Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze większe niż ESA Profi ? To faktycznie muszą być jakieś ogromne konstrukcje.

Kolor z allegro jest mylący (muszą swoją drogą wkleić jakieś zdjęcia real photo, tyle że znajomy nie ma aparatu cyfrowego...), bo w rzeczywistości kolor tych kolumn to palisander (ciemny).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jeszcze większe niż ESA Profi ? To faktycznie muszą być jakieś ogromne konstrukcje.

Kolor z allegro jest mylący (muszą swoją drogą wkleić jakieś zdjęcia real photo, tyle że znajomy nie ma aparatu cyfrowego...), bo w rzeczywistości kolor tych kolumn to palisander (ciemny).

Jak będą gotowę to podeślę zdjęcia. Szkoda, że wcześniej nie było realnych zdjęć palisander móglby pasować.

Nowe konstrukcje są na 6 przetwornikach i mają wysokość ok 170cm. Są więc sporo wyższe. Wiesz przecież, że lubię monumentalne konstrukcje :)

Pamiętam że kiedyś ich słuchałem i robiły dobre wrażenie mimo że ogólnie ESY to nie moje granie i te ich różne mniejsze

modele nie specjalnie mnie porywały.Ale te grzmoty były OK.

Szymon a jakie jeszcze większe robi Pan Kisiel? Jak to wygląda?

20 tyś PLN w tych czasach to prawie darmo. Jedyny problem to posiadanie wielkiego salonu w którym takie kolumny rozwiną skrzydła.

20kzł to mało do czasu jak przyjdzie sięgnąć za portfel. Dla większości ludzi to kwota absurdalna jak za kolumny i taka jest niestety smutna prawda. Większość sprzętu najchętniej kupowanego kosztuje do 5kzł.

Pamiętam że kiedyś ich słuchałem i robiły dobre wrażenie mimo że ogólnie ESY to nie moje granie i te ich różne mniejsze

modele nie specjalnie mnie porywały.Ale te grzmoty były OK.

Szymon a jakie jeszcze większe robi Pan Kisiel? Jak to wygląda?

Cierpliwości, jak będą gotowe to wkleję zdjęcia. Powinny wyglądać jak milion dolarów, stolarka jest w rękach mistrza :)

Sly napisz na priv ile chcesz za ten kabel w pln.

Edytowane przez Szymon

Te 'Kisiele' to jakiś zupełnie nowy projekt ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

RR4 (poniżej) mają tylko 111cm więc 170 to będzie raczej spore rozwinięcie :)

img_1401.jpg

Swoją drogą dzięki za zwrócenie uwagi na rzecz w sumie oczywistą - nie wszyscy czytają cały opis zamieszczony na Allegro (gdzie wyraźnie napisałem że kolor jest inny niż na zdjęciach).

Znalazłem u siebie jedno zdjęcie, mało pomocne, bo zrobione z boku, ale przynajmniej widać kolor:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20 tyś PLN w tych czasach to prawie darmo. Jedyny problem to posiadanie wielkiego salonu w którym takie kolumny rozwiną skrzydła.

I tak i nie. Jest sporo ludzi którzy kupują rzeczy bardzo drogie (nawet 300.000zł+), ale oni zawsze wszystko kupują nowe. Potem mamy długo, długo nic, i dopiero zaczyna się rynek s/h 10-15kzł.

Więc może być prawie darmo, a i tak potencjalnych chętnych będzie bardzo mało.

Ukryta Zawartość

Szymon,

Co do stolarza, to faktycznie współpracownik Kisiela to prawdziwy mistrz.

Moje kolumny są wykonane tak, że mucha nie siada... naprawdę klasa światowa, o to możesz być spokojny.

Jeśli ma być monumentalnie, to tak będzie :o)

Jest jednak pewne "ale": dolicz sobie do obecnego terminu odbioru jakieś 3-4 tygodnie.

Mnie się udało odebrać tylko 2 tygodnie po terminie, ale przyznam, że troszkę nękałem Kisiela telefonami ;o)

"Tynk pożera dźwięk" 747

Elb, czy to fragment pokoju gdzie są Maxx 3 i Siltech Emperor Double Crown?

Kliknij sobie w linka którego wstawiłem już wyżej:

Ukryta Zawartość

EmilioE - a te kolumny w twoim avatarze to jaki projekt ? Bo z tego co widzę nie ma go na stronie AkustyKa.

Ukryta Zawartość

To są AR3, kopółka ATC, 30 cm niskotonowy ATC i pierścieniowy SS.

Były serią limitowaną przez pewien czas, bardzo fajny projekt.

Nic więcej mi nie trzeba.

Może kiedyś zakupię im jakiś wzmacniacz w klasie A, bo wydaje mi się, że byłoby fajnie.

W każdym razie warto było czekać na zrobienie na gotowe, bo stolarz Akustyka to dobry fachowiec.

"Tynk pożera dźwięk" 747

I tak i nie. Jest sporo ludzi którzy kupują rzeczy bardzo drogie (nawet 300.000zł+), ale oni zawsze wszystko kupują nowe. Potem mamy długo, długo nic, i dopiero zaczyna się rynek s/h 10-15kzł.

Więc może być prawie darmo, a i tak potencjalnych chętnych będzie bardzo mało.

Gdybym miał salon 60 metrów to bym kupił te ESY...stosunek wagi do ceny super atrakcyjny.

Niestety różnice majątkowe w Polsce narastają...i będzie coraz gorzej...tak jak i na świecie. Klasa średnia to wkrótce będzie cienka czerwona linia i wspomnienie sprzed lat. Ludzie będą myśleć tylko o spłacie kredyciku za małe mieszkanko....Natomiast milionerów przybywa...i będzie coraz więcej (Zatoka Perska, Chiny, Indie, Azja Płd-Wsch)...Co się dzieje to widać po rynku Audio. Ultra high-end rozwija się świetnie.

Słuchałem tych Profi kiedyś na AS z elektroniką Nagra i Audiomeca (napęd). Faktycznie robią wrażenie. Jeśli są za dwie dychy do wyrwania to bym się nawet chwili nie zastanawiał. Chociaż z drugiej strony w podobnej cenie można było kupić Avalona Radian HC . Też niekiepskie głośniki. No i markowe można powiedzieć...

Edytowane przez noah44

Najlepsi są jak Holden, ratujący dzieci nad urwiskiem, buszujących w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez grynio

Dlaczego nie do B&W ? Jest nawet na YouTube gotowa instrukcja jak wykonać samemu B&W Nautilus 800:

• Redaktorzy

wielkie brawa za samozaparcie i umiejętności. Park maszynowy budzi zazdrość, choć zauważyłem pewne problemy z odprowadzaniem "wiórów".

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

skoro wątek zboczył w kierunku kolumn Akustyka to poniższa aukcja też wydaje się niezłą okazją:

Ukryta Zawartość

Elb - to projekt AR3 o który pytałeś.

Eh, gdybym tylko miał te 10kz na kolumny to bym wam tego linka nie wkleił.....

Ukryta Zawartość

skoro wątek zboczył w kierunku kolumn Akustyka to poniższa aukcja też wydaje się niezłą okazją:

Ukryta Zawartość

Elb - to projekt AR3 o który pytałeś.

Eh, gdybym tylko miał te 10kz na kolumny to bym wam tego linka nie wkleił.....

Fajnie się prezentują. Takie klasyczne duże paczki z wielkim niskotonowym. To jedna z 3 późniejszych par - pierwsze 3 wymagały 20cm podstawek. Niestety Kisiel już ich nie robi - podobno za dużo zachodu z kupnem głośników, bo ACT się usztywniło i wymaga teraz chyba kupna min. 5 kpl głośników każdego rodzaju. Kosztowały bodajże 16kzł.

wielkie brawa za samozaparcie i umiejętności. Park maszynowy budzi zazdrość, choć zauważyłem pewne problemy z odprowadzaniem "wiórów".

Gościu jest niesamowity, wcześniej sobie zrobił kopie KEFów reference:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

Te kolumny z ogłoszenia to jest ostatnia para, która powstała (ja wziąłem przedostatnią).

Lorecci,

Nawet się nie zastanawiaj, jeśli Cię one kuszą.

To jest naprawdę coś, co pozwoli Ci zapomnieć o audiofilli nervosie na wsze czasy.

Myślisz, że mnie stać na te kolumny?

To też nie moja półka, no ale cóż... od czegoś są przecież banki ;o)

Ich odpowiednik produkcji ATC kosztuje jakieś 5 razy więcej...

"Tynk pożera dźwięk" 747

Te kolumny z ogłoszenia to jest ostatnia para, która powstała (ja wziąłem przedostatnią).

Lorecci,

Nawet się nie zastanawiaj, jeśli Cię one kuszą.

To jest naprawdę coś, co pozwoli Ci zapomnieć o audiofilli nervosie na wsze czasy.

Myślisz, że mnie stać na te kolumny?

To też nie moja półka, no ale cóż... od czegoś są przecież banki ;o)

Ich odpowiednik produkcji ATC kosztuje jakieś 5 razy więcej...

Emillio a jaki odpowiednik[model] ATC przypisał byś kolumnom AR3 ?

ATC to STUDYJNE granie i nie wszystkim przypadnie do gustu.... jakoś nigdy nie miałem serca do tego brandu.

Mój znajomy 2 lata temu zamienił ATC 50 na Sonus Faber Amatti ??? i nie wie czy zrobił dobrze.

"Odpowiednik" ACT ma beznadziejną kopułkę ATC. A tu masz Scana z czubkiem. Dwie w istocie różne kolumny.

"Odpowiednik" ACT ma beznadziejną kopułkę ATC. A tu masz Scana z czubkiem. Dwie w istocie różne kolumny.

Jesli słuchałeś tych kolumn AR3 to do jakiej grupy kolumn brzmieniowo byś je porównał ?

Nie słuchałem.

"Odpowiednik" ACT ma beznadziejną kopułkę ATC.

A jaka kopułka Twoim zdaniem była by świetna?

Gościu jest niesamowity, wcześniej sobie zrobił kopie KEFów reference:

Ukryta Zawartość

równie dobrze zamiast tak ponacinanego materiału

Ukryta Zawartość

można by było dać linoleum :)

W takim np. B&W robią to przynajmniej po ludzku moczona sklejka jest gięta na gorąco na kopycie czyli wszystko zgodnie ze sztuka.

Tutaj to tylko wygląda, jak to ma dobrze działać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Faktycznie facet się narobił ale robi to wrażenie sztuki dla sztuki. Przy skomplikowanych kształtach lepiej chyba zamówić obudowę z laminatu np. od Autotech. Można wtedy trzasnąć ślimaki a nie bawić się w półśrodki.

W moim przypadku szerokość i wygląd przedniej ścianki determinuje określony projekt akustyczny dla podamych wyżej przetworników scana. Kolumny jak napisał Marcin mają nawiązywać do tradycyjnego Sonusa. Lubię takie paczuszki. Stolarz od Kisiela jest świetnym fachowcem ale Robert to artysta.

Edytowane przez Szymon
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tutaj to tylko wygląda, jak to ma dobrze działać?

A kto mówił ,że ma działać?

Ma się na nie patrzeć i podziwiać jak inne dzieła sztuki np. Sąd Ostateczny Memlinga :)

Na stopce zapomnieli wygrawerować koniecznie złotymi literami "Wowers&Bilkins".

A kto mówił ,że ma działać?

Ma się na nie patrzeć i podziwiać jak inne dzieła sztuki np. Sąd Ostateczny Memlinga :)

Na stopce zapomnieli wygrawerować koniecznie złotymi literami "Wowers&Bilkins".

Odpowiednia nazwa :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi