Skocz do zawartości
IGNORED

Konkurs o tytuł "Złote Ucho"

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
1 godzinę temu, iro III napisał:

A co!? Ci się cuś nie podobuje?

Dzisiaj mogę swobodnie napisać, że mam 157 lat i 300kHz se słucham. 

21 godzin czas reakcji na wiadomość. Całkiem nieźle jak na 157-latka. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 28.04.2024 o 22:21, szymon1977 napisał:

prawdopodobnie jest to jakiś rezonans o dwukrotnie niższej częstotliwości od odtwarzanej

O!

Gratuluję spostrzegawczości odnośnie częstotliwości różnicowych

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Dziękuję wszystkim za udział w Konkursie, pora przyznać tytuły:

Złote ucho - @BlueDot18kHz/45lat

Srebrne ucho - @Zamerstary 17,5kHz/35lat

Ucho z brązu - @dzeus67 17kHz/57lat

Postanowiłem też przyznać tytuł specjalny, który przyznaję uczestnikowi najstarszemu, za to, że nie wypadł ze stawki a utrzymał się w peletonie, depcząc po piętach małolatom:

Ucho diamentowe - @jurek1 14kHz/67lat

Konkurs odbył się bez porozumienia z moderacją i adminem, tytuły są więc nieoficjalnie, każdy może używać je z dumą ale na własne ryzyko.

Nie byłbym sobą, gdyby nie zadał podchwytliwego pytania i nie udzielił równie podchwytliwej odpowiedzi: kto więc zwyciężył? Zwycięzcą jest każdy, kto nie tylko przedstawił swój wynik, ale przed samym sobą odważył się sprawdzić jak to z tym jego słuchem jest - gratuluję.

Ps

Po obiecane B&W proszę się zgłosić do usera, który je obiecał @Piotr Sonido

-----

Ranking:

1. BlueDot 18kHz/45lat

2. Zamerstary 17,5kHz/35lat

3. Dzeus67 17kHz/57latc

4. Marcinus 17kHz/51lat

5. Mathia 17kHz/50lat

6. Rafa 17kHz/46lat

7. Waz12 17kHz/37lat

8. Piotr Sonido 17kHz/x

9. Ajothe 16,5kHz/~40lat

10. IroIII 16kHz/x

11. Edson 15,5kHz/60lat

12. Tym 15,5kHz/49lat

13. Xetras 15kHz/56lat

14. Przmor 15kHz/55lat

15. Paww 14,5kHz/54lata

16. Jurek1 14kHz/67lat

17. Marek666 i Marek.zakupy 14kHz/52lata

19. Telesma, Szymon1977 14kHz/47lat

-----

Goście:

1. Córka kolegi paww 19kHz/22 lata.

2. Klaudia pracująca obok 18kHz/26lat

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ucho z brazu - ladnie to rozwiazales 😉 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 1.05.2024 o 02:02, szymon1977 napisał:

Po obiecane B&W proszę się zgłosić do usera, który je obiecał @Piotr Sonido

Nie posiadam bowersów. Konkurs nie był mój.

Następnym razem po prostu organizując konkurs Przemyśl jego zasady. 🙂

Przykro mi, ale muszę zrobić to, co zrobić należy: wyniki nieprawdopodobne traktuję jako błąd i odrzucam.

Jesli ludzie slysza sieciowki, to dlaczego nie 20kHz po 70-tce
  • Moderatorzy
8 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tych nieprawdopodobnych jest raczej więcej. Ja robiąc bardziej profesjonalny test, wyszło ok 15kHz, a w tym ok 17kHz.

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Powiem ci dlaczego. To co pisałem wcześniej. Plik jest przez Szymona z preparowany w ten sposób że od 18 do 20 jest idealna cisza tam nie ma dźwięku. 

Czekał tylko na kogoś kto tak napisze aby udowodnić swoją rację :):)

Oczywiście żartuję Ale teraz jak o tym myślę......

Ukryta Zawartość

W dniu 6.05.2024 o 11:26, Marcinus napisał:

robiąc bardziej profesjonalny test, wyszło ok 15kHz, a w tym ok 17kHz.

U mnie wyszło podobnie o czym pisałem wcześniej. Tu 17 kHz a na generatorze 14/15 kHz .  Kolega tu 12 kHz a na generatorze 8 kHz . Syn słuchał też ten internetowy i określił  na 19 kHz. Robił kiedyś badania w instytucie lotnictwa i zakres słuchu miał  dużo  lepszy niż norma dla jego grupy wiekowej.

• 2 miesiące później...

Pora na kilka słów podsumowania:

Jako słyszalny zakres częstotliwości przyjmuje się 20-20000Hz. Dolna granica nie ulega zmianie, natomiast górna z wiekiem spada. Żadnemu uczestnikowi nie udało się usłyszeć pełnych 20000Hz, jesen uczestnik-gość uzyskał całkiem niezłe 19000Hz, pięciu zaledwie 14000Hz.

Utracić 6000Hz z zakresu liczącego niespełna 20000Hz - czy to dużo?

Po pierwsze:

Liczbowo to utrata 30%, inaczej prawie 1/3. Trzeba jednak zauważyć, że ludzki słuch działa nieco inaczej od obliczeń matematycznych, i pomiędzy każdym do-re-mi-fa-sol-la-si-do jest dwukrotna różnica częstotliwości. I tak pomiędzy C1 a C2 jest 32,7Hz różnicy, a pomiędzy C8 a C9 jest 4166Hz różnicy. Możemy więc przyjąć, że utrata 6000Hz zakresu 14000-20000Hz to dla ucha tyle samo, co utrata 12Hz z zakresu 20-32Hz

Po drugie:

Zakres ludzkiego śpiewu kończy się około 7000Hz, instrumentów muzycznych podobnie. Powyżej są jeszcze wpływające na brzmienie harmoniczne, ale nie musimy się obawiać, że jakiegoś dźwięku nie usłyszymy.

Po trzecie:

Hifi bez problemu poradzi sobie z odtworzeniem 20000Hz. Ale z dużym prawdopodobieństwem najwyższych częstotliwości nie słyszał ani artysta ani realizator nagrań. Nawet jeśli tak wysokie częstotliwości nagrano na płycie, to z dużym prawdopodobieństwem nie słyszeli ich twórcy, są to więc śmieci, które znalazły się tam przez przypadek.

Po czwarte:

Utrata wysokich częstotliwości postępuje płynnie i twa latami. Ubywa częstotliwości, które nie są zbyt istotne w życiu codziennym, a w naszym hobby raczej nie wnoszą zbyt wiele i na pewno nie są decydujące. Dlatego umysł przyzwyczaja się bezboleśnie do takiego postrzegania Świata, i ubytek jest niezauważalny. Nagłe odzyskanie tych częstotliwości, gdyby nawet było możliwe, z dużym prawdopodobieństwem sprawiłoby wrażenie dźwięku nienaturalnego.

Summa summarum:

Martwić się? Raczej nie. Cieszmy się swoim hobby bez kompleksów, bo powodu do nich nie ma, tym bardziej by zazdrości innym słuchu nietoperza.

Ps.

Pozdrawiam wszystkich odważnych, którzy wzięli udział w zabawie.

Edytowane przez szymon1977

Jakbym słyszał 20khz tak samo jak np 3khz to bym się poćwiartował 😁

Dla mnie jaranie się słyszeniem np 20khz, co jest możliwe jak się jest nastolatkiem jest kompletnie bezsensu, bo nie niesie to żadnej wartości muzycznej, a co najwyżej kłucie uszu 🙂

43 minuty temu, szymon1977 napisał:

Liczbowo to utrata 30%, inaczej prawie 1/3.

Ciężko mówić o utracie 30%, bo to zaledwie niecała oktawa z 10, ale wniosek końcowy jak najbardziej słuszny.

Edytowane przez Zwykły Drut
1 minutę temu, Zwykły Drut napisał:

Ciężko mówić o utracie 30%, bo to zaledwie niecała oktawa z 10

Dokładnie o tym pisałem w następnym zdaniu. Co ciekawe to oktawa-widmo, której instrumenty muzyczne nie grają, a głos ludzki nie śpiewa. Zakres dźwięków muzycznych kończy się około 8000Hz

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Dla mnie jaranie się słyszeniem np 20khz, co jest możliwe jak się jest nastolatkiem jest kompletnie bezsensu

Tym bardziej, że mityczne 20kHz są w stanie usłyszeć i reaguje na nie tylko część noworodków i oraz niemowlaków...z grupy tych młodszych 😁.

Nie słyszą muzycy, nie słyszą realizatorzy, ale "audiofile" słuchają... choć także nie słyszą.

• 2 tygodnie później...

Trochę późno tu trafiłem...
Też odnoszę wrażenie, że coś jest nie tak z tym testem bo słyszę 17kHz a to raczej mało prawdopodobne.
ADI 2 + 3 pary słuchawek.

Nie chodzi mi o ten wątek tylko o plik do odtworzenia.
Na pewno nie 17kHz. Ostatnio z kumplem słuch nam się skoczył na 12-13kHz...
Używałem wtedy aplikacji na telefon i zestawu ZG.

Lepiej póżno niż wcale! 

Nie wiem czy to w ogóle możliwe, ale wyrażnie słyszę od 21khz, dżwięk schodzi mocno do dołu, od 19 khz idzie znowu w górę. Sprzęt pomiarowy lapek Acer + Porta Pro. Pytam, bo nie chce mi się wierzyć, zwłaszcza, że lubię jasne brzmienie i jak skrzypce mają zakłuć w uszy... to dobrze! 😄  Pytam, bo całe życie byłem przekonany że mam słaby słuch dlatego lubię jasne (w moim rozumieniu naturalne) brzmienie. Myślałem, że Ci z "ciemnymi" systemami po prostu lepiej słyszą wysokie tony.

4 dyszki na karku.

Edytowane przez D4ncer
52 minuty temu, D4ncer napisał:

Nie wiem czy to w ogóle możliwe, ale wyrażnie słyszę od 21khz, dżwięk schodzi mocno do dołu, od 19 khz idzie znowu w górę.

Piszą na stronie:

Cytat

Beware of possible Aliasing!

Cheap sound cards may have trouble reproducing the highest frequencies of this test. At best, they won't reproduce anything. At worst, ghost frequencies will be generated in the audible range. These frequencies are not representative of the file's contents!

If you hear strange ups and downs, like someone tuning an AM radio, or anything else that does not sound like a continuously descending sweep, suspect this test to be corrupted by aliasing (the scientific name to this phenomenon).

W dniu 12.07.2024 o 07:05, szymon1977 napisał:

Nawet jeśli tak wysokie częstotliwości nagrano na płycie, to z dużym prawdopodobieństwem nie słyszeli ich twórcy, są to więc śmieci, które znalazły się tam przez przypadek.

Zgadzam sie z Twoim podsumowaniem poza ta czescia. Nie sa to "smieci" ale niekontrolowana skladowa poprostu.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 godzin temu, rafa napisał:

Zgadzam sie z Twoim podsumowaniem poza ta czescia. Nie sa to "smieci" ale niekontrolowana skladowa poprostu.

Ja lubię dosadne określenia 🙂

W dniu 12.07.2024 o 08:05, szymon1977 napisał:

Pora na kilka słów podsumowania:

Jako słyszalny zakres częstotliwości przyjmuje się 20-20000Hz. Dolna granica nie ulega zmianie, natomiast górna z wiekiem spada. Żadnemu uczestnikowi nie udało się usłyszeć pełnych 20000Hz, jesen uczestnik-gość uzyskał całkiem niezłe 19000Hz, pięciu zaledwie 14000Hz.

Utracić 6000Hz z zakresu liczącego niespełna 20000Hz - czy to dużo?

Po pierwsze:

Liczbowo to utrata 30%, inaczej prawie 1/3. Trzeba jednak zauważyć, że ludzki słuch działa nieco inaczej od obliczeń matematycznych, i pomiędzy każdym do-re-mi-fa-sol-la-si-do jest dwukrotna różnica częstotliwości. I tak pomiędzy C1 a C2 jest 32,7Hz różnicy, a pomiędzy C8 a C9 jest 4166Hz różnicy. Możemy więc przyjąć, że utrata 6000Hz zakresu 14000-20000Hz to dla ucha tyle samo, co utrata 12Hz z zakresu 20-32Hz

Po drugie:

Zakres ludzkiego śpiewu kończy się około 7000Hz, instrumentów muzycznych podobnie. Powyżej są jeszcze wpływające na brzmienie harmoniczne, ale nie musimy się obawiać, że jakiegoś dźwięku nie usłyszymy.

Po trzecie:

Hifi bez problemu poradzi sobie z odtworzeniem 20000Hz. Ale z dużym prawdopodobieństwem najwyższych częstotliwości nie słyszał ani artysta ani realizator nagrań. Nawet jeśli tak wysokie częstotliwości nagrano na płycie, to z dużym prawdopodobieństwem nie słyszeli ich twórcy, są to więc śmieci, które znalazły się tam przez przypadek.

Po czwarte:

Utrata wysokich częstotliwości postępuje płynnie i twa latami. Ubywa częstotliwości, które nie są zbyt istotne w życiu codziennym, a w naszym hobby raczej nie wnoszą zbyt wiele i na pewno nie są decydujące. Dlatego umysł przyzwyczaja się bezboleśnie do takiego postrzegania Świata, i ubytek jest niezauważalny. Nagłe odzyskanie tych częstotliwości, gdyby nawet było możliwe, z dużym prawdopodobieństwem sprawiłoby wrażenie dźwięku nienaturalnego.

Summa summarum:

Martwić się? Raczej nie. Cieszmy się swoim hobby bez kompleksów, bo powodu do nich nie ma, tym bardziej by zazdrości innym słuchu nietoperza.

Ps.

Pozdrawiam wszystkich odważnych, którzy wzięli udział w zabawie.

Chyba w istocie jesteś wodowskazem i zapewne w którymś z kolei pokoleniu 🙂

Mnie nie namówiliby do sporządzania podobnych raportów.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 godzinę temu, xetras napisał:

Chyba w istocie jesteś wodowskazem i zapewne w którymś z kolei pokoleniu 🙂

Mnie nie namówiliby do sporządzania podobnych raportów.

Jakby mnie ktoś namawiał, też bym tego nie zrobił. Dla samego siebie warto spisać swoje własne przemyślenia, to z chaosu czyni porządek.

• Pokaż nowe odpowiedzi