Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem jeszcze przed wymianą wej janów philipsa,ale to już wkrótce,więc trudno powiedzieć w którym miejscu kuleje system,wiem że Mc Gyver lampizował ten model CA,dla zainteresowanych polecam jego stronkę,dostępna w "o mnie" Mc Gyvera

• 2 tygodnie później...

Poszukuje dobrych nasów na wejscie do 40.II,na ebayu są 2 siemensy

http://cgi.ebay.pl/MPair-Siemens-Halske-E82CC-ECC82-12AU7-ECC802S-NOS-60s_W0QQitemZ200451538421QQcmdZViewItemQQptZVintage_Electronics_R2?hash=item2eabd7bdf5

czy miał ktoś doczynienia z nimi i może sie wypowiedzieć na temat walorów brzmieniowych?

Gość cybant

(Konto usunięte)

Witam,

Panowie, właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem WT 40 zostawionej przez Marslo w Nautiliusie w Krakowie. Wcześniej byłem posiadaczem Exposure 2010 s, który grał z kolumnami DIY na Scan Speak-ach 18w45 oraz Revelator na górze.

Pragnę obalić kolejny mit o tym, że Amplifon i Scan Speak " nie zagra".....gra i to tak, że przed zakupem porónywałem WT 40 z Accuphase-em E 250.

Accuphase wygrywa tylko wielkością sceny i kontrolą basu, pozostałe aspekty są na tym samym poziomie a barwa zdecydowanie na korzyść Amplifona ( fakt, że lampy wejścowe to zachwalany wszędzie Mullard). No i różnica w cenie niebagatelna.....

Mam pytanie do Marslo czy poza wymianą lamp były jeszcze jakieś modyfikacje?

post-27208-100008833 1269434357_thumb.jpg

jestem ciekaw jaka różnica jest między Amplifonem WT 40 a WT 40 II,ja posiadam roczny model WT 40 II przed zakupem porównywałem z Luxmanem L 505,luxman przegrał w każdym aspekcie brzmienia z amplifonem -też mam 2,5 drożne kolumny na scan peakach revelatorach-pozdrawiam

Piotr

Witam po miesięcznej przerwie spowodowanej wiosną i ponownym przesłuchiwaniem mojej kolekcji płyt;-)

Miejsce lamp RFT w moim wzmaku zajęły RCA 12au7a cleartop, co spowodowało znaczącą zmianę w brzmieniu mojego zestawu i wspomniane wyżej "zasłuchanie". Z RCA brzmienie nabrało płynności i plastyczności, przy zachowaniu ładnej detaliczności. Muzyka jest odtwarzana pełniej i barwniej niż z RFT, które w stosunku do RCA grają bardziej konturowo, z mniejszym nasyceniem i wypełnieniem dźwięku. Z RFT miałem czasami wrażenie, że dźwięki wyskakują jak Filip z konopii, jakby oderwane od płynnej muzycznej materii, co z RCA się nie zdarza. Jedynie kwestia basu pozostaje nieco kontrowersyjna - z RFT wydaje się on schodzić niżej i ma nieco większą masę, choć z tendencją do "rozłażenia się".

Generalnie rzecz biorąc jest to faktycznie trafione zestawienie (dzięki triode i zawi!) i daje mi dużo satysfakcji...ale oczywiście korci mnie też wypróbowanie u siebie innych opcji;-)

(Miałem okazję posłuchać także RCA w wersji "conn" i tu pełna zgoda z triode - dają one gęsty, miodopłynny dźwięk, z wyeksponowaną średnicą, jak dla mnie to jednak nadmiar szczęścia).

> triode - jak sprawdzają się u Ciebie Ei?

Jeszcze raz dzięki

Pozdrawiam

mood

Lampy EI lubię i uważam,że jest to najlepsza tania lampa do Amplifona.Miałem EI `standart i silver``.Najlepsza lampa jaką znalazłem do mojego to 5814a Siemens&Halske,wykosiła nawet Tfkna``ribbed plate``.Inna genialna lampa to Amperex ``bugle boy`` ,zwłaszcza do gramofonu jako żródła.

Witam wszystkich,apropos wejściowych lampek ok środy będę miał na pokładzie 40-ki parke Siemens Halske triple mica,nie chcę sie z góry nastawiać na teatr ale róznica między firmowymi janami powinna być znacząca.Pomalusiu zaczynam rozglądać sie za nowymi kolumnami i chyba w używce pułap ok 3kzł,ale najpierw za radą triode wymienie IC,pozdrawiam

Cze

Triode jak sie ma Siemens - halske 5814 do amerykańskich JG-5814 z black plates? Te same klimaty czy inne? Bo jak mówisz skasowały TFki.

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Poza nazwą te lampy prezentują zupełnie inny poziom.Amerykańskie lampy są niezłe,mam na myśli RCA i GE `five star` z połowy lat 50-tych,ale S&H to lepsza,szybsza i dokładniejsza lampa.I tutaj mała uwaga-miałem dwa rodzaje 5814a S&H,triple mica i drugi rodzaj z miedziowanymi pinami,oraz wspólczesną z logiem Siemens.Można też trafić na Tesle z logiem Siemens,produkcja z lat 80-tych.Odniosę się do Tfkna,miałem ECC82 `ribed plate` z połowy lat 50-tych fabryka Hanower.Dotknęła mnie magia tych lamp,bo w kategoriach absolutnych jest to najlepsza lampa jaką miałem,ale jej zastosowanie sprawiło że było zbyt dużo słychać,uszy nie nadążały za wyłapywaniem niuansów,wybrzmień,projekcji przestrzeni.Przypominało to oglądanie filmu z pierwszego rzędu w kinie.S&H ma porównywalne atuty,niebywale czystą i rozdzielczą górę,świetnie kontrolowany bas i genialną przestrzeń,oraz gładką,zmysłową średnicę.Nie w każdym systemie efekt będzie aż tak słyszalny,ponieważ gra system nie tylko wzmak.Nie chcę przez to powiedzieć ,że mój był lepszy a jedynie inny.

• Redaktorzy

Na marginesie, właśnie zmieniłem miejsce zamieszkania na taką sobie miejscowość podwarszawską i co się okazuje? Jeden z sąsiadów ma monobloki Amplifona!

Ośmielam się dopisać do klubu z moim wt 40.2 i mam pytanie.

Co pół roku pada mi jedna lampa 6s33s . Zaczyna mnie to już wnerwiać . Czy to normalne w tym typie ?

Coraz bardziej ciągnie mnie do zmiany wzmacniacza , ale to brzmienie ze Spendorami Sp 2/3 jest powalające i ciągle się waham . Można coś na to poradzić ?

Byłbym wdzięczny za jakieś rady .

Na gorąco apropos Siemens Halske na wejsciu,króko mówiąc między standardowymi janami różnica jest mniej więcej jak między kszesłem a krzesłem elektrycznym.Pierwsze spostrzeżenia to otworzenie góry pasma z masą detali,bas przestał mulić i stał się rozdzielczy nie tracąc miękkości no i kontrola nad nim się poprawiła, więcej powietrza jest i scena w głąb sie rozbudowała,to na szybko tyle.

Cze

Panowie mood i triode !

nie mówcie mi że w ciemno poznacie produkcję RCA clear topów sygnowana RCA,Coon itd. Producent ten sam i konstrukcja też.

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Czesc Cybant,

Ciesze sie , ze sprzet z ktorym przezylem mile audiofilskie chwile trafil w dobre rece:-)

Poza zakupem Mullardow ( o ktorych istnieniu dowiedzialem sie zreszta z tego forum) nie bylo zadnych modyfikacji.

Zycze Wesolych Swiat przy dobrej muzyce.

Pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

mam do oddania za niewielka kase wt30 II ze spieprzonym wejsciem cd. ktos mialby chec? cd wobec tego bylo u mnie podlaczone do innego wyjscia. gralo fajnie, gdyz terminale sa rownowazne. ta wersja wyglaga - na marginesie - jakby byla odziedziczona przez kusturice zupelnie bezkrytycznie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.