Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie dzieło, taki naukowiec i jego autorytet.

Dlatego nie powinniśmy swojego światopoglądu opierać tylko na Darwinie lub Dawkinsie , a zwłaszcza na ich poglądach , które nie rzadko nie opierają się na najnowszych badaniach .

Piotr

Dawkins dostał baty o tyle, że dał się psychologicznie zdominować "knurowi" - o niższym, spokojniejszym głosie i bardziej nobliwej prezencji. Stara sztuczka różnych wyznawców, tyle że Sąd Boży czy turniej kuglarski jako metoda rozstrzygania sporów religijnych są passe od dłuższego już czasu. Poza tym wiele "argumentów" (zwłaszcza finał) w tym filmiku zostało dołożonych przez montażystę i RD zwyczajnie nie mógł się do nich odnieść.

misiomorze - swojego stosunku do Dawkinsa czy ewolucji nie opieram na tym filmie ;-) mam lepsze źródła ;-)

Ryszard De powie prawdę jak się pomyli albo da się zmanipulować - i tu mamy takie sobie zabawny socjologicznie, logicznie i w pewnym sensie poznawczo case - powiedział prawdę że cała przyroda kipi od projektów które "wyglądają łudząco jakby zaprojektowane" ale nie są a tak naprawdę brzydzi go idea Boga -

kosmici owszem ale Bóg ??? NIGDY !!! i

tak wygląda od kuchni żałosna intelektualnie mizeria współczesnego guru milionów niezorietowanych w temacie "ateistóf" - odkrył szaty i wyszło na jaw że król jest nagi a wszyscy naokoło przekonują jak pięknie ubrany - a tu GOLAS ;-)

nie jest przeciw Projektantom (bo o projekty potykamy się na każdym kroku ;-) tylko pewnej kategorii Projektanta czyli Bogu ;-)

to misiomorze nie rozstrzyga sporu - trzeba oglądnąć cały film aby dowiedzieć się jaki fanatyzm i fundamentalizm oraz faszyzm intelektualny kryje się za fasadą współczesnego ateizmu i ewolucjonizmu ;-)

wyszło szydło z worka i Ryszard pluje sobie do dziś w brodę dając do myślenia tym którzy umieją i chcą myśleć sami za siebie czyli samodzielnie - czego i tobie życzę

PS

czy oglądnąłeś cały film Expelled?

Wczoraj Alister McGrath mial prezentacje swojej ksiazki w ksiegarni Borders w Oxfordzie. McGrath jest naukowcem (studiowal chemie i doktoryzowal sie z biofizyki) i slynnym teologiem chrzescijanskim. Jego najnowsza ksiazka, napisana wspolnie z zona, jest bezposrednia krytyka ksiazki Dawkinsa o ktorej tu pisalam na swoim blogu, pt "God Delusion" (Zludzenie Boga/Boskie), i nawet zatytulowana jest 'Dawkins

Delusion' (Zludzenie Dawkinsa). Jest to, wedlug mojej wiedzy, juz druga ksiazka tego autora bedaca odpowiedzia na ksiazke Dawkinsa (poprzednia byla poswiecona samolubnemu genowi). Wiecej o jego ksiazce: Linka

"Jego wyklad buyl, oczywiscie, wyborny. Moj maz zadal mu dobre pytanie:

"Wedlug ciebie, dlaczego ksiazka Dawkinsa jest tak popularna, chociaz zawiera tak wiele bledow filozoficznych, teologicznych, logicznych?", McGrath odpowiedzial ze aby przekonac publicznosc, nie potrzebny jest inteligentny argument, po protu trzeba byc niezwykle pewnym siebie i swoje swierdzenia czy argumenty przedstawic w agresywny, brutalny i niegrzeczny sposob.

McGrath powiedzial pozniej takze cos interesujacego - wedlug niego w przyszlosci ateizm nie bedzie sie rozwijal poprzez nauke tak efektywnie jak innymi drogami, poniewaz nauka tak naprawde nie dostarcza dosc dobrych argumentow. Wiekszy sukces odniesie ateizm oparty o socjologie (zacytowal K. Marksa)."

Piotr

Podczas procesu w Dover, wspomniany wyżej Michael Behe przyznał pod przysięgą, że:

Cytat:

"[...]nie istnieją żadne artykuły naukowe opublikowane w recenzowanych czasopismach naukowych popierające ID z materiałem dowodowym w postaci eksperymentów lub obliczeń"

co to udowadnia?

czy oczekujesz że przemysł tytoniowy zrobi niezależne badania i ogłosi światu że palenie jest szkodliwe? ja nie

żeby wiedzieć co twierdzi Behe trzeba przeczytać "Czarna skrzynka Darwina". Czytałeś?

czytałeś - posłowie do niej w polskim wydaniu - 10 lat później - czyli odpowiedź na głosy krytyki ?

czy wiesz w jakim kontekście i co powiedział Behe?

żałosna próba zdyskredytowania czergo czego się nie zna i jest największą ością w gardle ewolucjonizmu już prawie 20 lat i wobec której darwiniści są bezradni jak dzieci w piaskownicy - a odkryć przybywa - jak narośnie masa krytyczna będzie bum i publicznie będzie wiadomo jak się rzeczy mają - do Darwina będzie się wstyd przezyznać jak dzisiaj Trójcy ateizmy naułkowego do Lenina Marksa i Engelsa ;-)

ilu z Was panowie i panie wyznawało Lenina Marksa i Engelsa? pytanie retoryczne - oczywiście nikt nie odpowie - to samo czeka wkrótce wyznawców Darwina z "sektą" a w zasadzie ideologicznym wypaczeniem czyli Dawnkins-owców na czele ... którzy nie splamili sie nawet przeczytaniem swojej biblii czyli jednej choćby książęczki Dawkinsa ;-)

Panowie i Panie - wzywam - CZYTAJCIE DAWKINSA ! to świetny sposób na pozbycie się iluzji "nałukowego" ateizmu - Czytajcie Dawkinsa !

po takiej lekturze przychodzi się po rozum do głowy - zapewniam ;-) problem współczesnych ateistów to to że nie czytają swoich ideologów ;-( dlatego szerzy się i ma takie naukowe pretensje jak pisze Berlinky w książce Szatańskie urojenie -

Dawid Berlinsky - matematyk - zwolennik ID - autor znakomitej riposty na Bóg urojony Dawkinsa - iście humoreska czyta się na bezdechu ;-) polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szatanskie.urojenie.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

reart

szatańskie wersety?

Gdzie jest sprzeczność między teorią Darwina a wiarą w Boga?

ewolucjonizm ma problem zasadniczy - minęło 150 lat a powstawanie gatunków nadal jest nieudowodnione

ile jeszcze twoim zdaniem trzeba czekać aby pojawił się JEDEN choćby dowód?

Bóg jest Projektantem i Stwórcą - analogia do naszych projektów komputera, samochodu, telefonu itp

żaden Edison Bill Gates Steve Jobs nie posługuje się betoniarką maszyną losującą aby tworzyć nowe projekty tylko swoim Genialnym Umysłem - tworzy Idee które następnie Implementuje w realny byt - czyli zrealizowany Projekt

ewolucja zakłada że bez Projektu, Projektanta Celu i Sensu powstało wszystko co wokół nas i my sami dyskutujący teraz "Czy istnieje Bóg"

same losowe przyczyny spowodowały oszałamiającą złożoność świata i życia oraz umysł !!! ???

Stwórca nie potrzebuje betoniarki aby zrobić mikroprocesor - także dzisiajsze koncerny nie potrzebuja - gdby to był patent na Projekty - zapewniam chciwi kapitaliści by ewolucję błyskawicznie wykorzystali ;-)

PS

Wojtku - powiedz czy ma jakikolwiek sens moja pisaniana skoro ty napiszesz 2 zdania - ja odpowiem 20 a następny Twój post będzie pytał o to samo po 20 stronach tej czy innej dyskusji? bardzo wątpię czy moje odp mają sens ... ;-)

Mark Perakh, Nieredukowalna sprzeczność

"...książka Behe’ego i jego teoria

nieredukowalnej złożoności nie wnosi nic przydatnego do dyskusji

dotyczącej kontrowersji między ewolucjonizmem i teorią inteligentnego

projektu.

Warto zauważyć, że odrzucenie przez Behe’ego teorii darwinowskiej

ogranicza się do wskazania aspektów tej teorii, które – według

niego – jak dotąd niewystarczająco wyjaśniono i zrozumiano. Każda

teoria naukowa jest niekompletna i nie wyjaśnia pewnych faktów.

Nie neguje to pozytywnych cech teorii. Mechanika newtonowska nie

wyjaśnia, na przykład, zachowania cząstek elementarnych. Nie znaczy

to, że teorię Newtona należy odrzucić. Jest ona nadzwyczaj przydatna,

na przykład, do planowania lotów statków kosmicznych, gdzie jej

precyzja jest zadziwiająco duża. Teoria Darwina (czy neodarwinizm w

różnych odmianach), podobnie jak każda teoria naukowa, może być

pod pewnymi względami poprawna, a pod innymi – nie. Co więcej,

postęp nauki faktycznie może ujawnić, że znajduje się w niej więcej

słabych punktów niż prawdy. Nie wydaje się to jednak bardzo prawdopodobne,

ponieważ teoria ewolucji z pewnością zawiera wiele empirycznie

potwierdzonych elementów i unieważnienie jej, jak aktywnie

próbują to zrobić niektórzy kreacjoniści, byłoby nieodżałowaną

stratą. Próby obalenia teorii Darwina, podejmowane m.in. przez Behe-

’ego, na podstawie często wątpliwych, a czasem nawet wyraźnie nieprawidłowych

teorii, nie stanowią dlatego owocnego sposobu szukania

prawdy."

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Mark Perakh, Nieredukowalna sprzeczność

"...książka Behe’ego i jego teoria

nieredukowalnej złożoności nie wnosi nic przydatnego do dyskusji

dotyczącej kontrowersji między ewolucjonizmem i teorią inteligentnego

projektu.

Warto zauważyć, że odrzucenie przez Behe’ego teorii darwinowskiej

ogranicza się do wskazania aspektów tej teorii, które – według

niego – jak dotąd niewystarczająco wyjaśniono i zrozumiano. Każda

teoria naukowa jest niekompletna i nie wyjaśnia pewnych faktów.

Nie neguje to pozytywnych cech teorii. Mechanika newtonowska nie

wyjaśnia, na przykład, zachowania cząstek elementarnych. Nie znaczy

to, że teorię Newtona należy odrzucić. Jest ona nadzwyczaj przydatna,

na przykład, do planowania lotów statków kosmicznych, gdzie jej

precyzja jest zadziwiająco duża. Teoria Darwina (czy neodarwinizm w

różnych odmianach), podobnie jak każda teoria naukowa, może być

pod pewnymi względami poprawna, a pod innymi – nie. Co więcej,

postęp nauki faktycznie może ujawnić, że znajduje się w niej więcej

słabych punktów niż prawdy. Nie wydaje się to jednak bardzo prawdopodobne,

ponieważ teoria ewolucji z pewnością zawiera wiele empirycznie

potwierdzonych elementów i unieważnienie jej, jak aktywnie

próbują to zrobić niektórzy kreacjoniści, byłoby nieodżałowaną

stratą. Próby obalenia teorii Darwina, podejmowane m.in. przez Behe-

’ego, na podstawie często wątpliwych, a czasem nawet wyraźnie nieprawidłowych

teorii, nie stanowią dlatego owocnego sposobu szukania

prawdy."

Tadeiro - takie gładkie ogólnikowe ble ble ble - gładko na bocznicę żeby nie zderzyć się ze ścianą argumntu Behe

PYTANIE zasadnicze - czytałeś osobiście Behe "Czarna skrzynka Darwina"?

Ukryta Zawartość

23.jpg

Ukryta Zawartość

mówiąc prosto i otwarcie - z czytelnikami recenzji nie dyskutuje się o dziele - przeczytasz osobiście - chętnie porozmawiam i podyskutuję ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda czasu na czytanie argumentacji kreacjonistów, wyznawców, szamanów i innych nawiedzonych. Im więcj będziesz tego nadsyłał, tym bardziej nie będziemy tego czytać. Bełkot, klamstwa, ignorancja, niewiedza.

Szkoda czasu na czytanie argumentacji kreacjonistów, wyznawców, szamanów i innych nawiedzonych. Im więcj będziesz tego nadsyłał, tym bardziej nie będziemy tego czytać. Bełkot, klamstwa, ignorancja, niewiedza.

Nieznajomość lub niezapoznanie się z przeciwnym stanowiskiem jest również ignorancją .

Gdzie jest sprzeczność między teorią Darwina a wiarą w Boga?

Jest , ponieważ Teoria Ewolucji nie wyjaśnia dlaczego wszechmocny Bóg posłużył się ewolucją do tworzenia swoich od samego początku doskonałych i skończonych projektów , gdyż teoria ta postuluję stopniowe przekształcanie się prostych form w bardziej złożone , co już na tym gruncie stoi w sprzeczności z aktem tworzenia zamierzonego , skończonego , konkretnego organizmu (ewidentny brak form pośrednich w skamieniałościach - potwierdzony empirycznie).

Dlaczego skamieniałości karaluchów , liczące ok. 300 mln lat , niczym się nie różnią od współcześnie żyjących karaczanów , co jest sprzeczne z założeniami ewolucjonistów ?

Kolejna sprawa , jak dobór naturalny wytworzył świadomość ?

Piotr

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Czy możemy mieć pewność, że Jezus z Nazaretu był tym Mesjaszem, którego zapowiadały proroctwa starotestamentowe? W Starym Testamencie znajdziemy ponad 400 specyficznych proroctw mesjańskich, które spisano na wieki przed narodzinami Jezusa. Czy Jezus był Mesjaszem czy też chrześcijaństwo jest wielkim blefem?

Dzięki licznym kopiom ksiąg starotestamentowych z Qumran dziś nie ma wątpliwości, że proroctwa mesjańskie były częścią Starego Testamentu na długo przed powstaniem chrześcijaństwa. Faktem jest też, że wypełniły się w życiu Jezusa. Przypadek? Jakie jest prawdopodobieństwo wypełnienia się choćby kilku spośród setek starotestamentowych proroctw w Jezusie z Nazaretu?

Zbadajmy to, posługując się klasyczną definicją prawdopodobieństwa i wiedzą o zdarzeniach niezależnych. Jeśli prawdopodobieństwo jakiegoś wydarzenia wynosi 1:5, a innego 1:10, to prawdopodobieństwo wystąpienia obu wynosi 1:50. Na przykład rzucając symetryczną, sześcienną kostką do gry, prawdopodobieństwo wypadnięcia dowolnej ilości oczek jest stałe i wynosi 1:6. Uzyskanie w dwóch kolejnych rzutach, powiedzmy 3 oczek, wynosi 1:36, a w trzech kolejnych rzutach 1:216, itd. Na podobnej zasadzie obliczmy prawdopodobieństwo wypełnienia się w Jezusie tylko 10 proroctw mesjańskich:

1. „Nie zostanie odjęte berło od Judy ani laska pasterska spośród kolan jego, aż przyjdzie ten, do którego ono należy, i zdobędzie posłuch u narodów ” (Rdz.49:10).

W Izraelu było 12 plemion, wśród których Jezus mógł się narodzić. Patriarcha Jakub, żyjący blisko 2000 lat przed Jezusem, zapowiedział, że Mesjasz będzie potomkiem czwartego z jego dwunastu synów, a mianowicie Judy. Prawdopodobieństwo, że Chrystus narodzi się w plemieniu Judy, wynosiło więc 1:12, a byłoby mniejsze, gdybyśmy wzięli pod uwagę, że Mesjasz miał pochodzić z linii króla Dawida (Jer.23:5), a Jezus był potomkiem Dawida, zarówno ze strony Marii (Łk.3:31), jak i Józefa (Mt.1:6.16). Przyjmijmy jednak stosunek zaledwie 1:100, czyli 1:102.

2. Ale ty, Betlejemie Efrata, najmniejszy z okręgów judzkich, z ciebie mi wyjdzie Ten, który będzie władcą Izraela. Początki Jego od prawieku, od dni zamierzchłych.” (Mi.5:1).

Proroctwo to, zapisane setki lat przed narodzinami Jezusa, wskazywało na Betlejem w Judei jako miejsce narodzin Mesjasza. Jezus mógł przyjść na świat w którymkolwiek z przeszło 2000 miasteczek i osiedli judejskich, toteż prawdopodobieństwo narodzin w Betlejem wynosiło 1:2000. Dla uproszczenia przyjmijmy jednak prawdopodobieństwo rzędu 1:1000, a więc 1:103.

3. „Oto ja posyłam mojego anioła [posłańca], aby przygotował drogę przede mną.” (Mal.3:1).

Posłańcem, który przygotował drogę dla Jezusa, był Jan Chrzciciel. Ilu z mieszkańców Betlejem miało poprzednika, który przygotował drogę dla ich misji? Jeden na milion? Przyjmijmy jednak prawdopodobieństwo 1:100.000, czyli 1:105.

4. „Wesel się bardzo, córko syjońska Wykrzykuj, córko jeruzalemska Oto twój król przychodzi do ciebie, sprawiedliwy on i zwycięski, łagodny i jedzie na ośle, na oślęciu, źrebięciu oślicy.” (Za.9:9).

Słowa te napisał prorok Zachariasz na 500 lat przed Chrystusem. Ilu mieszkańców Betlejem wjechało do Jerozolimy w roli władcy na oślęciu? Nikt, prócz Jezusa (Łk.19:35-38). Zapytajmy więc ogólniej: Ilu władców wjechało do Jerozolimy na oślęciu? Niewielu. Załóżmy prawdopodobieństwo 1:100.000, a więc 1:105.

5. „Nawet mój przyjaciel, któremu ufałem i który chleb mój jadł, podniósł na mnie piętę” (Ps.41:10).

Jeden z najbliższych przyjaciół zdradził Jezusa. Judasz podjął tę decyzję, gdy przyjmował chleb z ręki swego Mistrza podczas Ostatniej Wieczerzy (Mt.26:47-48). Zdrada władcy przez przyjaciela nie należała do rzadkości, dlatego przyjmijmy prawdopodobieństwo równe 1:1000, czyli 103.

6. „Podałem grzbiet mój bijącym i policzki moje rwącym Mi brodę. Nie zasłoniłem mojej twarzy przed zniewagami i opluciem.” (Iz.50:6).

Od zarania dziejów zginęło wielu władców, ale niewielu zostało zbitych i wyszydzonych przed swoją egzekucją, zapewne żaden tak, jak Jezus (Mt.26:67; Mk.14:65). W naszych obliczeniach uwzględnijmy jednak prawdopodobieństwo równe 1:10.000, czyli 1:104.

7. „Wtedy spojrzą na Mnie, na Tego, którego przebodli... To są rany, które mi zadano w domu moich przyjaciół.” (Za.12:10; 13:6).

Słowa te wyrzekł sam Bóg Dłonie i stopy Jezusa zostały przybite do krzyża, a Jego bok przebity włócznią (J.19:37). Żydzi nie stosowali ukrzyżowania, gdy Zachariasz pisał te słowa, a i później kamienowali ludzi oskarżonych o przestępstwa religijne. Mimo to przyjmijmy prawdopodobieństwo rzędu 1:100.000, a więc 1:105.

8 „I Jahwe rzekł do mnie: ‘Wrzuć to garncarzowi, wspaniałą zapłatę, na jaką mnie oszacowali’. I wziąłem trzydzieści srebrników i wrzuciłem garncarzowi w domu Pańskim.” (Za.11:13).

Zgodnie z tym osobliwym proroctwem 30 srebrników za zdradę Mesjasza miało trafić do świątyni, a z niej w ręce garncarza. Judasz po śmierci Jezusa udał się do świątyni, aby oddać kapłanom pieniądze, które wcześniej wziął od nich za wydanie Jezusa, a kiedy ich nie przyjęli, gdyż były splamione niewinną krwią, rzucił je na posadzkę świątyni. Kapłani, zakupili za nie od garncarza pole na cmentarz dla ubogich cudzoziemców (Mt.27:5-7). Zapewne w całej historii ludzkości nie było drugiego przypadku, gdy zwrócone pieniądze za zdradę przyjaciela trafiły w ręce garncarza. Przyjmijmy prawdopodobieństwo 1:1.000.000, czyli 106.

9. „Znęcano się nad Nim, lecz On znosił to w pokorze i nie otworzył swoich ust, jak jagnię na rzeź prowadzone i jak owca przed tymi, którzy ją strzygą, zamilkł i nie otworzył ust swoich... Policzony został pomiędzy przestępców” (Iz.53:7.12).

Jak wielu zawisło niewinnie, niczym Jezus, pomiędzy dwoma przestępcami? Ilu z tych niewinnie skazanych nie otworzyło ust w swej obronie? Niewielu. Przyjmijmy prawdopodobieństwo takiego wydarzenia jako równe 1:100.000, czyli 1:105.

10. „Przebodli ręce i nogi moje, policzyć mogę wszystkie moje kości. A oni się wpatrują, sycą mym widokiem; moje szaty dzielą między siebie i los rzucają o moją suknię” (Ps.22:17-19).

Żołnierze podzielili szaty Jezusa między siebie, a o wierzchnią suknię zagrali w kości, aby jej dzielić, gdyż była cała tkana (J.19:23-24). Nielicznych skazańców spotkał dokładnie taki los. Załóżmy prawdopodobieństwo takiego wydarzenia jako 1:100.000, czyli 1:105.

Jakie jest prawdopodobieństwo wypełnienia się 10 starotestamentowych proroctw mesjańskich w życiu Jezusa z Nazaretu? Na pytanie to możemy odpowiedzieć w przybliżeniu, mnożąc obliczone wcześniej prawdopodobieństwa spełnienia się powyższych dziesięciu proroctw mesjańskich: 1/(102 x 103 x 105 x 105 x 103 x 104 x 105 x 106 x 105 x 105). Otrzymamy prawdopodobieństwo rzędu 1:1043.

Liczba 1:1043 jest trudna do wyobrażenia. Na przykład gdybyśmy podzielili cały glob ziemski na 1 kg kawałki, otrzymalibyśmy w przybliżeniu dopiero 1 z 25 zerami Prawdopodobieństwo przypadkowego wybrania jednego, specyficznego 1 kg kawałka ziemi wynosiłoby więc 1:1025. Gdybyśmy podzielili słońce na 1 kg kawałki, otrzymalibyśmy ich 1 z 30 zerami. Prawdopodobieństwo trafienia na specyficzny 1 kg kawałek słońca, wynosiłoby dopiero 1:1030.

Alfred Edersheim, wybitny uczony z uniwersytetu w Oksfordzie wymienił w swym monumentalnym dziele o czasach Jezusa 456 starotestamentowych zapowiedzi wypełnionych przez Mistrza z Nazaretu Przy czym ich mesjańskie odniesienie nie jest wyłącznie chrześcijańską interpretacją, gdyż Edersheim wziął pod uwagę tylko proroctwa uznawane za mesjańskie przez starożytne źródła rabiniczne

Wypełnienie się 2-3 proroctw mesjańskich w Jezusie z Nazaretu byłoby mało prawdopodobnym przypadkiem. Wypełnienie się 10 z nich przypadkiem jest praktycznie niemożliwe, a przecież Jezus wypełnił przynajmniej 456 starotestamentowych proroctw Rachunek prawdopodobieństwa dla wypełnienia zaledwie 10 z nich przez Jezusa wyniósł około 1:1043. Wybitny szwajcarski matematyk, Lecomte duNouy, powiedział, że wydarzenie o podobnym prawdopodobieństwie nie ma szans, aby się wydarzyć. A cóż dopiero, gdybyśmy wzięli pod uwagę 456 wypełnionych przez Niego proroctw?

Peter Stoner, po zbadaniu prawdopodobieństwa wypełnienia się w Jezusie zaledwie 8 proroctw mesjańskich, napisał słusznie: „Kto nie uznaje w Jezusie zapowiedzianego w Piśmie Świętym Syna Bożego, ignoruje fakt, który ma za sobą więcej dowodów niż jakikolwiek inny fakt na świecie.” W świetle powyższych danych, odrzucenie Jezusa jako Mesjasza byłoby czymś niedorzecznym i sprzecznym z dostępnymi faktami.

- bzdurne bajdurzenie nawiedzonego kaznodzieji....

excelu - jak dotąd uprawiasz prymitywny model walki partyzanckiej - strzał w plecy z ukrycia i zaraz po strzale skok w krzaki - proponowałem ci podjęcie wielokrotnie tematów konkretnych w których poza inwektywami (wiem ze umiesz - wykazałeś) mógłbyś się wykazać min wiedzy merytorycznej w temacie fizyka, chemia, biologia, matematyka, logika, itp - którą dziedzinę wybierasz w kontekście dyskusji o hipotezie istnienia Boga?

po pierwsze - nie zgadzam się z wszystkimi poglądami Bruce Liptona ale nazywanie go nawiedzonym kaznodzieją dowodzi tylko i wyłacznie

1. twojej ograniczonej wiedzy

2. twojej beztroskiej lekkości w opluwaniu ludzi których dorobku i osiągnięć nie znasz i nie dosięgasz ale opluć zawsze potrafisz

3. czytałem książkę B.Liptona - Biologia przekonań - mam swoje zdanie -

excel - CZYTAŁEŚ JEGO KSIĄZKĘ???

masz wyrobione zdanie nt jego poglądów?

jest biologiem molekularnym - z około 20 letnim stażem pracy w empirycznej biologii - nie wiem czy ci coś to mówi?

dlaczego i w którym miejscu uważasz tego człowieka za "nawiedzonego kaznodzieję"?

chętnie zapoznam się z twoim rozumowaniem - jak do tego doszedłeś - oczywiście wierzę że przeczytałeś książkę i z jej materiałem dowodowym oraz oglądnąłes film !

tak więc wyłóż swoje konkrety na stół - Twój ruch

co do pozostałych tematów ... których unikasz jak przysłwiowy "diabeł święconej wody" - moje propozycje dla ciebie Excelu:

1. powstanie praw fizyki oraz zasada antropiczna w obu sformułowaniach

2. matematyka - odkryta czy wynaleziona a jedność

3. jak teoria informacji dowodzi bankructwa ewolucjonizmu

4. darwinizm pierwotny

5. neodarwinizm

6. teoria rewolucji czyli idee Goulda i Eldridge

7. fiasko mutacji jako motoru ewolucji

8. dobór naturalny czyli mało maślane = zerowa zdolność przewidywania teorii Darwina

9. homologia - dowód czy poszlaka?

10. genetyka - jak przeczy postulatom Darwina

11. dlaczego Darwin napisał bajkę "O powstawaniu odmian" zamiast gatunków czyli miało być tak fajnie a mamy kleksa

12. jak paleontolgia przeczy jawnie darwinizmowi

13. teoria prawdopodobieństwa o powstanie białka i komórki

14. i jeszcze kilka innych ... szkoda sie na razie rozpisywać

bądź mężczyzną - wyjdź na ubitą ziemię i wybieraj temat - ew możesz zaproponować coś konkretnego NA CZYM SIĘ ZNASZ OSOBIŚCIE i podyskutujmy zamiast opluwać się zza krzaka i strzelać w plecy a następnie robić uniki po krzakach excelu - OK?

Jak dla mnie nie ma znaczenia czy bóg istnieje czy nie. Dlaczego? Bo moje obobiste przekonanie w tym wzgledzie nie ma żadnego znaczenia. Ani dla niego ani dla mnie. To czym sie tak podniecać?

Jestem Europejczykiem.

Czy możemy mieć pewność, że Jezus z Nazaretu był tym Mesjaszem, którego zapowiadały proroctwa starotestamentowe? W Starym Testamencie znajdziemy ponad 400 specyficznych proroctw mesjańskich, które spisano na wieki przed narodzinami Jezusa. Czy Jezus był Mesjaszem czy też chrześcijaństwo jest wielkim blefem?

Dzięki licznym kopiom ksiąg starotestamentowych z Qumran dziś nie ma wątpliwości, że proroctwa mesjańskie były częścią Starego Testamentu na długo przed powstaniem chrześcijaństwa. Faktem jest też, że wypełniły się w życiu Jezusa. Przypadek? Jakie jest prawdopodobieństwo wypełnienia się choćby kilku spośród setek starotestamentowych proroctw w Jezusie z Nazaretu?

Zbadajmy to, posługując się klasyczną definicją prawdopodobieństwa i wiedzą o zdarzeniach niezależnych. Jeśli prawdopodobieństwo jakiegoś wydarzenia wynosi 1:5, a innego 1:10, to prawdopodobieństwo wystąpienia obu wynosi 1:50. Na przykład rzucając symetryczną, sześcienną kostką do gry, prawdopodobieństwo wypadnięcia dowolnej ilości oczek jest stałe i wynosi 1:6. Uzyskanie w dwóch kolejnych rzutach, powiedzmy 3 oczek, wynosi 1:36, a w trzech kolejnych rzutach 1:216, itd. Na podobnej zasadzie obliczmy prawdopodobieństwo wypełnienia się w Jezusie tylko 10 proroctw mesjańskich:

1. „Nie zostanie odjęte berło od Judy ani laska pasterska spośród kolan jego, aż przyjdzie ten, do którego ono należy, i zdobędzie posłuch u narodów ” (Rdz.49:10).

W Izraelu było 12 plemion, wśród których Jezus mógł się narodzić. Patriarcha Jakub, żyjący blisko 2000 lat przed Jezusem, zapowiedział, że Mesjasz będzie potomkiem czwartego z jego dwunastu synów, a mianowicie Judy. Prawdopodobieństwo, że Chrystus narodzi się w plemieniu Judy, wynosiło więc 1:12, a byłoby mniejsze, gdybyśmy wzięli pod uwagę, że Mesjasz miał pochodzić z linii króla Dawida (Jer.23:5), a Jezus był potomkiem Dawida, zarówno ze strony Marii (Łk.3:31), jak i Józefa (Mt.1:6.16). Przyjmijmy jednak stosunek zaledwie 1:100, czyli 1:102.

2. Ale ty, Betlejemie Efrata, najmniejszy z okręgów judzkich, z ciebie mi wyjdzie Ten, który będzie władcą Izraela. Początki Jego od prawieku, od dni zamierzchłych.” (Mi.5:1).

Proroctwo to, zapisane setki lat przed narodzinami Jezusa, wskazywało na Betlejem w Judei jako miejsce narodzin Mesjasza. Jezus mógł przyjść na świat w którymkolwiek z przeszło 2000 miasteczek i osiedli judejskich, toteż prawdopodobieństwo narodzin w Betlejem wynosiło 1:2000. Dla uproszczenia przyjmijmy jednak prawdopodobieństwo rzędu 1:1000, a więc 1:103.

3. „Oto ja posyłam mojego anioła [posłańca], aby przygotował drogę przede mną.” (Mal.3:1).

Posłańcem, który przygotował drogę dla Jezusa, był Jan Chrzciciel. Ilu z mieszkańców Betlejem miało poprzednika, który przygotował drogę dla ich misji? Jeden na milion? Przyjmijmy jednak prawdopodobieństwo 1:100.000, czyli 1:105.

4. „Wesel się bardzo, córko syjońska Wykrzykuj, córko jeruzalemska Oto twój król przychodzi do ciebie, sprawiedliwy on i zwycięski, łagodny i jedzie na ośle, na oślęciu, źrebięciu oślicy.” (Za.9:9).

Słowa te napisał prorok Zachariasz na 500 lat przed Chrystusem. Ilu mieszkańców Betlejem wjechało do Jerozolimy w roli władcy na oślęciu? Nikt, prócz Jezusa (Łk.19:35-38). Zapytajmy więc ogólniej: Ilu władców wjechało do Jerozolimy na oślęciu? Niewielu. Załóżmy prawdopodobieństwo 1:100.000, a więc 1:105.

5. „Nawet mój przyjaciel, któremu ufałem i który chleb mój jadł, podniósł na mnie piętę” (Ps.41:10).

Jeden z najbliższych przyjaciół zdradził Jezusa. Judasz podjął tę decyzję, gdy przyjmował chleb z ręki swego Mistrza podczas Ostatniej Wieczerzy (Mt.26:47-48). Zdrada władcy przez przyjaciela nie należała do rzadkości, dlatego przyjmijmy prawdopodobieństwo równe 1:1000, czyli 103.

6. „Podałem grzbiet mój bijącym i policzki moje rwącym Mi brodę. Nie zasłoniłem mojej twarzy przed zniewagami i opluciem.” (Iz.50:6).

Od zarania dziejów zginęło wielu władców, ale niewielu zostało zbitych i wyszydzonych przed swoją egzekucją, zapewne żaden tak, jak Jezus (Mt.26:67; Mk.14:65). W naszych obliczeniach uwzględnijmy jednak prawdopodobieństwo równe 1:10.000, czyli 1:104.

7. „Wtedy spojrzą na Mnie, na Tego, którego przebodli... To są rany, które mi zadano w domu moich przyjaciół.” (Za.12:10; 13:6).

Słowa te wyrzekł sam Bóg Dłonie i stopy Jezusa zostały przybite do krzyża, a Jego bok przebity włócznią (J.19:37). Żydzi nie stosowali ukrzyżowania, gdy Zachariasz pisał te słowa, a i później kamienowali ludzi oskarżonych o przestępstwa religijne. Mimo to przyjmijmy prawdopodobieństwo rzędu 1:100.000, a więc 1:105.

8 „I Jahwe rzekł do mnie: ‘Wrzuć to garncarzowi, wspaniałą zapłatę, na jaką mnie oszacowali’. I wziąłem trzydzieści srebrników i wrzuciłem garncarzowi w domu Pańskim.” (Za.11:13).

Zgodnie z tym osobliwym proroctwem 30 srebrników za zdradę Mesjasza miało trafić do świątyni, a z niej w ręce garncarza. Judasz po śmierci Jezusa udał się do świątyni, aby oddać kapłanom pieniądze, które wcześniej wziął od nich za wydanie Jezusa, a kiedy ich nie przyjęli, gdyż były splamione niewinną krwią, rzucił je na posadzkę świątyni. Kapłani, zakupili za nie od garncarza pole na cmentarz dla ubogich cudzoziemców (Mt.27:5-7). Zapewne w całej historii ludzkości nie było drugiego przypadku, gdy zwrócone pieniądze za zdradę przyjaciela trafiły w ręce garncarza. Przyjmijmy prawdopodobieństwo 1:1.000.000, czyli 106.

9. „Znęcano się nad Nim, lecz On znosił to w pokorze i nie otworzył swoich ust, jak jagnię na rzeź prowadzone i jak owca przed tymi, którzy ją strzygą, zamilkł i nie otworzył ust swoich... Policzony został pomiędzy przestępców” (Iz.53:7.12).

Jak wielu zawisło niewinnie, niczym Jezus, pomiędzy dwoma przestępcami? Ilu z tych niewinnie skazanych nie otworzyło ust w swej obronie? Niewielu. Przyjmijmy prawdopodobieństwo takiego wydarzenia jako równe 1:100.000, czyli 1:105.

10. „Przebodli ręce i nogi moje, policzyć mogę wszystkie moje kości. A oni się wpatrują, sycą mym widokiem; moje szaty dzielą między siebie i los rzucają o moją suknię” (Ps.22:17-19).

Żołnierze podzielili szaty Jezusa między siebie, a o wierzchnią suknię zagrali w kości, aby jej dzielić, gdyż była cała tkana (J.19:23-24). Nielicznych skazańców spotkał dokładnie taki los. Załóżmy prawdopodobieństwo takiego wydarzenia jako 1:100.000, czyli 1:105.

Jakie jest prawdopodobieństwo wypełnienia się 10 starotestamentowych proroctw mesjańskich w życiu Jezusa z Nazaretu? Na pytanie to możemy odpowiedzieć w przybliżeniu, mnożąc obliczone wcześniej prawdopodobieństwa spełnienia się powyższych dziesięciu proroctw mesjańskich: 1/(102 x 103 x 105 x 105 x 103 x 104 x 105 x 106 x 105 x 105). Otrzymamy prawdopodobieństwo rzędu 1:1043.

Liczba 1:1043 jest trudna do wyobrażenia. Na przykład gdybyśmy podzielili cały glob ziemski na 1 kg kawałki, otrzymalibyśmy w przybliżeniu dopiero 1 z 25 zerami Prawdopodobieństwo przypadkowego wybrania jednego, specyficznego 1 kg kawałka ziemi wynosiłoby więc 1:1025. Gdybyśmy podzielili słońce na 1 kg kawałki, otrzymalibyśmy ich 1 z 30 zerami. Prawdopodobieństwo trafienia na specyficzny 1 kg kawałek słońca, wynosiłoby dopiero 1:1030.

Alfred Edersheim, wybitny uczony z uniwersytetu w Oksfordzie wymienił w swym monumentalnym dziele o czasach Jezusa 456 starotestamentowych zapowiedzi wypełnionych przez Mistrza z Nazaretu Przy czym ich mesjańskie odniesienie nie jest wyłącznie chrześcijańską interpretacją, gdyż Edersheim wziął pod uwagę tylko proroctwa uznawane za mesjańskie przez starożytne źródła rabiniczne

Wypełnienie się 2-3 proroctw mesjańskich w Jezusie z Nazaretu byłoby mało prawdopodobnym przypadkiem. Wypełnienie się 10 z nich przypadkiem jest praktycznie niemożliwe, a przecież Jezus wypełnił przynajmniej 456 starotestamentowych proroctw Rachunek prawdopodobieństwa dla wypełnienia zaledwie 10 z nich przez Jezusa wyniósł około 1:1043. Wybitny szwajcarski matematyk, Lecomte duNouy, powiedział, że wydarzenie o podobnym prawdopodobieństwie nie ma szans, aby się wydarzyć. A cóż dopiero, gdybyśmy wzięli pod uwagę 456 wypełnionych przez Niego proroctw?

Peter Stoner, po zbadaniu prawdopodobieństwa wypełnienia się w Jezusie zaledwie 8 proroctw mesjańskich, napisał słusznie: „Kto nie uznaje w Jezusie zapowiedzianego w Piśmie Świętym Syna Bożego, ignoruje fakt, który ma za sobą więcej dowodów niż jakikolwiek inny fakt na świecie.” W świetle powyższych danych, odrzucenie Jezusa jako Mesjasza byłoby czymś niedorzecznym i sprzecznym z dostępnymi faktami.

Po pierwsze to nigdzie nie jest udowodnione że to co napisane jest w nowym testamencie naprawdę miało miejsce w rzeczywistości.

Jak to mówił Sherlock Holmes najprostsze wytłumaczenie jest najbardziej prawdopodobne. Czyli w nowym testamencie opisano zdarzenia które potwierdzają spełnienie proroctw tylko i wyłącznie dlatego że były one opisane w starym testamencie a nie dlatego że miały one miejsce w rzeczywistości.

Nie istnieją żadne dowody archeologiczne ani inne które by potwierdzały prawdziwość słów nowego testamentu. Mało tego tekst poszczególnych ksiąg nowego testamentu sobie wzajemnie przeczą.

Jak to się mówi papier jest cierpliwy i wszystko przyjmie.

Po drugie w ostatnich mistrzostwach świata ośmiornica przepowiadała wyniki meczów. No i co? I przepowiedziała 100 procent prawidłowo. Czyżby ta ośmiornica pochodziła od Boga?

podyskutujmy zamiast opluwać się zza krzaka

Wyjdź zza krzaka, to znaczy podaj Twój (Twoje)

- PESEL

- imię i nazwisko

- adres

Na razie sam walisz zza krzaka, wywołując odruchy wymiotne. Fee.

Zresztą ta ośmiornica już zdechła.... t.z. chciałem powiedzieć wniebowstąpiła.

1. powstanie praw fizyki oraz zasada antropiczna w obu sformułowaniach

2. matematyka - odkryta czy wynaleziona a jedność

3. jak teoria informacji dowodzi bankructwa ewolucjonizmu

4. darwinizm pierwotny

5. neodarwinizm

6. teoria rewolucji czyli idee Goulda i Eldridge

7. fiasko mutacji jako motoru ewolucji

8. dobór naturalny czyli mało maślane = zerowa zdolność przewidywania teorii Darwina

9. homologia - dowód czy poszlaka?

10. genetyka - jak przeczy postulatom Darwina

11. dlaczego Darwin napisał bajkę "O powstawaniu odmian" zamiast gatunków czyli miało być tak fajnie a mamy kleksa

12. jak paleontolgia przeczy jawnie darwinizmowi

13. teoria prawdopodobieństwa o powstanie białka i komórki

14. i jeszcze kilka innych ... szkoda sie na razie rozpisywać

bądź mężczyzną - wyjdź na ubitą ziemię i wybieraj temat - ew możesz zaproponować coś konkretnego NA CZYM SIĘ ZNASZ OSOBIŚCIE i podyskutujmy zamiast opluwać się zza krzaka i strzelać w plecy a następnie robić uniki po krzakach excelu - OK?

Ja z chęcią bym podyskutował ale ty nie dyskutujesz a jedynie nadużywasz skrótów klawiszowych CTRL C i CTRL V.

Wybierz sobie jakiś punkt i przedstaw jego dowód to podyskutujemy.

Jeden warunek. Nie wolno ci używać wyżej wymienionych skrótów klawiszowych.

"Kopiu"j i "wklej" też nie.

Edytowane przez KrzysiekA

Poczytasz TO: Behe "Czarna skrzynka Darwina" to i w Diabła uwierzysz. ;)))

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Bo niewidzialna Jego istota, to jest wiekuista moc i bóstwo mogą być od stworzenia świata oglądane w dziełach i poznane umysłem, tak iż nic nie maja na swoją obronę. (Rzymian 1 ,20)

k,MzMzMDkwOTksNDExNzAx,f,Psalm_14_1.jpg

Pewnego Beduina zapytano, skąd wie, że istnieje Bóg. Odpowiedział następująco:"Skąd wiem, że w nocy człowiek albo wielbłąd przeszedł Kolo mojego namiotu?.Poznaje po śladach na piasku.Kto rozglądając sie po świecie, nie dostrzeże śladów Boga? "

I tak jest w rzeczywistości: ślady Boga - Stwórcy istnieją niezaprzeczalnie. Zarówno Jego wieczna moc, jak Jego boskość są widoczne w stworzonym świecie przyrody.

"Niebiosa opowiadają chwałę Boga, a firmament głosi dzieło rąk jego .Nie jest to mowa, nie są to słowa, Nie słychać ich głosu...

A jednak po całej ziemi rozbrzmiewa ich dźwięk...(Psalm 19,2-5)

Jak bardzo trzeba być ślepym, by za różnorodnością, pięknem i wspaniałością tego świata, za niezliczonymi cudami stworzenia dostrzegać jedynie przypadek!

Tylko człowiek nierozumny może tak myśleć i mówić, a także ludzie, "mający przyćmiony umysł i dalecy od życia Bożego przez nieświadomość, która jest w nich, przez zatwoardziałość serca ich (Ef.4,18)

Hiob poleca: "Naprawdę, pytaj bydła, a nauczy cię, i ptactwa niebieskiego, Albo zwierząt polnych, one pouczą cię, i ryby morskie, a one opowiedzą ci .

Kto spośród nich wszystkich nie wie, że dokonała tego ręka Pana? (Hiob 12,7-9)

Bóg w stworzeniu, tj. w świecie przyrody, ujawnił Swoja moc i mądrość, a my jesteśmy Mu winni wdzięczność i część. A w Swoim Synu objawił nieskończoną miłość, posyłając Go na ten świat jako ubłaganie za nasze grzechy

Piotr

Bo niewidzialna Jego istota, to jest wiekuista moc i bóstwo mogą być od stworzenia świata oglądane w dziełach i poznane umysłem, tak iż nic nie maja na swoją obronę. (Rzymian 1 ,20)

k,MzMzMDkwOTksNDExNzAx,f,Psalm_14_1.jpg

Pewnego Beduina zapytano, skąd wie, że istnieje Bóg. Odpowiedział następująco:"Skąd wiem, że w nocy człowiek albo wielbłąd przeszedł Kolo mojego namiotu?.Poznaje po śladach na piasku.Kto rozglądając sie po świecie, nie dostrzeże śladów Boga? "

I tak jest w rzeczywistości: ślady Boga - Stwórcy istnieją niezaprzeczalnie. Zarówno Jego wieczna moc, jak Jego boskość są widoczne w stworzonym świecie przyrody.

"Niebiosa opowiadają chwałę Boga, a firmament głosi dzieło rąk jego .Nie jest to mowa, nie są to słowa, Nie słychać ich głosu...

A jednak po całej ziemi rozbrzmiewa ich dźwięk...(Psalm 19,2-5)

Jak bardzo trzeba być ślepym, by za różnorodnością, pięknem i wspaniałością tego świata, za niezliczonymi cudami stworzenia dostrzegać jedynie przypadek!

Tylko człowiek nierozumny może tak myśleć i mówić, a także ludzie, "mający przyćmiony umysł i dalecy od życia Bożego przez nieświadomość, która jest w nich, przez zatwoardziałość serca ich (Ef.4,18)

Hiob poleca: "Naprawdę, pytaj bydła, a nauczy cię, i ptactwa niebieskiego, Albo zwierząt polnych, one pouczą cię, i ryby morskie, a one opowiedzą ci .

Kto spośród nich wszystkich nie wie, że dokonała tego ręka Pana? (Hiob 12,7-9)

Bóg w stworzeniu, tj. w świecie przyrody, ujawnił Swoja moc i mądrość, a my jesteśmy Mu winni wdzięczność i część. A w Swoim Synu objawił nieskończoną miłość, posyłając Go na ten świat jako ubłaganie za nasze grzechy

Tobie też bym radził odstawić CTRL C i CTRL V. Nadużywanie tych klawiszy grozi zanikiem szarych komórek.

...

Ukryta Zawartość

post-19955-0-60737300-1364920777_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

23031970>

DOKŁADNIE! A wszystko to stworzył Latający Potwór Spaghetti! Amen!

Achievement unlocked!

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.