Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Konkretnie - kolumny juz sa: Elac B6.2. Teraz tylko trzeba dobrac najlepszy do nich wzmacniacz, w cenie porownywalnej do ceny kolumn czyli ok. 1000-1250 zl. Moze tez byc tanszy, o ile bardzo dobrze sie z nimi sparuje. Co polecacie? Klimaty raczej akustyczne - od jazzu po tradycyjny rock. Rynek pierwotny, czyli nowe. Klasa najlepiej AB, chinskie wynalazki w klasie D odpadaja.

Edytowane przez SZROT
https://www.audiostereo.pl/topic/167272-wzmacniacz-do-elac-b62-w-cenie-kolumn/

Dużego wyboru tu nie masz, bo Pioneer A 10, Kambodża AXA 25, Yamaha 201

i ew. hybryda Taga Harmony 600B, ale z dodatkiem - BT i DAC  z optykiem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 minut temu, audioburak napisał:

bo Pioneer A 10, Kambodża AXA 25, Yamaha 201

no wlasnie podobno kazdy z nich jest inny, ma okreslone konkretne brzmienie, a ze niektorzy narzekaja na Elac B6.2 ze ma zlagodzone sredniowysokie to moze jakas ostrzejsza opcja wzmacniacza zeby wyrownac? Yamaha A-S201 czy Cambridge AXA25?

To może się okazać wyłącznie kwestią równowagi, bo jak się odchudzi brzmienie,

to wydaje się, że góry przybywa i wtedy Cambridge. A że jestem wyznawcą 

przyzwoitego basu, to trudno byłoby mi rezygnować z Yamahy 😉 

Jeśli do sonat skrzypcowych 😉 - Kambodża ale już blues chicagowski wskazuje

raczej na Yamahę ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

58 minut temu, audioburak napisał:

A że jestem wyznawcą 

przyzwoitego basu, to trudno byłoby mi rezygnować z Yamahy

To zestaw nie dla mnie, wiec polece posluchanie przed zakupem. Moze Yamaha usatysfakcjonuje. Dziekuje za rady.

Już chciałem pisać Nad C316 jednak zobaczyłem budżet, wtedy z naszej oferty Yamaha A-S201.

Zobacz także, bo jest wyprzedaż Rotela A-10 z uwagi na nowszy model MK2.

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/a10.html i to zagra o niebo lepiej od Yamahy 😉 Może w tym wypadku warto dołożyć.

Oczywiście zapraszamy do nas na odsłuch 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zobacz także, bo jest wyprzedaż Rotela A-10 z uwagi na nowszy model MK2

No to ja chetnie sie do Was wybiore na odsluch do sklepu w Gdansku, posluchac Elac'ow z Yamaha i Rotelem. Szkoda ze nie macie w ofercie Cambridge AXA25 bo ciekawi mnie tez takie polaczenie.

Gdyby to bylo dla mnie, to wzialbym na 100% NAD'a ale to dla znajomego ktory rozpoczyna przygode z audio i nie wiem czy uslyszalby roznice 😉 

Edytowane przez SZROT

Może byłby też i Rotel, jednak zniechęca w XXI w brak pilota 😉 

1 godzinę temu, SZROT napisał:

No to ja chetnie sie do Was wybiore na odsluch do sklepu w Gdansku, posluchac Elac'ow z Yamaha i Rotelem.

dzwoń tylko do nich, aby ustalić czy wszystko jest na miejscu 😉 Mało towaru 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

7 godzin temu, SZROT napisał:

Co polecacie? Klimaty raczej akustyczne - od jazzu po tradycyjny rock

A co będzie źródłem? Bo proponowany powyżej rotel i najtańsza yamaha mają tylko wejścia analogowe.

Teraz, SZROT napisał:

moga byc wylacznie analogowe, nie szukam wejscia cyfrowego we wzmacniaczach

Jeśli brak pilota nie jest problemem to Rotel wygląda sensownie, chociaż jest sporo droższy od Yamahy.

Czemu nie może być używany? Czemu nie może być D?

Przy takim budżecie to mocno ograniczyłem sobir wybór.

Axa35 i wspomniany as201. 

Oba będą pasować do Elaca. Jak nowe to ok. Wśród używanych znajdziesz ciekawsze urządzenia. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 3.06.2024 o 14:09, Piotr Sonido napisał:

Czemu nie może być używany? Czemu nie może być D?

Bo to nie dla mnie tylko dla znajomego ktory woli "bezpieczniejsze" wybory

12 godzin temu, SZROT napisał:

Bo to nie dla mnie tylko dla znajomego ktory woli "bezpieczniejsze" wybory

Niektórzy by się obrazili że D to niebezpieczny wybór. Ale rozumiem 🙂

Z tym że budżet mały no. Nie wykręci za wiele. Przekonaj go na używany.

Można spróbować połączenia, z żywo i dynamicznie grających Pioneer A-10AE

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

4 minuty temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Można spróbować połączenia, z żywo i dynamicznie grających 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tez jest brany pod uwage

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Mój głos też na axa35.

dziekuje za wszelkie rady, zarekomenduje znajomemu AXA35 i moze gdzies uda nam sie posluchac takie zestawienie

16 godzin temu, SZROT napisał:

dziekuje za wszelkie rady, zarekomenduje znajomemu AXA35 i moze gdzies uda nam sie posluchac takie zestawienie

Niech sobie wypożyczyć do domu. Tak będzie najlepiej. A to nie są jakieś kosmiczne koszty to porządny salon ściągnie zapewne na wypożyczenie nawet gdyby miał zostać.

AXA35 też samo w sobie nie jest aż tak ostrym wzmacniaczem, zwłaszcza porównując do wyższych modeli 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

AXA25 i AXA35 są raczej naturalnie grające, podczas gdy AXR100, a także modele CXA są jaśniejsze i dla niektórych, w niektórych połączeniach mogą sprawiać wrażenie ostrych 😉 

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 27.05.2024 o 08:25, SZROT napisał:

Konkretnie - kolumny juz sa: Elac B6.2. Teraz tylko trzeba dobrac najlepszy do nich wzmacniacz, w cenie porownywalnej do ceny kolumn czyli ok. 1000-1250 zl. Moze tez byc tanszy, o ile bardzo dobrze sie z nimi sparuje. Co polecacie? Klimaty raczej akustyczne - od jazzu po tradycyjny rock. Rynek pierwotny, czyli nowe. Klasa najlepiej AB, chinskie wynalazki w klasie D odpadaja.

Sprawdź używkę Marantz PM6005, często wybierany do cieplejszych kolumn. Jeśli chcesz coś cieplejszego z mocniejszą podstawą basową to spójrz na NAD C326 BEE.