Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem takie u sprzedawcy w Anglii-100gbp+przesyłka,dla mnie to zbyt drogo.Ja gram teraz na ECC82 EI będącej dokładną kopia Tfna(mają taki charakterystyczny promiennik,czy to właściwe słowo? w kształcie aureoli)-i są zaskakująco dobre,muzykalne,przyjemne w odbiorze.

Jeżeli chodzi o lampy do wzmacniaczy to moje dwa typy to ECC82 La Radiotechique oraz właśnie jugosłowiańskie EI.

Ostatni natomiast udało mi się zdobyć kilkanaście sztuk E88CC SQ philipsa do odtwarzaczy CD. Powiem w dwóch słowach bajka.

Czy CK 6080/CV 2984 to bezpośredni zamiennik dla lamp 6AS 7/ 6080?Znalazłem takie produkcji Raytheon-usa i jest to chyba jedna z najładniejszych lamp mocy(może nie na tym zdjęciu),a cena ok.100zł za mierzoną parę o przedłużonej żywotności również nie zabija.

post-20288-100005533 1241967509_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Teoretycznie. Praktycznie - pewnie beda drac dobrze od momentu kiedy wsadzisz je do wzmacniacza. Mozna sie bawic i wybierac z setek radzieckich lamp by skompletowac cos co i tak nie pokaze prawdziwego dzwieku tej rodziny lamp. Oczywiscie nie lubie radzieckich czy rosyjskich lamp z rodziny 6AS7.

To ja juz wole komplet tych Philipsow za 72 euro. Nie musze szukac pozostalych dwoch.

post-1391-100004198 1243011918_thumb.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wszystko to bardzo fajnie,ale trzeba kupić conajmniej 7-8szt,parowanie w Amplifonie to 100zł więc razem to całkiem sporo,a różnice w brzmieniu niewielkie.6080wc w USA jest do kupienia po 9usd.

Parowanie jako zawsze kojarzy mi sie ze swataniem :o)

Panowie znacie teorie bardziej niz ja. Jak to jest w WT-30, czy sa trzy 6N13S na jeden kanal i trzy na drugi czy z tych szesciu kazdy kanal uzywa polowke triody?

To jest uklad dual mono, wiec sa po 3 na kanal w PP.

Ale zeby oba kanaly graly rowno to wszystkie 6 musi miec zblizone parametry, a 6080 nawet produkcji zachodniej ma bardzo bardzo duzy rozrzut parametrow. Kiedys z 30 sztuk nosow philipsa z jednej serii ,udalo sie dobrac dwie znosne szostki. Trzeba przyjac ze 50% lamp kupionych odpada.

Zdecydowanie bardziej podchodzą mi 6AS7G RCA

7 do 14$/szt można worek uzbierać.

6080 strzelały mi (dosłownie i znienacka) w OTLu po kilku dniach

I barwa też nie ta

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 4 tygodnie później...

szlufik, 15 Cze 2009, 22:28

>coś nikt nic nie pisze :)

>

>sprzedałem właśnie swoje RR2 i amplifon jest bezrobotny :(

>

>kicha

Slucham?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam!

Ja trochę off wobec dyskusji Kolegów. Mam Pytanie: jak zagra Amplifon WT30 III z Visaton Solo 50 ? Czy to ma sens? Czy zagra dobrze czy tylko poprawnie?

Pozdrawiam

A.

zawi, 15 Cze 2009, 22:51

>A nie sprzedajesz Amplifona ?Widzę że nauti już wypisał się z klubu i szuka nirwany z innymi

>klockami.

A cd to jakie mam amplifona choc zastanawiałem sie nad jakims dzielonym z regulowanym wyjsciem pod monobloki ale odpuscłem bo aby znalezc cos lepszego to musze wydac pięciocyfrowa kwotę.

Co do wzmacniacza to experymentuje ale z niecierpliwoscią czekam na gm70 od Amplifona które bede chcał porownac z jakims tam wzmacniaczem którego kupie za jakis czas moze bedą to monbloki manleya .

Wt 40 uwazam za swietny wzmacniacz (na nie seryjnych lampach sterujących) szczególnie jesli chodzi o wokal.

Pozdrawiam a i wt40 w swojej histori miałem az trzy wiec i czwarta tez moze sie kiedys pojawic ale jedno jest pewne zawsze to bedzie lampa no chyba ze accuphase bo to jedyny tranzystor którego lubie słuchac.

Telefunken 6AS7 / 6080 = GE . Nic nadzwyczjnego oprocz logo Telefunkena :o) Lepiej zaoszczedzic pieniadze i kupic GE z napisem GE. Jesli juz chcesz wydac pieniadze ktore chca za ta lampe to polecam 6080 NOS Mullard czy Tung-Sol, lub jakies zachodnie NOS 6AS7G. Uwazaj wtedy na Telefunken 6AS7G, bo to radziecka produkcja. Podobnie jak 6AS7G Amperex.

Witam użytkowników Amplifona.

Mam możliwość kupna wersji WT30 (bez "II"). W drugim dniu odsłuchów miałem wreszcie możliwość podkręcenia trochę więcej głośności. Z moich Audio Academy Phoebe IIs (87dB, 8ohm) przy niskich tąpnięciach zaczęło się wydobywać dziwne buczenie. Coś jakby powietrze w kolumnie nie mogło wyjść przez woofer i przywalało w głośnik od drugiej strony. Dźwięk się gubił i rwał. Rezonans jakby. W pierwszej chwili myślałem że wsadziłem do CD porysowaną płytkę. Co to może być?

Druga kwestia - ten wzmak nie ma totalnie żadnych oznaczeń (poza tabliczką "WT30" na górze). Skąd mam wiedzieć które zaciski są 4 a które 8 ohmowe?

Trzecia sprawa - w czym jest lepszy/gorszy od wersji "II" - czy jest sens upgreadu? Na czym ewentualnie miałoby to polegać?

Paweł, nie wykluczone że ten Amplifon przy Twoich kolumnach zwyczajnie się dusi.Ja bym zadzwonił do pana Piwowarczyka z zapytaniem.Jeśli zasugeruje jakis zmiany to słuzę pomocą aby je wprowadzić.W międzyczasie możemy Amplifonka przetestowac na moich kolumnach :)

Nowe wersje róznią sie zasadniczo od starych nie tylko znacznie lepszymi transformatorami a co za tym idzie znacznie lepszym dżwiekiem ale tez nowsze wersje maja układy zabezpieczen i lepsze podzespoły.

Co tu gadac lepse są i tyle a miałem starą i nową wersje i róznica w dzwieku jest zasadnicza.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.