Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, sir.jax napisał:

antena satelitarna gubi sygnał, to z tego !

Czasem gubi - czasem nie gubi, a zakłócenia są zawsze. I co teraz powiesz? Jesteś gotów porównać ilość zakłóceń kilku tysięcy km atmosfery z 1m kabla?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Czasem gubi - czasem nie gubi, a zakłócenia są zawsze. I co teraz powiesz? Jesteś gotów porównać ilość zakłóceń kilku tysięcy km atmosfery z 1m kabla?

Ja nie o tym, a ty dalej swoje.

Gdzie napisałem o porównywaniu zakłóceń? 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

6 minut temu, sir.jax napisał:

Ja nie o tym, a ty dalej swoje.

Gdzie napisałem o porównywaniu zakłóceń? 

Ty nie napisałeś dlatego ja pytam. No  o jakoś trzeba to TV Sat do kabli cyfrowych nawiązać, inaczej wyjdzie OT.

Edytowane przez szymon1977

Panowie, dyskusja o niczym. Kolega z @Top Hi-Fi & Video Design daje Wam szansę na spróbowanie. Dlaczego tego nie zrobicie? Spróbujcie a później wróćcie do tej dyskusji. To nic nie kosztuje.

Ja wiem jedno, nauka nie zbadała jeszcze wszystkich zjawisk występujących w audio. A transmisja cyfrowe wcale nie jest taka zerojedynkowa, w sensie złożoności zjawisk.

20 godzin temu, waldi1965 napisał:

Chęć zysku napędzana marketingiem bez względu na wszystko. Dzieje się to już chyba wszędzie. Bardzo przykre zjawisko ale tak wygląda obecny świat niestety. W audio z tego co obserwuje to są już wyżyny absurdu, ale w innych branżach też jest wieczne ciśnienie na wypełnianie tabelek w excelu i wyciskanie z każdego potencjalnego klienta ile się tylko da. 

Pamiętam, że 20 lat temu w sklepach branżowych pracowali głównie pasjonaci i specjaliści, którzy faktycznie chcieli doradzić i pomoc w wyborze. Dzisiaj są na ich miejscach sprzedawcy, którzy muszą wyrabiać normy i cele sprzedażowe. Nie poleca tego co faktycznie jest dobre tylko to co da im najwięcej punktów do premii bądź najwyższą prowizje. I tak to właśnie wygląda niestety. 

albo wciska sie klientom ze mozna wstawic w róg pokoju przy scianie kolumny..tulko trzba włozyc w nie zatyczki z gąbki

34 minuty temu, tomek7776 napisał:

Chęć zysku napędzana marketingiem bez względu na wszystko. Dzieje się to już chyba wszędzie. Bardzo przykre zjawisko ale tak wygląda obecny świat niestety. W audio z tego co obserwuje to są już wyżyny absurdu, ale w innych branżach też jest wieczne ciśnienie na wypełnianie tabelek w excelu i wyciskanie z każdego potencjalnego klienta ile się tylko da. 

Pamiętam, że 20 lat temu w sklepach branżowych pracowali głównie pasjonaci i specjaliści, którzy faktycznie chcieli doradzić i pomoc w wyborze. Dzisiaj są na ich miejscach sprzedawcy, którzy muszą wyrabiać normy i cele sprzedażowe. Nie poleca tego co faktycznie jest dobre tylko to co da im najwięcej punktów do premii bądź najwyższą prowizje. I tak to właśnie wygląda niestety. 

Tylko, że nie możemy mieć pretensji o to do sprzedawców. Oni w ten sposób zarabiają na życie, na utrzymanie rodzin etc. I to dotyczy wszystkich dziedzin naszego życia, niestety. To co się dzieje w branży audio to nic, w porównaniu choćby z branżą motoryzacyjną czy farmaceutyczną.

Edytowane przez StachMuszel
Godzinę temu, StachMuszel napisał:

nauka nie zbadała jeszcze wszystkich zjawisk występujących w audio

Ale to nie powód, by ignorować zjawiska już odkryte.

A transmisja cyfrowe wcale nie jest taka zerojedynkowa, w sensie złożoności zjawisk

Postaram się przybliżyć tę złożoność:

W kablu analogowym sygnał przekazywany jest bezpośrednio. Oznacza to, że każda modyfikacja sygnału (zakłócenie, zniekształcenie, osłabienie, przesunięcie czasowe...) poskutkuje identyczną modyfikacją wytworzonej przez głośnik fali dźwiękowej (rozważanie czy słyszalną pominę).

W kablu cyfrowym dane przekazywane są pośrednio, słynne zera i jedynki zakodowane są w sygnale analogowym. Dopóki modyfikacja sygnału analogowego (zakłócenie, zniekształcenie, osłabienie, przesunięcie czasowe...) nie poskutkuje błędem odkodowania danych cyfrowych (np zero zamiast jedynki albo zgubione zero), to fala wytworzona przez głośnik pozostanie identyczna. A parametry wyjścia, wejścia i kabla są tak dobrane, by modyfikacje sygnału były o co najmniej jeden rząd wielkości (10x) zbyt małe, by spowodować błąd odkodowania danych.

Tyle teorii wystarczy - a praktyka?

daje Wam szansę na spróbowanie. Dlaczego tego nie zrobicie?

Różne kable cyfrowe miałem w swoim systemie (także optyki) niektóre nawet porównywałem. Trafił się jeden hdmi, który powodował błąd odkodowania danych: na ekranie pojawiła się regularna siatka kropek, a w dźwięku regularne pyknięcia. Powodem była wada fabryczna kabla czy zniekształcania spowodowane przez kłębowisko kabli i zasilaczy systemy RTV/Audio/Xbox? Nie wiem i nigdy się tego nie dowiem. Zmiany brzmienia czy kolorów nie zauważyłem, a po wymianie kabla na identyczny problem kropek/pyknięć znikł.

To nie są sprawy skomplikowane, tylko trzeba chcieć je zrozumieć.

-----

30 minut temu, StachMuszel napisał:

Tylko, że nie możemy mieć pretensji o to do sprzedawców.

Kilka razy byłem uczciwym sprzedawcą: nigdy nie wyrobiłem targetów.

55 minut temu, szymon1977 napisał:

To nie są sprawy skomplikowane, tylko trzeba chcieć je zrozumieć.

Rozumiem, że Ty Szymonie1977 je wszystkie ogarniasz i rozumiesz 🙂

Chylę czoła i posypuję się popiołem 🙂

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

A transmisja cyfrowe wcale nie jest taka zerojedynkowa, w sensie złożoności zjawisk.

Serio ? Jakoś sieci komputerowe działają 😉 Gdyby nie była zerojedynkowa tobyśmy nie mieli komunikacji 😉 Trzeba rozróżnić transmisję ethernet/USB od transmisji koaksialnej. Ta ostatnia to anachronizm. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

A transmisja cyfrowe wcale nie jest taka zerojedynkowa, w sensie złożoności zjawisk.

Serio ? Jakoś sieci komputerowe działają 😉 Gdyby nie była zerojedynkowa tobyśmy nie mieli komunikacji

Czytaj ze zrozumieniem.

1 minutę temu, StachMuszel napisał:

Czytaj ze zrozumieniem.

Wybacz ale nie rozumiem. Jakie konkretnie zjawiska masz na myśli ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, StachMuszel napisał:

Tych, których jeszcze nie znamy 😉

Myślę, że ze współczesną transmisją cyfrową (asynchroniczną) nie ma już żadnych problemów. Wszystko jest jasne i zrozumiałe. W tym przypadku kable "nie grają". 

• Moderatorzy

Wady kabla cyfrowego na przesył danych cyfrowych zazwyczaj są oczywiste bo słyszymy je jako wyraźny szum przy zniekształconym sygnale, może on być ciągły lub cykliczny. Diagnoza tego nie jest do końca prosta. Miałem kiedyś sytuację przy kablu I2S długości 17cm, że przy podłączeniu przez USB wszystko działało a przy COAX jeden kanał szumiał. Po zmianie na kabel 10cm było na odwrót i dopiero odseparowanie linii LR rozwiązało problem całkowicie (tylko w jednym DACu tak miałem).

Natomiast to co przesyłamy kablem cyfrowym może mieć wpływ na część analogową i zazwyczaj jest to odbierane jako wyostrzenie jak przy podbiciu transjentów gdy na część analogową trafia więcej zakłóceń lub wygładzenie dźwięku nadające mu charakter analogowości gdy zakłóceń jest mniej. I na pozór to drugie rozwiązanie powinno być lepsze przynajmniej z technicznego punktu widzenia ale gusta i percepcja muzyki jest różna i zdarza się, że jak jest gorzej to jest lepiej.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

32 minuty temu, Seyv napisał:

Natomiast to co przesyłamy kablem cyfrowym może mieć wpływ na część analogową

Tak.

-----

1 godzinę temu, StachMuszel napisał:

Rozumiem, że Ty Szymonie1977 je wszystkie ogarniasz i rozumiesz 🙂

Błąd gramatyczny: poprawną formą zakończenia zdania o takiej treści jest pytajnik. No więc, czy rozumiesz? Nie, nie rozumiesz. Ja wiedzę mam podstawową, ale to wystarczy by zauważyć dwie sprawy:

1). Gdy ktoś fantazjuje sprzecznie do omawianej technologii.

2). Jeśli wymiana kabla cyfrowego skutkuje zmianą brzmienia, to system nie jest "transparentny" a posiada problem techniczny.

Ps

Psychoakustyką dobijać Cię nie będę, a tylko z obowiązku wspomnę o świadomości jej istnienia.

-----

32 minuty temu, Seyv napisał:

na pozór to drugie rozwiązanie powinno być lepsze przynajmniej z technicznego punktu widzenia ale gusta i percepcja muzyki jest różna i zdarza się, że jak jest gorzej to jest lepiej.

To może tłumaczyć dlaczego optyk, choć wolny od technicznych problemów coaxiala, miewa lepsze opinie.

A teraz podziekuj kolegom za ich trud w wyjasnieniu czegoś o czym nie miałeś pojęcia.nie Twoja wina.

Skąd wiemy że są  złożone ?  Przecież ich jeszcze nie znamy  🤨

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

8 godzin temu, tomek7776 napisał:

albo wciska sie klientom ze mozna wstawic w róg pokoju przy scianie kolumny..tulko trzba włozyc w nie zatyczki z gąbki

U mnie stoją w rogu... I bez zatyczek. I jestm zadowolony. 

2 godziny temu, WiktorS napisał:

U mnie stoją w rogu... I bez zatyczek. I jestm zadowolony. 

i co w zwiazku z tym.

a wiesz chociaz dlaczego stoją w rogu......

Ja jestem z „ekipy” która cyfrowych kabli nie słyszy, nie jest mi przykro z tego powodu a jestem wręcz zadowolony, jedna gonitwa w systemie mniej. Transport mam podłączony do Dac’a kabelkiem który buchnąłem żonie z drukarki. Miałem pożyczony drogi USB i faktycznie była kolosalna różnica , ale tylko w wyglądzie i cenie. Pożyczający nie potrafił w ciemno powiedzieć kiedy gra ten jego drogi kabel. Ale ja to stary jestem to pewnie i głuchy i sknera…🤣🤣🤣

A może po prostu racjonalnie myślący, a nie wyznawca audiovoodoo?

Z drogimi kabelkami cyfrowymi jest taki problem, że ich producenci, chcąc się wyróżnić , wymyślają przeróżne firmowe rozwiązania konstrukcyjne. Muszą często kombinować, by POMIMO TEGO, ich wyrób spełniał wszelkie normy transmisji danych. Ot, taki problem, często trudny do przeskoczenia... 😉

A przysłowiowy "kabel od drukarki", może niezbyt wymyślny i nieładny, ale ma to "w genach".

Edytowane przez porlick
W dniu 14.03.2025 o 10:21, StachMuszel napisał:

Tych, których jeszcze nie znamy

Raczej powiedziałbym, tych, które audiofile ignorują. Np. sugestia, autosugestia, synestezja itd.

Godzinę temu, biniek napisał:

Cos tam jednak mozna zmierzyc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, można zmierzyć, że wpływu na brzmienie brak.

Oczywiście ten jeden test nie dowodzi, że jakiś jeszcze bardziej bardziej audiofilski kabel, w bardziej audiofilskim systemie, przez dziwaczne konstrukcje, przestanie spełniać wymagania specyfikacji technicznej, co poskutkuje słyszalnym z zniekształceniem sygnału w stosunku do Amazon Basic... tylko lo co kablem za milion dolców psuć sobie sygnał, który kablem za £0,99 przesłany został idealnie? To trochę jakby się cieszyć, że jako jedyny z całej wycieczki wdepnęło się w gó.no.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

8 minut temu, bum1234 napisał:

tych, które audiofile ignorują.

Oni w większości ignorują cały aspekt techniczny w audio. Albo wybierają sobie to, co im akurat pasuje, a resztę uważają za nieistotną, bo psuje ich sposób postrzegania swiata. Niestety dla nich, audio to czysta fizyka, okraszona paroma zjawiskami psychoakustycznymi. 😁

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak, można zmierzyć, że wpływu na brzmienie brak.

Oczywiście ten jeden test nie dowodzi, że jakiś jeszcze bardziej bardziej audiofilski kabel, w bardziej audiofilskim systemie, przez dziwaczne konstrukcje, przestanie spełniać wymagania specyfikacji technicznej, co poskutkuje słyszalnym z zniekształceniem sygnału w stosunku do Amazon Basic... tylko lo co kablem za milion dolców psuć sobie sygnał, który kablem za £0,99 przesłany został idealnie? To trochę jakby się cieszyć, że jako jedyny z całej wycieczki wdepnęło się w gó.no.

Przeciez drozszy kabel daje mniejsze znieksztalcenia i poprawia prace daca

Edytowane przez biniek
7 minut temu, biniek napisał:

Przeciez drozszy kabel daje mniejsze znieksztalcenia i poprawia prace daca

Tak... ale mniejsze od niesłyszalnych pozostają niesłyszalne. Jedyna opcja grania kabla audiofilskiego, to zniekształcenie sygnału w stosunku do Amazon Basic za £0,99

• Pokaż nowe odpowiedzi