Skocz do zawartości
IGNORED

Polscy szarlatani i geniusze audio

Rekomendowane odpowiedzi

Tu jest fajny odcinek:

Tu tez fajny odcinek.
Dowiedziałem się,że japonczycy kupili za parę tryliardów dolarów Columbia records,której jedyna wartością jest archiwum nagrań,no bo sama wytwórnie nie ma żadnej wartości,ot pare mikrofonów i pare studiów.

Przyznam,że nie wiedziałem.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ja tam tego pana nie kojarzę mimo, że wywodzę się z lampy (dziesięciolecia temu).

Nie był mi do niczego potrzebny.

Fejki a te ustawowo są zwalczane 🙂

Ludzie nie mający dostatecznej wiedzy, a propos pierwszego filmu, nie wiedzą, że elektrony w kablu nie mają nic do rzeczy! Ich prędkość to jakiś centymetr na minutę. Nie są w stanie przepłynąć przez kabel zanim skończy się utwór muzyczny... Chodzi o napięcia a te pojawiają się z około 2/3 prędkości światła na końcu kabla. Jakość kabla nie ma żadnego związku i wpływu w kablach niskosygnałowych. A jeszcze w układach cyfrowych są te wszystkie bufory, zatrzaski... transmisja asynchroniczna... 

Co do zasady każdy DAC ma w d... co jest kablem...

🙂

A na tych filmach to chyba pogadanki w jakimś kole ezoterycznym...?

Edytowane przez Grzegorz7

A ja sądzę, że poprostu zazdrość Was zżera. Mimo, że sam projektuję i buduję wzmacniacze lampowe a nawet germanowe, to podziwiam jego działalność od wielu lat, bo Gość jest obrotny i wie co jest na czasie. Co do cen jego wyrobów, to przemilczę to.

Edytowane przez ampman

Mnie nic nie zżera.

Nie znam człowieka...

Reaguję tylko na fejk...

A wiesz z jaka prędkością latają elektrony po takiej lampie?

Widzę, że tu mamy od cholery specjalistów. Jakby nie robić to jest źle. 
Producent da drogie elementy - to będzie źle bo naciąga ludzi na części a pewnie maskuje tym słaby projekt i w ogóle jakby wydać 1/5 tego na części to by tak samo dobrze było.
Producent dał tanie elementy - znowu źle. Oszust naciąga ludzi bo części warte czapki śliwek a woła bóg wie ile.

Nie mam zamiaru w żaden sposób tu bronić pana Fikusa ale powiem krótko wy nic nie wiecie a on ma rację.
Dlaczego ? Bo prowadzi świetnie prosperującą firmę, ma klientów, sprzęt się sprzedaje, klienci są zadowoleni.
Prowadzenie biznesu polega na zarabianiu pieniędzy i stworzeniu produktu który się dobrze sprzedaje i przynosi odpowiednie dochody firmie. Im większe tym lepiej. Jeżeli to działa, produkt jest dobry. Jeżeli nie to produkt jest zły. O tym decydują KLIENCI. 
Gdyby Fikus nie miał racji to jego firma już dawno by nie istniała. I jeżeli stworzył produkt który jest dobry, tani w produkcji i zarabia dużo pieniędzy, to z punktu widzenia ekonomii zrobił modelowo i powinni mu wszyscy bić brawo i brać z niego przykład. Tylko idiota będzie robił coś drogo i sprzedawał tanio.
No ale oczywiście znajdą się frustraci na forum co oczekują w sprzęt wkładu większego niż cena sprzętu. Wtedy może by było dobrze ale pewnie znalazło by się jeszcze z 10 speców co by coś wytknęli i jeszcze poprawili. Przecież każdą śrubę można mocniej dokręcić. Prawda?
Fikus oszukuje ? Nie sprzedaje produkty w cenach za które klienci są skłonni kupić. Gdzie tu oszustwo? Jeżeli idziesz do pracy to też chcesz zarobić jak najwięcej i narobić się jak najmniej. Prawda? Czy dobrowolnie tyrasz do upadku po 12h dziennie za minimalną krajową? Dziwne, że jakoś każdy z was o tym teraz zapomina ale szybko sobie przypomni gdy będzie to dotyczyć jego własnych profitów.
Zakładając, że jego klientami są snoby z ubytkami słuchu, to oznacza że znalazł niszę, a nie że produkt jest dobry.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

18 godzin temu, ampman napisał:

A ja sądzę, że poprostu zazdrość Was zżera. Mimo, że sam projektuję i buduję wzmacniacze lampowe a nawet germanowe, to podziwiam jego działalność od wielu lat, bo Gość jest obrotny i wie co jest na czasie. Co do cen jego wyrobów, to przemilczę to.

Z hejtem nie wygrasz , hejt to taki zawór bezpieczeństwa umożliwiający upuszczenie pary co by sfrustrowane ludziki nie wybuchły co by im łbów nie roz...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

49 minut temu, ASURA napisał:

Z hejtem nie wygrasz , hejt to taki zawór bezpieczeństwa umożliwiający upuszczenie pary co by sfrustrowane ludziki nie wybuchły co by im łbów nie roz...

Bardzo ładne słowo:hejt.
Wystarczy je zastosować,i nagle cała normalna krytyka,dyskusja,wątpliwości-stają się hejtem,a rozmawiający-hejterami.

To słowo to rodzaj kagańca,który chcesz nałożyć na dyskusję-jeśli ma inne zdanie niż Ty.

ktoś lubi,ktoś nie lubi,co w tym złego?
kupowanie nie jest obowiązkowe.
każdy ma prawo wyrazić zdanie o czymś-to tzw. {jeśli nie wiesz]-"wolność słowa".

Rób swoje-ludziku,i nie wyzywaj innych od frustratów.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 19.04.2025 o 18:06, raven1985 napisał:

Oglądałem jakieś fragmenty "Audio szkoła Lampizatora" czy coś takiego , boli miejscami jak się tego słucha.

On zdaje się w niektóre mity audio chyba uwierzył. Ja pamiętam wpis, z przed lat na forum, już dobrze nie pamiętam , ale chyba było na temat SPDIF i kabli, że najpierw spali swój dyplom z uczelni zanim uwierzy . Rzecz chyba polega na celowej manipulacji , biorąc pod uwagę akurat SPDIF to mimo wszystko bardzo stary standard. Niestety ma tą swoja cechę, ze oprócz informacji bitowej sa przesyłane zależnosci czasowe, a to już może otwierać pewne "możliwości". Dam przykład kiedyś popularny kabel Belkin synapse platinum miał zmierzoną impedancję falową nie 75 omów , a coś ponad 60- przypadek?

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

każdy ma prawo wyrazić zdanie o czymś

Nawet kura-rozumiesz?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

29 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Rób swoje-ludziku,i nie wyzywaj innych od frustratów.

Zurek wypity , jajeczko zjedzone i WRACAMY!!!

http://lampizator.eu/Updates.html

Tu się wytnie, tam się da bufor lampowy - i będzie pan zadowolony.

https://lampizator.eu/LAMPIZATOR/Squeezebox/squeezebox.html

d5f050f6793beaaa9edd7c79373d73b5.jpg

Jest mnóstwo fikusopodobnych firm - Earstream, Wile,  jedna taka firma na a ......

Wszystkie mają wspólną cechę - bajkopisarstwo - czasem świadome czasem nie.

I to nie jest kwestia 20 lat, obecnie jest tak samo.

Ile można żyć zdjęciem z przed 20 lat 
A parkiet wewnątrz, to kiedy się skończył?

Jest mnóstwo fikusopodobnych firm - Earstream, Wile,  

Druciarstwo, level hard. Montowanie jednego wzmacniacza przez miesiąc, przez trzy osoby i inne tego typu bajeczki.

8d63cf8c135a464689031345ec3adcaa.jpg2224d28e48e552e1b7a4b06e78582571.jpg

13 minut temu, partick napisał:

A parkiet wewnątrz, to kiedy się skończył? emoji14.png

Druciarstwo, level hard. Montowanie jednego wzmacniacza przez miesiąc, przez trzy osoby i inne tego typu bajeczki.

8d63cf8c135a464689031345ec3adcaa.jpg2224d28e48e552e1b7a4b06e78582571.jpg

to nie polskie dzieło.
ale za 48 tys?

hmm....

Nie przesadzajcie.

Te toroidy, jeden na drugim przypominają akcelerator. 

Może stąd nawiązanie do fizyki cząstek w aspekcie rewolucyjnych osiągów...

24 minuty temu, przemak napisał:

Wile to polskie dzieło jest.

A,nie wiedziałem,
To wiele wyjaśnia.
Dziękuję za sprostowanie mnie.

Edytowane przez Pseudodrummer

W dniu 12.04.2025 o 21:12, Grzegorz7 napisał:

Ale kończę bo znowu jakaś pani na rurze... Talent jednak pospolity...   

Ech.. To jak Pseudodramer. "Sam nie robię więc chętnie się wypowiem." Najpierw sam spróbuj sam powisieć głową do góry na rurce na samych udach i dopiero później pisz że nic trudnego 😛 Ja tam mam do dziewczyn szacunek. 

W dniu 20.04.2025 o 19:59, partick napisał:

Tu się wytnie, tam się da bufor lampowy - i będzie pan zadowolony.

Czasem wstawię takiego ulepa u siebie żeby potestować, ale zwykle po jakichś 2-4 tygodniach żona mi każe ten złom zabierać, bo się nie nadaje do prezentowania w dopieszczanym regularnie salonie 🙂 

19 minut temu, micwoj napisał:

Ech.. To jak Pseudodramer. "Sam nie robię więc chętnie się wypowiem." Najpierw sam spróbuj sam powisieć głową do góry na rurce na samych udach i dopiero później pisz że nic trudnego 😛 Ja tam mam do dziewczyn szacunek. 

Ja tam też mam do dziewczyn szacunek. 😉

20 minut temu, micwoj napisał:

Ech.. To jak Pseudodramer. "Sam nie robię więc chętnie się wypowiem.

E tam.
Wypowiadam się jako użytkownik.
Można?
czy w wątku mogą wypowiadać się tylko czynni konstruktorzy DIY?

34 minuty temu, arturp napisał:

Bierny konstruktor ? 

upside down spinning GIF

Tak.
Bierny to taki,który wie jak,ale sam nie umie zrobić,za to chętnie udziela rad.

Coś jak krytyk literacki czy filmowy.
Sam nie nakręcił ani nie napisał-ale wie,jak to zrobić lepiej.

Ja nie wiem.
Jestem tylko użytkownikiem.

Krytykować jest łatwo, a konstruktor rozwiązał sto problemów i parę czeka w kolejce, a ileś tam nierozpoznanych. Krytyk znajdzie jeden problem i... krytykuje.

W dniu 19.04.2025 o 18:06, raven1985 napisał:

Yoshi nie o to chodzi. Niech zarabia jak znalazł nisze ludzie to kupują i są zadowoleni ok . Mi wypracowany przez niego styl tych urządzeń się nawet podoba. Ale tu nie chodzi o to co robi. Tylko, że zwyczajnie głupoty pitoli jako wartość dodana do tych sprzętów i na dodatek o tym dobrze wie mógł by sobie to odpuścić i było by ok .

Oglądałem jakieś fragmenty "Audio szkoła Lampizatora" czy coś takiego , boli miejscami jak się tego słucha.

Mój instruktor modelarstwa lotniczego miał zwykł mawiać "głupi się nie pozna a mądry nic nie powie" i tej zasady należałoby się trzymać w przypadku tego typu opowiastek. Patrzysz na to okiem fachowca a to co on "pitoli" to są zjadliwe historyjki dla laików i o to w tym chodzi. Laikowi fajnie się tego słucha, jest ciekawie. Ty zwyczajnie nie jesteś targetem. Rozbijanie tego na atomy nie ma najmniejszego sensu.

Poza tym ja bym wziął poprawkę na samą sytuację, gość coś opowiada do kamery , często z głowy, bez przygotowania. Jeżeli ma taką gadaną i no to szacun nawet jak pitoli trochę głupot i bajek to robi to dobrze. Każdy kto miał jakieś wystąpienia publiczne wie albo próbował nagrać jakiś film na yt wie, że to nie takie proste. 

Godzinę temu, Yoshi_80 napisał:

Mój instruktor modelarstwa lotniczego miał zwykł mawiać "głupi się nie pozna a mądry nic nie powie" i tej zasady należałoby się trzymać w przypadku tego typu opowiastek. Patrzysz na to okiem fachowca a to co on "pitoli" to są zjadliwe historyjki dla laików i o to w tym chodzi. Laikowi fajnie się tego słucha, jest ciekawie. Ty zwyczajnie nie jesteś targetem. Rozbijanie tego na atomy nie ma najmniejszego sensu.

ale rozumiem, że nie masz nic przeciwko żeby jakaś osoba z Twojej rodziny kupiła sobie kołdrę z wełny "wielbłąda" (czytaj owcy) lub garnki za 10tysi ze stali "kosmicznej"?

Edytowane przez Daniel_68412
12 minut temu, Daniel_68412 napisał:

ale rozumiem, że nie masz nic przeciwko żeby jakaś osoba z Twojej rodziny kupiła sobie kołdrę z wełny "wielbłąda" (czytaj owcy) lub garnki za 10tysi ze stali "kosmicznej"?

To nie do końca tak...

Znam dwóch użytkowników sprzętów p.Fikusa we Francji . Ludzie zamożni ale i osłuchani.

Mieli spory budżet do wydania na swoje hobby i PO ODSLCHACH wybrali co wybrali .

To nie tak ze ktoś im wcisnął ciemnotę. Bylo słuchane i porównywane z innymi urządzeniami .

Stwierdzili "chce to " no i maja ..I są zadowoleni .

1 godzinę temu, Yoshi_80 napisał:

Ty zwyczajnie nie jesteś targetem.

Czyli jeśli ktoś jest tzw. "targetem" to można go bezkarnie oszukiwać? Nie zasługuje na rzetelne wyjaśnienie różnych problemów?

Wszystko da się wytłumaczyć a to co ten pan robi to zwykłe oszustwo.

Slang, którego używasz jednoznacznie wskazuje na marketingowca - dlatego tak cię to boli. 😄

1 godzinę temu, Yoshi_80 napisał:

często z głowy, bez przygotowania

Kiedyś to była norma, dzisiaj jest zaletą, a świadczy to tylko o tym, że brak tu podstaw, bo błędy popełniane przez tego pana są na poziomie absolutnie podstawowym, który każdy fachowiec ma w małym palcu i może zrobić wykład obudzony o 3-ciej w nocy.

16 minut temu, Scott L.F. napisał:

To nie tak ze ktoś im wcisnął ciemnotę.

Dokładnie tak jest.  Te porównania są tyle warte co "wykłady" Fikusa.

Zresztą Fikus to tylko przykład tego, jak się dzisiaj wciska ludziom bajki.

Edytowane przez bum1234
11 minut temu, Scott L.F. napisał:

To nie do końca tak...

Znam dwóch użytkowników sprzętów p.Fikusa we Francji . Ludzie zamożni ale i osłuchani.

Mieli spory budżet do wydania na swoje hobby i PO ODSLCHACH wybrali co wybrali .

To nie tak ze ktoś im wcisnął ciemnotę. Bylo słuchane i porównywane z innymi urządzeniami .

Stwierdzili "chce to " no i maja ..I są zadowoleni .

i czym to się różni od kołdry/garnków/termomixa/cukru w coli/itd że nie do końca tak?

mechanizm ten sam tylko, racjonalizacja działa bo przecież ich stać - ja natomiast uważam, że to że społeczeństwa stać na cukier i to że daje on krótki zastrzyk dopaminy nie znaczy, że mamy tym karmić dzieci

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

racjonalizacja działa bo przecież ich stać

Jeszcze raz- słuchali i porównywali z innymi , również drogimi urządzeniami.

I wybrali .

Nikt ich nie zmuszal .

• Pokaż nowe odpowiedzi