłada się na farbę/lakier które miękną, "puchną" i można je ściągnąć szpachelką.

Jak było czarnym malowane bezpośrednio na surowy fornir to część  farby  wpiła w między słoje i  przy  słabym wyszlifowaniu będą czarne ''nitki''  może trzeba będzie sporo zeszlifować , patrzeć na grubość forniru żeby nie przeszlifować ,

jak środkiem chemicznym to może być z tej firmy , używałem innego do metalu daje radę , do drewna nie powinien być gorszy 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb

Trochę grube "włosie" tej  ryżowej - lepsza chyba szczotka druciana,

bo można znaleźć różne grubości drutów.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

spróbujcie magic sponge, chyba najlepsze co jest,

czyszczę tym klej OCA w gsm, moja mama czyści tym kamień w łazience

bardzo dobrze ściera

Edytowane przez kramyeu
ortograf, sponge nie soap

Robiłem to samo. Jak znajdę fotki to wrzucę. Środek podany link powyżej i dwie szczotki druciana i druga druciana ale mosiądz - delikatniejsza. Dopiero w "po" szlifowanie ale ręcznie bo fornir cienki jest. 100% nie usuniesz z porów ale będzie dużo lepiej. U mnie jełop biała farba pociągnął

Biały jest ponadczasowy, nie znasz się 😉

Bardzo ładnie czyszczenie drewna twardego wychodzi myjką ciśnieniową z użyciem wirującej dyszy ale trzeba to robić ostrożnie co by dziur nie narobić. Co dwa lata tak taras czyszczę z czarnej patyny przed kolejnym olejowaniem konserwującym

Wcześniej czyściłem go różnymi szczotkami mechanicznymi zarówno stalowymi, mosiężnymi jak i włókniną i szło się zaj.. tyle czas schodziło a efekt połowiczny

Można też piaskować drobnym ścierem poniżej 0,8 mm ale trzeba go dobrać eksperymentalnie co by zachować nie uszkodzoną strukturę drewna

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Biały jest ponadczasowy, nie znasz się
Bardzo ładnie czyszczenie drewna twardego wychodzi myjką ciśnieniową z użyciem wirującej dyszy ale trzeba to robić ostrożnie co by dziur nie narobić. Co dwa lata tak taras czyszczę z czarnej patyny przed kolejnym olejowaniem konserwującym
Wcześniej czyściłem go różnymi szczotkami mechanicznymi zarówno stalowymi, mosiężnymi jak i włókniną i szło się zaj.. tyle czas schodziło a efekt połowiczny
Można też piaskować drobnym ścierem poniżej 0,8 mm ale trzeba go dobrać eksperymentalnie co by zachować nie uszkodzoną strukturę drewna

Ale autor o fornirowanych kolumnach a nie o tarasie z litego drewna !!!!
Inna bajka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Teraz, Marcin Wielgus napisał:

Ale autor o fornirowanych kolumnach a nie o tarasie z litego drewna !!!!
Inna bajka

Tu i tu drewno z tym że okleina to 0,8-0,5mm

Tak "mordowałem" mechanicznie taras no bez sensu jak wszedłem z myjką

Ukryta Zawartość

Sam pomysł autora  jest bez sensu ale to inna sprawa...

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A co w tym jest bez sensu? Bez sensu to są takie komentarze.

5 godzin temu, namor napisał:

W marketach budowlanych są dostępne preparaty do usuwania lakieru, mają konsystencję żelu, nakłada się na farbę/lakier które miękną, "puchną" i można je ściągnąć szpachelką

Właśnie o jakąś sprawdzoną markę mi chodzi. Kolumny mają lakier na bardzo wysoki połysk (nie były malowane, jest to oryginalny kolor tych kolumn) więc muszę mieć pewność ,że jak to położę to nie skończy się tylko na zmatowieniu powierzchni. Szlifowałem już kiedyś kolumny i wiem co to za robota,a że te są trochę większe dlatego chciałbym zacząć od chemii, a tylko dokończyć ręcznie.

Edytowane przez matoole

18 godzin temu, matoole napisał:

Właśnie o jakąś sprawdzoną markę mi chodzi.

Propozycja @jarekb z postu #4 wydaje się ciekawa (bo specjalnie do drewna), nie kosztuje majątku, kup, wypróbuj na kawałku spodu kolumn i wszystko jasne 🙂

Najlepszy był Scansol strong  , ale wycofany z produkcji ''straszne świństwo'' :) , jak byś gdzieś znalazł pewniak 

Edytowane przez jarekb
Propozycja [mention=70058]jarekb[/mention] z postu #4 wydaje się ciekawa (bo specjalnie do drewna), nie kosztuje majątku, kup, wypróbuj na kawałku spodu kolumn i wszystko jasne 

Jak napisałem , ja użyłem w analogicznej sytuacji i działa ale wiadomo lakier lakierów nie równy więc jak napisałeś test na spodzie i już

W dniu 31.10.2023 o 00:00, matoole napisał:

Właśnie o jakąś sprawdzoną markę mi chodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki wszystkim za pomoc. Ja też coś znalazłem, gość odnawia stare kolumny. Preparat raczej nie dostępny u nas - Citrustrip Gel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 1.11.2023 o 10:52, Daniel_68412 napisał:

tutaj facet używa takiego środka - te wszystkie środki wg znajomej chemiczki to jest na tej samej bazie (niestety nie pamiętam już jakiej)

I jak tak można popsuć gitarę!? A ludzie się tak męczą, żeby zrobić dobry heavy relic.