Skocz do zawartości
IGNORED

Ostatnio obejrzane.

Rekomendowane odpowiedzi

To jest kolego koniec epoki. "System" już nie działa. Umowa społeczno-polityczna już nie działa. Przemysł filmowy już nie działa - on jest zdegenerowany. Oto mamy dwa hiper-wyczekiwane seriale z hiper-budżetem oparte o franczyzy które ciężko jest zj***ć i efekt końcowy jest tragiczny. Wczoraj obejrzałem prawie cały 3 odcinek rodu smoka i scenariusz tego czegoś to tragedia - te jest film klasy "B" (korona królów czy te tureckie gówno). Drugi odcinek pierścieni - scenariusz tego crapu pisało chyba dziecko. Nie wiem który z seriali gorszy. W obu serialach fatalne dialogi o niczym. 4 odcinka rodu smoka nie chce mi się oglądać...

Kolega miał chyba ciężki dzień.

Ród smoka trzyma solidny poziom. Świetna zwłaszcza scena z jeleniem. Finał.też niczegowaty. Pomijam, że to tylko fantasy - jedna z najgłupszych konwencji w dziejach pop-kultury. Najlepsze sezony GOT były fajowe ale to taki Szekspir dla wielbicieli Playstation. Najlepsza poetyka do fantasy to starożytne kreskówki ze Schwarzennegerem czy inną Grace Jones.

Kolega miał chyba ciężki dzień.

Ród smoka trzyma solidny poziom. Świetna zwłaszcza scena z jeleniem. Finał.też niczegowaty. Pomijam, że to tylko fantasy - jedna z najgłupszych konwencji w dziejach pop-kultury. Najlepsze sezony GOT były fajowe ale to taki Szekspir dla wielbicieli Playstation. Najlepsza poetyka do fantasy to starożytne kreskówki ze Schwarzennegerem czy inną Grace Jones.
Ooo właśnie zacząłem taką starożytną SF oglądać. Z 1990 zrobiona w 4k z HDR. Arnold był w szczycie formy chyba. Super to wygląda.
"Total Recall".
W dniu 5.09.2022 o 16:57, frank1 napisał:

Technika komputerowa likwiduje przyjemność oglądania, szkoda ponieważ  budżety tych filmów umożliwiają realizacje na bardzo wysokim poziomie w naturalnych plenerach

Być może coś w tym jest. Jak dla mnie Władca robi lepsze wrażenie obrazem niż Hobbit. Naturalniej wygląda.

Obejrzałem Moonfall i powiem, że nam się podobał, całkiem miło spędzony czas i warto przez KD obejrzeć.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Godzinę temu, lolek126 napisał:

Obejrzałem Moonfall i powiem, że nam się podobał, całkiem miło spędzony czas i warto przez KD obejrzeć.

Też kilka dni temu oglądałem. Lubię kino SF. Lubię Emericha. Ten film jednak mu się nie udał.  Slabe to jest. Kiepskie dialogi ( żeby nie powiedzieć glupie), slaba fabuła.

Ja wiem , ze to film, że konwencja sf ale mimo wszystko ilość absurdów i niedorzeczności w tym filmie jest porażająca...

Nawet efekty są takie sobie i trochę,, na odczepnego".  Dotrwalem do końca naprawdę na sile...

Aczkolwiek sam pomysł dotyczący księżyca, jego historii i pochodzenia jest przedni. 

Ocena - 3 z wielkim minusem w skali 1-6.

12 godzin temu, RAF77 napisał:

Ooo właśnie zacząłem taką starożytną SF oglądać. Z 1990 zrobiona w 4k z HDR. Arnold był w szczycie formy chyba. Super to wygląda.
"Total Recall".

To jest stare, dobre sf z klimatem, wciągające i na swoj sposob mądre.

W swojej kategorii, bardzo dobre kino.

Ja ostatnio sięgam po starocie, zgodnie z zasadą "dobre już było". Wczoraj "Autostopowicz" z Rutgerem Hauerem. Jak ktoś nie pamięta to warto odświeżyć. W tym filmie nie bierze się jeńców.

• Redaktorzy
8 minut temu, audiofan01 napisał:

Jak ktoś nie pamięta to warto odświeżyć.

I jak idzie jedzenie hamburgerów? Nie masz żadnych oporów i zjesz z zamkniętymi oczami??

😄 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

13 minut temu, kangie napisał:

I jak idzie jedzenie hamburgerów? Nie masz żadnych oporów i zjesz z zamkniętymi oczami??

😄 😉

Nie mam z tym problemu bo nie jadam hamburgerów.🙂

Edytowane przez audiofan01
56 minut temu, kangie napisał:

😄 😉

To chyba były frytki z dodatkiem .... palców 😀

Edytowane przez aryman
  • Moderatorzy

TopGun - Maverick

Ponieważ znów grali w IMAX to poszedłem. Zdecydowanie tak.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

2 godziny temu, Adi777 napisał:

Władca Piersi i Cieni: Dwie Wieże.

Jeszcze tego nie oglądałeś?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

51 minut temu, Adi777 napisał:

Oglądałem. Odświeżam sobie Trylogię Władcy i Hobbita. 

Też sobie chyba odświeżę 🙂

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

W dniu 5.09.2022 o 18:25, lolek126 napisał:

Mówię Wam trzeba wierzyć, że się rozkręci, ta poprawność polityczna troszkę psuje filmy i serię, ale takie czasy mamy, inaczej już nie będzie. 

Oj , to jednak trzeba dużo wiary 😀

Jestem po 3 odcinku i nawet moje dzieci,, ziewaly" podczas projekcji....

Slabe to jest. Nawet nie chce mi się o tym pisać.  Ot, kolejny serialik...

Dobrze,  że idzie jesień.  Długie wieczory, klimat, będą warunki żeby odpalić serial Fantasy Forever ever,czyli  ,, robin hood" sezon 1&2! 

3 godziny temu, aryman napisał:

Oj , to jednak trzeba dużo wiary 😀

Jestem po 3 odcinku i nawet moje dzieci,, ziewaly" podczas projekcji....

Slabe to jest. Nawet nie chce mi się o tym pisać.  Ot, kolejny serialik...

Dobrze,  że idzie jesień.  Długie wieczory, klimat, będą warunki żeby odpalić serial Fantasy Forever ever,czyli  ,, robin hood" sezon 1&2! 

Fantasy Robin Hood ? 

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

2 minuty temu, aryman napisał:

Noo dobra , serial z elementami Fantasy. Tak brzmi lepiej. 

A na jakiej platformie można go obejrzeć ? 

17 minut temu, lolek126 napisał:

A na jakiej platformie można go obejrzeć ? 

Zadałeś pytanie , które jest znakiem naszych czasów 😀. Szczerze , to nie wiem czy jest gdzieś na platformie.

Ja pierwszy raz oglądałem jako dzieciak na przełomie lat 80/90. Na pewno patrzę na serial przez pryzmat dzieciństwa i sentymentu... Później kupiłem sobie 2 sezony na DVD i do dziś tak oglądam. Wiem, że napewno seria wyszła na Blue Ray.

Jeśli ktoś nie widział serialu, to film kręcony w latach 80 -tych. Jeśli chodzi o efekty, jakość obrazu to nie ma najmniejszych szans w porównaniu z dzisiejszymi produkcjami.

Ma jednak znacznie ważniejsze atrybuty, takie jak nieprawdopodobny klimat,  atmosferę. Świetna gra aktorska, postaci narysowane naprawdę gruba kreska.

No i o muzyce nalezy wspomiec. Dzwieki autorstwa zespolu Clannad graja w tym obrazie mega wazna role.

Polecam.

Edytowane przez aryman
  • Moderatorzy
W dniu 8.09.2022 o 21:32, Adi777 napisał:

Władca Piersi i Cieni: Dwie Wieże.

Dla mnie po trylogii i Hobbicie to uniwersum się wypaliło. Wiedźmina na Netflixie też w 2 sezonie przerwałem po drugim odcinku.

Więcej emocji i chęci zobaczenia powtórnie wzbudza u mnie Oggy i Karaluchy.

9 minut temu, stench napisał:

Hobbicie

Hobbit przeciętny, ale można obejrzeć. Ciekawe, czy po przeczytaniu Władcy Pierścieni trylogia filmowa podobałaby się tak samo. 

• Moderatorzy
3 godziny temu, Adi777 napisał:

Ciekawe, czy po przeczytaniu Władcy Pierścieni trylogia filmowa podobałaby się tak samo. 

Po raz pierwszy WP czytałem ze 30-35 lat temu. Niektóre motywy były fajne ale dla mnie już wtedy było zbyt poprawne i ugrzecznione . Ot brytyjskie. Wiedżmin, Ksin masakrowali Tolkiena. Dla mnie WP nie zalicza się do książek, które sympatyk fantasy musi przeczytać. Więcej frajdy daje Twardokęsek czy Husycka Trylogia.

13 minut temu, stench napisał:

Po raz pierwszy WP czytałem ze 30-35 lat temu. Niektóre motywy były fajne ale dla mnie już wtedy było zbyt poprawne i ugrzecznione . Ot brytyjskie. Wiedżmin, Ksin masakrowali Tolkiena. Dla mnie WP nie zalicza się do książek, które sympatyk fantasy musi przeczytać. Więcej frajdy daje Twardokęsek czy Husycka Trylogia.

Trylogię Hucycka dobrze sfilmowac - to by było coś! 

Trylogię Tolkiena czytałem pierwszy raz w latach 90- tych.  Uważam to za kanon nie tylko literatury Fantasy ale bardzo ważna  prozę  XX wieku.  Film oczywiście jak to zwykle bywa, jest gorszy od książki. Lepiej jednak nakręcić tak monumentalnego dzieła chyba by się nie dało. ...

Hobbita też super sie oglada!

Hobbita czytałem za komuny w ogólniaku i pozostawił on we mnie wspomnienie rzeczy wybitnej w swoim gatunku. Na filmie wymiękłem w połowie drugiej części, trzeciej nie obejrzałem do dziś.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

7 godzin temu, Yodzisław napisał:

Hobbita czytałem za komuny w ogólniaku i pozostawił on we mnie wspomnienie rzeczy wybitnej w swoim gatunku. Na filmie wymiękłem w połowie drugiej części, trzeciej nie obejrzałem do dziś.

Bo dla celów filmowych poszerzono ta opowieść. Hobbit mial ok. 100 stron. Film to 3 czesci ...  Historia zostala poszerzona min o motywy z Sillmarillion .

Zawsze bardzo chętnie wracam do tego filmu. Świetna,  bardzo kolorowa, rasowa Fantasy. Kapitalna rzecz do wspólnego oglądania z trochę większymi dziećmi. 

Dla dzieci może dobre ale nie dla mnie. O ile trylogia Dżeksona dawała radę bo opowiadała dobrą historię to w Hobbicie ten aspekt zanika i dostajemy bezpłciowy wysokobudżetowy "widowiskowy blockbuster" nie wiele różniący się od innych podobnych.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

2 godziny temu, Yodzisław napisał:

Dla dzieci może dobre ale nie dla mnie. O ile trylogia Dżeksona dawała radę bo opowiadała dobrą historię to w Hobbicie ten aspekt zanika i dostajemy bezpłciowy wysokobudżetowy "widowiskowy blockbuster" nie wiele różniący się od innych podobnych.

Noo tak, to jest wysokobudzetowa amerykańska rozrywka i swoimi prawami się rządzi. Będę się jednak upieral,  że na swoj sposób czaruje podobnie do lord od the rings.

A jak mam ochotę na naprawdę rasowe, najwyższych lotów kino i aktorstwo to odpalam np. ,, nóż w wodzie" Polańskiego i po temacie 😀

W dniu 26.08.2022 o 20:48, dzarro napisał:

1 osoba na 100 to bardzo dużo. To 10 tys. na milion. Są rzeczy, które dostrzega 100 osób na milion, albo 1 osoba na milion.

Ja Ci kiedyś przypomnę tę Twoją myśl w wątku, w którym mnie nie lubisz. 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi