Skocz do zawartości
IGNORED

Sound Project 3000 - co innego?

pal55

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytskich - jestem tu calkiem nowy - tzn od ok 2 tygodni przegladam forum, a trafilem tu bo ... zlapalem bakcyla :) Postanowilem sobie sprawic cos za umiarkowana cene ale grajacego lepiej od mojego Technicsa (stary i tani). Bylem na pierwszym odsluchu - zalozylem, ze na wzmaczniacz chce wydac ok 2 tys - slucham sporo rocka, troche bluesa i jazzu, dostalem do odsluchu tytulowy wzmaczniacz - w ciagu 3 godzin porownalem 2 CD - jakiegos NADa, ktory nie gral szczegolnie, i Vincenta S2, ktory jak dla mnie gral swietnie. Przerobilem 3 pary kolumn - Hyperiony, AegisEvo 03 i Visaton Al 170 - na razie nie potrafie, powiedziec, ktore mi najbardziej odpowiadaly - pierwsze graly najlepiej w bluesie ale slabiej w rocku - kolejne dwie pary odwrotnie.

Pytanie glowne, ktore chcialbym zadac to co moglibyscie polecic ze wzmacniaczy w podobnym przedziale cenowym, przy takich preferencjach muzycznych, do pomieszczenia ok 30mkw - nie spiesze sie z wyborem sprzetu i pojde na pewno jeszcze na kilka odsluchow ale chcialbym wiedziec o jakie wzmaki mam pytac. Musze przyznac, ze Sound Project zrobil na mnie naprawde dobre wrazenie ale wolalbym go jednak z czyms porownac - moze ktos z Was go sluchal i moze cos o nim powiedziec.

Przy okazji zapytam jeszcze o odtwarzacz - ten Vincent gral naprawde dobrze, aczkolwiek mial problemy z odczytem niektorych plyt - nie wiem czy to kwestia danej sztuki, czy moze te CDki maja tego typu problemy? I jeszcze pytanko, ktore moze nieco zbulwersuje audiofilow, ale jednak chcialbym zapytac, fachowcow czy poczatkujacy (jak ja) uslyszy roznice miedzy CDkiem a np Pioneerem 656A - oczywiscie pytam o tem model bo jest najtansza maszyna wieloformatowa (SACD, DVD-A). Bede wdzieczny za wszystkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/1671-sound-project-3000-co-innego/

POlecam sprawdzenie chińskiego wzmaka Opera Consonance A100II. Cena 2 tys. Opis i test (bardzo entuzjastyczny) w AV nr 5/2003. KOnstrukcja zgodna z duchem audiofilskiego minimalizmu. Słuchałem go z monitorami Harbetha i Xaviana i byłem pod dużym wrażeniem możliwości brzmieniowych tego klocka. Na pewno go jeszcze sprawdzę.

Vincenta S2 też słuchałem, choć nie porównując go z innymi odtwarzaczami i również uważam, że jest to sprzęt dobry. Także miałem jakieś problemy z wyborem ścieżki i dźwiękiem (kawalek już leciał, ale nie było go słychać), myślałem że to jakis chwilowy problem z pilotem, ale zdarzyło się to raz (na 14 w sumie włożonych płyt) więc w ferworze odsłuchu nawet o tym drobiazgu zapomniałem.

Polecam b. gorąco Opera Consonance - jw., oraz tradycyjnie CA A500.

* * *

Sound Projecta nie słuchałem, ale kiedyś na pewno spróbuję, bo A.M. robi solidne rzeczy więc i tu - przypuszczam - nie zszedł poniżej dobrego poziomu.

Pozdrawiam.

dzieki za sugestie - CA w Audio Forte widzialem (tu zdradzam gdzie bylem - musze przyznac, ze Panowie sa tam naprawde b. mili a i warunki odsluchu sa dobre)- ale czy wiecie moze gdzie w Wawie moglbym posluchac Opera Consonance A100II?

Ciekawe co jaki czas trzeba kalibrować te chińskie "cacka" - raczej częściej niż maszyny wysokiej jakości typu LUA czy Copland (już Amplifony choć "proste" mają elementy o dużo większym reżimie).

To że fajnie gra w salonie nie oznacza że będzie tak grać za rok - telewizory lampowe wymagały regularnego strojenia "od środka" - nic dziwnego że tyle ludzi na nie narzekało bo nikt się tym w PRLu nie przejmował. W aparaturze wojskowej robiło się to regularnie - w "cywilnej" prawie nigdy (głównie ludzie związani z techniką).

Widziałem na Boya, chyba 6, sklep "Audiofil".

Posłuchaj koniecznie, bo Consonance warte jest grzechu ! ;-)

Rozmawiałem tam kilka razy z tym szczuplejszym panem - zna się i uważam, że jest ok. Drugi jest nieco powściągliwy i "mniej wyrywny" do klientów i też niczego mu zarzucić nie można.

Jakbym teraz szukał wzmaka do 2kzł, to nie wiem, co można by tu polecić lepszego. Sam posłuchaj i daj znać, jak Ci się podobało. To mocna pozycja, kto wie, jak bardzo.

656 Pioneera to w sumie b. dobry odtwarzacz- niezły jako źródło DVD Audio/SACD, czy DVD Video, ale niestey słaby moim zdaniem jako CD-ek w porównaniu chociażby do mojego DV 737, nie mówiąc już o np. CD Technics PS 7 za 999 zł. Główne zarzuty to słaba dynamika, płaski nie wciągający dźwięk, choć spokojny i dobrze zrównoważony, niestety jak dla mnie za spokojny, bez wigoru i dreszczyka emocji. W DVD Audio 656 jest jednak całkiem ok-jest dynamika, przejrzystość, szczegół - brakuje może trochę wyrafinowania, ale jest to mało zauważalne. W sumie udany odtwarzacz, który moim zdaniem zasłużył na te wszystkie nagrody, które zebrał-gdyby tylko zasilanie było lepsze....oj,oj - ci skośnoocy zawsze o tym zapominają....

Piotr -> dzieki za zwrocenie uwagi na ten aspekt (choc jak rozumiem nie dotyczny Sounda jako produktu polskiego?)- aczkolwiek wolalbym zeby bylo to również konstruktywne - czyli podaj mi konkretny typ - wzmaczniacz ok 2 tys

Zyzio -> dzieki za info o Pioneerze - aczkolwiek, nie rozjasniles mi niczego :) a niestety musze sie na cos zdecydowac - musze znalesc gdzie miejsce, gdzie bede go mogl posluchac i sprawdzic czy moj (nienajlepszy sluch) wychwyci roznice (choc miedzy NADem a Vincentem zdecydowanie uslyszalem).

Piotrze, o czym Ty mówisz ?

Czy wiesz w ogóle, jakie kosmicznie drogie rzeczy robi Opera ?

Wejdź na ich stronę !

* * *

Ja jak zobaczyłem wnętrze Consonance - to dla samej konstrukcji i jej przejrzystości kupiłbym w ciemno !!!

Nie życzę nikomu, jeśli musiałby coś grzebać ww wzmaku CA. T u, by się dostać do czegokolwiek trzeba dużo rozkręcać, to katorga !

CA do przejrzystosci konstrukcji i łatwości serwisu Consonance brakuje 100klas. I nie sądzę, by Chińczycy robili kiłę. Czasy się zmianiają, tylko my posuwamy i czasem się cofamy ;-)

Potwierdzam, że OPerę można dorwać w Audiofilu na Boya (przynajmniej była jeszcze 1,5 tygodnia temu), można też zadzwonić do dystrybutora (Fotopub) i zapytać gdzie można to to posluchać.

Do Andrea: z jakimi głosnikami słuchałeś Opery? Ciekawy jestem twoich wrażeń.

Jeśli chodzi o odtwarzacze NAD-a w Audioforte to mają tylko 521i, który jest dwa razy tańszy od Vincenta S2, więc nic dziwnego, że usłyszałeś różnicę. Sprzedawca mnie poinformował, że S2 to podobna klasa i podobna cena (Vicek trochę droższy) do NAD-a 541i - tutaj różnice już pewnie nie byłyby takie wyraźne.

Do Andrea: no i ciekawy jestem jak Opera wypadła w świetle ABOXa. Czy słuchałeś jeszcze jakichś innych wzmacniaczy końcówek pod tym kątem (porównanie z ABOXem)? Tyle nam tutaj naopowiadałeś, że ciekawe byłoby się domyślić jaki obiektywny (tzn. sklepowy) przedział cenowy prezentuje ten wasz wynalazek.

• Redaktorzy

Jesli Sound Project 3000 to tylko nieznacznie S.P. 2SE lub 3SE (a tak przypuszczam), to powienien byc dobry. Tamte projekty Darka Kuleszy bardzo ladnie graly, i byly solidnie zrobione.

Co de CD-ka, odpowiedz byla prosta, tylko jej nie wychwyciles. Otoz jesli planujesz sluchanie plyt CD, to ten model Pioneera mozesz sobie odpuscic, jak zreszta wszystkie odtwarzacze tzw. uniwersalne w podobnej cenie. Nie ten poziom. Urzadzenia te klada generalnie lache na jakosc dzwieku CD, liczac ze wyzsza rozdzielczosc SACD i DVD-A zalatwi sprawe. Slabe zasilanie, tanie komponenty. Jesli natomiast zamierzasz kupowac glownie plytki nowych formatow, to moze byc.

w takim razie poszukam Opery :)

jozwa - tyle to zrozumialem - ale caly czas podkreslam, ze jestem absolutnie poczatkujacy i na dodatek nie mam rewelacyjnego sluchu - troche naiwnie myslalem, ze ktos bedzie w stanie powiedziec, ze dla laika brzmi prawie tak samo :) ale zapewne masz racje i bedzie to gralo niz np. Vincent.

Czy ktos moze jeszcze polecic cos z kolumn w cenie do 3 tys pln? - zadna z w/w nie rzucila mnie na kolana - choc byc moze w tym przedziale cenowym to po prostu niemozliwe.

Jeśli podobał Ci się SoundProject, to zadzwoń do p.Kuleszy (22 6415884), może zaproponuje Ci coś robionego na zamówienie. Słuchałem takich urządzeń i jestem pod wrażeniem. Cenowo wychodzi atrakcyjnie.

W sprawie CD. Jakiś czas temu sprzedałem swój odtwarzacz CD i zostawilem jako tymczasowe źródło DVD Pioneera. Z bólem to zrobiłem i mimo różnych prób upgrade-u Pioneera, różnych auto-psychoterapii, angażowania mechanizmów obronnych osobowości, przemawiania do zdrowego rozsądku nie zdołałem sie z tym pogodzić i znowu kupuję CD. Nie wierzę w źródło uniwersalne w tych zakresach cenowych.

Chyba mnie przekonales :) - kupie jednak cdka, choc wypadaloby posluchac czegos w podobnej cenie do Vincenta i porownac.

Co do projektow na zamowienie - zalozylem wydanie ok 2000 na wzmaka - myslisz, ze w takiej cenie molgby mi tenże Pan zaoferowac cos lepszego?

Dzwon do Darka i sie przekonasz

Sam kupilem u niego Q-100 w atrakcyjnej cenie

Zawsze mozesz z obudowy ekstremalnej zrezygnowac

albo ...on juz cos zaproponuje

Tylko sie przygotoj na dluzsza rozmowe ha ha ha

W urządzeniach robionych przez ... no niech będzie Darka, chociaż piliśmy tylko herbatę :) na zamówienie jest miejsce na późniejszą rozbudowę. Dozbierasz kasy i będziesz mógł zrobić upgrade.

Gość andrea29 -> pal55

(Konto usunięte)

Ja tylko chcę powiedzieć, że kup to, do czego będziesz absolutnie przekonany i posłuchaj 2-3 razy w odstepach kilku dni.

To tyle.

* * *

Do Innych: nie mam teraz czasu, ale jak znadę - postaram się jeszcze dopowiedzieć to i owo. Kto chce - niech uważnie czyta moje ostatnie wpisy - bedzie z ABOXem na bieżaco i z innymi sprawami, bo już na kilka spraw powiedziałem wystarczająco duuuużo i wyczerpująco. Ale miło, że pytacie ;-))) W wyszukiwarce wystarczy wpisać "andrea29"

Pozdrawiam.

Polecam odtwarzacz Philips DVD 963SA. Nie mowi sie o nim na tym forum i bardzo szkoda. Jest to bowiem doskonala maszyna, warta posluchania. Doskonaly dzwiek z CD, a jako bonus mozesz odtwarzac DVD i SACD. Stosunek jakosci dzwieku 963SA do ceny jest trudny do przebicia jesli chodzi o odtwarzacz w tym przedziale cenowym.

Pozdrawiam,

Parsec

Zadzwon ... //po 18 masz taniej//

pogadaj, powiedz co slyszales.

Dowiesz sie co i jak.

Mozesz pozdrowic P.Darka od Tomka z Koszalina - zartuje

Kupilem u niego wznacniacz sluchawkowy Q-Audio100.

Z tego co wiem na tej samej plytce projektuje sie uklady ktore mozna

pozniej rozbudowac albo modyfikowac w okreslonych sonicznych aspektach

A jak masz kogos kto to umie robic .... to jestes w domu

Gość andrea29->mariusz

(Konto usunięte)

Z Harbethami 3. CD jakiś zacny- już zapomniałem, ale może Piotr pamięta, bo w koncu to dla niego szukamy podstawkowców.

Po ATC zagrały pięknie, jednak ta cena... 3850zł to dużo.

Dźwięk naturalny miekki, ładnie wypadały żeńskie wokale, kiepsko męskie. Haskella ledwo można było poznać - głos mocno odmieniony. Nie lubią one na pewno gestej muzy, bo taką na nich odtwarzać to profanacja i nieporozumienie. Ogólnie czuć było dużą klasę, którą przyćmiły (zmiażdżyły) AE mkII REF. z Audio Forte. Były nie do pobicia i poza wszelką konkurencją. Szkoda słów.

Ponadto, oprócz ładnego naprawdę dźwieku w H3 dało się zauważyć jego kompresję przy nieco głośniejszym słuchaniu. No cóż - mały ten głośniczek średniotonowy. Z drugiej strony oddając sprawiedliwość prawdzie trzeba pamiętać, że tam jest dobre 20m2, a nie tyle, do jakich one zapewne zostały stworzone. Nocą, czy wieczorem, słuchając smooth jazzu stworzą piękny spektakl, byle z żeńskimi wokalami. Generalnie radziły te kolumienki z różnymi rodzajami muzyki, tylo nie są one do każdej muzy. Warto dodać, że ok.4kzł kosztują nowe Tabletki- zatem trzeba się dobrze zastanowić.

Z pewnością miniaturki sprawdza się przy cichym i średnim poziomie głośności, w małych pomieszczeniach. Dźwiek jest pod każdym względem rasowy, audiofilski- pełną gebą, mimo moich słów krytyki. Takie one są.

Poza tym słuchałem krótko i proszę na zapas żadnych wniosków na ich temat nie wyciągać, tylko posłuchać samemu. ( Ciężko coś mi się pisze, bo jest trochę późno.)

Wiecej powiedziałby Piotr - najbardziej zainteresowany, ale on się nie udziela. Szkoda. Słucha uważnie, słyszy dobrze.

* * *

Opera w świetle ABOXa: oba są świetne, Opera chyba bardziej. Jednak chę tnie przetestowłbym ją u siebie w domu. Jeżeli juz - byłby to bardziej cios w brzuch dla CA A500, a nie ABOXa. Podkreślam ciagle, że mam prototyp. Egzemplarz na lepszych elementach powinienem mieć do końca lipca i wtedy mógłbym zabrać ten klocek do testów w Polskę. I zobaczymy.

Uważam dziś, że obie te pozycje są warte uwagi i polecenia.

* * *

Niedawno zakończyłem zwyczajne granie przez kilka godzin. Kolega "tuningował" mego kompa, a jak słuchałem. Gdzieś po 2-3h to już tylko łowiłem każdy dźwieki z płyty Chesky: "Jazz Sampler vol.1" i "Hooked On Big Bands" i nie mogłem się skupić na rozmowie, bo grało przepięknie. I poczułem się b.szczęśliwy i dumny. Są inne sytemy, inaczej brzmiące, są droższe i lepsze, ale wiem, że nie mam się po 3-4h rozegrania czego wstydzić. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że lubię mój sytem kiedy tak gra i mimo tego, że planuję wymianę elementów w przyszłości (stopniowo) na ine, bardziej odpowiadajace etapowi mojego rozwoju i osłuchaniu, to nie mam sie czego wstydzić i mam powody do zadowolenia, czego wszystkim "muzykolubnym" życzę.

* * *

* * *

To nie wynalazek,. tylko sprawdzona konstrukcja inżynierska na dostępnych komponentach. Konstruktor myśli udostępniać ja za kaucją każdemu chętnemu. J auważąm,z ejest niezłaalternatywadla tych, co jak ja szukaja,dobrej integry i widzą, że chyba bez wkroczenia na poziom 4-6kzł/klocek się nie obejdzie. Na pewno w moim sytemie ABOX pracuje znakomicie i za nic nie chciałbym sie go pozbyć. Dać do odsłuchu - tak, pozbyć - nie !!! Już raz go zwróciłem i żałowałem bardziej, niż mogłem przypuszczać.

Sciągamy części- koszty nam rosna,ale nikt z nas nie zamierza z tego powodu rezygnować. Trudno. Każdy zdolnośc do kompromisów i wydolnośc finansowąokreśla z nas sam. W założeniu ma to być budzetowa konstrukcja i tu się sprawdza wybitnie. Jak będzie, gdy zastosujemy lepszej jakości komponenty - tego się dowiemy niebawem.

Dziś jestem zły, bo kumpel nie mógł mi zakupić w niedzielę obudowy, gdyż facet poszedł ponoć na 2tyg. urlop. Drugi na miesięczny. Szlag by to...

A może ktoś mi coś podpowie ? /W Wa-wie będe pewnie za tydzień/

Do Mariusza: skąd jesteś ? Miałbyś ochotę posłuchać ABOXa prototypu, czy zaczekasz na skończone wersje ?

[email protected]

Do Andrea: mówiąc "wynalazek" nie chciałem nikogo urazić!

Tak się skłąda, że jak też słuchałem Opery z tymi Harbetkami (patrz wątek "warszawskie odsluchy 2"), które znacznie przewyższają pod wieloma względami droższe Xaviany XN 185.

Jestem z Warszawy. O Aboxa pytam raczej z ciekawości. Sam się rozglądam za niedrogą końcówką i mam już kilka typów (jeszcze do sprawdzenia), raczej będę kupował w sklepie, w ostateczności z drugiej reki. Chociaż nie wiem czy tak prędko, jak sobie wymarzyłem...

:-))) Ok.

Ja, jak go posłuchałem (ABOXa) - natychmiast zwróciłem na niego uwagę, choć, przyznaję, że byłem wobec niego nieufny, zanim odsłuchałem, bo nie chciało mi się wierzyć w "nie wiadomo, co" ;-) /A fe, nieładnie./ Niedowierzałem ( bezpodstawnie, jak się przekonałem i zupełnie niepotrzebnie. Ale tak należy podchodzić do wielu rzeczy, niestety).

Im dłużej słuchałem, tym łatwiej sięłamałem i w koncu wygospodarowałem na niego pieniądze. Teraz czekam tylko na finał - mój egzemplarz :-)))

* * *

Jak jesteś z Wa-wy, to przy okazji mojej jakiejś tam wizyty, mogę go przytahać, jeśli chcesz. /Nie narzucam się./

Konstruktorowi zależy na każdej jednej ocenie. Tu, nie znam wielu dźwiękolubnych, komu moglibyśmy go udostępnić do odsłuchu :-(

Mnie to z kolei pasuje - hehe - bo stoi i gra u mnie :-))) /

Hej !

=> pal55

W końcówce mocy Q-Audio, którą i widziałem i której słuchałem istnieje na przykład możliwość dołożenia następnych tranzystorów. Ale najlepiej, jak pisze TF, skontaktuj sie z Darkiem.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.