Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 25-27 października 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Technika i technologia to chyba nie jest określenie na to samo słowo? 

22 godziny temu, rafa napisał:

No własnie, a ty niepoprawnie u używasz słowa technologia. Poprawnie w tym przypadku jest technika.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 25.11.2024 o 19:14, Misio38 napisał:

No własnie, a ty niepoprawnie u używasz słowa technologia. Poprawnie w tym przypadku jest technika.

Dlaczego?

• 2 tygodnie później...

Taga NosTAlgic TH12 - jakoś przeszedłem koło nich obok.

Chyba to trwały trend na przyjemne brzmienie retro a nie jakieś ekstremalne wyczyny.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• 2 tygodnie później...

Sobota w hotelu Sobieskim. Brak wentylacji, klimatyzacji. Smród taki że wytrzymałem do pierwszego piętra. „Śmierdziało jak w szatni na siłowni” To usłyszałem od brytyjskiego dziennikarza.

Organizatorzy w oborze mieszkają?  Nie przeszkadza im to? 

To i tak w tym roku zrezygnowali z kadzidełek. Zapach był zawsze za dużo ludzi. 

A wiele osób garść jedną klimatyzację gdyż zbytnio szumi i mogłoby to wpłynąć na odbiór słuchaczy 😂

4 godziny temu, SenorCoconut napisał:

Sobota w hotelu Sobieskim. Brak wentylacji, klimatyzacji. Smród taki że wytrzymałem do pierwszego piętra. „Śmierdziało jak w szatni na siłowni” To usłyszałem od brytyjskiego dziennikarza.

No straszne.

14 godzin temu, SenorCoconut napisał:

Wyłącz 7 pięter hotelu z obsługi gości między środą a niedzielą.

Wtedy hotel nie zarabia. 

Znajdziesz takiego altruistę?

35 minut temu, miro67 napisał:

To trzeba było się porzygać. Ja nic takiego nie uświadczyłem. Jak jest tłok i dużo ludzi to mogą się różne rzeczy zdarzyć, ale robić z tego temat przewodni wydarzenia jakim jest audio video show? Mamy wydarzenie, którym możemy się pochwalić w całej Europie i to tyle w temacie. 

Jak jest uruchomiona  wentylacja i  klimatyzację to takie rzeczy się nie zdarzają a w sobotę było otwarte okna.Zaoszczędzić chcieli na wentylacji?

Czym chcesz się chwalić w europie? że śmierdziało o czym zresztą mówili brytyjscy dziennikarze. mam nadzieję że tego nie napisali nigdzie. Wstyd! 
A większości sali i tak dudniło basem. 

Jak chcesz zobaczyć jak powinny wyglądać targi audio to odwiedź  HIGH END w Monachium.

Przy tym te nasze to czwarta liga Odwiedzających jest podejrzewam kilka kilkaset procent więcej, jakoś nigdy nie śmierdzi. No narodowym jakoś nie było takiego problemu. 

Ale jak ktoś ma problemy z higieną to może mu nie przeszkadzają takie rzeczy. Jak Jeden z kolegów wyżej napisał że w zeszłym roku podobno kadzidełka palili żeby smrodu nie było tak czuć

Prawdopodobnie zwyczajnie wentylacja pokoi hotelowych nie jest przystosowana do takiej ilości osób i nie jest wydajna. 

Ponadto jak się ludziska naoglądają i nasłuchają tych ,,hajendów" na które ich nie stać zaczynają zachodzić w organizmach gwałtowne zjawiska fizykochemiczne skutkujące zwiększoną potliwością przy której super-duper antyperspiranty nie wyrabiają...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

• Moderatorzy
21 godzin temu, SenorCoconut napisał:

Jak jest uruchomiona  wentylacja i  klimatyzację to takie rzeczy się nie zdarzają a w sobotę było otwarte okna.Zaoszczędzić chcieli na wentylacji?

Wentylacja została zaprojektowana na wydajność dwóch gości hotelowych przy kilkunastu, którzy akurat mogą być w pokoju całkowicie sobie nie radzi. Dlatego wielu wystawców otwiera okna ale wtedy nie działa klimatyzacja no i słychać hałas z ulicy, który utrudnia odbiór muzyki. Zresztą jeśli akurat nie stworzy się przeciąg okna też dają tyle, że muchy nie popadają. 

21 godzin temu, SenorCoconut napisał:

Jak chcesz zobaczyć jak powinny wyglądać targi audio to odwiedź  HIGH END w Monachium.

Przy tym te nasze to czwarta liga

Oczywiście, bo impreza w Warszawie nie nazywa się High end i w wielu pokojach hotelu Sobieski wystawiają się firmy, których ceny oferowanych produktów i budżet daleki jest od high endu. Na wystawianie się w innym miejscu po prostu nie było by ich stać.

Kończąc dyskusję na temat zapachów - problem jest znany ale rozwiązań brak. 

Dalszą dyskusję proszę prowadzić bez obraźliwych wzajemnych uwag.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Godzinę temu, Seyv napisał:

Wentylacja została zaprojektowana na wydajność dwóch gości hotelowych przy kilkunastu, którzy akurat mogą być w pokoju całkowicie sobie nie radzi. Dlatego wielu wystawców otwiera okna ale wtedy nie działa klimatyzacja no i słychać hałas z ulicy, który utrudnia odbiór muzyki. Zresztą jeśli akurat nie stworzy się przeciąg okna też dają tyle, że muchy nie popadają. 

Byłem na kilka razy w hotelu Sobieskim na różnych wydarzeniach, między innymi kilka tygodni wcześniej przed Audio-Video show na targach QS Discover nigdy nie śmierdziało.  Temperatury o wiele wyższe a okna pozamykane.

Pokoje hotelowe może mają zaprojektowana wentylację dla dwóch osób, ale nie klatki schodowe nie ciągi komunikacyjne. 
W Hotelu wentylacja musi być sprawna i wydajna chociażby z przepisów Przeciwpożarowych

Podejrzewam co jest prawie pewne że problemem jest zbyt  duże obciążenie sieci.  Bardzo dużo  sprzętów podłączona Dlatego wyłączają wentylację klimatyzację

Godzinę temu, Seyv napisał:

Oczywiście, bo impreza w Warszawie nie nazywa się High end i w wielu pokojach hotelu Sobieski wystawiają się firmy, których ceny oferowanych produktów i budżet daleki jest od high endu. Na wystawianie się w innym miejscu po prostu nie było by ich stać.

Nie chodzi o nazwę niemieckiego wydarzenia bo są tam również urządzenia budżetowe. W sumie to ciężko w Monachium znaleźć firmę z branży audio której tam nie ma.

A jeżeli chodzi o cenę wynajmu to z tego co mi powiedział jeden z wystawiających się w hotelu Sobieski na parterze ogromna Polska Firma Która również wystawia się w Niemczech. Twierdzi że ceny są podobne.I niższe niż na narodowym.

Jeżeli problem jest znany i cykliczny A rozwiązań brak To oznacza to jedno. Brak szacunku organizatorów do gości odwiedzających wystawę, oraz dla osób wystawiających się.

To tak jak byśmy zaprosili gości do siebie do domu na kawę i po słychać muzyki. A z Kanalizacji śmierdzi

Edytowane przez SenorCoconut
  • Moderatorzy
7 minut temu, SenorCoconut napisał:

Bardzo dużo  sprzętów podłączona Dlatego wyłączają wentylację klimatyzację

Problem już opisałem - i to tak jak on wygląda. Wystawiamy się na AVS już od lat więc wiem kiedy klimatyzacja działa a kiedy nie, sam ją włączam. 

9 minut temu, SenorCoconut napisał:

W sumie to ciężko w Monachium znaleźć firmę z branży audio której tam nie ma.

Większość firm z Sobieskiego nie ma. Tu też trzeba rozróżnić terminy firma (marka) / dystrybutor. Rynek w Polsce jest o wiele mniejszy niż w Niemczech więc dystrybutor też ma mniejsze środki.

11 minut temu, SenorCoconut napisał:

Twierdzi że ceny są podobne.I niższe niż na narodowym.

I o wiele wyższe niż w pokojach na piętrach Sobieskiego.

10 minut temu, SenorCoconut napisał:

Jeżeli problem jest znany i cykliczny A rozwiązań brak To oznacza to jedno. Brak szacunku organizatorów do gości odwiedzających wystawę, oraz dla osób wystawiających się.

Oznacza to tylko jedno - z pustego to i Salomon nie naleje.

22 minuty temu, SenorCoconut napisał:

Zorganizuj lepiej. Nie ma przymusu bywać 

Edytowane przez Misio38

17 minut temu, Misio38 napisał:
39 minut temu, SenorCoconut napisał:

Zorganizuj lepiej. Nie ma przymusu bywać

Zapłać mi 15% od obrotu brutto.   
Znam firmy które zajmują się organizacją eventów. W Warszawie nie brakuje obiektów gdzie można zorganizować wystawę audio w której są małe boksy.

faktem jest że przymusu nie ma, byłem raz więcej nie pójdę.  Jakby napisali w przewodniku że śmierdzi to bym nie poszedł ani razu. Organizatorzy nawet nie przeprosili w mediach społecznościowych.

Ale w sumie się nie dziwię jak nikomu to nie przeszkadza. Też bym z tym nic nie robił. 

W sobotę jest zawsze najwięcej ludzi. Nic dziwnego, że zaduch się pojawia.

Lokalizacja w Sobieskim to tradycja i sentyment. Od zawsze AS tam się odbywał. Oprócz zaadaptowanych pokoi hotelowych są tam przecież spore sale na dole. 

Nie wyobrażam sobie serca wystawy w innym miejscu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Temat był już poruszany, ludzie po prostu się nie myją, wkładają nieświeże ciuchy, żadna klima nie pomoże, zwłaszcza w ciasnocie. Może część nie ma możliwości, bo dojeżdżają z daleka tylko na event i z powrotem. Ja osobiście Sobieski odpuściłem w tym roku między innymi z powodu komfortu jaki tam panuje. Współczuję wystawcom, którzy bite 3 dni muszą tak siedzieć.

To nie jest kwestia niemycia, tylko niewystarczającej wentylacji. Od 25 lat posiadam szkołę językową z licznymi biurami, więc temat wentylacji znam od podszewki. 

Jeżeli wpuścisz do pomieszczenia o powierzchni 25m2 kilkanaście osób, to choćby przyszły same wyfiołkowane miss-polonie zaraz po porannym prysznicu, to i tak po 1h będzie tam taki zaduch, że będzie można siekierę w powietrzu zawiesić. 

Aby tego uniknąć, w salach lekcyjnych instalujemy silniki nawiewowe i wyciągowe o wydajności 500m3/h (słownie: pięćset metrów sześciennych). Dopiero wtedy można mówić o komforcie.

Problemem pokoi hotelowych jest to, że zaprojektowano je pod kątem przebywania w nich 2, a nie 20 osób. I jest to w zasadzie problem nie do przeskoczenia, gdyż nikt nie przebuduje wentylacji hotelowej dla celów AVS. 

Taki sam problem mają wszystkie inne wystawy na świecie odbywające się w hotelach (chyba, że pokoje świeca pustkami). W pewnym sensie, AVS jest więc tu ofiarą własnej popularności. 

Jednym sposobem który działa jako tako jest uchylenie okien. Niestety wielu wystawców o tym zapomina i wtedy jest problem (jak się siedzi w sali to człowiek się przyzwyczaja i nawet nie zdaje sobie sprawy z zaduchu jaki w niej panuje - dlatego ważne jest, aby także odwiedzający zwracali na to wystawcom uwagę). 

Innym sposobem, który niezmiennie wszystkim polecam, jest omijanie szerokim łukiem godzin szczytu. Piątek do 17:00, cała niedziela - można słuchać do woli w pełnym komforcie, bez tłumów i zaduchu.

Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

1 godzinę temu, Piopio napisał:

W sobotę jest zawsze najwięcej ludzi. Nic dziwnego, że zaduch się pojawia.

Lokalizacja w Sobieskim to tradycja i sentyment. Od zawsze AS tam się odbywał. Oprócz zaadaptowanych pokoi hotelowych są tam przecież spore sale na dole. 

Nie wyobrażam sobie serca wystawy w innym miejscu. 

Mhm

Tam najwięcej dzieje się w pokojach takich jakie są w typowych mieszkaniach. Narodowy to kompletnie inne warunki, przestrzenne, klimatyczne, akustyczne.

14 minut temu, Elberoth napisał:

Innym sposobem, który niezmiennie wszystkim polecam, jest omijanie szerokim łukiem godzin szczytu. Piątek do 17:00, cała niedziela - można słuchać do woli w pełnym komforcie, bez tłumów i zaduchu.

W zeszłym roku byłem w piątek po 17. Fakt, nie było tłumów ale mimo to zaduch panował. Sam się spociłem bo nie było klimy (na korytarzach także gorąco), więc jak ktoś dodatkowo jest nie-za-świeżo ubrany to efekt jest jaki jest.

Ludzie są jacy są, ale ja stawiam tezę, że to Sobieski (oprócz sal konferencyjnych) nie nadaje się na taki event.

2 godziny temu, Coil1 napisał:

W zeszłym roku byłem w piątek po 17. Fakt, nie było tłumów ale mimo to zaduch panował. 

W piątki po 17:00 już są tłumy. Dlatego wyraźnie napisałem w piątki do 17:00. W tym roku w piątek przyszło więcej osób niż w niedzielę, po 17:00 był już spory tłum. 

Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Moderatorzy
Godzinę temu, Elberoth napisał:

W tym roku w piątek przyszło więcej osób niż w niedzielę, po 17:00 był już spory tłum. 

W tym roku już od 14-tej w piątek był całkiem spory ruch. To bardzo pozytywna zmiana. Większość zwiedzających w tym dniu to doświadczeni audiofile, którzy już bywali wcześniej na wystawie i szukają okazji by spokojnie posłuchać.

Temat stary jak świat. Wentylacja i akustyka to zarówno problemy tej lokalizacji, jak i jej osobliwa specyfika... Szkoda, że ludzie omijają te małe pokoiki w Sobieski z powyższych względów, bo w nich często siedzą prawdziwe perełki 😌 z drugiej strony, w niektórych naprawdę trudno jest wytrzymać i spokojnie posiedzieć kilkanaście minut. 

Miało być o wrażeniach wzrokowych, słuchowych...jak to na imprezach tego typu, a dyskusja przeniosły się na wrażenia węchowe. Ktoś nie użył dezodorantu (braki w kulturze osobistej), dużo osób znalazło się w jednym pokoju i nieszczęście gotowe. Ja rozpatruję tę sytuację, mimo wszystko, w kategoriach pozytywnych. Należy się cieszyć, że tak wiele osób pojawia się na wystawie i jest zainteresowanych sprzętem audio. Myślę, że za rok na kolejnej wystawie znów będziemy mieć podobną sytuację i znów będzie, że szambo wybiło, że należy zmodernizować klimatyzację w pokojach hotelowych i.t.p. Życzę szczęścia w tych bezsensownych dywagacjach. Ja będę się cieszyć z kolejnego udziału w imprezie nawet jak momentami będzie ciasno i pojawi się dziwny zapach.....

2 godziny temu, Nil napisał:

Jeżeli nie mają odpowiednich  warunków

Jest proste rozwiązanie, nawet było wdrożone...

Wystawca wpuszcza np. 10 osób (ile ma krzesełek) na 30-minutową sesję. Potem 30 minut wietrzenia.
Kolejna grupa wchodzi - z zapisów lub trzeba czekać przed drzwiami w korytarzowej kolejce.

A wiesz, co większość odwiedzających o takich akcjach sądziła?
Domyśl się.

I zawsze zadaj sobie na przyszłość pytanie: kto za to zapłaci.
A jak nie chcesz liczyć, to pociesz się tym:

kiedyś były 2 DNI i tylko JEDEN Sobieski 🙂

1 min otwarcia okien by wystarczyła. 

Ale znam znacznie prostsze - przyjść w niedzielę lub piątek w godz 12-17 ...

Gotowe  I tanie rozwiązanie problemu,  przydatne również dla pływaków na basenie: )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20241219_205237.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cug jest niedrożny?

Kiedyś, chyba 12 lat temu to może jeszcze mi przeszkadzało.

Akurat zwykle w miesiącach, kiedy odbywa się AVS, mam potężny katar, dlatego nic takiego nie czuję. (Był też rok, kiedy nie miałem zupełnie węchu do kwietnia roku następnego)

PS 

Sapię, jak to mi powiedziano, od 10-12 lat.

-Co ty tak sapiesz?

• Pokaż nowe odpowiedzi