Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

No ,Panowie czy może ktoś się wypowiedzieć ? :)

Mogę powiedzieć, że nowa wersja pomimo subiektywnie mniejszej dynamiki jest zdecydowanie równiejsza.

Teraz nawet upierdliwy audiofil nie będzie miał powodów do narzekań, że czegoś za dużo. Jest akurat i to w najwyższym za tę cenę poziomie jakości. Zresztą sam posłuchaj .

Ukazał się wczoraj ciekawy opis kolumn Paradigm Shift Series A2:

http://hometheaterreview.com/paradigm-shift-series-a2-powered-loudspeaker-reviewed/

Fajne są te aktywne Paradigmy!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 2 tygodnie później...

Ja sluchalem 9v7 i mi sie podobalo jak to specjalnie opisywac to nie umiem dlatego kazdemu radze samemu sobie posluchac. Mi sie podobalo biorac pod uwage cene.

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich

Mam pytanko . Obracacie się wszyscy w świecie "Paradigm" a ja chce takie kupić . mam okazję za 2000zł 9v5(używki) , za 2300 9v6 (używki) i za 2500 9v7(leciutko przechodzone :)) z gwarancją 3 lata . Mam dylemat bo nie mam mozliwości odsłuchu tych starszych modeli . Pytanie : które wybrać ? Zestaw ma pracować ze wzmacniaczem Marantz PM 68. Z góry dzięki za podpowiedzi .Pozdrawiam.

Nie, v5 i v6 to lekki skok w bok Paradigma. Brzmienie jaśniejsze i z odchudzonym basem.

v7 mają więcej "mięsa", miękkości na basie, podobnie jak starsze serie sprzed v5, balans tonalny jest bardziej równy. Za te pieniądze to nie ma o czym mówić, zdecydowanie dołóż do 9 v7. Z alternatywy (jeśli preferujesz bardziej ciepły dźwięk, z podobnym basem ale nieco przyjemniejszą górą i średnicą) to obok tych Paradigmów 9 v7 warte uwagi w tej cenie są też Oli Roth 40, warto porównać co komu bardziej pasuje.

Melduję się z Paradigmami 9 v.2. :-) Grają sobie właśnie z Onkyo Integra A-8870. :) A obok stoją Focale Chorus 715, wiedząc, że czeka ja mała degradacja, tj. przewóz do innego miejsca, gdzie będą grały weekendami. :)

Mój temat wisi na forum stereo, ale pozwolę sobie skopiować posta też tutaj: :)

"Cześć! Jestem na etapie szukania wzmacniacza do Paradigmów Monitor 9v2 i zastanawiam się nad Rotelem (RA-02). Wiem, że to dość ostro i sucho grający wzmacniacz, ale słucham muzyki elektronicznej, więc za dużo ciepła w dźwięku mi nie trzeba. :-) Co mnie przekonuje? Ponoć RA-02 jest bardzo dynamiczny i dość ubogi w bas. A basu momentami mam teraz za dużo.

Obecnie mam Onkyo Integra A-8870. Uważacie, że Rotel RA-02 byłby krokiem naprzód czy niekoniecznie?

Pozdrawiam!"

Ogólnie rzecz biorąc, z czym Wam fajnie grały/grają te Paradigmy?

Do starszych Paradigm Monitor możesz poszukać wyższego modelu Marantza lub Denona z serii x60. Marantz ładnie się zgrywa (miałem PM80 z 7v4 - podobne przetwornik tylko mniejsze od 9-tek) dając bardziej neutralne brzmienie, dokładniejszą górę pasma i wyrówna nieco "porywczość" Paradigmów. Jeśli szukasz potężnego brzmienia, basu i dynamiki to z kolei Denon to zapewnia, brzmienie jest przy tym dość przyjemne, nie ostre, choć dość mało dokładne na górze.

Rotel to twardy bas, suche i ostre brzmienie - teoretycznie powinno to się zgrać z dość miękko i ciepło (na basie i średnicy) grającymi Paradigmami, tyle tylko że RA-02 to słabeusz, nie napędzi dobrze 9-tek, do tego potrzebowałbyś wysokich modeli a te są drogie i raczej mało opłacalne nawet patrząc na używki.

Hej don111! Dzięki za radę. :) Jednak Marantz to na pewno nie jest to, czego szukam. Zainteresował mnie ten Denon. Powinienem się rozglądać za modelem 860/1060, nic niższego, prawda?

Pozwolę sobie skopiować mój kolejny post w tamtym temacie o wzmaku do Paradigmów:

"Dzięki Panowie za kilka propozycji! Szkoda, że każdy z Was podał zupełnie inne marki, modele, bo to nie ułatwia sprawy, ale przynajmniej mam wybór. :D

Jedno mnie trochę martwią ceny tych wzmacniaczy. Nadmieniam, że Paradigmy 9v2 kosztowały mnie 700 zł (po prostu mają trochę obite kanty:)), więc chciałbym się zmieścić w 1000 zł. W końcu te Paradigmy to nic szczególnego.

Wzmacniacz oczywiście używany, nie musi być szczególnie zadbany.

Nie chcę wzmacniacza ciepłego. Poszukuję grający twardym, mało obszernym, nieschodzący zbyt nisko basem. Góra jak najbardziej może być detaliczna i wysuwająca się na pierwszy plan, lubię dużo "cykania", jednak im góra będzie mniej szeleszcząca, tym lepiej. Tweeter w tych Paradigmach powalającej jakości moim zdaniem nie jest i lubi sobie zaszeleścić (to by wyjaśniało, czemu fmair w późniejszych Paradigmach tak kombinowała z tweeterem).

Ogólnie rzecz biorąc, szukam wzmacniacza, który porównam z Onkyo Integra A-8870 i który wywrze na mnie lepsze wrażenie. Nie będzie to jednak wzmacniacz na lata, tak samo kolumny nie pozostaną u mnie nie wiadomo ile - lubię co jakiś czas zmienić sprzęt, więc to wariant na ~ rok. :)

http://www.audiostereo.pl/wzmacniacz-do-paradigm-monitor-9v2_96774.html

Witam serdecznie

Chciałbym sie spytać czy ktoś z tego klubu posiada głośniki paradigm studio 20v5 (bo zamierzam sobie takie zakupić do mojego pokoju 15m kw i wys 2,4m) słucham głównie takich zespołów jak sabaton czy hammerfall , ale niekiedy także country czy trance sobie puszcze...., najbardziej oczekuje szybkiego i dynamicznego basu (nie musi najniżej schodzić), posiadam wzmacniacz marantz pm7001 - czy do studio 20v5 by on wystarczył?

Może znajdzie sie ktoś , kto wklei zdjęcia swoich posiadanych 20v5... byłbym bardzo wdzięczny

Edytowane przez szymek20

?

Chciałbym sie spytać czy ktoś z tego klubu posiada głośniki paradigm studio 20v5 (bo zamierzam sobie takie zakupić do mojego pokoju 15m kw i wys 2,4m) słucham głównie takich zespołów jak sabaton czy hammerfall , ale niekiedy także country czy trance sobie puszcze...., najbardziej oczekuje szybkiego i dynamicznego basu (nie musi najniżej schodzić), posiadam wzmacniacz marantz pm7001 - czy do studio 20v5 by on wystarczył?

Wysteruje te kolumny jako tako, ale nie wystarczy by wycisnąć wszelkie soki....

ok- dzięki...

a coś z tej rodziny:

http://allegro.pl/sony-ta-f-770-es-i2594876023.html

http://allegro.pl/sony-ta-f770es-topowy-model-i2583048646.html

http://www.hifi-forum.de/bild/sony-ta-f770es-innenansicht_14792.html

lub podobny 707es by lepiej zagrał od tego co mam marantza?

nie ,żebym sie chciał pozbywać mojego marantza...bo jestem z niego zadowolony, tylko tak przykładowo podałem te linki

Edytowane przez szymek20

?

Panowie czy mogę uzyskać od was jakieś informacje na temat kolumn Paradigm Studio 60 v5 ?

Recenzje w Audio Pana Kisiela czytałem ale za bardzo nie wiem czy to są kolumny dobre ,czy bardzo dobre czy tylko najlepsze na tle testowanej wtedy konkurencji ?

Nie mam możliwości wypożyczenia.

1) czy ampli Yamahy RX-A 1010 jest w stanie pokazać max ich możliwości

Max to nie, ale i tak powinno być już dobrze

2) czy jest sens wstawiać je do pomieszczenia o pow. 14m2?

Jeśli masz możliwość sensownego ustawienia - to zdecydowanie tak

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.