Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Kandydatów jest 3 (lub nawet 4).

Pierwszy i naturalny - Alexia. Sashą byłem zachwycony (i dalej jestem - w piątek przed spakowaniem kolumn słuchałem jeszcze do 3 nad ranem, cały czas się zastanawiając, po co ja je w ogóle sprzedaję). Niestety kolejka na Alexie jest teraz tak długa, że efektywnie mógłbym mieć parę na połowę wakacji. Do tego Alexie są bardzo drogie - w Stanach detal to $44k netto vs $27 za Sashe - to prawie 2x więcej :( Teoretycznie mógłbym się szarpnąć, tylko pytanie czy nie lepiej kupić coś tańszego i dołożyć do wzmacniacza (i zamiast planowanego Cary SA-200 kupić np. Dag Momentum).

Drugi to najnowsze Rockorty Avior. Rockporty zawsze mi się podobały. Brzmiały bardzo gładko i naturalnie, choć niektórzy zarzucali im że są za mało przejrzyste i otwarte. Od kiedy jednak przeszli na kopułki berylowe wszystko podobno wskoczyło na swoje miejsce. Detal w stanach to $32k netto, ale niestety nie ma gdzie posłuchać - musiałbym jeździć po Europie. Jest jakiś dealer we Włoszech i w Portugalii.

I wreszcie trzecie to nowe Magico S5 (lub może Q3). Podobno nie grają tak beznamiętnie jak Q5, a przy tym są znacznie prostsze do napędzenia niż Q5. Q5 z mało którym wzmacniaczem grają - jak to ktoś kiedyś napisał, potrzeba im elektrowni atomowej. Na AS Q5 z ARC Ref250 grały po prostu fatalnie, u dystrybutora z darTZeelem niewiele lepiej. Podobno Q5 dobrze dopiero grają z Constellation Audio. Znacznie prostsze do napędzenia są Q3 i Q7 (te ostatnie odpadają jednak z oczywistych względów). S5 kosztują w stanach $30k netto, Q3 - $40k.

Cenowo najbardziej podobają mi się Aviory i Magico S5. Magico maja tę zaletę, że można ich będzie za ok miesiąc posłuchać w PL, bo znowu jest dystrybutor (Audio System). Rockportów u nas nie ma, a Alexie drogie :(

Ceny u nas będą chyba zbliżone, tyle że $1 = 1 EURO.

Jezu, ale byk, mialo byc " uchyl rabka tajemnicy", nie znosze bledow ortograficznych, a tu taka plama:(

Niedzielny poranek ma swoje prawa ;)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Rockport jako firma mnie teź ciekawi.

Może będą na Monachium? Czy raczej małe szanse?

Na pewno Wilsony mają jeden plus, może nie tak ważny

teraz ale bardzo ważny po wielu latach gdy zapragniemy

je sprzedać.

To odsprzedawalność i trzymanie ceny.

Magico wypada tu gorzej a Rockport u nas to w ogóle kicha,

firma nieznana.

Rzeczywiscie to wyglada inaczej,kiedy dzwonie do sprzedawcy to zawsze dostaje do 25% obnizki na sprzet ,ktory chcem kupic,dlatego -70% za uzywke to jest sprawiedliwe,bo wtedy sprzedajacy dostaje 50% ceny( prawdziwej ),tak ze warto powalczyc!!!wielu audiofili twierdzi ze kupilo za cene w katalogu ale to jest ........

przepraszam 75% dokladnie!!!

Na kolumny Bela Luna Diamante ktore u dilera kosztuja 340tys zl dostalem obnizke do 240tyz zl ile to( %) kazdy widzi!!!teraz kup uzywane ktore sa wystawione w UK za 4000fun(200000zl) paro letnie!tak to wyglada.

Mirek masz oczywiście racje ale tak jest głownie przy mniej znanych kolumnach.

Na B&W, Wilsony, Focale, Sonus Faber teź jakieś rabaty można uzyskać ale nie aż takie.

Dlatego te kolumny potem trzymają wyższe ceny.

Twoje Bela Luna pewnie są dobre ale nie jest to znana firma o mocnej rynkowej pozycji więc i rabaty są większe.

Ja nie znam tej firmy a znam ich wiele.

Inna rzecz która mnie ciekawi to cena 340 tys? Aż się wierzyć nie chce! Toż to ceny z absolutnie najwyższej półki cenowej.

I ty to napędzasz integrą Cary?

Edytowane przez sly30

Elb,

Czytajac miedzy wierszami , to juz wybrales - Alexie i Momentum:)

Reszta to proby usprwiedliwiania sie przed soba, ze sa przecie sprzety prawie rownie dobre, a jednak sporo tansze:)

Ja mysle , ze powiniens isc ta droga, chociaz bedzie finansowo wyboista.

No chyba ze odpowiedzialnosc ojca rodziny wezmie gore nad sercem audiofila.

Konto w trakcie usuwania

A'propos Magico. Wielu klientów zestawia Q3 z jakimś dobrym subwooferem. Wychodzi taniej i dużo lepiej, niż Q5. Wielu włascicieli Q5 przesiada się na Q7, stąd dobra cena na używki Q5 podobnie ,jak Alexandria2 na XLF.

Wow.....te Arrakis są ciekawe....hehe.

Wiadomo że tych nie będzie w Polsce.

Nie trudno zgadnąć że pewnie Audio System.

O ile wiem, to nie Audio System.

"Wielu klientów zestawia Q3 z jakimś dobrym subwooferem."

A w jaki sposób na najwyższym stadium audiofilstwa odcinają główne Magico od przenoszenia najniższych tonów?

Bo chyba nie dodają suba jako dodatkowy do pełnych basów Magico.

je sprzedać.

firma nieznana.

Jest dokładnie tak jak piszesz. Niewątpliwą zaletą Wilsonów jest świetna odsprzedawalność.

Magico sprzedać ciężej (choć myślę że modele S5 i Q3 będą relatywnie łatwiejsze do odsprzedania), a Rockportami to już tragedia. Jakiś dealer w Holandii próbuje podobno sprzedać jakieś demo za pół ceny już od dwóch lat i ... nic. Jest to o tyle ciekawe, że kogo się nie zapytasz to wszyscy te kolumny chwalą. Do tego są świetnie wykonane, fajnie wyglądają, firma istnieje od nastu lat ... czyli teoretycznie ma wszystko co powinien mieć dobry produkt.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Rockport jako firma mnie teź ciekawi.

Może będą na Monachium? Czy raczej małe szanse?

je sprzedać.

firma nieznana.

Mirek masz oczywiście racje ale tak jest głownie przy mniej znanych kolumnach.

Na B&W, Wilsony, Focale, Sonus Faber teź jakieś rabaty można uzyskać ale nie aż takie.

Dlatego te kolumny potem trzymają wyższe ceny.

Twoje Bela Luna pewnie są dobre ale nie jest to znana firma o mocnej rynkowej pozycji więc i rabaty są większe.

Ja nie znam tej firmy a znam ich wiele.

Inna rzecz która mnie ciekawi to cena 340 tys? Aż się wierzyć nie chce! Toż to ceny z absolutnie najwyższej półki cenowej.

I ty to napędzasz integrą Cary?

to powinno byc 34000zl jezeli pomylilem sie to przepraszam!

Jest dokładnie tak jak piszesz. Niewątpliwą zaletą Wilsonów jest świetna odsprzedawalność.

Magico sprzedać ciężej (choć myślę że modele S5 i Q3 będą relatywnie łatwiejsze do odsprzedania), a Rockportami to już tragedia. Jakiś dealer w Holandii próbuje podobno sprzedać jakieś demo za pół ceny już od dwóch lat i ... nic. Jest to o tyle ciekawe, że kogo się nie zapytasz to wszyscy te kolumny chwalą. Do tego są świetnie wykonane, fajnie wyglądają, firma istnieje od nastu lat ... czyli teoretycznie ma wszystko co powinien mieć dobry produkt.

Myslalem ze zostawisz SASHA i kupisz DCS VIVALDI + dAGOSTNO MOMENTUM!!! to bylo to co chcialbym miec i co dla mnie w (niedziele) bylo sprzetem marzen na AS w Hotelu Bristol (Auddiofast),fantastyczne.

<br />Jakiś dealer w Holandii próbuje podobno sprzedać jakieś demo za pół ceny już od dwóch lat i ... nic. Jest to o tyle ciekawe, że kogo się nie zapytasz to wszyscy te kolumny chwalą. <br />

Zgoda, jednak czasem dochodzi do sytuacji, że jako zainteresowany piszesz, dzwonisz i odpowiadają, ze

- tak, są na sprzedaż, ale jest rezerwacja, więc nie ma sposobu, aby je posłuchać.

Tak właśnie było z Rockportami i WP 7 w NL, którymi byłem zainteresowany.

Podobnie było w Chorwacji.Gdy pytałem o WP7 to;

- tak mamy, tylko przyjechać i słuchać.

Gdy przyjechaliśmy, to okazało się, że ich nie ma, bo coś tam...

Podobny historia z Eggleston Works.

Zły byłem, bo chciałem posłuchać paru modeli, a były jedynie trzy.

Na audio-markt teraz jest 20 ofert sprzedaży modeli Wilson Audio.

Przykładowa relacja cena sugerowana za nowe / oferta na aukcji:

17 800 / 7 900 euro za Sophia 2

18 000 / 5 500 euro za Sophia 1

58 500 / 19 500 euro za Maxx 2

Zgadza się. Np Maxx 2 to już niemłody model.

Teraz mamy Maxx 3 który kończy swój żywot i ma wejść

następca, chyba jeszcze w tym roku.

Z 58500 na 19500 to 33% ceny nowych.

Dla kupującego świetna oferta, dla sprzedającego trochę gorzej,

ale podobnie z większością kolumn,

Po ok 10 latach gdy jest juź nowszy model realna cena to 1/3 ceny tej gdy

były te kolumny nowe.

Edytowane przez sly30

Zgadza się. Np Maxx 2 to już niemłody model.

Teraz mamy Maxx 3 który kończy swój żywot i ma wejść

następca, chyba jeszcze w tym roku.

Z 58500 na 19500 to 33% ceny nowych.

Dla kupującego świetna oferta, dla sprzedającego trochę gorzej,

ale podobnie z większością kolumn,

Po ok 10 latach gdy jest juź nowszy model realna cena to 1/3 ceny tej gdy

były te kolumny nowe.

Wlasnie na taka cene procentowa czekam na Sonus Faber Memento i doczekam bo zawsze znajduje!!!!do sypialni maja byc!

Na audio-markt teraz jest 20 ofert sprzedaży modeli Wilson Audio.

Przykładowa relacja cena sugerowana za nowe / oferta na aukcji:

17 800 / 7 900 euro za Sophia 2

18 000 / 5 500 euro za Sophia 1

58 500 / 19 500 euro za Maxx 2

Trudno oczekiwać, ze kolumny które maja 10 lat (Sofia 1) i pewnie ze 3 lub 4 właścicieli po drodze, bedą sie sprzedawać za 1/2 ceny detalicznej ...

....:-)....Vivaldi i Momentum z Sasha to niezły mezalinas. Z Alexandrią to rozumiem. Może z Maxxami.

Nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz. Moim zdaniem to super zestawienie.

Wszystko zależy od podejścia.

Niewątpię że zagra to super ale ja jestem wierny zasadzie

która przed laty wpoili mi mądrzejsi ode mnie twierdząc że

najważniejsze są kolumny i mając budżet na system ok połowy

należy przeznaczyć na jak najlepsze.

Detal za Vivaldi cały stack to ok 380 tys, sama końcówka stereo

Momentum to 137 tys czyli mamy 500tys i nowe Sashe ile? 100 tys?

Czyli mamy system za ok 600 tys.

To mając 600 tys wolałbym jakieś lepsze kolumny niź Sashe.

Wiem źe Vivaldiego można odchudzić do samego DAC-a i wtedy

proporcje się nieco zmienią.

Przy założeniu że dopiero kupujesz kolumny, to tak. Ale jeżeli już masz Sashe, to nie widzę przeszkód aby zainwestować w Dag i Vivaldiego, szczególnie, że można przecież kupić samego DACa za 120kzł i grać z kompa po USB (zamiast inwestować 380tys w cały set Vivaldiego).

Przy okazji - znajomy który miał 911 mono kupił właśnie Momentum Stereo i jest zachwycony. Podobno duży skok w jakości w porównaniu do Burmestera. A przecież są jeszcze monobloki ... Powinieneś posłuchać.

Nie chce zmieniać. Jestem bardzo zadowolony.

Jak wyjdzie nowsza wersja 911-tek lub pre 077 to zawiozę do Berlina i za niewielką dopłatą

będę miał nowe modele.

Sprzedając teraz cały set i kupując DAG musiałbym dopłacić ze 150 tys. Nie widzę sensu.

Tym bardziej że w tej klasie sprzętów z tymi skokami jakości to różnie bywa.

Dla jednego coś zagra lepiej a dla innego gorzej a z reguły jest tylko nieco inaczej.

Znam gościa który kupił kilka mega drogich kabli AC i uważa źe nie ma lepszych na świecie

a ja je teź miałem i za darmo bym ich nie chciał w moich systemach, choć wyglądają super!

Kazdy odbiera te sprawy inaczej.

Juź dziś wiem źe jeśli ktoś mówi, źe coś zagrało u niego lepiej, o niebo lepiej, że zjadło na śniadanie

coś innego lub zagoniło w kąt to co to znaczy ?.....to nic nie znaczy.

U niego tak mogło być albo on tak to odbierał i nic poza tym.

U innego w innym systemie może być zupełnie inaczej.

Kazdy odbiera te sprawy inaczej.

Juź dziś wiem źe jeśli ktoś mówi, źe coś zagrało u niego lepiej, o niebo lepiej, że zjadło na śniadanie

coś innego lub zagoniło w kąt to co to znaczy ?.....to nic nie znaczy.

U niego tak mogło być albo on tak to odbierał i nic poza tym.

U innego w innym systemie może być zupełnie inaczej.

+

0

Sly , gdybyśmy nie przyjmowali żadnych kryteriów oceny brzmienia to miałbyś 100% rację.

Natomiast jeśli przyjmiemy że wzmacniacz POWINIEN oddać wierne brzmienie instrumentu i muzyki ogólnie na równi do tej granej

na żywo to już tak dobrze nie będzie .Dlaczego ? to oczywiste i każdy muzyk wie co mam na myśli. Bo jeśli przykładowo jakiś instrument np. skrzypce zabrzmi ze wzmacniacza jak altówka [ takie większe skrzypce ] to dżwięk nie można będzie uznać za wierny dokładnie temu na żywo.A co dopiero jeśli zaczniemy oceniać barwę dżwięku oraz tonalność brzmienia

instrumentu z brzmieniem tegoż instrumentu poprzez wzmacniacz ? Pisałem wielokrotnie o tym zagadnieniu we wcześniejszych

postach ale mało kto zwrócił i zwraca na tę najważniejszą kwestię oceny brzmienia wzmacniaczy i całego systemu uwagę.

Bo mnóstwo wzmacniaczy nie gra prawdziwie i mówiąc kolokwialnie jazgocze wydająć dziwne dżwieki.

Wiem że wielu się nastroszy i będzie oponować jak miało to miejsce wielokrotnie wcześniej ale taka jest rzeczywistość

drodzy audiofile że przeszło 90% lub więcej urządzeń audiofilskich nie spełnia w/w kryteriów oddawania prawdziwości brzmienia

muzyki na żywo .

Ps.Zachęcam do przeczytania kilku postów na ten i podobne tematy w wydaniu usera Stommad który porusza tę kwestię w kilku wątkach na AS.

Edytowane przez Magnepan

A propos Momentum z Wilsonem -

Jakoś nie widać, żeby wystawcy się garnęli do wystawiania Momentum Mono z XLF czy Stereo z Alexią. Najczęściej się widzi właśnie Mono z Alexią i często z dCS i to jest moim zdaniem bomba.

Nie wiem z czego to wynika. Możliwe, że Momentum są po prostu za mało wydajne prądowo. Trzeba niestety przyznać, że flaki w Momentum nie napawają optymizmem.

A bardziej na temat - Elberoth - czy jesteś pewien, że kolumny tj. Alexia, S5 nie będą za duże do Twojego pomieszczenia? Ja sam poważnie rozważam Alexie, ale do pokoju 6 x 8.

Panie Łukaszu,jeśli nie patrzy Pan na resale value, to może warto zaczekać na Rockporty, lub Magico,lub TAD R1, albo rekomenduję Martion Orgon (manufaktura z Berlina) ; może będą w Monachium w maju.

Ale ceregiele i jaki urocze krygowanie się autora wątku... a ileż niepewności zasianej...

Dla każdego obytego w tematyce naszego polskiego grajdołu audiofilskiego oczywistym jest to co nastąpi, nowym cudownym produktem okażą się oczywiście kolumny z oferty AUDIO SYSTEM...

Niech więc żyje nam nowy król... MAGICO... jak to cudownie się składa, że znajdzie się w ofercie warszawskiego dystrybutora...

Moreno - masz chyba ostatnio jakieś problemy emocjonalne. I bynajmniej nie piszę tego na podstawie w/w wpisu. Wszystkie twoje ostatnie wpisy na forum są przesiąknięte mieszaniną rozgoryczenia i złośliwości.

Może czas na urlop ?

Wiecie co - nie róbcie juz jaj z tym Momentum D'Agostino - przeciez koncówka stereo kosztuje 124 000 zł - za ta kase wole koncówki MBLa, Gryphona czy Burmestera, Solution, DartZeela

Zresztą jak widze bebechy Momentum to juz czuje ze Europejska czołówka rozjedzie tego Amerykańca :)

Sam nie słuchałem jeszcze więc mogę się oprzeć tylko o opinie innych osób a to wiadomo że różnie bywa.

Spotkałem się z dobrymi opiniami że gra świetnie ale też spotkałem się z opiniami właśnie co do budowy,

gdzie osoby znające się na konstrukcjach wzmacniaczy miały poważne zastrzeżenia.

Ja mimo wszystko myślę że to może być świetny wzmacniacz ale cena za set 2x monobloki + preamp = 370 000zł to jednak kosmos!!

Masz moreno1973 jakąś wiedzę której nie mam ja?

Posądzasz Elba o promocje Magico?

Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi