Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Chetnie bym zerknal na calosciowy efekt wizualny bez folii ochronnej;) Te ustroje wydaja sie bardzo ciekawe, raz ze idealne do malych pomieszczen a dwa ze nie zasłaniają swiatla - tez mam rzad oknien na jednej ze scian bocznych i musze sie godzic na pogorszenie sceny.

Chetnie bym zerknal na calosciowy efekt wizualny bez folii ochronnej;)

Nie ma szans! bez folii jest gorsza odsprzedaż ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zdejmę jak tylko skończy się objazd po znajomych - boję się że w transporcie się porysują. Zresztą moja jest tylko jedna para - druga należy do kolegi Sarumana (i na pewno z przyjemnościa je sam rozdziewiczy ;)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb zdjął mi bana, a ja zrewanżowałem się tym samym w moich wątkach. Niepotrzebne były te walki bo i fakt, że o nic i fakt, że niepotrzebnie.

Napisz Elb prawdę jak gra C-8. Nie ważne co niektórzy pomyślą. Może ten DAC zasłużył na szczerą ocenę z twoich ust? Już Post Factum, bo czasu się nie cofnie. W końcu to DAC o połowę tańszy niż Vivaldi i czy top MSB. Ja miałem odwagę przyznać się do błędu w ocenie lamp. Zmieniłem zdanie. Tak bywa. Człowiek uczy się całe życie. Nikt nie jest doskonały.

Edytowane przez sly30
<br />Elb zdjął mi bana, a ja zrewanżowałem się tym samym w moich wątkach. Niepotrzebne były te walki bo i fakt, że o nic i fakt, że niepotrzebnie.<br />

I to jest prawdziwa klasa hiendowa:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

mialbym pytanie co do drzwi jako pulapki basowej, czy byl preferowany jakis okreslony kat, czy wszystko zalezy od ich lokalizacji?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

mialbym pytanie co do drzwi jako pulapki basowej, czy byl preferowany jakis okreslony kat, czy wszystko zalezy od ich lokalizacji?

Istotne przy drzwiach jest pole otwartej powierzchni oraz wielkość sąsiedniego pomieszczenia. Tak na moje wyczucie powinniśmy zaczynać od bardzo małego ) 0,5 cm albo i mniej uchylenia drzwi (wyższe częstotliwości) a czym bardziej otwieramy tym tłumiona częstotliwość jest niższa. Jak ktoś ma dużą szafę dwudrzwiową w pomieszczeniu to też może się przydać.

Sprawdzić jaka częstotliwość przy jakim odchyleniu możemy np puszczając sygnał testowy z płyty CD np. bezpieczne na początek 100Hz.

Musimy też pamiętać że nawet zamknięte drzwi maja już np pod spodem szczelinę i już działają cały czas.przy zamknięciu..

Ktoś tu polecał Varibasy. To takie małe niby strojone na określoną częstotliwość bass trapy. Samemu można je regulować. Swego czasu akustycy przywieźli do mnie 6 czy 8 sztuk. Pokładałem w nich duże nadzieje. Jakież było moje rozczarowanie gdy okazało się że nawet taka ilość zupełnie nie wpływa na akustykę pokoju.Fakt że testowaliśmy w 2 pokojach, jeden 55m2 a drugi jeszcze większy ale wpływ zerowy i nawet na pomiarach również zerowy. Na małej powierzchni np 16m2 to może te 8 sztuk jakoś by działało ale na dużej powierzchni musiałoby ich być chyba ze 40. Non sens nie tylko finansowy ale i objętościowy. Moim zdaniem to kiepski bass trap. Na niskie częstotliwości to musi być konkretna pojemność a nie taka popierdółka.

Szkoda kasy i złudzeń. Dużo lepiej działały te przezroczyste bass trapy z Acoustica Applicata. Też są strojone i 2 sztuki dawały słyszalne efekty.

Niemniej jednak i tak musiałbym mieć ich 8-12 żeby opanować mody pokoju a to cena z kosmosu. Najskuteczniejsze okazały się dedykowane bass trapy do konkretnego pokoju i miejsca w którym mają stać.

Elb ukrywał przed nami, że ma udziały w dużej filharmonii. Ale sprawa się "rypła"...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ktoś tu polecał Varibasy. To takie małe niby strojone na określoną częstotliwość bass trapy. Samemu można je regulować. Swego czasu akustycy przywieźli do mnie 6 czy 8 sztuk. Pokładałem w nich duże nadzieje. Jakież było moje rozczarowanie [...]

trzeba było przeczytać instrukcję obsługi

Z tego co pamiętam to nie było tam żadnej filozofii. Prosty cylinder ze sklejki, a w środku wysuwany wkład z gąbki. W zależności od wysunięcia działanie miało dotyczyć innej częstotliwości. Próbowaliśmy z różnymi opcjami wysunięcia jak i z różnymi miejscami postawienia ale działanie zerowe.

A jakie wrażenia z odsłuchu Metronoma ? Były zdjęcia rozbierane ,a o dźwięku cisza .

Obawiam się, że na to pytanie nie ma dobrej odpowiedzi :)

Bo gdy powiem że słabo, to zaraz zirytuję liczne grono fanów Metronoma. A gdy napiszę że dobrze - to zaraz się znajdzie ktoś, kto powie że mówię tak, ponieważ znajomy akurat sprzedaje ...

Jak się sprzeda to napiszę.

Na razie mogę napisać trochę o porównaniach wejścia USB i SPDIF, bo miałem u siebie także transport Metronome T6i Signature.

Na zwykłym kompie (laptopie) - bez dwóch zdań, SPDIF wygrywa znacznie lepszym wypełnieniem i barwą. Słychać co prawda, że połączenie USB ma niższy jitter, bo dźwięk jest bardziej przestrzenny, precyzyjny i rozdzielczy - jednak brakuje mu barwy, wszystko jest szare i nijakie.

Interesująco zaczyna się robić jak podłączymy jakiś audiofilski serwer - w moim przypadku z kartą USB SOtM i dwoma liniowymi zasilaczami Teddy Pardo. W dalszym ciągu jest precyzja i rozdzielczość, ale barwy ulegają wysyceniu tak jakby ktoś przycisną przycisk nasycenia w telewizorze. Znika szarość i nijakość, dźwięk staje się jeszcze gładszy.

Nie jest to jeszcze, ten stopień wypełnienia jaki oferuje wejście SPDIF, ale bez bezpośrednich porównań daje się go słuchać z przyjemnością. No i oczywiście zostawia SPDIF daleko w tyle jeżeli chodzi o gładkość brzmienia, przestrzeń, precyzję i rozdzielczość.

Tak więc jak dla mnie remis - o tym co się komu wyda lepsze, zadecyduje własny gust.

Uczulałbym tylko, aby moich spostrzeżeń nie wykorzystywać jako argumentu w dyskusjach komputer vs CD. Proszę zrozumieć, że znacznie ważniejsze od samego nośnika, jest IMPLEMENTACJA poszczególnych interfaceów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czy ktoś pamięta co tam jeszcze wtedy grało? Wadia? Jak amplifikacja, kable? Adam?

Panie, kiedy to było.......

ale pamiętam, że p. Jasik miał dwa pokoje: w pierwszym grała Wadia 16, Gryphon Antileon i kolumny Genesis, a w drugim Guarnieri. Żródła nie pamiętam, a wzmacniacz to był zdaje się jakiś Unison Research....

Wrażenia faktycznie jak na tamten czas były olbrzymie, a skrzypce grały zjawiskowo......

Pozdr!

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Wiesław nie wiem skąd bierzesz niczym nieuprawnioną tezę, że wstawienie ustrojów jest zabiegiem zastępującym pomiary.

Ustroje zostały zaaplikowane po wykonaniu pomiarów przez jednego z najlepszych akustyków w Polsce.

Ależ nie neguję ew. kwalifikacji, natomiast niestety "coś mi tu jednak nie pasuje" i o tym możemy porozmawiać, ok?

<br />Ależ nie neguję ew. kwalifikacji, natomiast niestety "coś mi tu jednak nie pasuje" i o tym możemy porozmawiać, ok? <br />

OK! Jednak mnie wszystko pasuje, więc chętnie porozmawiam już na inny temat.

Uczulałbym tylko, aby moich spostrzeżeń nie wykorzystywać jako argumentu w dyskusjach komputer vs CD. Proszę zrozumieć, że znacznie ważniejsze od samego nośnika, jest IMPLEMENTACJA poszczególnych interfaceów.

No własnie! Same nośniki kabli głośnikowych leżą w kącie trzy sztuki; czyżby się jednak nie sprawdziły?

Chetnie bym zerknal na calosciowy efekt wizualny bez folii ochronnej;) Te ustroje wydaja sie bardzo ciekawe, raz ze idealne do malych pomieszczen a dwa ze nie zasłaniają swiatla - tez mam rzad oknien na jednej ze scian bocznych i musze sie godzic na pogorszenie sceny.

Moje jeszcze w folii, ale tu masz zdjęcia pokazujące efekt końcowy. Dzięki temu że są wykonane z akrylu, niemal całkowicie znikają z pokoju.

Ukryta Zawartość

post-579-0-20613400-1392831761_thumb.jpg

post-579-0-17926100-1392831771_thumb.jpg

post-579-0-44072900-1392831782_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko zależy od typu adaptacji jaki chcesz wykonać. Jeżeli ma to być dedykowany pokój odsłuchowy, to oczywiście lepiej jest skorzystać z dwóch wingów 'naściennych', z których każdy ma 120cm wysokości, i postawić je jeden na drugim. Alternatywnie dać kombinację Wing Diffuser + Flower Wing, tak jak na pierwszych 2 zdjęciach.

Dla większości osób adaptacja taka jest jednak niepraktyczna - trudno bowiem oczekiwać że ktoś przerobi sobie tak salon. I z myślą o nich powstał właśnie akrylowy dyfuzor, który ma 140cm wysokości - dostatecznie dużo aby prawidłowo działać, ale nie aż tyle aby stał się zbyt widoczny.

Przy okazji, w wątku o pokojach odsłuchowych, znalazłem jeszcze jedno zdjęcie Wingów:

8abu5ubu.jpg

Poniżej zdjęcie z testów Wingów u mojego znajomego. Efekt - podobnie jak u mnie - znakomity. Zamówił w sumie 6szt + jeszcze 8szt dyfuzorów na sufit.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elb czy te dyfuzory SMT Wing sa dostępne w Polsce ??? mój znajomy się nimi zainteresował, jeżeli nie to czy to jest strona producenta

Ukryta Zawartość

niczego takiego nie mogę tam znaleźć czy to można u nich bezpośrednio zamówić ???

Ukryta Zawartość

Tak, to ich strona. Wyślij do nich maila. Kupuje się bezpośrednio u producenta w Szwecji - wrzucają na paletę i po tygodniu masz w domu. My za przesyłkę 6 dyfuzorów na palecie zapłaciliśmy coś ok 700zł w DHL Fracht.

Smutne informacje napłynęły z Cancun w Meksyku. W wieku 66 lat zmarł Paco de Lucia.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Smutne informacje napłynęły z Cancun w Meksyku. W wieku 66 lat zmarł Paco de Lucia.

http://www.audiostereo.pl/paco-de-lucia-nie-zyje_109986.html

Ted Smith mówi „płyta cd zawiera o wiele więcej informacji , niż większość z nas mogła do tej pory poznać”.

Jak odzyskać informacje z płyty cd tak , żeby brzmiała ona nawet lepiej niż sacd?

Ted Smith wyjaśnia w tym video - PS DirectStream Technical Talk. -

W części I - PS DirectStream DAC World Premiere - urządzenie przedstawia Paul McGowan.

Edytowane przez wioletowy

To samo mówił mój znajomy producent muzyczny ale gdy napisałem to w zakładce o vinylach to fanatycy zaczęli aferę jak zawsze, bo znów ktoś śmiał burzyć ich religię vinylową. W końcu oni nie słuchają muzyki tylko vinyli!!.... :-)

Ma ktoś jakiś pomysł na ładną obudowę ITX ?

Wymagane otwory wentylacyjne do pasywnego chłodzenia i miejsce na jednego śledzia PCIe (pełna wysokość lub połówka).

• Pokaż nowe odpowiedzi