Skocz do zawartości
IGNORED

Jak mierzyć odległość kolumn od tylnej ściany?

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Z Twojej porady wyszła dziura w ścianie głęboka na 10cm, weź to na klatę.

Nic na to nie poradzę, że nie zrozumiałeś, tłumaczyli też inni jak @xajas @iro III @rafa @KALIBER i może jeszcze ktoś, a ty nadal swoje.

Kopać się z bele koniem nie mam zamiaru, dobrze ciebie znamy z tej strony, szkoda tylko, że moderacja nadal przyzwala na te twoje radosne wyskoki.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

25 minut temu, sir.jax napisał:

Nic na to nie poradzę, że nie zrozumiałeś

Powtórzę:

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

?

W dniu 19.01.2025 o 09:03, Miłosz1 napisał:

Moje opticony 6 mk2 mają długość (bo to jest długość a nie szerokość, cnie?) ponad 30 cm

W dniu 19.01.2025 o 09:03, Miłosz1 napisał:

w instrukcji, producent podaje przedział od 20 do 100 cm, nie podając od którego miejsca liczyć.

W dniu 19.01.2025 o 09:55, xajas napisał:

Bierz srodek membrany niskotonowego przetwornika

W dniu 19.01.2025 o 10:32, Miłosz1 napisał:

czyli od przedniej ściany kolumny?

W dniu 19.01.2025 o 11:42, sir.jax napisał:

Tak.

27 minut temu, sir.jax napisał:

tłumaczyli też inni jak @xajas @iro III @rafa @KALIBER i może jeszcze ktoś,

Tłumaczyli ale nie wytłumaczyli - wytłumaczę ja:

Odleglość kolumny od tylnej ściany, to dystans pomiędzy ścianą a tylną ścianką kolumny.

26 minut temu, sir.jax napisał:

Kopać się z bele koniem nie mam zamiaru, dobrze ciebie znamy z tej strony, szkoda tylko, że moderacja nadal przyzwala na te twoje radosne wyskoki.

A wystarczyło żebyś napisał "pomyliłem się"... w sumie to nic nie musiałeś pisać, wystarczyło żebyś zamilkł.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Krótko mówiąc, w znakomitej większości przypadków jeśli należy liczyć od czoła, to w ogóle nie odsuwamy kolumn od ściany.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Odleglość kolumny od tylnej ściany, to dystans pomiędzy ścianą a tylną ścianką kolumny.

To oczywiste.

Teraz to już mnie wcale nie dziwi, że producenci są w stanie co niektórym wcisnąć skrzynkę z kilkoma głośnikami w cenie samochodu lub domu, albo metr kabelka za 100 koła.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Krótko mówiąc, w znakomitej większości przypadków jeśli należy liczyć od czoła, to w ogóle nie odsuwamy kolumn od ściany.

Można? Można.

44202128d14238c7bcc14c3943d95de6.jpg

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Instrukcja obsługi jest pisana dla ludzi, którzy potrzebują instrukcji obsługi. 

Chyba nikt o zdrowych poglądach na handel nie będzie wymagać, żeby losowy klient rozważał problemy akustyki, kiedy chce sobie po prostu posłuchać Zenka Martyniuka. Dlatego daje się klientowi bezpieczną poradę np. 20 cm od ściany za kolumnami - czyli wystarczająco daleko od membrany przetwornika i nie zasłoni bass-reflex'ów. Prosta porada i działa.

A jak ktoś bardzo dociekliwy to będzie sobie szukał schematów dla aplikacji profesjonalnych i rozckliniał czy aby właściwie skorelował długość fali z czymś tam w kolumnie - nie wiem, kątem instalacji terminali czy kolorem plakietki znamionowej 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, sir.jax napisał:

Zgadza się, niewiele wiesz, zatem po co zakładasz wątek zadajesz pytanie, a później ignorujesz odpowiedzi.

Marnujesz swój czas, a przede wszystkim tych którzy w audio są jednak bardziej ogarnięci niż cwaniacy nie mający pojęcia o akustyce.

ekstra. nie dość, że zostałem oceniony, że nic nie wiem. jak nic nie wiem, to po co pytam. a jak dostanę odpowiedzi to mam na nie wywalone.

to nic, że odpowiedzi są sprzeczne, więc które ignoruję marnując swój czas i innych? bo do teraz nie mam jednoznacznej o czym świadczy te kilka stron przepychanek.

przepraszam, że marnuję twój czas ale nie prosiłem, byś odpowiedział. każde forum działa na zasadzie dobrowolności więc daruj sobie te mentorskie wypowiedzi, zwłaszcza, że jest to podforum z zasady dla początkujących, szukających pomocy.

co do tematu - nie doktoryzuję się, chciałem tylko przedyskutować i upewnić się, jak to jest mierzone na potrzeby wymiany poglądów ze znajomym. w wielu publikacjach spotykamy się ze stwierdzeniami " odsuń na tyle i tyle", "powinny stać co najmniej tyle od", itp. dlatego pojawiła się, u takich debili jak ja z kumplem, pewna rozkmina.

jeszcze raz przepraszam za marnowanie czasu, postaram się już tego nie robić i o nic nie pytać na tym forum...

Edytowane przez Miłosz1

o,to fajnie.
Bo przed chwilą miałem 10 cm od ściany,a teraz zmierzyłem,i mam 37 cm.
czyli miałem za blisko ściany,nieprawidłowo.
Dobrze,że nie musiałem nic przestawiac i przesuwać.

Dziękuję!
Od razu lepiej brzmi wszystko.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

36 minut temu, Miłosz1 napisał:

w wielu publikacjach spotykamy się ze stwierdzeniami " odsuń na tyle i tyle", "powinny stać co najmniej tyle od", itp. dlatego pojawiła się, u takich debili jak ja z kumplem, pewna rozkmina.

Wspominałem już, że takie publikacje są niewiele warte. 

.

42 minuty temu, Miłosz1 napisał:

to nic, że odpowiedzi są sprzeczne

Bo większość odpowiada na jakieś inne pytanie niż zadałeś, co kilka razy wyjaśniałem. Robienie dziury w ścianie, żeby przetworniki kolumny głębokiej na 30cm były 20cm od ściany odradzam.

42 minuty temu, Miłosz1 napisał:

w wielu publikacjach spotykamy się ze stwierdzeniami " odsuń na tyle i tyle", "powinny stać co najmniej tyle od",

Po prawdzie pomiary usytuowania kolumny w pomieszczeniu to rzecz wtórna. Kolumny ustawią się na podst. obserwacji praktycznych a nie teoretycznych wyliczeń (czzy robisz to na ucho, czy na podst pomiarów akustyki).

ja to wszystko wiem, tylko nasza dyskusja zaczęła się mniej więcej od stwierdzenia - miałem kolumny odsunięte od tylnej ściany na jakieś 40 cm, odsunąłem na kolejne 20 i gra to lepiej. i dalej poszło - miałeś 40 licząc od tylnej czy od przedniej ścianki kolumny... a wiesz, że niektórzy liczą od środka, itd.

no sorry...

Edytowane przez Miłosz1
33 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

czyli miałem za blisko ściany,nieprawidłowo.

Tak, i dalej masz o wiele za blisko. No chyba ze to male monitory ktorym brakuje dolu i przyda sie wzmocnienie od siciany..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

32 minuty temu, Miłosz1 napisał:

nasza dyskusja zaczęła się mniej więcej od stwierdzenia - miałem kolumny odsunięte od tylnej ściany na jakieś 40 cm, odsunąłem na kolejne 20 i gra to lepiej. i dalej poszło - miałeś 40 licząc od tylnej czy od przedniej ścianki kolumny

Każdy ma inne kolumny i każdy inną akustykę, więc w każdej sytuacji ustawienie będzie inne. Dlatego takie porównania same w sobie są bez sensu. Niewiele tu zmieni, czy mierzyliście tak samo czy inaczej.

-----

51 minut temu, Pseudodrummer napisał:

o,to fajnie.
Bo przed chwilą miałem 10 cm od ściany,a teraz zmierzyłem,i mam 37 cm.

To dobrze, bo...

9 godzin temu, sir.jax napisał:

Tylko ignorant i laik ustawi kolumnę, zwłaszcza podłogawą w odległości 20cm

Edytowane przez szymon1977

W dniu 21.01.2025 o 13:20, GhostR1 napisał:

którzy?

Genelec:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 21.01.2025 o 18:18, J4Z napisał:

Producent podaje tak, żeby Kowalski myślał, że postawi i będzie grać, a to zależy od proporcji pomieszczenia. Wszelkie uniwersalne wytyczne są bzdurami. Autor pyta, żeby wiedzieć na przyszłość, jaką informacje podawać. Tylko osoba, która żąda takiej informacji, widocznie nie wie ocb i nie warto sugerować się jej zdaniem. 

Wystarczy że poda

"Od tylnej ściany do kolumny mam xxx i już każdy wie" chce inaczej to 

"Od tylnej ściany do czoła kolumny mam XXX" i o czym rozmowa?

Nobla temu kto rozwiąże ten problem.. chyba za dużo czasu spędzam w internecie... wracam do moich odsłuchów.. dumny z siebie, że nie mam tak ogromnych problemów jak autor tego wątku

17 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Nobla temu kto rozwiąże ten problem.. chyba za dużo czasu spędzam w internecie... wracam do moich odsłuchów.. dumny z siebie, że nie mam tak ogromnych problemów jak autor tego wątku

zapewniam, że nie jest dla mnie ogromnym problemem luźna rozmowa ze znajomym o rzeczach, które nas wspólnie bawią i zadanie pytania na forum, będącego próbą znalezienia jednoznacznej odpowiedzi w otaczającej mnie rzeczywistości.

jak to się mówi - kto pyta nie błądzi.

także, ten tego, drogi Panie, daruj sobie osobiste wycieczki i wyciąganie durnych wniosków z doopy. wracaj do odsłuchów i bądź nadal dumny z siebie...

W dniu 22.01.2025 o 08:35, Miłosz1 napisał:

ja to wszystko wiem, tylko nasza dyskusja zaczęła się mniej więcej od stwierdzenia - miałem kolumny odsunięte od tylnej ściany na jakieś 40 cm, odsunąłem na kolejne 20 i gra to lepiej. i dalej poszło - miałeś 40 licząc od tylnej czy od przedniej ścianki kolumny... a wiesz, że niektórzy liczą od środka, itd.

no sorry...

Od przedniej ściany, bo to jest miejsce promieniowania głośników i wszelkie zmiany są pochodną zjawisk akustycznych, które zachodzą w pomieszczeniu między innymi polegającymi na odbiciu dźwięku od ścian pomieszczenia, a te zmiany w dużej mierze będą pochodną odległości źródła promieniowania od ścian pomieszczenie, od których fala akustyczna odbija się.

3 godziny temu, Miłosz1 napisał:

Panie, daruj sobie osobiste wycieczki i wyciąganie durnych wniosków z doopy

A tak zapytam bo świerzbi mnie ciekawość... gdzie robiłem osobiste wycieczki? Napisałem tylko że czuję się ok tym, że nie mam problemów tych jakże trywialnych jak, jak mierzyć odległość kolumny od ściany, co drogi kolego(nie szczędźmy sobie uprzejmości) nie wiem co ja tu za przeproszeniem "wyciągam z dupy", jak to nazwałeś jakże pięknym polskim językiem

Poza tym kolego @Miłosz1 zadaj sobie podstawowe pytanie o infantylność w zadawaniu takich pytań. Pozdrawim i miłej soboty życzę

Opublikowano (edytowane)

"dumny z siebie, że nie mam tak ogromnych problemów jak autor tego wątku" - to jest jednocześnie wyciągnięcie fałszywych i niczym niepopartych wniosków (już wiesz skąd), jak i osobista wycieczka.

A do tego zadaję infantylne pytania. No cóż, ale chyba nie tobie oceniać co dla kogo jest infantylne a co na tyle istotne by o to spytać. Zwłaszcza w podforum dla początkujących - biorąc pod uwagę tę sytuację.

Parafrazując - całe szczęście, że nie ma głupich odpowiedzi, są tylko głupie i infantylne pytania...

Ale oczywiście ja również życzę miłej soboty.

Edytowane przez Miłosz1
W dniu 31.01.2025 o 22:27, Piniu2906 napisał:

Nobla temu kto rozwiąże ten problem..

Odleglość kolumn od ściany, to odległość kolumn od ściany. Problemem są doktoryzujący się z akustyki userzy, którzy za odległość kolumn od ściany, uznali odległość głośnika od ściany. Opcje są dwie: wykuć w ścianie dziurę na 10cm, lub z przymrużeniem oka potraktować porady audio-fantastów.

Ps

Gdzie mogę odebrać Nobla?

W dniu 31.01.2025 o 23:27, Piniu2906 napisał:

Tu się powinno wrócić do słuchania muzyki po pierwszych paru postach ale to jest forum! Tu się gada! 🙂

Ukryta Zawartość

Oczywiście nie krzyczę na ciebie, podnoszę tylko prestiż:)

Ukryta Zawartość

W dniu 1.02.2025 o 17:31, Zwykły Drut napisał:

Od przedniej ściany, bo to jest miejsce promieniowania głośników i wszelkie zmiany są pochodną zjawisk akustycznych, które zachodzą w pomieszczeniu między innymi polegającymi na odbiciu dźwięku od ścian pomieszczenia, a te zmiany w dużej mierze będą pochodną odległości źródła promieniowania od ścian pomieszczenie, od których fala akustyczna odbija się.

Jesteś pewien że tylna ściana nie jest źródłem promieniowania?

Odległość to zmierzony odstęp od ściany i tyle.

W dniu 19.01.2025 o 10:03, Miłosz1 napisał:

Wybaczcie głupie pytanie, wiem, że to nieistotne ale gdybym miał komuś podać odległość w jakiej mam kolumny odstawione od tylnej ściany to, mierzę od ściany do: 1. tylnej krawędzi kolumny (dla mnie najbardziej logiczne), 2. środka kolumny (środek pomiędzy przednią a tylną krawędzią - widziałem takie pomiary w sieci) no i 3. przedniej ścianki kolumny (bo tam umieszczone są głośniki)?

Przy długości kolumny robią się znaczne różnice. Moje opticony 6 mk2 mają długość (bo to jest długość a nie szerokość, cnie?) ponad 30 cm wobec czego mogę stwierdzić, że mam je odsunięte od ściany na 40, 55, albo 70 cm.

Dodatkowo w instrukcji, producent podaje przedział od 20 do 100 cm, nie podając od którego miejsca liczyć.

Informacja sama w sobie nieistotna ale ma służyć do wymiany argumentów.

Z góry dzięki.

1

Ta opcja z 3

W dniu 19.01.2025 o 10:55, xajas napisał:

Bierz srodek membrany niskotonowego przetwornika

Ukryta Zawartość

A czemu nie otwór bas refleksu?

W dniu 19.01.2025 o 15:37, sir.jax napisał:

Właśnie logika podpowiada, że powinno mierzyć się do ścian na froncie, gdzie są przetworniki jako źródła fali akustycznej.

Moja logika tego nie podpowiada.

PS.

Przetwornik jest tam gdzie jest cewka (w głębi zestawu)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 21.01.2025 o 23:28, sir.jax napisał:

Tylko ignorant i laik ustawi kolumnę, zwłaszcza podłogawą w odległości 20cm, nawet jeśli w instrukcji ktoś sobie napisał tego typu "poradę".

W odległości 20 cm od której ściany?

Tak płytkie kolumny podłogowe żeby nie wychodziły poza pomieszczenie  rzadko są spotykane.

Te ww. "20 centymetrów" (te, które wymieniasz) jest raczej od t y l n e j ściany.

PS.

Monitor, co go mam, ma 28 centymetrów głębokości ale go nie polecam (kapryśny przy ustawianiu). (Podłogówki o głębokości 20 cm byłyby chyba wywrotne?)

Edytowane przez xetras
Dopisek

3 godziny temu, xetras napisał:

Jesteś pewien że tylna ściana nie jest źródłem promieniowania?

Pomijając ewentualny otwór BR, który odpowiada średnio zaledwie za około jedną oktawę, to tak dla naszych celów można uznać, że chyba jeszcze promieniowania kosmicznego😉

3 godziny temu, xetras napisał:

Przetwornik jest tam gdzie jest cewka (w głębi zestawu)

Raczej tam gdzie jest element odpowiedzialny za wywołanie zmian w ośrodku, którym jest powietrze, czyli tam gdzie membrana.

Edytowane przez Zwykły Drut

Oho, filozofia linijkowa.

Weź mikroskop do pomiaru 🙂

Przecież chodzi o r z ą d wielkości (obszar) od bryły.

Odległość to odległość.  

30 minut temu, xetras napisał:

Oho, filozofia linijkowa.

Weź mikroskop do pomiaru 🙂

Przecież chodzi o r z ą d wielkości (obszar) od bryły.

Odległość to odległość.  

Filozofię linijkową to próbowałeś uprawiać wspominając o cewce, a teraz dla odmiany uprawiasz filozofię no chłopski rozum.

W dniu 7.02.2025 o 08:01, xetras napisał:

Odległość to odległość.

Odleglosc to dystans. Zeby informacja byla pelna trzeba podac skad dokad..

Zeby logika byla poprawna potrzeba kompletu informacji. Bez tego sa spekulacje/podejrzenia/ew gdybania

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Przecież tu chodzi o przedział wielkości -czy decymetry czy 1-2 metry. Są zestawy głośnikowe, które nie lubią być blisko ściany.

7 godzin temu, rafa napisał:

Odleglosc to dystans. Zeby informacja byla pelna trzeba podac skad dokad..

Pomiędzy kolumną a ścianą - jakiej informacji Ci brakuje?

7 godzin temu, rafa napisał:

Bez tego sa spekulacje/podejrzenia/ew gdybania

To tylko kilku userów fantazja poniosła.

Ps

Między autem a ścianą jest jeszcze odległość jakoś ze dwa metry.

hqdefault.jpg?sqp=-oaymwEmCOADEOgC8quKqQ

• Pokaż nowe odpowiedzi