Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie, które przewody w systemie są najważniejsze i najbardziej wpływają na dźwięk, co oznacza, że muszą być najlepsze, wymagające największych wydatków, podczas, gdy na pozostałych kablach można by trochę zaoszczędzić. Interkonekty czy przewody głośnikowe? A może kable zasilające?

U mnie chyba największą różnicę w brzmieniu całego systemu usłyszałem po zmianie kabla zasilającego a najmniejszą przy interkonektach

14 minut temu, Sofokles napisał:

Zastanawia mnie, które przewody w systemie są najważniejsze i najbardziej wpływają na dźwięk, co oznacza, że muszą być najlepsze, wymagające największych wydatków, podczas, gdy na pozostałych kablach można by trochę zaoszczędzić. Interkonekty czy przewody głośnikowe? A może kable zasilające?

U mnie chyba największą różnicę w brzmieniu całego systemu usłyszałem po zmianie kabla zasilającego a najmniejszą przy interkonektach

każdy zestaw ma swoje preferencje...

z jakich elementów składa się Twój set ?

• Redaktorzy

Świat składa się ze szczegółów. Bez kabla nie zagra, chyba że przez BT.

P.S. Sądząc po nicku masz @Sofokles przerąbane w życiu doczesnym. Kabli nie dobierzesz i nigdy nie będziesz szczęśliwy z zestawu, który złożysz. Ot, cała filozofia.

😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Głośnikowe. Bo nawet jak włączysz wzmacniacz to wielkiego ...uja z kolumn usłyszysz. 😄

36 minut temu, Sofokles napisał:

Zastanawia mnie, które przewody w systemie są najważniejsze i najbardziej wpływają na dźwięk, co oznacza, że muszą być najlepsze, wymagające największych wydatków, podczas, gdy na pozostałych kablach można by trochę zaoszczędzić.

Najlepiej zaoszczędzić na wszystkich kablach: zbierze się na pokaźna sumka, za która można kupić coś konkretnego. Coś, co poprawi dźwięk w stopniu wymiernym.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, piotrek7 napisał:

J.P.R.D.....

Szkoda, że tych przemyśleń nie zachowałeś dla siebie

Nie musisz się udzielać w tym temacie.

4 minuty temu, kangie napisał:

Świat składa się ze szczegółów. Bez kabla nie zagra, chyba że przez BT.

P.S. Sądząc po nicku masz @Sofokles przerąbane w życiu doczesnym. Kabli nie dobierzesz i nigdy nie będziesz szczęśliwy z zestawu, który złożysz. Ot, cała filozofia.

😉

Jestem zadowolony ze swojego systemu.  Oczywiście zawsze da się coś poprawić. Dużo osób piszących na forum ciągle coś testuję lub zmienia. Idealnie było mieć nie ograniczony budżet ale niestety trzeba poruszać się w określonych limitach. Po prostu jestem ciekawy, gdzie większość osób usłyszała różnicę. 

Najwazniejsze w systemie są Zestawy głośnikowe. A idąc krok dalej najwazniejsze są głośniki ( te takie ładne z reguły okrągłe przykręcone do waszych pudełek zwanych dalej kolumnami )
Jesli ktoś zapyta dlaczego?
Odpowiem - To ten element systemu z natury i z zasady jest najbardziej ułomny nie dlatego że ktoś go żle zaprojektował ( chociaż to też 🙂 )ale dlatego że technologocznie i fizycznie ma największe ograniczenia i utrudnienia aby zagrać doskonale.  
I jest najbardziej zróżnicowany jakościowo / klasowo / brzmieniowo.

Nie to że coś tam nie gra - wszystko gra i wszystko ma wpływ na to jak gra cały system, nawet tak często zaniedbywane połączenia. A cały system jest tak dobry jak najsłabszy jego element. Ale to właśnie ten element na końcu toru zwany w mądrych książkach przetwornikiem / reproduktorem ma największy procentowy wpływ.

Odkładając na bok żarty, rozumiem, że chodzi o wybór między: zasilające, interkonekty i głośnikowe. Ja zawsze przyjmowałem gradację odwrotną: głośnikowe, interkonekty, zasilające. W tym ostatnim ważny jest w mojej ocenie sensowny kondycjoner / listwa audio, co nie oznacza, że czarny kabel sieciowy z marketu wystarczy. Po prostu nie dałbym więcej za kabel sieciowy niż kilkaset zł (w dolnych granicach) i takie mam (isoteki czy inne wireworldy za 500/600 zł wydają mi się max pułapem). Natomiast różnica w głośnikowych jest i to bardzo duża. 

13 minut temu, kangie napisał:

Pytanie: czy aby na pewno usłyszała?

Mózg robi sobie czasem jaja z człowieka.

Pewnie w ślepym teście większość osób by poległa ale skoro słyszą przyjemniejszy dźwięk to czemu mają sobie tego odmówić, bo chyba o to chodzi, żeby się fajniej im słuchało.

11 minut temu, Sofokles napisał:

Pewnie w ślepym teście większość osób by poległa ale skoro słyszą przyjemniejszy dźwięk to czemu mają sobie tego odmówić, bo chyba o to chodzi, żeby się fajniej im słuchało.

No właśnie: jak się komuś fajniej będzie słuchać, to niech sobie kable zmieni, ale musi przy okazji innym wmawiać, że dźwięk uległ poprawie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, kangie napisał:

Mózg robi sobie czasem jaja z człowieka.

Nie czasem, tylko prawie zawsze. I dlatego jest to taki problem. Między innymi "kablowy".

Kable głośnikowe w dobrym systemie będą roznicowac dźwięk w największym stopniu. 

Nie umniejszajac IC i zasilającym. Podstawa to Dobry system i kable z różnych przedziałów cenowych. 

3 godziny temu, Sofokles napisał:

Nie musisz się udzielać w tym temacie.

Jestem zadowolony ze swojego systemu.  Oczywiście zawsze da się coś poprawić. Dużo osób piszących na forum ciągle coś testuję lub zmienia. Idealnie było mieć nie ograniczony budżet ale niestety trzeba poruszać się w określonych limitach. Po prostu jestem ciekawy, gdzie większość osób usłyszała różnicę. 

zestaw klamotów owiany tajemnicą 

olać sofoklesa, nie sam sobie klepie kocopały przewodowe

Podajcie konkretne modele praktyczne bez teoretycznej rozkminki i rozdzierania włosa na czworo.

A Autor niech literówkę z tytułu usunie.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Najważniejsze kable mam połączone na stałe do obudowy i unikam zbędnych gniazd.

Ten z koszyka w ramieniu mi nie zwisa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

9 godzin temu, Sofokles napisał:

To trochę dziwne, bo moim zdaniem większe znaczenie mają interkonekty i głośnikowe niż sieciowy. Jaki masz system?

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Najlepiej zaoszczędzić na wszystkich kablach: zbierze się na pokaźna sumka, za która można kupić coś konkretnego. Coś, co poprawi dźwięk w stopniu wymiernym.

Na przykład spray Akustone do uszu 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Sofokles napisał:

W ślepym teście ciężko odróżnić MP3 VBR od FLAC a te dwa od CDDA 😀

6 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

zestaw klamotów owiany tajemnicą 

olać sofoklesa, nie sam sobie klepie kocopały przewodowe

Znowu buta i arogancja w Twoim wykonaniu. A co ma jego zestaw audio do tematu? Chłopie więcej luzu!

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

8 minut temu, Stream napisał:

Nie zapominajcie o audiofilskich bezpiecznikach! Ten drucik podobno też jest ważny.🙂

Nie oszukujmy się. Jakość musi kosztować 🙃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, slaaawek napisał:

A co ma jego zestaw audio do tematu

Bo jeżeli ma słaby system to może dojść do mylnego wniosku, że zmiana okablowania interkonekty/głośnikowe nie wpływa na dźwięk.

Ważniejsze są IMHO głośnikowe.

Pozwalają uzyskać szczegóły i nie gubić naturalnej agresji nagrania.

A od IC zależy bardziej otwarcie dźwięku, jego świeżość.

Kable porównał bym z okularem i obiektywem lunety.

Jak tylko jeden jest brudny, to nie zobaczysz tego, co byś mógł zobaczyć.

Ale jak się przesadzi, na pierwszym planie są pryszcze czy niedokładne ogolenie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 minut temu, Gargan napisał:

Nie oszukujmy się. Jakość musi kosztować 🙃

Ukryta Zawartość

To już jest dla mnie jakieś mistrzostwo voodoo. Co ciekawe na forach całe elaboraty piszą o tych i innych bezpiecznikach i ludzie słyszą ich wpływ na dźwięk 😱

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
2 minuty temu, StachMuszel napisał:

To już jest dla mnie jakieś mistrzostwo voodoo. Co ciekawe na forach całe elaboraty piszą o tych i innych bezpiecznikach i ludzie słyszą ich wpływ na dźwięk 😱

A śrubka we wtyczce przewodu zasilającego po obróceniu o 180 stopni zmieniła brzmienie tak, że nagle zaczęło grać - padło to z ust "autorytetów audio" - wyznawców permanentnej kierunkowości wszystkiego i wszędzie. I mówią to w żywe oczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi