Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Limp, E-MU 0204, rezystor wzorcowy 0,05%, grube kable, głośnik w imadle albo powieszony na gumkach... Nie ma za bardzo co opisywać, to co w instrukcji do Limp-a.

Jak na razie miałem dwie sytuacje, gdzie nie dało się zrobić pomiaru: Vifa z wysokostratnym zawieszeniem i głośnik z silnym rezonansem pasożytniczym poniżej 200 Hz.

Tez uzywam Limpa, ale z jigiem i zew wzmacniaczem, poniewaz pomiary na samym rezystorze nigdy nie zblizaly sie do danych producenta. Dopiero na sinusie i odpowiednim napeciu da sie pobudzic zawieszenie glosnikow.

Jednoczesnie wole uzyc metody z obudowa zamknieta niz masa dodana, poniewaz przy metodzie masy dodanej glosnik bez obudowy pobudzony wiekszym napieciem, ma na tyle duzy wychyl membrany, ze trudno umocowac jakies obciazenie.

Na samym rezystorze nawet male midwoofery nie chca osiagac deklarowanych Fs mimo dlugotrwalego wygrzewania.

ciężka sprawa - to trzeba całe nowe cewki nawijać - co wiąże się z "budową" głośnika od nowa ( zresztą raczej zdajesz sobie z tego sprawę ) - może zagadaj z stx ??

google podpowiada -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jest też trioda i elektroda forum i tam można poczytać jak zrobić samemu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Jakiś czas temu radziłem się Was odnośnie głośnika Tonsila GDS 31/21 (str. 165-166). Będę wycinał otwory w płycie, czy głośnik umieścić pionowo czy poziomo (chyba pionowo będzie lepiej). Czy umieścić go symetrycznie, czy delikatnie przesunąć w prawo czy lewo? Na jakiej wysokości go umieścić? Czy pochylić odgrodę? Wymiary to 50x120 cm. Jak będę zadowolony to poniżej chcę umieścić niskotonówkę 12-15".

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wstawiłem do moich dipoli Founteka FR135EX. Nie jest źle, ale wcześniej było lepiej. Czy ktoś ma doświadczenie z tym głośnikiem? Czy dźwięk się "otworzy" w miarę wygrzewania? Na razie jest trochę stłumiony i bardzo ciepły, pomimo metalowej membrany.

Azus to twoje dzieło lub własność ? Ładne .W dokładnie ten sam sposób chciałem uszyć zestaw z po dwa rasowe szerokopasmowce z po jednym wysokotonowym klasykiem na kanał i nie wyszło , nie wiem dlaczego . Po jednym szerokopasmowym i jednym wysokotonowym na kanał jest wszystko OK .

OK.

ostatnio a dokładniej dwa dni temu wyciągnołem te swoją konstrukcje OB po 12 w nocy i podpiołem pod małej mocy wzmacniacz w klasie A i słuchałem do 5 rano ....

deska z 10cm wysokotonowcem i 20cm szerokopasmowym

wydobytym kiedyś tam z kolumn estradowych niemieckich (rfn) produkowanych w latach 70tych .

średnie i wysokie to padajcie narody a w niski to mało ale doskonale . sorki za takie opisy ale sami wiecie jak działa OB jeśli są tam fajne przetworniki .

Edytowane przez atmeg

"Prawdziwe" szerokopasmowce ,ręczna robota Olega Rullit z Atelier Rullit .Czy ktoś słyszał?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wstawiłem do moich dipoli Founteka FR135EX. Nie jest źle, ale wcześniej było lepiej. Czy ktoś ma doświadczenie z tym głośnikiem? Czy dźwięk się "otworzy" w miarę wygrzewania? Na razie jest trochę stłumiony i bardzo ciepły, pomimo metalowej membrany.

Cześć.

Będzie dużo lepiej ale trzeba sporo poczekać.

Posiadam ten głośnik od dwóch lat i różnica nadal nie mogę się nadziwić ile mozna z niego wycisnąć.

pozdrawiam i zyczę cierpliwości

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Hahaha :-) Dzięki za info, bo już zdążyłem go wyjąć :-) Podepnę je pod wzmacniacz i niech sobie grają. Ale mam nadzieję, że nie będę musiał czekać dwa lata!

• 1 miesiąc później...

Weź se tam dodaj 18-calowy bas, to dopiero będziesz sikał po nogach. Od STXa tylko 3 i pół stówy sztuka, drogo ni ma.

Masz na myśli SW.STX.18.4.1200.8.F.S.MC?

STX poleca go do OB (jak również mniejszy SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC) i sam się zastanawiam czy czegoś nie zmajstrować z jego użyciem...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Masz na myśli SW.STX.18.4.1200.8.F.S.MC?

Tak.

STX poleca go do OB (jak również mniejszy SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC)

No z tym 15" to akurat bzdura jest, ten głośnik ma deklarowany Qts = 0,24 - w ogóle nie będzie basu. To już raczej o połowę tańszy WM.STX.15.2.500.8.F.S.MC

Ktoś testował większe koaksjale w OB?

Mam na myśli dość popularne Eminence Beta-12CX czy BEYMA 12XC30 albo tańsza BEYMA 12CX czy inne 12"-15" ?

• 1 miesiąc później...
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Mam zamiar wziąć się za eksplorację nowego tematu związanego z dipolami - promieniowania do tyłu.

Bas gra z tyłu szeroko (tak szeroko, jak pozwala mu zwarcie akustyczne - wiadomo). Średnie - podobnie. Natomiast wysokie są promieniowane dość wąsko w tył, o ile w ogóle mamy tweeter dipolowy lub dodatkowy tweeter z tyłu. Spróbuję zrobić eksperyment polegający na umieszczeniu tweetera kopułkowego z tyłu w poziomie i zamontowaniu nad nim lustra akustycznego - odbijającego stożka o kącie wierzchołkowym 90 stopni. Czyli będzie to głośnik quasi-omnipolarny (będzie omni w płaszczyźnie poziomej). To, co mogłoby się odbić od tyłu dechy, zostanie wytłumione czymś pochłaniającym. W ten sposób uzyskam inny skład "dźwięku tylnego". Może w połączeniu z dyfuzorami za kolumnami uzyskam ciekawszą przestrzeń?

Czy ktoś wie, do kogo się zwrócić z przeróbką głośnika z 8 na 50 ohm?

A dlaczego chcesz je "przerabiać" ?

Nie prościej je "wymnożyć" ?

Ciekawy pomysł tutaj:

Impedance Multiplier Circuit,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rocznik 2014. To nie archeologia. To współczesna współczesność :-)

Ok, Aluzju Poniał. Pomysł wymnażacza impedancji się raczej nie spodobał ...

Wprawdzie to nie do końca ten wątek,ale mam pytanie chciałbym wykorzystać obudowy z tego linku .http://www.repromania.net/projekty-hifi/sloup-monacor-sp-200x-dt-25n-fostex-ft17h.php..Myśle o głośnikach DAYTON PS 220-8 ,lub SEAS FA 22RCZ,czy nadają się one do tej obudowy i który byłby lepszy?

• Pokaż nowe odpowiedzi