Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 40 k PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, audiofan01 napisał:

Czy Ty ich słuchałeś, jak wrażenia?

Ja mam Jade 20 😉 

Bardzo porządne granie. Takie koncertowe, z rozmachem. Góra nie jest ostra. Bas świetnie zestrojony. Nie wzbudza się a jednocześnie są momenty gdy go dosłownie czuć. Super efekt. Scena szeroka, głęboka. 

Minimalnie brakuje przejrzystości w porównaniu z Focal Sopra 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

27 minut temu, piter z napisał:

Nie sluchalem.

To na jakiej podstawie stwierdziłeś, że są ciekawsze od spendora? Ceny, wyglądu? Na olx są obecnie używane classic 1/2 za 19 tys. w stanie idealnym chyba jeszcze na gwarancji, to mniej niż nowe Jade 30.

Edytowane przez audiofan01
8 minut temu, audiofan01 napisał:

To na jakiej podstawie stwierdziłeś, że są ciekawsze od spendora? Ceny, wyglądu? Na olx są obecnie używane classic 1/2 za 19 tys. w stanie idealnym chyba jeszcze na gwarancji, to mniej niż nowe Jade 30.

Nowe Jade 30 to 18K. Ale jeszcze ich nie ma w sprzedaży. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 4.09.2024 o 10:58, xajas napisał:

jaka role odgrywaja te 58 mkw, jesli przykladowo gosc siedzi 2,5m od zestawow glosnikowych?

Co sie bedzie zmieniac i dlaczego sie bedzie zmienia, czyli czy to bedzie wynikac z "wielkosci glosnikow", z "wielkosci odleglosci" czy z "wielkosci pomieszczenia" 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_2509.thumb.png.295cbb7a117a08196daf1d4a9063debb.pngIMG_2510.thumb.jpg.e7afeb3dffb8173dd5e9c55d9a242d74.jpg

A to bardzo ciekawe - rozwiniesz trochę ?

Wersja C

- miejsce odsłuchu 30 m2

- kuchnia i jadalnia dodatkowe 20 m2

To jakie dobierać kolumny wielkościowo ? 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

25 minut temu, Piopio napisał:

Nowe Jade 30 to 18K. Ale jeszcze ich nie ma w sprzedaży. 

Faktycznie 8999 zł/ szt. czyli porównywalnie z tymi używanymi spendorami.

52 minuty temu, audiofan01 napisał:

Stwierdzilem ze moga byc ciekawe poniewaz czytalem o nich w innym miejscu. Calkiem dziwnie mam wrazenie ze Pylon jest bardziej popularny w Norwegii niz w Polsce.

Mam nadzieje ze ktos z innego forum nie obrazi sie ze ukradlem mu post xD

Hørte litt på Jade 30 i helgen hos Mala.
De spilte grisebra! Nydelig mellomtone og det gode trøkket i bunn med 15 tommer.

Słuchałem Jade 30 w ten weekend w Mala.
Grały piekielnie dobrze! Piękna średnica i dobre uderzenie na dole z 15 cali.

Ukryta Zawartość

Pylon-Jade30-Frontgrill.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, piter z napisał:

Calkiem dziwnie mam wrazenie ze Pylon jest bardziej popularny w Norwegii niz w Polsce.

Dziwne? Nie od dziś wiadomo że część Polaków gardzi polskimi wyrobami 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, piter z napisał:

Słuchałem Jade 30 w ten weekend w Mala

Przyznaj się, że w McDonald’s na Asker byłeś i trafiłeś tam przypadkiem 😂

1 minutę temu, NRK napisał:

Przyznaj się, że w McDonald’s na Asker byłeś i trafiłeś tam przypadkiem 😂

Ja nigdzie nie bylem, cytowalem kogos innego i wkleilem jego zdjecie. Z tego zdjecia tak naprawde to zawsze mnie interesowalo jak graja te monobloki LM.

Ja nigdzie nie bylem, cytowalem kogos innego i wkleilem jego zdjecie. Z tego zdjecia tak naprawde to zawsze mnie interesowalo jak graja te monobloki LM.
Ja mam właśnie te LM dzielonke . Nie monoblocki. Grają niesamowicie, ja mam cały set lamp zmieniony, co kosztowało kolejne 12-14 k PLN, ale grają. Ma niby tylko 30 w, ale jak nie robisz hałasu jak startujący samolot to jest aż nad to. Ja naprawdę jak miałem Arcady "aż się dom trząsł" i dawało radę .
Na razie nie mam kolumn, dużo jeżdżę, dużo słucham i już jakieś decyzje mam. Więcej informacji wkrótce

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, venom200 napisał:

Ja mam właśnie te LM dzielonke . Nie monoblocki. Grają niesamowicie, ja mam cały set lamp zmieniony, co kosztowało kolejne 12-14 k PLN, ale grają. Ma niby tylko 30 w, ale jak nie robisz hałasu jak startujący samolot to jest aż nad to. Ja naprawdę jak miałem Arcady "aż się dom trząsł" i dawało radę .
Na razie nie mam kolumn, dużo jeżdżę, dużo słucham i już jakieś decyzje mam. Więcej informacji wkrótce

Z moich doswiadczen to z lampa SET to bardzo ciezko jest o prawdziwa koncertowa dynamike ze standardowych zestawow na malych wooferach poniewaz czesto brakuje jednak tej skutecznosci z kolumn i pradu ze wzmacniacza. Wzmacniacz przewaznie dostaje zadyszki jak trzeba zagrac geste spietrzenia przy klasyce lub metalu. Plumkac mozna nawet na szerokopasmowce i 3W z 2A3. Zeby sobie uzmyslowic jak duza jest roznica miedzy 15" a 8" wystarczy popatrzec na suche liczby i nie trzeba porownywac calych zestawow poniewaz ograniczeniem zawsze jest bas. Woofer hifi, a nie pro (pro nie pracuja liniowo) 15" bedzie mial standardowo jakies 6-10dB wieksza skutecznosc niz 8" i dodatkowo bedzie pracowal liniowo przy glosnosci minimum 10dB wiekszej (bardzo zalezne jakie glosniki sie porownuje). 10dB to jest ogolnie bardzo duza roznica poniewaz zeby zagac 10dB glosniej trzeba 10x watow.

[mention=54815]venom200[/mention] a co ci przeszkadzało w Arcadach, czego brakowało?
Arcady to mega świetne kolumny i co by nie mówił hejtował to zdania nie zmienię. A po kolei, nowy dom, nowe pomieszczenie, nowe wyzwania. Na dodatek każdy chce lepiej a ja praktycznie przez 6 lat nic nie zmieniałem. Teraz od roku zmieniam cały set, poszedł już DAC, wzmacniacz, ostatnim oczywiście etapem co logiczne są kolumny.

W dniu 27.09.2024 o 19:06, venom200 napisał:

Arcady to mega świetne kolumny i co by nie mówił hejtował to zdania nie zmienię. A po kolei, nowy dom, nowe pomieszczenie, nowe wyzwania. Na dodatek każdy chce lepiej a ja praktycznie przez 6 lat nic nie zmieniałem. Teraz od roku zmieniam cały set, poszedł już DAC, wzmacniacz, ostatnim oczywiście etapem co logiczne są kolumny.

Logicznym i sprawdzonym jest, że sprzęt kompletuje się poczynając od ... kolumn, które dopasowuje się do swoich upodobań oraz pomieszczenia i warunków akustycznych. Potem wzmak i źródła.

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 5.04.2024 o 12:26, venom200 napisał:

Ja bardzo lubie dźwięk z Horn czy z La scala, To jak LA Scala buduje scene jaka średnica to dosłownie cudo. Wielkie pudla jak szafy a znikają w pomieszczeniu lepiej niż małe monitorki. Jednak nie maja basu pod tym względem to masakra. Trzeba by się subem wspomagać innej możliwości nie widzę. Ale przy takich pudlach to znów problem z miejscem. Qualio fajne granie ale troszkę ubogie na średnicy, ale bardzo uniwersalne kolumny Fajnie zagrają w każdej muzyce. Graja troszkę do tyłu zapewne że względu na brak obudowy która by ukierunkowała dźwięk do przodu.
Najbardziej spójne granie fo Sonusy tam jest wszystko . Audiovector za dużo męczących wysokich miały
Myślę że Cornwall lub JBL 4367 to dla.mnie byłoby to, nie mam jednak gdzie odsłuchać
Ale nie kupię w ciemno. W tych cenach to nie ma idelnej kolumny ot co. Więc na razie Arcady zostają świetne granie w tej cenie bardzo rozsądny kompromis. Inna sprawa że to trzeba wszystko by w domu posłuchać. Trudno podjąć decyzję w innych warunkach i z inną elektroniką. No u mnie z moim LM to takie Qualio mogło bu zagrać idealnie no Set raczej uzupełnił by średnicę.

Odniosłem inne wrażenie jeśli chodzi o qualio , średnica napewno nie była uboga , scena duża , było szeroko , jak dla mnie pięknie grały . W Arcadach też masz tak pokazaną scenę szeroko ?

W dniu 3.10.2024 o 20:53, pmcomp napisał:

Logicznym i sprawdzonym jest, że sprzęt kompletuje się poczynając od ... kolumn, które dopasowuje się do swoich upodobań oraz pomieszczenia i warunków akustycznych. Potem wzmak i źródła.

Logika przy odsłuchach i zestawianiu systemu??

Zupełne nieporozumienie :).

Jeżeli już koniecznie , pomieszczenie z ew. akustyką mamy, to następnym elementem jest stolik!

Przekazuj obiektywnie swoje subiektywne oceny.

Odniosłem inne wrażenie jeśli chodzi o qualio , średnica napewno nie była uboga , scena duża , było szeroko , jak dla mnie pięknie grały . W Arcadach też masz tak pokazaną scenę szeroko ?
Finalnie po wielu wielu odsłuchach dałem szanse na 2 rundę paczkom które miałem w top 3. Iiiii teraz czekam za qualio iq ultra . Z innym wzmacniaczem niż MF6SI jak i Unison 6550 pokazały mega klase. To już granie naprawdę High End brz dwóch zdań

14 godzin temu, passer napisał:

Logika przy odsłuchach i zestawianiu systemu??

Zupełne nieporozumienie :).

Jeżeli już koniecznie , pomieszczenie z ew. akustyką mamy, to następnym elementem jest stolik!

Nie zapomnij o podstawkach pod kable !

PS. widziales pomieszczenie bez akustyki ??? 🙂 . Chyba mylisz akustyke z adaptacja akustyczną 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

12 godzin temu, venom200 napisał:

Finalnie po wielu wielu odsłuchach dałem szanse na 2 rundę paczkom które miałem w top 3. Iiiii teraz czekam za qualio iq ultra . Z innym wzmacniaczem niż MF6SI jak i Unison 6550 pokazały mega klase. To już granie naprawdę High End brz dwóch zdań

To było do przewidzenia 🙂 napisz po osłuchaniu się jakbyś ocenił Arcady do Qualio 

Pozdrawiam Paweł 

W dniu 6.10.2024 o 11:55, pmcomp napisał:

Nie zapomnij o podstawkach pod kable !

PS. widziales pomieszczenie bez akustyki ??? 🙂 . Chyba mylisz akustyke z adaptacja akustyczną 😉 .

Przecież kabli jeszcze nie ma :).

Przecież napisałem wyraźnie "pomieszczenie z ew. akustyką", czyli  np. tą "zastaną".

Nie każdy ma ochotę / może robić u siebie, bo przecież często wstawiamy system do normalnego mieszkania, adaptację akustyczną

Nie ważne od czego, istotne czym to się skończy.

I szalenie istotne, aby się skończyło i nie wpadło w pułapkę ciągłych zmian.

Pozdrawiam.

Przekazuj obiektywnie swoje subiektywne oceny.

W dniu 6.10.2024 o 02:48, venom200 napisał:

Kupiłem nowe grahamy ls5/8 jak chcesz posłuchać to zapraszam!Myślę że z LM zagrają świetnie!

4 godziny temu, karolturi napisał:

Kupiłem nowe grahamy ls5/8 jak chcesz posłuchać to zapraszam!Myślę że z LM zagrają świetnie!

Super kolumny, napisz z czym grają.

5 godzin temu, tymek napisał:

Super kolumny, napisz z czym grają.

Póki co tak to u mnie wygląda!W przyszłości wzmacniacz będę wymieniał!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, karolturi napisał:

Póki co tak to u mnie wygląda!W przyszłości wzmacniacz będę wymieniał!

Ukryta Zawartość

Dobry Phast nie jest zły.

Bardzo fajny wybór te Grahamy, miałem już je 2x prawie kupione

Ukryta Zawartość

W dniu 10.03.2024 o 10:48, Maraudio napisał:

Duże pomieszczenie = duże kolumny. Zwróć uwagę na OPERA GRAND CALLAS. Można je znaleźć w kilku znanych sieciach HiFi, tak więc nie powinno być problemy z odsłuchem.

Ukryta Zawartość

z lampą to będzie mega dudniło na basie

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś Phasta i mile wspominam, chociaż nie ukrywam, że później się okazało, że mocno ograniczał mój system 🙂

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Pokaż nowe odpowiedzi