Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra zestaw za grubą kasę

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, barmanekm napisał:

Dobrze złożony zestaw za umowny milion zagra znakomicie

Jak mu zapodasz kiepską rejestrację to nie zagra znakomicie, wielokrotnie się z tym spotkałem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, barmanekm napisał:

Dobrze złożony zestaw za umowny milion zagra znakomicie, pod warunkiem, że stoi w odpowiednio dużym i nie skopanym akustycznie pomieszczeniu.

Naturalna barwa (lub upiększona, dla tych co tak wolą), rozdzielczość dźwięku i precyzja sceny to rzeczy oczywiste. A do tego moim zdaniem największe różnica to pełny zakres, skala i dynamika dźwięku. Te wcześniejsze cechy, można uzyskać w mniejszych zestawach i w mniejszych pomieszczeniach, te ostatnie wymagają już odpowiednio więcej miejsca.

Mówię oczywiście o sensownym zestawie za milion, a nie tylko tak wycenionym.

Panowie, zejdźmy na ziemię.  Milion pln to stawiamy dom. I wielu robi to na kredyt. Którego przeciętnego Polaka stać na zestaw audio za milion pln? Mnie nie, i w moim gronie  nie znam takiego. Nie mówię, że takich nie ma, ale Oni wolą ten milion pln zainwestować w coś innego. Aby mieć radochę że słuchania ulubionej muzyki możemy wydać wielokroć mniej. Sorki za OT.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Jak mu zapodasz kiepską rejestrację to nie zagra znakomicie, wielokrotnie się z tym spotkałem.

Znakomicie odtworzy kiepską rejestrację. Będzie słychać wszelkie niedociągnięcia.
Do tego wystarczy nawet duuuużo tańszy zestaw.

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

7 minut temu, barmanekm napisał:

Znakomicie odtworzy kiepską rejestrację. Będzie słychać wszelkie niedociągnięcia.

Zgadza się, może być nawet gorzej niż na słabszym, ale też dobrym systemie. Gorzej oczywiście w sensie subiektywnym.

8 minut temu, StachMuszel napisał:

Nie mówię, że takich nie ma, ale Oni wolą ten milion pln zainwestować w coś innego.

Wśród moich znajomych których stać na takie inwestycje przez jakiś czas był "owczy pęd" na coraz droższe instalacje a potem spadek napięcia i przejście wręcz do DIY w niektórych zakresach toru audio. Najlepszym przykładem był śp. kol  @sly30.

9 minut temu, StachMuszel napisał:

Milion pln to stawiamy dom.

Inwestowanie miliona w system audio świadczy tylko o niskiej wiedzy o technice w tej dziedzinie.

Chyba że inwestujemy z innych przyczyn niż jakość dźwięku.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

12 minut temu, StachMuszel napisał:

Którego przeciętnego Polaka stać na zestaw audio za milion pln? Mnie nie, i w moim gronie  nie znam takiego.

Byt określa świadomość ...

Ciekawe jak się ma ten temat w odniesieniu do zestawów słuchawkowych. Temat akustyki odpada. Pojawia się temat „nieskazitelnego przekazu prądowego” czyt. Oddzielnej linii prądowej pociągniętej bezpośrednio ze słupa 😋😉 

Mam znajomego, który dążył do doskonałości. Wiecznie był niezadowolony. Zajmował się wymianą klocków zamiast słuchać muzyki. Pewnego pięknego dnia żona pokazała drzwi i dała wybór. Teraz jest szczęśliwym człowiekiem. Na dach nad głową, ta sama żonę i zestawik słuchawkowy, który sam przeciera z kurzu 😉😉😉😉😂😂😂

Edytowane przez kwasior21
11 godzin temu, StachMuszel napisał:

Aby mieć radochę że słuchania ulubionej muzyki możemy wydać wielokroć mniej

Mysle ze kwota 50-80 tysiecy za zestaw jest tak wystarczajaca w pokoju pomierzonym i zaadoptowanym akustycznie ze mamy juz przedsionek hajendu pelna geba. Warunkiem jest odpowiednia akustyka.

Inwestowanie w audio miliona jest juz pozbawione, wg mnie oczywiscie, najmniejszego sensu. Przyrost jakosci wzgledem zestawu za 50-80 tysi bedzie bardzo maly. A czy nie mniejszy nawet, w nowoczesnym szklano-betonowym pokoju.

Chyba wybralbym sobie kolejne hobby za roznice pomiedzy bańką a 80 tysiacami.

Np. podroze dookola świata 😁

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

22 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Inwestowanie w audio miliona jest juz pozbawione, wg mnie oczywiscie, najmniejszego sensu. Przyrost jakosci wzgledem zestawu za 50-80 tysi bedzie bardzo maly.

Tutaj się nie zgodzę. Same dobre High-Endowe kolumny to wydatek minimum 250K. Na elektronice faktycznie można trochę przyoszczędzić. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, J4Z napisał:

uciekłbym z domu w świat, kolekcjonować choroby weneryczne.

😂😂😂

No to hobby jest chyba jeszcze droższe. Wystarczy jedna taka i po bańce 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Bo robią wir w sieci ,zasysając kilowaty na starcie.Potem dopiero odbiorniki o mniejszym poborze prądu.
Ja zawsze tak robię :) Pierwszy wzmacniacz,pstryk. 

I co to zmienia?

Gdyby zasysaly kilowaty, to by siadly bezpieczniki.
Masz ograniczniki ladowania przy starcie (soft-start)

Mysle ze kwota 50-80 tysiecy za zestaw jest tak wystarczajaca w pokoju pomierzonym i zaadoptowanym akustycznie ze mamy juz przedsionek hajendu pelna geba. Warunkiem jest odpowiednia akustyka.
Inwestowanie w audio miliona jest juz pozbawione, wg mnie oczywiscie, najmniejszego sensu. Przyrost jakosci wzgledem zestawu za 50-80 tysi bedzie bardzo maly. A czy nie mniejszy nawet, w nowoczesnym szklano-betonowym pokoju.
Chyba wybralbym sobie kolejne hobby za roznice pomiedzy bańką a 80 tysiacami.
Np. podroze dookola świata

Tak kombinuje Kowalski, ktorego na cos takiego nie stac i przekracza to jego wyobraznie.
Ale sa tacy goscie, dla ktorych taki sprzet za banke to dodatek do ich innych kolejnych hobby za dziesiatki baniek
Olditemry, lodzie, jachty (ktorymi podrozuja dookola swiata),….
16 minut temu, xajas napisał:

Tak kombinuje Kowalski

Tyle ze Kowalski dopiesci swoj system z pokojem wlacznie na maxa. A taki wszechstronny kolekcjoner nie ma na to ani czasu a co za tym idzie, wiedzy i zapalu gdyz ma za chwile wyjazd z przyjaciolmi na skalki w Dolomitach, a za tydzien leci na Bahamy gilać rekiny itp. itd 😆

16 minut temu, xajas napisał:

G prawda

Ok, po co tak ostro od razu w poniedzialek z rana?  Wyluzuj kolego

Znam kogos z tego forum kto obraca milionami, ma salon szklano-stalowy i drogi sprzet mu nie gra. Gosc nie ma ani wiedzy, ani czasu i zapalu. Slyszalem od niego ze sprzet za takie pieniadze powinien grac.

No i nie gra 😉

Znam kogos z tego forum kto obraca milionami, ma salon szklano-stalowy i drogi sprzet mu nie gra. Gosc nie ma ani wiedzy, ani czasu i zapalu. Slyszalem od niego ze sprzet za takie pieniadze powinien grac.
No i nie gra

To ze widziales czarnego kulawego kota nie znaczy, ze wszystkie koty na swiecie sa czarne i maja 3 lapy

PS.
Jesli gosc nie ma ani wiedzy ani czasu ani zapalu, ale ma kase, to moze to zlecic firmie, ktora ma zarowno ta wiedze jak i wlasciwych podwykonawcow.
To wtedy bedzie „gralo“
19 godzin temu, Lech36 napisał:

Wśród moich znajomych których stać na takie inwestycje przez jakiś czas był "owczy pęd" na coraz droższe instalacje a potem spadek napięcia i przejście wręcz do DIY w niektórych zakresach toru audio. Najlepszym przykładem był śp. kol  @sly30.

Poza OB nie widziałem u Sylwka niczego z DIY. A kolumny OB i tak były natenczas bezkompromisowe i projekt szedł chyba w setki i nie złotych rzecz jasna 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Ok, po co tak ostro od razu w poniedzialek z rana?  Wyluzuj kolego

OK, moze ostro, sorry, ale przyznaje szczerze, ze reaguje alergicznie na te tutaj szeroko rozpowszechnione nastawienie, uproszczenie i automatyczne utozsamiania typu:

1. Nie mam kasy ale za to mam wiedze i dopieszczony system
2. On ma kase, ale za to nie ma wiedzy i czasu, wiec jego system nie jest dopieszczony

Nie

Sa goscie, ktorzy nie maja ani kasy ani wiedzy! I to wiekszosc!
I sa goscie, ktorzy maja zarowno kase, jak i wiedze!

Takie insynuacje/wykluczanie posiadania wiedzy i dopieszczonego systemu przy posiadanej kasie zalatuje mi zazdroscia i kmpleksami
1 godzinę temu, xajas napisał:

co to zmienia?

W zasadzie niczego 🙂

To raczej z przyzwyczajenia.Taki uraz z czasów ,kiedy wywalało mi korki 😉

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Poza OB nie widziałem u Sylwka niczego z DIY

A to nie wystarczy? Dlaczego fabryczne "Grande Utopie" zostały zastąpione DIY? Myślę że to była chęć poszukiwania metodami technicznymi bez "czarów".

P.S. Znam jeszcze jednego człowieka z grubą kasą, który po latach eksperymentów z gotowymi ZG poszedł w wysoko mierzone DIY.

• Administratorzy
W dniu 3.06.2024 o 17:01, Piopio napisał:

Zestaw za 1 mln to najczęściej zestaw z pełnopasmowymi kolumnami grający w dość sporym pomieszczeniu. Zachwyca skalą dźwięku, naturalną barwą instrumentów akustycznych i wokali, wspaniałą stereofonią, gradacją planów i separacją. Ma się wrażenie uczestniczenia w prawdziwym koncercie ale z dźwiękiem o znacznie lepszej jakości. 

W dniu 3.06.2024 o 16:38, Piniu2906 napisał:

Miałbym pytanie do tych audiofili co słuchali zestaw za powiedzmy 1 milion PLN. Nie mogę sobie wyobrazić jak to gra. Obecnie posiadam sprzęt Hi-Fi za 10k i mam muzyczny orgazm, szczególnie wtedy gdy uruchamiam ten zestaw po kilku dniach od poprzedniego odsłuchu. Koledzy audiofile skoro zestaw audio za 10k wywołuje u mnie tak pozytywne emocje to nie wiem czy ktoś może mi opisać co się dzieje z naszą percepcją przy słuchaniu czegoś za tyle siana jak 1 million zlotych? Pytanie grzecznościowe, jestem bardzo ciekawy.

Na ostatnim AVS (Audio Video Show) był takowy za kilka mln. Czy było czuć te miliony ? nie. Czy sprzęt był wart mln ? pewnie tak. 

W dniu 3.06.2024 o 17:43, Ajothe napisał:

Jedź do Wawy na Audio Video Show to sobie posłuchasz 🙂

Świetna impreza. 

Generalnie każdemu polecam AVS. 

Przejdziesz się po kilku pokojach trochę posłuchasz popatrzysz i szybko dojdziesz do wniosków własnych czego szukasz w życiu w audio. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

3 godziny temu, xajas napisał:

Takie insynuacje/wykluczanie posiadania wiedzy i dopieszczonego systemu przy posiadanej kasie zalatuje mi zazdroscia i kmpleksami

Reagujesz nad podziw nerwowo 😉

Akurat w tym przypadku ja nie zazdroszcze nikomu. W tym konkretnym przypadku wole moj dopracowany system/pokoj wart miedzy 50-80tysi niz tamten system/pokoj za kilkaset tysiecy. 

Z wiadomych powodow oczywiscie 😆

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Poza OB nie widziałem u Sylwka niczego z DIY. A kolumny OB i tak były natenczas bezkompromisowe i projekt szedł chyba w setki i nie złotych rzecz jasna 😉

Ale to nie byly kolumny DIY tylko kolumny zrobione na indywidualne zamowienie w firmie tym sie zajmujacej.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Administratorzy

A właśnie. Ostatnio na AVS było sporo konstrukcji DIY i grały mega dobrze. Wygląd pozostawiam do oceny własnej.

Najbardziej podobały mi się kolumny aktywne zaprezentowane w naszym pokoju Audiostereo. 

Coś pięknego... warto. 

20231029_112134.jpg

ps. co do tytułu tematu to różnica między zestawem za 50-100 tyś zł a tym za 4 mln jest niewielka, a i podejrzewam że za dobre 25-35 tyś dałoby radę fajny zestaw złożyć hi-end owy. 

1 godzinę temu, rafa napisał:

Ale to nie byly kolumny DIY tylko kolumny zrobione na indywidualne zamowienie w firmie tym sie zajmujacej.

No i ???

Projekt trwał kilka lat, był swoistym projektem DIY, bo o ile mi wiadomo w seryjnej produkcji nie ma takich kolumn i takich rozwiązań. Wszystko pod nadzorem zleceniodawcy. Ta firma podołała (wreszcie), było chyba kilka, które się wyłożyły, czy nie podjęły wymagań zleceniodawcy.

Sam Sylwek chyba mówił o tym projekcie DIY, więc ten... 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

3 minuty temu, sir.jax napisał:

No i ???

No i stwierdzam fakt.

Ten projekt nie mial znamion DIY

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 3.06.2024 o 16:38, Piniu2906 napisał:

czy ktoś może mi opisać co się dzieje z naszą percepcją przy słuchaniu czegoś za tyle siana

to samo sie dzieje jak przy chlaniu wina za 100 tys. dolarow 😉 

Edytowane przez SZROT
1 godzinę temu, Espectro napisał:

ps. co do tytułu tematu to różnica między zestawem za 50-100 tyś zł a tym za 4 mln jest niewielka, a i podejrzewam że za dobre 25-35 tyś dałoby radę fajny zestaw złożyć hi-end owy.

Za 25-35 tyś to żadnego zestawu hiendowrgo nie kupisz, co najwyżej przyzwoite używane hiendowe źródło. W tej cenie to nawet dobry zestaw hi-fi ciężko było by złożyć. Za 50-100tys to co najwyżej same hiendowe używane kolumny można szukać i to będzie dopiero początek hiend. 

• Administratorzy
3 minuty temu, szpakowski napisał:

Za 25-35 tyś to żadnego zestawu hiendowrgo nie kupisz, co najwyżej przyzwoite używane hiendowe źródło. W tej cenie to nawet dobry zestaw hi-fi ciężko było by złożyć. Za 50-100tys to co najwyżej same hiendowe używane kolumny można szukać i to będzie dopiero początek hiend. 

fakt żle napisałem hi-fi - hi-end 

3 minuty temu, szpakowski napisał:

i to będzie dopiero początek hiend

to chyba bedzie poczatek hien 'd 😉 czyli marketingowcow wciskajacych materialistom cos, za co masakrycznie przeplacaja dla wyimaginowanej "wartosci", jak zreszta nie tylko w tej branzy 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi