Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, Wito76 napisał:

Myślę że najbardziej głuchy i uprzedzony na tym forum usłyszy różnicę.

To szczyt ignorancja gdybyć, skoro wielu userów wprost pisze, że słuchali i nie usłyszeli.

3 godziny temu, Wito76 napisał:

Piszesz te wygodne teksty o psychoakustyce, o której przecież de facto nic nie wiesz, o jej skali i czy rzeczywiście na każdego działa

Gdyby  psychoakustyka Ci nie zadziałała, to w mózgu z drgań błony bębenkowej nie powstały by dźwięki.

3 godziny temu, Wito76 napisał:

Zniekształcenia kojarzą się każdemu z jakąś masakrą, degradacją sygnału, przesterami itd a tu nic takiego przecież nikt nie zauważył. 

To tylko Twoje kolejne błędne założenie, że po zniekształceniu sygnału dźwięku musi przestać się podobać.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Gdyby  psychoakustyka Ci nie zadziałała, to w mózgu z drgań błony bębenkowej nie powstały by dźwięki.

Chwilę, a to czasem nie miało być tak, że nie  ma żadnych drgań błony bębenkowej a głupi, życzeniowo myślący mózg audiofila coś urojonego słyszy, najczęściej poprawę, lepszą średnicę, bardziej sprężysty bas, więcej lub mniej góry? Ależ kreatywny ten nasz mózg, że takie rzeczy wymyśla audiofilom-wariatom. 

Oj chyba sam się zaorałeś.

Edytowane przez Wito76

A popatrz, Wito nie wiedziałem, że jak coś do mnie żona gada to ona nie mówi to tylko mój mózg generuje to co chcę ja usłyszeć. cholera tylko dlaczego mi się to nie podoba.

32 minuty temu, Wito76 napisał:

Chyba że ty nie wiesz, ja wiem.

Brawo Ty, jestem pod wrażeniem wiedzy Kolegi, zabieram się za naukę. Od czego mam zacząć?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Od czego mam zacząć?

bum ci powie, on jest od (na)pouczania 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Teraz, rafa napisał:

bum ci powie, on jest od (na)pouczania

Bum wg Was nie jest fachowcem w dziedzinie audio 😉 a ja chciałbym informację bezpośrednią od najlepszych w tej dziedzinie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Godzinę temu, iro III napisał:

Może w końcu dotarło do nich, że kabelki są ważne ...i od tamtej pory szukają, szukają, zmieniają i ciągle nie moga ich dobrać?

Sam przecież wiesz, że to trudna sztuka 😋

A co ma jedno do drugiego? 

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Bum, przestań pierdzielić do każdego, żeby się douczyli. Trochę pokory. Kto ty do cholery jesteś by tak wszystkich pouczać. Gdybyś błyszczał wiedzą to bym skulił uszy i pokornie posłuchał, ale że codziennie bredzisz głupoty to sorry. Doucz się sam a nie rzucasz jakieś hasła, takie baloniki tematyczne, o których nie masz pojęcia.

Wypowiedź pełna rzetelnej informacji. Jak zwykle.

1 minutę temu, Audiolubny napisał:

A co ma jedno do drugiego? 

Jak to co, źle dobierają kabelki i średnica cierpi, a tam masz dialogi, czyli głosy nagrane. 😉

O rany.
Wieczorem poczytam,po pracy,przy piwku.
Inaczej się nie da.

Wątek się rozwinął niczym ten człowiek wykształcony ponad własna inteligencję...
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Wszyscy przecież wiedzą, że nasz system podłączony zwykłymi kablami instalacyjnymi z hurtowni elektrycznej, kablami nieważne OMY czy YDY też zagra.

Byli na forum tacy którzy twierdzili że z takimi przewodami gra najlepiej.

Chyba że ty nie wiesz, ja wiem. Cytując twojego kumpla, "doucz się".

A gdzie coś takiego napisałem?

To nie jest cytat, tylko przykład pokazujący jak tworzą się stereotypy. Jest to również przykład braku precyzji myślenia i fiksacji.

56 minut temu, lamario napisał:

A popatrz, Wito nie wiedziałem, że jak coś do mnie żona gada to ona nie mówi to tylko mój mózg generuje to co chcę ja usłyszeć. cholera tylko dlaczego mi się to nie podoba.

Niektórym własne urojenia nie przeszkadzają?

Godzinę temu, iro III napisał:

Jak to co, źle dobierają kabelki i średnica cierpi, a tam masz dialogi, czyli głosy nagrane. 😉

Skoro lepiej wiesz to musisz zajac sie dzwiekiem w filmach 😉

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Bum wg Was nie jest fachowcem w dziedzinie audio 😉 a ja chciałbym informację bezpośrednią od najlepszych w tej dziedzinie.

No to tylko @szymon1977 🙂

19 minut temu, Ajothe napisał:

No to tylko @szymon1977 🙂

A to Szymon nie został uznany przez "ekspertów" za osobę bez wiedzy 😉? Ja chciałbym czerpać wiedzę garściami od mistrzów. 

Jak się uczyć to od najlepszych 😉.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

To tylko Twoje kolejne błędne założenie, że po zniekształceniu sygnału dźwięku musi przestać się podobać.

No cóż - nie tyle przestanie się podobać ale zmieni się a Twój mózg to przetworzy i odbierze jako dyskomfort. To wszystko wychodzi w porównaniach A/B.

Ja słyszę różnicę między przetwornikiem R2R a delta/sigma. 🙂 Ten drugi nigdy mi nie grał naturalnie i fizjologicznie.

Lampa np. potrafi wprowadzić takie zniekształcenia w torze że dźwięk odbieramy jako przyjemniejszy.

Dlatego chyba tak lubię Havanę. Ten bufor lampowy jest tam przecież wyłącznie w celu zniekształcania dźwięku. 🙂 Tak... nasz mózg lubi być oszukiwany.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

32 minuty temu, Lech36 napisał:

A to Szymon nie został uznany przez "ekspertów" za osobę bez wiedzy 😉? Ja chciałbym czerpać wiedzę garściami od mistrzów. 

Jak się uczyć to od najlepszych 😉.

Ależ to jest Arcymistrz, nawet 🙂

Teraz, Ajothe napisał:

Ależ to jest Arcymistrz, nawet

To może się zgadzać, ale nie dotyczy "techniki" voodoo tylko takiej normalnej opartej na fizyce 😉

2 minuty temu, Lech36 napisał:

ale nie dotyczy "techniki" voodoo

Całe to forum jest o voodoo. A najgorsze jest to, że jak słucham egzotycznych zestawów wyznawców voodoo to one na ogół grają lepiej niż zestawy złożone przez wyznawców zdrowego rozsądku.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

19 minut temu, il Dottore napisał:

fizjologicznie.

Co to jest "fizjologia" przetwornika?

20 minut temu, il Dottore napisał:

Lampa np. potrafi wprowadzić takie zniekształcenia w torze że dźwięk odbieramy jako przyjemniejszy.

Trzeba mieć do tego odpowiednio ukształtowany marketingiem organizm, potem już tylko można zacząć się rozglądać za TV lampowym lub chociaż częściowo lampowym, będzie też "fizjologicznie", ale w domenie obrazu.

Co to jest "fizjologia" przetwornika?

Trzeba mieć do tego odpowiednio ukształtowany marketingiem organizm, potem już tylko można zacząć się rozglądać za TV lampowym lub chociaż częściowo lampowym, będzie też "fizjologicznie", ale w domenie obrazu.

Jakbyś zapytał jakiegokolwiek gitarzystę o różnice między lampiakiem, a tranzystorem gitarowym to często pada odpowiedź, że lampiak jest bardziej organiczny i wszyscy wiedzą co to znaczy 🙂

Teraz, il Dottore napisał:

Całe to forum jest o voodoo. A najgorsze jest to, że jak słucham egzotycznych zestawów wyznawców voodoo to one na ogół grają lepiej niż zestawy złożone przez wyznawców zdrowego rozsądku.

Słuchać możesz zawsze tego co się Tobie podoba, ale nie musi to być jedynie słuszna forma słuchania. Poza tym słucha się chyba muzyki a nie zestawów nawet takich "egzotycznych" cokolwiek to znaczy.

A gdzie coś takiego napisałem?
To nie jest cytat, tylko przykład pokazujący jak tworzą się stereotypy. Jest to również przykład braku precyzji myślenia i fiksacji.
Niebywała amnezja. Wejdź sobie w swój profil, zobacz swoją aktywność i tam praktycznie każdy wpis jest w stylu "doucz się" albo "tak to jest jak komuś brakuje wiedzy" "trzeba było się pouczyć", "jak ktoś nie ma pojęcia" . Taka codzienna mantra. Takie robienie miny mędrca a zero konkretów.
1 minutę temu, Ajothe napisał:

Jakbyś zapytał jakiegokolwiek gitarzystę o różnice między lampiakiem, a tranzystorem gitarowym to często pada odpowiedź, że lampiak jest bardziej organiczny i wszyscy wiedzą co to znaczy 🙂

Myślisz że gitarzyści nie używają półprzewodnikowej klasy np. D?

Myślisz że gitarzyści nie używają półprzewodnikowej klasy np. D?

Dopiero ostatnie lata pozwoliły na osiąganie dobrych rezultatów w cyfrze (Fractal Axe, Kemper), ale "organiczność" w przypadku lampowych wzmacniaczy to wciąż aktualne pojęcie.

9 minut temu, il Dottore napisał:

Całe to forum jest o voodoo.

Bez przesady, tylko w wykonaniu pewnej zorganizowanej grupy voodoo 😉.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.