Skocz do zawartości
IGNORED

Nowości Jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, stary napisał:

A. Cyrille , W. Parker & E. Rava " 2 Blues For Cecil " , wydało fińskie TUM Rec.  2021.

Zakupiłem i nie mogę oderwać się od tej płyty. Dla mnie rewelacja.

Natknęliście się gdzieś może na wersję digital high res do kupienia?

U mnie kolejne nowości w tym dwie z naszego Not Two Marka Winiarskiego . Niesamowity Rodrigo Amado i " Northern Liberties " 2021 czyli oprócz lidera T. Johansson trąbka, J.R. Strom bas i G. Nilssen perk. Frytowe , energetyczne granie a jednocześnie cały czas utrzymana forma i precyzja wykonawcza. Cztery zbiorowe kompozycje nagrane w 2017r.

Nu Band czyli zespół ,który lata temu miałem przyjemność wysłuchać w Krakowie. Tym razem " The Nu Band Live At The Bopshop . In Memory of Mark Whitecage " Not Two 2021. Nagranie z 2018r. M. Whitecage saksofon , flet i klarnet ,T. Heberer trąbka, Joe Fonda bas i Lou Grassi perk. Jest tu wszystko  co kocham w twórczości tej kapeli. Free jazz osadzony głęboko w tradycji , wyobraźnia , porozumienie ,wirtuozeria .

I największe zaskoczenie. Tym razem kobieca wokalistyka. Cecile McLorin Salvant " Ghost Song " Nonesuch . Jak do tej pory nie słyszałem o tej dziewczynie a tu taka petarda ! To trzydziestolatka urodzona w Ameryce ale o korzeniach francusko - haitańskich. Na krążku 12 kompozycji zarówno własnych jak i cudzych ( Sting, C. Bush ,K. Weil , traditional ). Wszystkie utwory bardzo oryginalnie zaaranżowane ,zagrane i zaśpiewane z wykorzystaniem szerokiej palety środków wokalnych. Praktycznie każda piosenka wykonana w innym stylu, manierze. Bo mamy tu jazzowe ballady , gospel, kabaret, wodewil, muzykę klubową ,ambient . Taki eklektyzm ,który nie razi bo opiera się na solidnym warsztacie i niesamowitym głosie i dykcji. Przepiękna płyta bardzo młodej jeszcze wokalistki , która ma już na swoim koncie nagrody Grammy.

• 2 tygodnie później...

Trzy nowości , dwie spod znaku duńskiego Stunt i jedna z Blue Note. A więc najpierw Duńczycy. Ole Matthiessen " Social Distancing Blues ". W składzie H. Bolberg trąbka,J.ZUM  Vohrde saks. altowy, B. Rockwell tenor, L.Wessberg  puzon, O. Matthiessen piano, Rune Fog Nielsen bas  , O. Streenbergperk. i E. Lazo perkusjonalia . Na krążku 13 utworów autorstwa pianisty utrzymanych w konwencji korzennego jazzu i bluesa. Zagranych znakomicie i znakomicie brzmiących .

Druga pozycja to " Classics " Scotta Hamiltona . To dziewięć utworów z repertuaru klasycznego przetranskrybowanych na jazz. Zazwyczaj tego rodzaju przeróbki nie budzą mojego entuzjazmu ale tym razem jest inaczej. Utwory Rachmaninowa, Ravela , A. Rubinsteina ,Czajkowskiego ,Debussy'ego ,Lehara, Dworzaka i Chopina brzmią w jazzowej konwencji nadzwyczaj dobrze. A grają lider tenor, J. Lungren piano ,H. Backenroth bas i K. Leth perk.

Trzecia nowość jest z BN .To nagranie Geralda Claytona " Bells On Sand ". Oprócz lidera na piano i organach , Ch. Lloyd sax. ,J. Brown perk., J. Clayton bas , MARO  wokal . Na krążku 10 utworów w większości kompozycje pianisty. Obecność organów i  saxu Lloyda dodaje kolorytu do tradycyjnego brzmienia. Bardzo dobre granie .

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Płyta wydana 25 lutego 2022 przez Eclipse Music.

Skład:

Sylvain Rifflet - saxophone
Verneri Pohjola - trumpet
Philippe Gordiani - guitar
Benjamin Flament - drums

Przesłuchałem i szczerze polecam.

Ukryta Zawartość

Garść nowości z dzisiejszej dostawy. Delvon Lamarr Organ Trio i " Cold As Weiss " to płyta petarda ! Hammondzista Delvon Lamarr, gitarzysta Jimmy James oraz perkusista Daniel Weiss grają to co lubię najbardziej. Pulsujące, energetyczne granie w klimatach soul jazzu z lat 60. Kapitalne , stylowe kompozycje i współpraca B3 z gitarą.

Steve Coleman  and Five Elements " Live At the Village Vanguard Vol. II ". Druga edycja Elements ( oprócz lidera J. Finlayson trąbka, Kokayi git.,A.Tidd bas i S. Rickman perk. Porywająca , grana na żywo muzyka . Kompozycje mają charakter modułowy, które muzycy dowolnie przestawiają . Muzyka zapisana ale grana z wielką inwencją .

Weteran frytowego basu M. Bisio i " MBefore " . W zespole jeszcze sami starzy wyjadacze a więc K. Berger wibrafon,M. Maneri altówka i W. Dickey perk. Delikatna, akustyczna muzyka mająca charakter zbiorowej improwizacji.

I jeszcze freejazzowe trio " Village Mothership " czyli W. Dickey , W. Parker i M. Shipp. Muzyków przedstawiać nie trzeba bo to asy nad asami. Po prostu trzech mistrzów porozumiewających się iście telepatycznie .

I jeszcze dwie płyty ale nieprzesłuchane. Matana Roberts i " Coin coin Chapter Four : Memphis " oraz węgierski saksofonista o którym słyszałem wiele dobrego Gabor Bolla Quartet i " On The Move " ( R. Lakatos piano, D. Franck bas i B. Drummond perk ).

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe wydawnictwo i zacna wytwòrnia Cherry Red. Warte grzechu patrząc na listę płac

Wysłane z mojego moto g(30) przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, chick napisał:

Ciekawe wydawnictwo i zacna wytwòrnia Cherry Red. Warte grzechu patrząc na listę płac

BOX zamówiny. Będę czekał na koniec lipca / początek sierpnia, aż przyjdzie. Muzyka Stomu jest obłędna. Fuzja Jazz Rock i nie tylko. Ciekawe dlaczego nikt wcześniej nie wspominał o tym wykonawcy 😈

13 minut temu, toptwenty napisał:

Nowości sprzed 45 lat.

W wątku o wznowieniach od grudnia cisza.

😉

Istotnie, pierwszy raz o nim słyszę również jako liderze- grał z kim chciał jak widać, Super się spasowali z Bębniarzem Santany i S Winwoodem.

Wysłane z mojego moto g(30) przy użyciu Tapatalka

2 minuty temu, chick napisał:

Istotnie, pierwszy raz o nim słyszę również jako liderze- grał z kim chciał jak widać, Super się spasowali z Bębniarzem Santany i S Winwoodem.

TAK, doborowe towarzystwo m.in STEVE WINWOOD, KLAUS SCHULZE, MICHAEL SHRIEVE, AL DI MEOLA, HUGH HOPPER, GARY BOYLE, MORRIS PERT 👌

Nowe wydawnictwo, album będący  podsumowaniem działalności Janusza Skowrona w ostatnich dwu dekadach XX wieku. Janusz Skowron był jednym z najbardziej poszukiwanych sidemanów w Polsce. Przez cztery dekady swojej działalności wziął udział w nagraniu ponad 70. płyt nie tylko jazzowych. Podziwiałem jego kunszt niejednokrotnie podczas koncertów -ostatni  raz widziałem go w Klubie Metrum. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest Łyk-end więc ma być miło i przyjemnie. Polecam zatem  nową płytę Boba Jamesa. Mamy tu parę standardów jazzowych i popowych , mamy parę kompozycji własnych Mistrza. Płyta wydana w kilku formatach; CD, SACD, Blu ray ultra Hd, Winyl 180g i bóg wie co jeszcze. Świetnie  zrealizowana -audiofilu, będziesz Pan zadowolony.

U mnie gości od trzech dni płyta skandynawskiego tria Rymden " Space Sailor "Jazzland Rec. 2020. W składzie B.Wesseltoft piano,moog,celesta, electronics, perk., D.Berglund bas i M.Ostrom perk. To drugi krążek zespołu zawierający 12 utworów autorstwa członków zespołu. To bardzo atrakcyjna muzyka będąca mieszaniną jazzu, nu jazzu, muzyki elektronicznej, ambientu .

25 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

tria Rymden " Space Sailor "Jazzland

Potwierdzam, świetna płyta. Mam wersję japan jest dodatkowa druga płyta zawierająca epki „ live on earth” i live in umea”.

• 3 tygodnie później...

Zapowiedź nowego albumu Makaya McCravena przewidziana na 23.09.2022.

Ukryta Zawartość

W składzie :

Makaya McCraven - drums, sampler, percussion, tambourine, baby sitar, synths, kalimba, handclaps, vibraphone, wurlitzer, organ 
Junius Paul - double bass, percussion, electric bass guitar, small instruments 
Jeff Parker - guitar 
Brandee Younger - harp 
Joel Ross - vibraphone, marimba 
Marta Sofia Honer - viola 
Lia Kohl - cello 
Macie Stewart - violin 
Zara Zaharieva - violin 
Greg Ward - alto sax 
Irvin Pierce - tenor sax 
Marquis Hill - trumpet, flugelhorn 
Greg Spero - piano 
Rob Clearfield - piano 
Matt Gold - guitar, percussion, baby sitar 
De’Sean Jones - flute 

Wydaje oczywiście International Anthem.

Ukryta Zawartość

Pierwszy album z nowej trylogii - Charles Lloyd - Trios: Chapel. Premiera 24.06. + Bill Frisell i Thomas Morgan.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 21.06.2022 o 16:32, tied napisał:

Zapowiedź nowego albumu Makaya McCravena przewidziana na 23.09.2022.

Makaya będzie w tym roku (7.7.2022.) na WSJD. Wybieracie się?

Adama Bałdycha nie trzeba reklamować. Tym razem w wariacjach na temat H. Wieniawskiego. Do nagrania zaprosił skrzypaczkę klasyczną Agatę Szymczewską. Słucham od 2 dni i jestem pod dużym wrażeniem. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Enrico Pieranunzi Quintet " The Extra Something " Live at The Village Vanguard CAMJ 2022 to moja ostatnia nowość .To zapis koncertu wielkiego pianisty z 2016r. Artyście towarzyszą D. Urcola trąbka, S.Blake tenor, B. Street bas i A. Cruz perk. Kwintet wykonuje siedem kompozycji lidera zagranych jak zwykle z absolutnym porozumieniem, szacunkiem dla tradycji ale i otwartością na nowoczesny jazz. Plus wszystkie atuty nagrania live.

W dniu 26.05.2022 o 08:47, chick napisał:

Nowe wydawnictwo, album będący  podsumowaniem działalności Janusza Skowrona w ostatnich dwu dekadach XX wieku. Janusz Skowron był jednym z najbardziej poszukiwanych sidemanów w Polsce. Przez cztery dekady swojej działalności wziął udział w nagraniu ponad 70. płyt nie tylko jazzowych. Podziwiałem jego kunszt niejednokrotnie podczas koncertów -ostatni  raz widziałem go w Klubie Metrum. 

Ukryta Zawartość

Płytę już mam . To bardzo wartościowa pozycja bo ukazuje cały przekrój twórczości Skowrona w różnych składach i stylistykach .Wreszcie ten mistrz drugiego planu na płycie. Lepiej późno niż wcale. Dobry remastering.

Ukryta Zawartość

Ale wróćmy do nowości. Najpierw jak dla mnie sensacja bo już dawno nie słuchany David Murray ! A przecież mam kilkanaście jego pozycji na półce. Nagranie to " Seriana Promethea " Intakt 2022. Nagranie z 2021r. A grają obok lidera Brad Jones bas i niezawodny Hamid Drake perk. Na płycie 8 kompozycji Murray'a . Znakomite kompozycje , granie i świetna jakość nagrania.

Druga pozycja to też jazz amerykański , nagranie kwartetu Roba Mazurka " Father's Wing " RogueArt 2022. W składzie również K. Davis piano , I.H. Flaten bas i Ch. Taylor perk. Mazurek ( w znakomitej formie ) gra również na elektronice i dzwonkach. To znakomity przykład chicagowskiego jazzu.

Wollesen Ferm " Heart in Hand " Stunt Rec. 2022. Mamy tu dwóch Amerykanów i dwóch Skandynawów . Kenny Wollesen  perk., piano i wibrafon, Ned Ferm saksofony, flety ,klarnet i skrzypce , R. Kjeldsen git. i A. Christensen bas.Jak zwykle u Stunta znakomita jakość nagrania.

Teraz coś ze Skandynawii . Espen Eriksen Trio Feat. Andy Sheppard " In the Mountains " Rune Gram. 2022. To trio fortepianowe twórczo nawiązuje do tradycji skandynawskich formacji .

" Unconditional Love " Stunt Rec.2022 to nagranie kwartetu w składzie J. Dinesen saks., Jeff " Tain " Watts perk. ,J.Artved git. i F.Moseholm bas. Muzykę nagrano w USA , mamy tu 9 kompozycji  w tym Geri Allen i D. Ellingtona.

I na koniec coś frytowego . John Lindberg " Trilogy of Works for Eleven Instrumentalists " Black Saint . Ciekawostką jest to ,że dyryguje A. Braxton. Mamy tu 3 kompozycje Linberga a grają H. Ragin, M. Mossman, R. Anderson, V. Chancey , M.Ehrlich ,J . Parran, P. Calogoro , A. Jaffe, E. Watson ,J. Lindberg, T. Barker. Nagranie z 1985r. a muzyka to dość komunikatywne free.

I jeszcze jedna nowość o której zapomniałem napisać . Tym razem z ECM. Oded Tzur " Isabela ".Tzur to saksofonista , Izraelczyk zamieszkujący w NYC . W kwartecie mamy jeszcze pianistę N. Hershkovitasa , też Izraelczyka ,P. Klampanisa Greka bas i Amerykanina J. Blake'a perk.Muzyka bardzo nastrojowa, o lekkich wpływach hinduskich czy etnicznych .

Na 26 sierpnia Matthew Halsall zapowiada mini album. Wydaje oczywiście w swojej wytwórni Gondwana rec.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
W dniu 26.07.2022 o 11:00, tied napisał:

Na 26 sierpnia Matthew Halsall zapowiada mini album. Wydaje oczywiście w swojej wytwórni Gondwana rec.

Ukryta Zawartość

Posłuchałem na streamingu. Muzyka piękna, bardzo przyjemnie się słucha.

Swingu tu nie ma więc nie jest to jazz w tradycyjnym rozumieniu. Są odniesienia do muzyki etnicznej. Mogę tylko wierzyć, że to improwizacja.

Nie jestem muzykologiem. Nie rozkminiam muzyki w taki sposób ale to granie tak czy siak mi się podoba. Polecam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi