Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 25-27 października 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Jest gdzieś Gryphon oraz Monitor Audio?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Nareszcie vtl zagrał.

Wielkie kolumny Stenheim, wieże mono vtla, pre gryfona, źródła dcs i esoteric, kabelki jakie lubię czyli mity - oracle coś tam.

Jest barwa, jest chrypka wokalistów, bas nie dudni - zwarty, nie podbite wyższe rejestry!

A kolumny wyższe ode mnie z dwoma wielkimi wooferami 😉

Edyta.

A zaraz, źródło to Sony apr5000 szpulowy 🙂

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Pokój 106 (Ip.) to customizacja, jak dla mnie najbardziej udana.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Rockport Technologies Orion + set maka (12 klocków sic!) z MC2.1kW.

Dęciaki zjawiskowe 🙂

Siła i spokój 😉

Sorry, fotki później bo obróbka, udostępnianie itd.

ciągłe zmiany ...

Z audio osiągalnych cenowo ładnie to grało. Że te kolumny dały radę w tak dużym pomieszczeniu to naprawdę szacunek. Piękna barwa - aż chciało się słuchać. Dodatkowo na prezentacji bardzo różnorodne utwory, normalne nie jazzowe proste plumkanie. 

Dynaudio edycja specjalna, cena 50 tys para. No i dostałem słynny kubek Dynaudio 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_0827.jpeg

Za to wersja aktywna Confidence urywała głowy. Basem, dynamiką i skalą dźwięku. Super efekt, ale barwa ładniejsza w wersji wyżej. 

IMG_0800.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus
W dniu 25.10.2024 o 22:44, SenorCoconut napisał:

Dzisiaj na narodowym poza  Unison+Opera, Soul, Note,Mola-Mola( Od chłopaków z Planety Dźwięku) oraz Vincent i Gato. Wszędzie dudniło basem, lub góra tak Piszczała że się nie dało jednego utworu wysłuchać. Największa anty reklama Audio  jaką kiedykolwiek słyszałem. No chyba że to muzeum i się ogląda a nie słucha. W niektórych salach sprzęt  za grubo ponad bańkę i nie zatrudnili Akustyka żeby im zrobił pomiary. W porównaniu do Monachium to czwarta liga. Ale Paryż to piąta liga:)

Dlatego puszczają nie skomplikowane utwory jazzowej, maksymalnie cztero składowe.  Może jutro w Sobieskim będzie lepiej…

Nie było.

Ja byłem wczoraj to jest w sobotę i to była moja ostatnia wycieczka na audio show na pewno na długi czas. 

Mam dość.

W dniu 26.10.2024 o 08:43, micmus napisał:

Audium

Zgadzam się byliśmy tam dość długo i kumpelę mega się napalił na te kolumny. 

Godzinę temu, kivlov napisał:

Jest gdzieś Gryphon oraz Monitor Audio?

Są. 

Przynajmniej wczoraj w sobotę były. 

10 minut temu, micmus napisał:

No i dostałem słynny kubek Dynaudio 😉

Nie!! 

Miałeś dostać bowersa nie dynaudio

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie!! 

Miałeś dostać bowersa nie dynaudio

Utrę  nosa Bowersowi i kupię Dynaudio 😁 Ja zawsze lubiłem dynaudio mimo że całkiem inne brzmienie to bardzo mi się podobało.  

Stax SRX9000 napędzane SRM700T i grane z tidala na Mode.

Cena jakość u Staxa to dalej L700 🙂

Sonance w ścianach dzisiaj mniej przeszkadzają 🙄 tylko rozmowy obsługi z top hi-fi i szum gości.

9000 od świetnych 009 tym że kocioł wielki jest kocioł, teraz usłyszałem 🙄

No i dalej prowadzenie niewidzialną kreską gdzie jednak 009 są mistrzami!!

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

12 minut temu, micmus napisał:

Utrę  nosa Bowersowi i kupię Dynaudio 😁 Ja zawsze lubiłem dynaudio mimo że całkiem inne brzmienie to bardzo mi się podobało.  

Nie zrobisz tego! 

Wraźenia z wizyty: sporo płyt, polskie SACD Lipińskiego w bardzo dobrych cenach w stosunku do sklepowych więc nie obeszlo się bez zakupów, spotkanie  z Janerką super… do czasu kiedy nie przeczytało się książeczki z SACD, bo mówił prawie to samo co tam napisane, a tłok był duży na spotkaniu i warunki do posłuchania trudne.

Z kolumn to fafnie grały audiovectory Trapeze. Nowe podłogowe Eposy niestety nie podłączone w ogóle, bo rzekomo za mała salka dla nich, nie trafiłem też z godzinami wizyty na grające Mofi Sourcepoint 888.  Z ciekawostek to „zaliczyłem” wibrujący leżak GRAAL, efekt WOW przez minutę potem chęć szybkiej ucieczki,  gdy zmniejszono siłę wibracji było zdecydowanie lepiej jednak słuchawki to nie moja bajka.

Czy były jakieś fajnie brzmiące systemy ale nie za kwoty sięgające 50 tys. PLN ???

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

• Moderatorzy

O Blumenhoferach nie miałem dobrego zdania, jakoś nie podchodziło mi ich brzmienie choć tuby kocham. A tu takie zaskoczenie.

Już dawno nic tak mnie nie wgniotło w fotel.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, slaaawek napisał:

Czy były jakieś fajnie brzmiące systemy ale nie za kwoty sięgające 50 tys. PLN ???

Nie wiem co dla kogo jest fajne - dla mnie nie. Ale jeśli masz 50 tyś trochę samozaparcia, chce nauki to w kilka lat może sam coś zmajstrujesz 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Byłem w sobotę w Sobieskim i PGE.Strefę słuchawkową pominąłem.

Dla mnie dźwięk wystawy.

Chciałem wrzucić relację z 200 zdjęć po 700Kb ale nie mogę bo limit...Może jakiś moderator by to umieścił a ja mu na priv podeślę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Nikonman
54 minuty temu, slaaawek napisał:

Jak dla mnie Fezz+ Pylon Zirkon w Sobieskim. 

37 minut temu, Qaz12 napisał:

Słuchał ktoś kolumn dla mniej zamożnych- Eposów es7n, albo nowe Goldy 100 6G?

Tak słuchałem i to było fajne zaskoczenie zwłaszcza, że to był jeden z pierwszych pokoi w których byłem.

Kolumienki wypełniały szczelnie całe pomieszczenie świetnej jakości dźwiękiem. Niczego nie brakowało, a dźwięk szybki,

swobodny i rzekłbym radosny 😉 Pracowały trochę wysiłkowo, bo membrany pompowały powietrze w taki sposób, że z pół metra gęsia skórka na odsłoniętej ręce, ale zaskakujące było to jaką skalę dźwięku operowały. Towarzystwo miały zacne i nie tanie, więc w ostatecznym rozrachunku, trzeba by sprawdzić jak grają z bardziej przystępną elektroniką.

Podobne zaskoczenie na AS kilka lat temu zgotowały malutkie Audio Machina CRM, które jednak grały o klasę lub nawet dwie lepiej, ale cena oscylowała w okolicach 40kzł z tego co pamiętam. Tutaj znacznie taniej. Warte posłuchania bez dwóch zdań.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Seyv napisał:

O Blumenhoferach nie miałem dobrego zdania, jakoś nie podchodziło mi ich brzmienie choć tuby kocham. A tu takie zaskoczenie.

Potwierdzam! 

Miałem takie samo zdanie, dla mnie kojarzyły się z krzykliwością i ostrym pasmem, a w tym wydanie zagrały świetnie pełnym dźwiękiem. 

Natomiast o mały włos miałby znowu złe zdanie, bo pechowo trafiłem na beznadziejny utwór.....następne już pokazały co potrafią 🙂

57 minut temu, Qaz12 napisał:

Jestem mało obiektywny, bo sam gram na Eposach. Kolega wyżej świetnie opisał wrażenia.

Niebywałe skąd też one biorą taki bas....

Trzeba było przestawić podłogówki o 90 stopni, bo ponoć ludzie często pytało czy to grają podłogi 😄

Edytowane przez Ajothe

Mniej więcej dwa pokoje dalej od Eposów na Narodowym grał ten zestaw.

Ukryta Zawartość

Tyż piknie.

Ukryta Zawartość

Jak zwykle mnie nie zawiodły Gato, a tym razem miłe zaskoczenie, bo zrobili Subwoofer. Jest na Purifi, poprosiłem o wyłączenie dla porównania co on wnosi i okazuje się, że ma system DSP zarządzany przez aplikację i był idealnie zszyty. 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, juro napisał:

Mniej więcej dwa pokoje dalej od Eposów na Narodowym grał ten zestaw.

20241026_102314.thumb.jpg.13b2d56c3ee2db72babaf4a446192154.jpg

Tyż piknie.

Tak, też mi się bardzo podobało! 

Nie było niczego drażniącego 😉

53 minuty temu, Qaz12 napisał:

Były również kolumny można by rzec budżetowe:

Indiana line Diva podłogówki z Yamaha 2000, a także JBL 260F.

Zaskakująco dobrze to grało według mnie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Przeprojektowane bas horny brzmią teraz naprawdę dobrze. Słuchałem starszej wersji i jest duża poprawa. 

Dynamika powala. Co prawda jest coś do czego można by się ale po co? Jedna z fajniejszych prezentacji.

IMG_20241027_160826.jpg

9 minut temu, Ajothe napisał:

Tak, też mi się bardzo podobało! 

Mnie nie bardzo. Wg mnie zszycie tuby z basem słabe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Godzinę temu, Seyv napisał:

A mnie Blumenhofery podobały się zawsze, więc nie byłem zdziwiony w tym roku, że znów byłem zadowolony.

Podobnie mam z Wilson Audio, bo jeszcze nigdy nie zawiodły mnie na prezentacjach i szczerze mówiąc chciałbym bardzo, żeby kiedyś było mnie na nie stać.

Z innych prezentacji, na które również co roku wchodzę na pewniaka wymienię Art Loudspeakers.

W zeszłym roku były dodatkowo największe kolumny z serii i to było brzmienie jak na żywo. Nie chciało się wychodzić.

W tym roku podstawkowe, które nie mają takiej skali, ale sznyt dźwięku life jest. Jeżeli ktoś przeoczył, to polecam dać im szansę i posłuchać za rok, bo to może być odkrycie. Niestety tanio nie jest...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Były też Bowersy nie inaczej. Właśnie 803 jki. Ale grało średnio - bez startu do odsłuchu w Poznaniu z Passami. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus

Jaki model Gryphona gra z Diorą?

Czy w jakimś systemie są podłączone kondycjonery?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Nie wiem kto odpowiada za design tych kolumn...Brzmienie nie uwiodło.

Ukryta Zawartość

I drugi rok z rzędu super dźwięk.

image30.jpeg

Marantz 10 to samo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Nikonman

Rockport grały też z KARAN Powerb i drapakiem VPI/Lyra - model Lynx.

Grały po jasnej stronie mocy, fortepian uderzenie ale i perła. Mocne dęciaki. Bas był dopełnieniem 😉

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

36 minut temu, juro napisał:

A mnie Blumenhofery podobały się zawsze, więc nie byłem zdziwiony w tym roku, że znów byłem zadowolony.

Podobnie mam z Wilson Audio, bo jeszcze nigdy nie zawiodły mnie na prezentacjach i szczerze mówiąc chciałbym bardzo, żeby kiedyś było mnie na nie stać.

Z innych prezentacji, na które również co roku wchodzę na pewniaka wymienię Art Loudspeakers.

W zeszłym roku były dodatkowo największe kolumny z serii i to było brzmienie jak na żywo. Nie chciało się wychodzić.

W tym roku podstawkowe, które nie mają takiej skali, ale sznyt dźwięku life jest. Jeżeli ktoś przeoczył, to polecam dać im szansę i posłuchać za rok, bo to może być odkrycie. Niestety tanio nie jest...

Ukryta Zawartość

Dołączam się do grona usatysfakcjonowanych brzmieniem Blumenhofer'ów 🤗

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
  • Pokaż nowe odpowiedzi