Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie o % wartości elementów hi-fi

qot

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, jaki udział procentowy wrtościowo zajmuja poszczególne elementy zestawu

jeśli cały zestaw to 100% ile wartościowo ( w/g oceny rynkowej ) zajmuje:

źrodło ( CD, DVD, ect. )

wzmacniacz ( stereo, amplituner, koncowka mocy, ect. )

kolumny ( stereo, 5.1, ect. )

kable ( konekty, głosnikowe, itp. )

inne ( co tam ciekawego macie :-) )

chodzi o szacowanie "udziału" poszczegolnych elementów w całych zestawach - jesli macie takich zestawów kilka - proszę określić "głowne" lub "podstawowe" zestawy

Nie chodzi mi o ile kasy wsadziliscie w sprzet ale w jaka strone zdecydowaliscie sie inwestowac ;)

odtwarzacz - 30%

przedwzmacniacz - 26%

wzmacniacz - 21%

głośniki, słuchawki - 15%

kable głośnikowe - 4% (łączówki były w pakiecie)

akcesoria (listwa prądowa, mebelek pod sprzęt) - 4%

To zależy ile masz do wydania. Jeśli nie za dużo to 70-80% w kolumny, ok. 10-15% w CD i 10-15% wzmacniacz, kable obojętne, pre niepotrzebny. Przy większych kwotach można dać więcej na wzmacniacz i źródło.

Wiadomo że z głośnikami jest zawsze największy syf, tu się nie da oszczędzić za bardzo i trzeba przeznaczyć konkretną kwotę. Czego nie poda źródło tego nie usłyszysz, różnice między wzmacniaczami nie są aż tak duże, choć i tak większe niż między źródłami bo mogą mocno zależeć od ich wieku i stanu i mogą nie spasować się bardzo z kolumnami. A CD dość łatwo wymienić na inne lub dodać zewnętrzny DAC.

Witaj

Oto proporcje idealne:

- źródło - 10 %

- wzmacniacz - 10 %

- kolumny - 10 %

- kable - 10 %

- pokój - 10 %

- akcesoria - 10 %

Synergia, czyli dobre zestawienie powyższych elementów - 40 %

Pozdrawiam Stempur

Ciekawy rozrzut- kolumny od 10% do 80%.

Problem z synergią jest taki, że strasznie ciężko ją kupić.

Może dla ustalenia uwagi skupmy się na części materialnej zestawów.

Synergią proponuję zająć się w osobnym wątku.

Jestem Europejczykiem.

Wartosc kolumn jest czesto przesadzona. Czesto drogie kolumny graja slabo. Wedlug mojej oceny to 30% na kolumny 30% na wzm i 30% na zrodlo a reszta na dodatki typu kable zlacza itp. jesli tak podzielisz 10kzl to okaze sie ze wszystko bedzie na dosc dobrym poziomie. Mozna ew. zaoszczedzic na zrodle i przekazac wiecej na kolumny lub kupic uzywane.

kolumny ( wraz z kablami ) 40 %

integra ( z kablem ) 35 %

zródło 25 %

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

wzm 26%

cd 30%

kolumny 25%

kable 6%

kondycjoner 5%

tuner 5%

dvd 3%

część kupowana jako nowa, część z drugiej ręki, ale tak to u mnie wygląda.

Lubię słuchać muzyki! :)

cynamon proszę - nie nazywaj tego rozwiązaniem "naukowym" :)

choćby dla tego:

"Mam liczyć dla cen cennikowych, czy tych faktycznie zapłaconych"

"to rzeczywiscie problem, o tym nie pomyslalem. Niech kazdy rozstrzygnie go jakos po swojemu"

cynamon -> masz racje - z watkiem spozniłem sie 2 lata ;)

Własnie o takie zestawienie mi chodziło ...

a prace doktorska mam w przygotowaniu - kto wie czy nie zmienie teraz jej tematu ;-)

dzieki za wpisy "uaktulaniajace"

z tego co widze najwiecej wkładacie ( oczywiście statystycznie ) w kolumny... bywa nawet ze dwa razy tyle co w wzmak a nawet cztery razy tyle co źrodło (!!!)

dla czystego sumienia podaje swoje:

zrodlo: ok. 25%

wzmak: ok. 25%

kolumny: ok. 40 ( bo 5.1 )%

kabelki, ect. ok. 10%

Tylko dla STEREO penie proporcje były by inne ...

dzięx...

JarlBjorn,

>Kolumny + wzmacnaicz = 90%.

I to jest wynik z ktorym mniej więcej się zgadzam :-)

Z tym, że ja dałbym na kolumny 50%, 35% wzmak, 15% CD.

Kable duuuuuuużo poniżej 1% .

TUX

wasze obliczenia maja bardzo istotny blad

inaczej rozplanowuje sie dla systemu za laczna kwote 3000zl

inaczej dla systemu 10000zl

a jeszcze ineczej dla systemow hi-end czy diy

W systemie za 3000zl dla przykladu na cd wydalbym najmniej bo i tak roznicy wiekszej nie ma. W systemie diy najdrozszym elementem byby pewnie niezrobiony przezemnie tak wiec takie liczenie jest naprawde bezsensu

ja swój system budowałem od źródła oraz głośników z poprzedniego (monitorki za 5,5k).

nie zmieniałem pomieszczenia, więc należało tylko dobrać jakiś godny tego pre i wzmak.

na pewno kolumny jeszcze coś potrafią, tylko czekam na przypływ wolnych zasobów pięniężnych ;)

>stempur

Poproszę o jakieś źródło podanych informacji - książka, badania naukowe, artykuł w prasie fachowej, własnoręczne badania na reprezentatywnej próbce itp. Inaczej = informacja z magla.

stempur uważam ze to co napisałeś to bzdura lub wpływ środków odurzających ,Właściwie dobrane Głośniki to połowa sukcesu reszta to dodatki w torze audio .

Proporcji cenowych nie można rozpatrywać bez uwzględnienia ogólnej wartości zestawu audio.

W systemie do powiedzmy 2-3kzł, z CD i wzmacniaczem z second handu dysproporcje mogą być dużo większe w kierunku kolumn, a w wyższych rejonach cenowych powinny być bardziej zrównoważone.

Cusik malo osob pisze na temat adaptacji akustycznej pomieszczenia i dobrego ustawienia kolumn, a mysle ze to ladnych par....%. Rowniez nie bez znacznienia jest jakosc plyt ktore sluchamy - zle nagrana plyta nawet na zabawkach za maly bank kasiory dobrze nie zagra. Jesli te warunki zostana splnione i przyjmiemy ze mamy ponownie 100% do dyspozycji na nastepne rzeczy to zgadzam sie z osobami ktore pisza ze:

kolumy to 50%

wzmak 30%

cd lub dac+transport 15%

reszta toru 5%

ale to tylko takie tam moje przemyslenia.

Pozdrawiam kaszanka7

,

ps. musi pewno jak ktos nabyl metr kabla za 8 kzl to powie, ze dopiero wtedy dostal orgazmu jak sluchal muzy.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

ciekawe jak mozna wyliczyć 4% na kabel głosnikowy i 15% na głośniki i zrobic to z dokładnoscia do 1 % procenta .Cienki temat ,stworzenie takiej recepty na sukces jest zwyczajnie nierozsądne a wyniki patykiem na wodzie pisane.

Konsekwentnie jak zawsze pomieszczenie dla wielu nie istnieje

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

U mnie jest tak:

zapisze dwa porównania

pierwsze w cenach tak jak kupowałem (niektóre elementy używane inne nowe)

drugie w ich cenach sklepowych

Kolumny 37%

Wzmacniacz 25%

Źródło 11%

Kable do kolumn 0,6%

Interkonekty 2%

Ustroje akustyczne 25%

W cenach sklepowych tych urządzeń moje proporcje się troche zmieniaja

Kolumny 55%

Wzmacniacz 18%

Źródło 9%

Kable do kolumn 0,4%

Interkonekty 2%

Ustroje akustyczne 15%

KD u mnie to oddzielny zupełnie system, jego część audio to najwyżej 25% wartości stereo

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.