Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Te filmiki lamp to jakaś dziecinada. Zdjęcie ze zbliżeniem budowy to jeszcze rozumiem, może się komuś przydać. Tylko ten pień i cegły???

15 godzin temu, ampman napisał:

Rzeczywiście na dobranoc, strzelić sobie "baranka" i lulu pać. A kto za to zapłaci Qqurydzie? Przecież on liczy tylko na mamonę...

To jego problem. Ja kupuję/posiadam lampy tylko z obecnej produkcji. 

PS. Nie będę płacił za lampy tzw. NOS kosmicznych pieniędzy. 

• Redaktorzy
16 godzin temu, ampman napisał:

A kto za to zapłaci Qqurydzie?

Celownik widzę szwankuje. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Mimo to "dostał" w czuły punkt i już się ze mną nie wykłóca. Chociaż tyle dobrego. Pogadać sobie możemy i nadal będzie jak zwykle. Takie są uroki forum.

2 godziny temu, ampman napisał:

Mimo to "dostał" w czuły punkt i już się ze mną nie wykłóca. Chociaż tyle dobrego. Pogadać sobie możemy i nadal będzie jak zwykle. Takie są uroki forum.

Eh...

Twoja megalomania mnie rozbraja.

🙂

By nie było zupełne OT...

Pragnę zaprezentować...

spacer.png

spacer.png

spacer.png

General Electric, rocznik 62.

W dniu 26.09.2023 o 12:45, mdavis napisał:

A możesz polecić jakieś współczesne lampy ecc83 które zagrają jak te stare nosy? Kupiłem Sovteki z czarnymi napisami i Psvane Art i mogę powiedzieć że to pieniądze wyrzucone w błoto. Knoty i tyle. Mam jakieś stare General Electric i to gra. Ale szukam też jakiś innych na podmiankę do preampa 

Edytowane przez jacek99
7 minut temu, jacek99 napisał:

A możesz polecić jakieś współczesne lampy ecc83 które zagrają jak te stare nosy? Kupiłem Sovteki z czarnymi napisami i Psvane Art i mogę powiedzieć że to pieniądze wyrzucone w błoto. Knoty i tyle. Mam jakieś stare General Electric i to gra. Ale szukam też jakiś innych na podmiankę do preampa 

Posiadam Psvane Art 👍

To nadal współczesna produkcja, ale zagra jak "stare" NOSy, ale krótko - zbyt mała żywotność. Bo chodzi o to, by interes się kręcił a nie lampa grała przez 10 lat. To nie te czasy, by sprzęt działał latami bez usterki. Dziś na to się nie stawia a nawet celowo "postarza" się produkt.

Edytowane przez ampman

Akurat w przypadku współczesnych lamp nie chodzi o postarzanie produktu i to że ma się psuć tylko o ekologię. Nie wolno teraz używać pewnych technologii produkcji i materiałów które dawniej były dopuszczalne i wydłużały życie lamp. Jest jak jest i trzeba z tym żyć albo kupić pełny tranzystor 😀. Przerobiłem większość dostępnych w Polsce ECC83 ze współczesnej produkcji i między lampami są na tyle duże różnice w brzmieniu że naprawdę można coś wybrać do swojego toru i upodobań.

4 minuty temu, remar napisał:

Przerobiłem większość dostępnych w Polsce ECC83 ze współczesnej produkcji i między lampami są na tyle duże różnice w brzmieniu że naprawdę można coś wybrać do swojego toru i upodobań.

Jakie polecasz ? 

Ktoś, kiedyś powiedział…

”Nowe lampy grają ale nie brzmią.”

🙂

Naprawdę naprawdę.

Edytowane przez qqrydza

Niczego nie polecam bo to zależy od toru i tego co się chce osiągnąć. Akurat Psvane Art o których powyżej mowa u mnie zagrały bardzo spokojnie, było za mało dynamiki i za dużo lampy w lampie ale wielu to się podoba a same lampy mają dobre opinie jeśli chodzi o brzmienie i słabe jeśli chodzi o trwałość 😀

Edytowane przez remar

Ekologia i owszem, ale mimo to jesteśmy w erze postarzania produktu, co by to nie było lampa, czy biurko. Ma służyć na krótko i tyle w temacie. Inaczej wiele firm by padło z powodu braku zamówień. I tak to się kręci...

Edytowane przez ampman

A niech gra i rok , byle brzmiała. Co z tego że będzie 10 lat grała jak brzmienie ma słabe.Te Psvane i Softek które miałem, grają tak mdło, bez dynamiki . 

Co do 10 lat grania miałem na myśli "starą" produkcję, która "gra" a nie "plumka", jak to jest w przypadku współczesnej produkcji.

Edytowane przez ampman

Akurat według mnie Sovtek (używałem wersję LPS) gra zupełnie inaczej niż Psvane, jest to dość dynamiczna i jasna lampa. Jeśli zagrało Ci to podobnie to może problem leży gdzieś indziej.

Edytowane przez remar
58 minut temu, remar napisał:

Akurat według mnie Sovtek (używałem wersję LPS) gra zupełnie inaczej niż Psvane, jest to dość dynamiczna i jasna lampa. Jeśli zagrało Ci to podobnie to może problem leży gdzieś indziej.

Potwierdzam 👌

Ja bym chętnie wypróbował i zakupił lampy NOS ale jest jeden problem. Jak pisałem przetestowałem większość ECC83 współczesnej produkcji bo cena jest przystępna a poza tym to co mi nie podeszło wystawiałem na portalu aukcyjnym z ceną 20-30zł tańszą, był paragon i gwarancja od firmy z której ja kupiłem więc wszystko co wystawiłem sprzedałem. Koszt testowania i znalezienia swojego brzmienia  był więc niewielki. Z lampami NOS tak się nie da, cena kilka razy wyższa a poza tym znacznie trudniej sprzedać. Gdyby był w Polsce sklep który za niewielką opłatą pożycza takie lampy i jak coś nie podejdzie to da się zwrócić płacąc jakiś tam koszt to bym chętnie przeszedł na NOS. Bez sprawdzenia w moim systemie nie kupię a przetestować się nie da więc dla mnie wejście w NOSy nie jest możliwe. Tym bardziej że obecnie mam przedwzmacniacz z 4xECC81 i 2xECC83, zakup lamp NOS w ciemno nie ma sensu. Poprzednio miałem sprzęt z 2xECC83 to byłoby łatwiej.

Niestety, jeśli ktoś sprzedaje prawdziwe lampy typu NOS - czyli New Old Stock, czyli nowe i nieużywane lampy ze starych zapasów magazynowych - no to raczej nie wypożyczy ich do przetestowania, bo one nowe i nieużywane są przecież tylko jeden raz. Jeśli zatem ktoś je uruchomi, pierwszy raz po tych np. 50 latach leżakowania na półce, i będzie na nich grał - no to już nie będą lampy NOS, lecz lampy używane. Dlatego też nie ma opcji pożyczania prawdziwych, nieużywanych NOS, można je co najwyżej kupić na własność i odsprzedać, jeśli nie przypasują - lecz wówczas uczciwość wymaga, aby nie oznaczać ich jako New Old Stock. 

No i to jest powód dla którego nie wszedłem w lampy ze starej produkcji, nie wydam takiej kwoty na lampy o których brzmieniu nic nie wiem. Z drugiej strony jeśli dawne lampy mają żywotność wielokrotnie większą niż nowe to te 50 godzin grania to jest ułamek procenta który nie powinien stanowić problemu.

5 godzin temu, remar napisał:

No i to jest powód dla którego nie wszedłem w lampy ze starej produkcji, nie wydam takiej kwoty na lampy o których brzmieniu nic nie wiem. Z drugiej strony jeśli dawne lampy mają żywotność wielokrotnie większą niż nowe to te 50 godzin grania to jest ułamek procenta który nie powinien stanowić problemu.

I nigdy się nie dowiesz jak grają lampy ze starej produkcji przy takim myśleniu.

A przecież możesz zrobić tak jak zrobiłeś wcześniej-nie pasuje granie, sprzedajesz.

Przy lampach ze starej produkcji na pewno nie stracisz.

W dniu 26.09.2023 o 12:45, mdavis napisał:

Bo na chińszczyźnie wszystko zagra na jedno kopyto i tutaj nie pomorze żaden i Telefunken. Kiedyś też używałem i się nawet wykłócałem.

10 godzin temu, Robert84 napisał:

Bo na chińszczyźnie wszystko zagra na jedno kopyto i tutaj nie pomorze żaden i Telefunken. Kiedyś też używałem i się nawet wykłócałem.

W moim beznadziejnym chińskim wzmacniaczu lampowym Cayin, niestety rozróżniam lampy np. ECC82 - Psvane Art, TungSol, Shuguang 😈 

A słuch mam bardzo dobry 👂

4 godziny temu, mdavis napisał:

W moim beznadziejnym chińskim wzmacniaczu lampowym Cayin, niestety rozróżniam lampy np. ECC82 - Psvane Art, TungSol, Shuguang 😈 

A słuch mam bardzo dobry 👂

Rozróżniać można, ale jak gra płasko tak gra i nic to nie zmieni. Miałem Caina i wiem jak to grało z psvane, full music, telefunkenem i z wieloma innymi. Telefunken był tutaj największym rozczarowaniem. Obecnie to moja najlepsza lampa ecc83 i ecl86. Szukać znajomych, jeździć na kawkę i odsłuchy robić.

50 minut temu, Robert84 napisał:

Szukać znajomych, jeździć na kawkę i odsłuchy robić.

Jestem w 100% zadowolony z Cayin 👍

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.10.2023 o 23:18, Robert84 napisał:

Jakiego wzmacniacza teraz używasz, na którym to wszystko "nie gra na jedno kopyto"?  Napisz proszę, bo jestem ciekaw. A jakich chińczyków używałeś, że "grało na jedno kopyto"?

• Pokaż nowe odpowiedzi