Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Pokrowce i pudła wskazują na atc- kolor black ash. Strzelam 11. Lepiej napisz jak Ci grają :)

Edytowane przez MrPhilGood
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Pokrowce i pudła wskazują na atc- kolor black ash. Strzelam 11. Lepiej napisz jak Ci grają :)

Słuchałem wczoraj do 2giej nad ranem ;] Dobry znak bo jak nie możesz przestać to znaczy ,ze się podobają. Pamiętam podobne uczucie miałem po operacji lasyk oczu. Budze sie rano, otwieram oczy a tu pokój ostry i wyraźny, nie muszę sięgać po okulary, tyle detalu ze aż dziwnie, aż oczy bola z wytężenia. Tak mniej więcej czuły się moje uszy przyzwyczajone do dziury w średnicy rx6. Caspian radzi sobie z nimi bez problemu, ale dodatkowe pare watow by się nie zmarnowało. Poki co stoja na gąbkach akustycznych, na szczycie rx, nachylone do przodu i dopiero na standach będę mógł cos sensowniej powiedzieć. Ale to co mnie się podoba to wyrazistość i ostrość wszystkich krawędzi dźwięków. Ostrość to moze złe słowo, bo nic nie gra ostro, jest aby wyraźnie zaznaczone ale przyjemne w odbiorze. Wyraźne ale delikatne. Kojarzy mi sie z uczuciem rozdrapania swędzącego miejsca na skórze hehe Niby troszkę drapie ale w taki sposób ,ze się nie chce przestać. Wokale i gitara to jest cos co najbardziej mi się wczoraj podobało. Słychać przesuwanie się palców po strunach zanim struna zostanie zagrana. Cos pięknego. A to tego szybkość, dynamika i detal z jakim potrafią otworzyć taki utwór jak acoustic alchemy lazeez... Mam wrażenie ze żaden dźwięk nie umknął, a chłopaki ostro gitarami tam szarpią. Brak najniższych zakresów jest oczywisty i przy niektórych typach muzyki nie da się uciec i powiedzieć ze to nie boli, ale to nie są głośniki do takich gatunków. Wiec jak nie wchodzi sie na tereny drum and base czy jakieś muzyki klubowej, można z tym żyć pewnie. Ja wiem ze to dla mnie te głośniki to tymczasowe rozwiązanie i na tym etapie wole to pasmo poświecić dla jakości reszty. Trzeba jeszcze powiedzieć ze wyższy bas jest energiczny (pewnie z mocniejszym wzmacniaczem by więcej pokazał) i szybki. Także perkusja prezentuje się niezłe. Więcej nie wiem, bo litowałem się nad sąsiadami. Koniec końców jestem zadowolony z tego co słyszałem. Balem się ze będzie za 'zimno' czy za niemrawo z braku mocy. Jeżeli chodzi o barwę, to w połączeniu z klimaxem i caspianem ich transparentosc jest jak najbardziej mile widziana.

Zawsze możesz spróbować z subami w kwestii najniższego basu- u mnie się sprawdza. Możesz też poszukać lepszego miejsca dla kolumn lub siebie.

ps. fajnie macie tam na wyspach w tych kwestiach :)

pps. miałem kiedyś czarne 11, ale z poprzedniej serii.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Zawsze możesz spróbować z subami w kwestii najniższego basu- u mnie się sprawdza. Możesz też poszukać lepszego miejsca dla kolumn lub siebie.

ps. fajnie macie tam na wyspach w tych kwestiach :)

pps. miałem kiedyś czarne 11, ale z poprzedniej serii.

Co do kwesti na 'wyspach' to jestem w stanie pomoc jak ktoś cos znajdzie. Juz 3ci raz cos kupiłem od starszego anglika i oni zawsze dbają, maja pudelka, gwarancje, idealny stan, a do tego sprzedają po dobrych cenach. Ten zawodnik sprzedawał bo kupił kudos'y, nie wiem które ale mówił ze kolo 3-4tys funtow. Mówił ze porostu brakowało niskiego basu, ale średnica w atc bardziej detaliczna. Mówił tez ze z naimem (jakis 70watowy model) bas jest mocniejszy (powiedział 'większy wykop') niż caspianem, jako ze porównywał.

O suba to pytałem ludzi z rel'a na targach i mówili ze S3 albo 2x S3 idealnie do wymiarów mojego przyszłego lokum. Sub u mnie będzie ,bo system będzie jednocześnie do kina, ale będą to suby muzyczne. No ale na to muszę poczekać.

Może się okazać, że wówczas zestaw atc plus 2x rel (lub velo, najlepiej też zamknięte) to może być system na dłużej. Można też pokusić się wówczas o zwrotnicę do subów np. velodyne sms-1 i z małym wzmakiem dadzą radę.

A w Anglii szukasz przez jebay, czy są specjalistyczne fora z ogłoszeniami, lub inne wirtualne "targowiska"? Choć o tym, to może przez priv, co by nie robić ot.

Gratuluje. Super głośniki. Prawdę mówiąc, bardziej mi się podobają niż droższe SCM19.

Słowo ostrość jest niefortunne. Brzmienie ATC bardziej przypomina świeżo wyczyszczone okulary. Nic nie jest bardziej ostre niż w rzeczywistości - po prostu nie jest rozmyte. To tak jakbyś prawidłowo ustawił focus w aparacie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb woli 11, natomiast 19 mogą zagrać lepiej, ale należy w ogólności podejść do nich jak do kolumn z rynku pro: miejsca 1 odbić wytłumić szerokopasmowo i trzymać się czasu pogłosu 0,3 do 0,5 s. To jedyne kolumny z tej serii wyposażone w ich technologię Super Linear (co ona wnosi można poczytać w przytoczonym wcześniej przez Elba wywiadzie) i właśnie w przypadku kolumn 2 drożnych daje ona największe zmiany.

Elb wiem, że masz "zrobiony" pokój i ostatnio dostawiłeś dodatkowo wingi po bokach przed ścianami. Nie śledziłem ostatnio zmian w Twoim pokoju i nie wiem co jeszcze masz u siebie- mógłbyś przybliżyć?

Jejku. Jakie to skomplikowane. Wydawalo mi sie ze wieksze zagrają lepiej a tu pomiary odbicia i preferencje:) 7 mam na biurku jako bliskie pole i grają po prostu fajnie i natralnie, w duzym systemie się gubily.

szwagier na granicy,musisz posłuchać

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Nie mam jak :)) bo wtedy bym nie pytał

Tutaj w uk harberthy droższe niz w Polsce

Kiedyś było na eBayu duzo modeli 3 teraz cisza

:)

Milo mi, audiofilski krewniaku :)

Tak. Enzo ma rację! Patrząc na zdjęcie to obudowa w okleinie Anigre (fornir naturalny) . Czyli... taka odświeżona wersja pierwotnego Point Source 5.1. Pierwsze egzemplarze były standardowo w czarnym matowym lakierze, oraz - wersja sporo droższa - w klonie. Po liftingu - tylko jedna wersja , jak na zdjęciu. Moim zdaniem, najładniejsza ze wszystkich!

• 2 tygodnie później...

Elb które Ci się bardziej podobają? Mniejsze 11? W cenie różnica znaczna. Ja mam 7ki tez są urocze.

Tak, bardziej podobały mi się tańsze SCM11. SCM19 słuchałem przez kilka dni i jakoś nie mogłem się przekonać. Absolutnie doceniam klasę tych kolumn, ale dla mnie zabrzmiały dźwiękiem zbyt szczupłym, zbyt mało dociążonym. Może to kwestia osobistych upodobań.

SCM19 grają dźwiękiem bardziej zbliżonym w estetyce do KEFów LS50, a SCM11 do Harbetha. Ostatnio miałem kilka par Harbethów, Grahamy, Xaviany - i chyba się już przyzwyczaiłem do tego sposobu prezentacji.

Stosunek jakości do ceny tych mniejszych SCM11 jest wręcz zadziwiający. SCM7 nie słuchałem, ale wierzę że to też może być petarda.

Elb myślisz ze małe 3 harberthy w 16m2 dadzą radę z basem ? Czy będę musiał wspomagać je subem

Chociaz niechcial bym tego robic

To czy basu będzie wystarczająco czy zbyt mało, zależy od: rodzaju słuchanej muzyki, oczekiwanego poziomu głośności, upodobań.Generalnie P3ESR to kolumny do wokalistyki, jazzu, małych składów - w takich warunkach, w małych pomieszczeniach są genialne.

Jeżeli myślisz o subie, to chyba lepiej od razu kupić 30ki. Jeszcze nie słyszałem systemu z prawidłowo zintegrowanym subem.

Elb wiem, że masz "zrobiony" pokój i ostatnio dostawiłeś dodatkowo wingi po bokach przed ścianami. Nie śledziłem ostatnio zmian w Twoim pokoju i nie wiem co jeszcze masz u siebie- mógłbyś przybliżyć?

Poza dodanymi wingami nic się nie zmieniło od 10 lat.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A pro pos 19 to faktycznie bardziej służy im wytłumione pomieszczenie, bądź wspomaganie subem (lub bardziej po polsku: dodatkowym, najczęściej aktywnym głośnikiem niskotonowym odtwarzającym dźwięki o bardzo małych częstotliwościach) :)

Z drugiej strony można powiedzieć, że 19 są "jakieś" w porównaniu do zbyt poprawnych 11 (te jawią się na ich tle jako nieco nudne i zbyt grzeczne).

Do dealerów w US dotarły pierwsze pary Magico S5 mk 2:

6d423d3fdbcc4264270c323d44f1e37d.jpg

5e4c03323eae857a5913b4e10e8a34a5.jpg

7e3ca1ce3c24b43dbbf3fd33c54949bb.jpg

936e3a7a0a2b32aa93a18f0e05b09627.jpg

Muszę przyznać, że ta wypukła góra dużo dała tym kolumną. Widać to w porównaniu do S7, które dalej mają płaską górę.

PfkIdi.jpg

Taki mały detal stylistyczny, a jak bardzo zmienia projekt. Najbardziej zyskały na tym chyba S1:

p1694118739-3.jpg

Moich niestety nie widać jeszcze nawet na horyzoncie. Te pary które teraz trafiły do dealerów miały być gotowe na styczeń. Mam nadzieję, że moje, które miały być na koniec marca, nie odwleką się teraz o 3 miesiące ...

Ciekawą rzecz widać na zdjęciu, gdzie S5 stoi obok S7. Otóż okazuje się, że tweeter w S7 jest niżej niż w S5. Trzeba by sprawdzić na jakiej dokładnie jest wysokości. W przypadku kopułki wolę gdy tweeter jest nieco ponad linią uszu i w S5 tak chyba będzie sam z siebie. Ale w S7 już niekoniecznie. Trochę bez sensu, że S7 są zbliżonej wielkości do S5. Mogli w S7 dołożyć sekcję midbas i zrobić kolumnę nieco wyższą. Wtedy miałoby to sens i S7 byłyby o jeden poziom wyżej od S5, a tak nie jest to takie oczywiste.

Edytowane przez sly30

Jak dla mnie totalnie bez sensu są te przewymiarowane zawieszenia w Magico S5 mk 2 w głośnikach niskotonowych!!!

Ot taki babol konstrukcyjny bezmyślnie zapożyczony z car audio. W efekcie marketingowym widać że membrana się mocno wychyla a tego nie słychać bo na samym zawieszeniu jest cholerne zwarcie akustyczne.

Znów mondrzy będą pisać że te kolumny wymagają super silnych wzmacniaczy na bas a tu po prostu jak kran cieknie to trzeba wymienić uszczelkę na nową w stare lub wymienić cały zawór a nie kupować gigantycznie drogie końcówki mocy. Stosunek powierzchni wielkości membrany do powierzchni zawieszenia jest bardzo mały!

Proponuję dobrze zapamiętać a nawet zapisać moje słowa :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

bo na samym zawieszeniu jest cholerne zwarcie akustyczne.

A na czym ono polega?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

A co ja wiki jestem, poczytaj, poszukaj google Twoim przyjacielem.

O zwarciu akustycznym słyszałem, uprzejmy człowieku. Występuje np. przy odgrodach. Ale na zawieszeniach???

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

A na czym ono polega?

A co ja Wiki jestem, poczytaj, poszukaj google Twoim przyjacielem to nie wątek dla początkujących ogarnij się.

Sam ostatnio znów sporo się muszę uczyć nowych interesujących mnie rzeczy w elektronice i nikt mi do głowy tego za mnie nie naszufluje łopatą tak ze przepraszam ale trochę wysiłku proszę w siebie zainwestować. ;P

O zwarciu akustycznym słyszałem, uprzejmy człowieku. Występuje np. przy odgrodach. Ale na zawieszeniach???

A o tendencji do wyrównania ciśnienia między sąsiadującymi ośrodkami słyszałeś?

Szkoła średnia fizyka.

• Pokaż nowe odpowiedzi