Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Bez PP jest techniczne granie, z PP - jest muzykalnie, o to pewnie chodzi. Ogólnie jednak arek67 słyszy podobnie jak Miszcz P., wiec trzeba brać poprawkę ;) Poza tym trzeba sobie zdawać sprawę, ze koledzy muszą mieć totalnie skaszaniony prąd w gniazdku, skoro mowa jest o transformacji z SD na HD ;) Odnośnie - plazma (high-end) vs. LCD (low-end) to już się nie będę odnosił bo to przezabawna bzdurka ;))

Edytowane przez zyzio

Co za przezabawna bzdurka, co za ocenianie jak arek z 67 roku słyszy?

Jakieś wróżki, czy co?

Normalna poprawa zasilania w wielkim mieście plus dobry sprzęt i macie magię - trudno to zrozumieć?

Może dla takich jak ja - dwa domy zasilane z jednego trafa SN/NN:)

Pomierzcie sobie co się dzieje na zasilaniu w obecnych czasach(nie 10 lat temu) i macie odpowiedź.

Nie da rady z przesterem. SET jest jak "wosk" i "smużenie" oraz "przejaskrawienie" na LCD:) LCD to barwy typu "plastic" czyli nasycenie bez tego ludzkiego wymiaru barwy. No to kombinujcie o co chodzi:)

Nie da rady z przesterem. SET jest jak "wosk" i "smużenie" oraz "przejaskrawienie" na LCD:) LCD to barwy typu "plastic" czyli nasycenie bez tego ludzkiego wymiaru barwy. No to kombinujcie o co chodzi:)

Ryzykujesz zmasowany atak zwolenników LCD :)

Ryzykujesz zmasowany atak zwolenników LCD :)

Rozne rzeczy mozna lubić.. niektórzy słuchaja nawet wzmacniaczy tranzystorowych, to i z LCD pewnie da się przezyć :)

zyzio, bum1234 - czy moglibyście skończyć ten ping-pong słowny w tym wątku, z którego nic nie wynika ?

bum1234 - na temat Pure Powera którego nie słuchałeś napisałeś już z 30 postów. Wszyscy poznaliśmy twoje niezwykle interesujące przemyślenia na ten temat, bardzo dziękujemy (za kolejne także).

Bardzo bym cię prosił abyś dalej nie zaśmiecał dalej wątku. To nie jest wątek do lania wody. Od tego masz bocznicę.

Dziękuję.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja to krótko bo nie chce mi się pisać, wolę słuchać muzyki i czytać te śmieszne wpisy:)

Potwierdzam to co napisał Elb. Byłem u niego, słuchałem, różnice jakościowe zdecydowane ale to nie jest tak jak wszyscy wnioskują. Najprościej to wygląda następująco: masz bardzo dobrą plazmę (Pioneer czyli hi-end) nie LCD (low-end), oglądasz telewizję z talerza i jest fajnie. Ale np. Canal+ możesz mieć normal lub sygnał HD. I właśnie PP to takie Canal + HD. W związku z tym kupiłem PP, gram u siebie bo lepiej mieć HD niż nie mieć tym bardziej jeśli się ma Pioneera:) Tak samo jak Elb długo przymierzałem się do "kwestii" prądu bo zawsze miałem problem z tym, że w w Hi-Endzie jest mało muzyki (brak składowych harmonicznych). Gram w tej chwili na Reimyo CD, pre Luxman, Accu power i AP Virgo i jest lepiej i fajniej z PP niż bez niego:)

Skoro to takie proste to może najpierw kondycjoner podpiąć do tego bardzo dobrego kina domowego? Ciachnąć zdjęcie ekranu przed i po podpięciu i wrzucić tu na forum do tego wątku :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To nic nie da bo bedzie ogladane na tv, monitorach bez PP...jak chcesz roznice zobaczyc jezeli by byla?:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ja to krótko bo nie chce mi się pisać, wolę słuchać muzyki i czytać te śmieszne wpisy:)

Potwierdzam to co napisał Elb. Byłem u niego, słuchałem, różnice jakościowe zdecydowane ale to nie jest tak jak wszyscy wnioskują. Najprościej to wygląda następująco: masz bardzo dobrą plazmę (Pioneer czyli hi-end) nie LCD (low-end), oglądasz telewizję z talerza i jest fajnie. Ale np. Canal+ możesz mieć normal lub sygnał HD. I właśnie PP to takie Canal + HD. W związku z tym kupiłem PP, gram u siebie bo lepiej mieć HD niż nie mieć tym bardziej jeśli się ma Pioneera:) Tak samo jak Elb długo przymierzałem się do "kwestii" prądu bo zawsze miałem problem z tym, że w w Hi-Endzie jest mało muzyki (brak składowych harmonicznych). Gram w tej chwili na Reimyo CD, pre Luxman, Accu power i AP Virgo i jest lepiej i fajniej z PP niż bez niego:)

Idź do teatru, nie oglądaj tej oranż ekstraklasy na c+hd- i tak nie będziesz miał dźwięku jak na "pierwszym cd do każdej muzyki"

Jak na akumulatorach gra tak samo jak bez to o co w tym chodzi? Elberoth rozbierz urządzenie, zobacz co tam się dzieje z tym prądem i powiedz co tam za magia siedzi a nie odpowiadasz na wpisy tylko takim "ĄĘ"

Serdecznie dziękuję za tak wspaniałą gościnność okazaną przez gospodarza watku-oraz przekazanie z jego

strony tak wielu informacji dotyczacych samej kwintesencji-tzn.na temat moich pytań dotyczących samego

tematu wątku.

zyzio, bum1234 - czy moglibyście skończyć ten ping-pong słowny w tym wątku, z którego nic nie wynika ?

bum1234 - na temat Pure Powera którego nie słuchałeś napisałeś już z 30 postów. Wszyscy poznaliśmy twoje niezwykle interesujące przemyślenia na ten temat, bardzo dziękujemy (za kolejne także).

Bardzo bym cię prosił abyś dalej nie zaśmiecał dalej wątku. To nie jest wątek do lania wody. Od tego masz bocznicę.

Dziękuję.

Znowu mi wycięli odpowiedż. Niestety sam sprswiasz swoimi głęboko przemyślanymi postami, źe watek ten jest wodolejstwem. Wskazuje na to sam tytuł. Moje przemyślenia są równie interesujące jak Twoje, tylko że ja w odróżnieniu od Ciebe nie udaję kogoś kim nie jestem. Powtarzam to po raz kolejny i pewnie po raz kolejny mój wpis będzie skasowany, ale chwilę sobie powisi. Dodam jeszcze, że najbardziej na świecie nie znoszę obłudy, a przede wszystkim głupoty, która niestety ostantnio szerzy się bezkarnie, a walka z nią to niestety walka z wiatrakami.

Podpięcie PSAudio PPP do plazmy panasonika spowodowało polepszenie jakości obrazu- w sposób bezdyskusyjny.

Co się zmieniło w ten bezdyskusyjny sposób?

- liczba pikseli?

- poziom czerni?

- jasność?

- temperatura barwowa?

- wykres gammy?

- wierność barw?

- rozdzielczość obrazu ruchomego?

Czy może nic z powyższego tylko... no właśnie, tylko co?

Wklej fotki dwóch ekranów, jak zmiana bezdyskusyjna, to wszyscy zobaczą.

Swoją ścieżką, myślę, że PP2000 ma zbawienny wpływ na szereg innych urządzeń elektrycznych.

- Żelazko prasuje zdecydowanie lepiej

- herbata jest smaczniejsza, gdy woda zagotowana w czajniku podłączonym do PP2000

- pralka pierze dokładniej

- odkurzacz precyzyjniej odkurza

....

P.S.

Jeszcze jedna uwaga. To forum jest forum publicznym i dostępnym dla każdego. Zakładając jakis wątek trzeba się liczyć z tym, że moga znaleźć się osoby o odmiennych od założyciela poglądach. Zwalczanie innych poglądów pod byle pretekstami jest dowodem braku kultury i chęci cenzurowania innych wypowiedzi.

Jeśli ktoś chce aby jego wątki były jednolite poglądowo, to powinien założyć własne forum i dobierać sobie użytkowników wedle własnego widzi mi się.

Co do wpływu PP na obraz, to jest on mało interesujący (wszak zakładka ta przeznaczona jest dla urządzeń do odtwarzania dźwięku), ale rzeczywiście porządnie wykonane zdjęcia ekranu ilustrujące wpływ owego urządzenia wiele mogłyby wyjaśnić.

Edytowane przez bum1234
  • Redaktorzy

Istotnie. To forum jest publicznym i dostępnym dla każdego. Toteż dokonując na nim wpisu trzeba liczyć sie z tym, ze wpisy obelżywe wobec innych forumowiczów będą usuwane, a ich autorzy zapraszani do założenia własnych forów, gdzie będą mogli obrzucać obelgami użytkowników według własnego widzimisię. Takie jest stanowisko moderacji w tej sprawie.

Edytowane przez jozwa maryn

Co do wpływu PP na obraz, to jest on mało interesujący (wszak zakładka ta przeznaczona jest dla urządzeń do odtwarzania dźwięku), ale rzeczywiście porządnie wykonane zdjęcia ekranu ilustrujące wpływ owego urządzenia wiele mogłyby wyjaśnić.

No cóż obraz w najwyższej rozdzielczości (mimo wielu czary mary typu rózne formaty kompresji) ma znacznie bardziej wyżyłowane wymagania niż sprzęt audio. Tak w ogóle obserwując nie tylko elektronikę dochodzę do wniosku że wszystko ma wpływ na jakość produktu finalnego. Może być coś markowe i dobre ale założone przez paproków nie osiągnie tego finalnego założenia (takie nieciekawe przeżycia mam z budowlańcami ostatnio).

oho... kawaleria przybyla :)

Nie! gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania

Załóżcie może wątek osób piszących do szuflady bo za chwilę i te wpisy Wam znikną :)

Ja na forum Elba byłem dużo się tam pisało

Lecz mi dużo nie zostało bo się coś pokasowało.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ja na forum Elba byłem dużo się tam pisało

Lecz mi dużo nie zostało bo się coś pokasowało.

Co wy wszyscy zaczynacie już pisać do rymu?

Zaraza jakaś ; )

Panowie, dajcie sobie siana. Zasmiecacie watek. Jak ktoś nie wierzy w to co pisz Elb, to niech po prostu pojdzie sie zajac czyms w co wierzy, a nie produkuje kolejnych bezsensownych wpisow.

Co się zmieniło w ten bezdyskusyjny sposób?

- poziom czerni?

- jasność?

- temperatura barwowa?

- wykres gammy?

- wierność barw?

Czy może nic z powyższego tylko... no właśnie, tylko co?

Wklej fotki dwóch ekranów, jak zmiana bezdyskusyjna, to wszyscy zobaczą.

Wszystko wymienione. A z obrazkami to Kolega sobie żartuje

Wszystko wymienione.

Pewnie po pomiarze spektro faktycznie była by różnica ... bardzo swobodnie mieszcząca się w błędzie statystycznym :]

ps.

czyt: bzdury wypisujesz

Edytowane przez Kyle

Nie chce mi się z Kolegami gaworzyć, wspomnę tylko że ani pikseli ani rozdzielczości w moim wpisie nie cytowałem. Trzeba Koledzy czytać uważniej. Możecie sobie darować - tematu nie podejmuję (tym bardziej zdjęć nie robię- bo mi się nie chce)

Gnój (merytoryczny) to robi ktoś kto wypisuje kompletne bzdury.

Czy ja wiem czy jest robiony gnój? może po prostu producenci monitorów znów przyoszczedzili na czymś, np dobrych stabilizatorach i filtrach napięcia? i dla tego poprawa obrazu jest po prostu oczywista. Wystarczy udać się do dużego sklepu RTV i zobatrzyć jak beznadziejny obraz jest pokazywany-urzadzenia wzajemnie się zakłócają i to widać. Pózniej w domowych pieleszach nagle eureka potrafi być lepiej.

Niektóre osoby są wrażliwe na pola magnetyczne,cieki wodne,ect.Jeden z moich domowników nienawidzi wchodzić do Galerii Krakowskiej; wydawało by się że to kwestia gustu (np. tylko jeden sraczyk na jednym poziomie-co na to sanepid?)nic podobnego! Tam panuje całkowity śmietnik elektromagnetyczny . Jakiś czas temu w ramach performance pewna artystka chyba Holenderka? wypożyczała w Krakowie słuchawki które przetwarzały to tło elektromagnetyczne (komórki, bramki,elektroniczne ,czujniki ruchu,stacje trafo,itp.) na elektroniczną muzykę słyszaną w słuchawkach. Chodząc w słuchawkach po mieście odkrywaliśmy nowy świat który cały czas nas otacza.Galeria Krakowska sądząc po "muzyce" była wręcz niezdrowa.

Nie dziwię się co niektórym chyba Cadam-owi ze szukają skutecznej izolacji przed tym szkodliwym promieniowaniem.To promieniowanie przenoszone także przez linie energetyczne psuje nam dzwiek no ale dla niektórych to tylko jakiś wymysł chorej wyobraźni a wystarczy zaczekać do póznych godzin nocnych jak wiekszośc przemysłu siejącego po sieci staje i zacząć cieszyć się muzyką.

Edytowane przez ASURA

Jest dużo prawdy w tym co piszesz. U mnie poprawa jakości brzmienia systemu jaka następuje w godzinach 2-3 w nocy, w porównaniu do powiedzmy 21-23, jest bardzo znacząca. Jeżeli ktoś ma możliwość swobodnego słuchania do tak późna w nocy, to naprawdę zachęcam do spróbowania.

Z PurePowerem pracującym w trybie bateryjnym, system zawsze gra tak samo - czy to o 13.00, 21.00 czy 3.00 w nocy. I to jest jedna z jego głównych zalet. Oczywiście, skala poprawy ściana/baterie jest największa w ciągu dnia i wieczora (czyli wtedy gdy słuchał arek67 :-), ale nawet po tej 2 w nocy, gdy prąd w ścianie jest najczystszy, wpięcie PurePowera dalej jest jak balsam na obolałą duszę ... większa głębia dźwięku, większa gładkość brzmienia.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wniosek - masz pięknie zaklóconą siec (co jest u nas normą) i źle zaprojektowane sekcje zasilania w sprzęcie lub w części klocków (co normą być nie powinno, a niestety z różnych, zapewne dobrze znanych Ci powodów jest).

Wniosek - masz pięknie zaklóconą siec (co jest u nas normą) i źle zaprojektowane sekcje zasilania w sprzęcie lub w części klocków (co normą być nie powinno, a niestety z różnych, zapewne dobrze znanych Ci powodów jest).

W sumie większość klocków ma minimalne filtrowanie sieci które są po prostu bezradne na np. źle zabezpieczony tyrystorowy regulator obrotów silnika który sieje po parę kilometrów wokół bo jakiś zdolny przyoszczędził na specjalnym ekranowanym kablu zasilającym silnik.

Niestety ale jak chcemy mieć dobrą jakość dźwięku to każde ogniwo w torze muzycznym musi być przyzwoitej jakości.

To że Elberoth pisze o topowych drogich konstrukcjach nie znaczy że nie można taniej;czy również dobrze? nie wiem, to zależy tylko od nas samych co kto słyszy a może co by chciał usłyszeć :)

Ostatnio w pogoni za króliczkiem razem ze swoimi kablami brałem udział w sesji nagraniowej z której mam wytłoczoną oryginalną płytkę CD (płytka wychodzi na

Wielkanoc) Użyte były bardzo dobre mikrofony i transparentne pre mikrofonowe, matryca do tłoczni została bardzo starannie zrobiona). Zawsze mi czegoś brakowało w nagraniach i ta audiofila nervosa pokazywała że moze 0,3% nagrań jest akceptowalnych co do złudzenia że grają prawdziwe instrumenty i słychać prawdziwy wokal. Słuchając tej płyty mam dużą frajdę bo oszustwo ucha jest bardzo duże :) W sumie dla tego o tym piszę bo cały tor nagraniowy był jednak dodatkowo zabezpieczony zewnętrznymi filtrami sieciowymi no i takie "pierdoły" składają się nam na słyszany przez nas dźwięk.Mam płytkę nagrywana w innym studio wyposażonym w cuda na kiju typu DAC Weissa i co ano d4 coś tam do końca nie trybi mimo ze treść muzyczna jest fajna-a mogło być tak piknie.

• Pokaż nowe odpowiedzi