Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

"czy TV psuje dźwięk"

HEHE

Ja mam podobnie, w odbiciu nie widzę kolumn= pierwsze odbicie omija TV, zresztą wisi on powyżej górnej krawędzi kolumn. Podobnie jest u Cezara

Ja testowałem i zdecydowanie najlepszy efekt dały rolki papieru toaletowego. Tylko musi to być szary papier bo np. Regina już się nie nadaje.

A wątku o Lenco-75 (najbardziej profesjonalny i przyjazny wątek na AS) ludzie w ramach eksperymentów zamiast plinty stosowali... m.in. właśnie rolki po papierze toaletowym- masz coś przeciwko?

Edytowane przez absinth3

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Szkoda ze na forach panuje brak szacunku do osob ktore naprawde zaglebily sie w tematy nazwe to kontrowersyjne i najlepiej powiedziec ze co jest bzdura poniewaz nie ma na to wytlumaczenia a okazja do hahaszek idealna. Co by nie napisal jakby nie przekonywal osob nazwe to z blokada wewnetrzna to mozna co najwyzej wprowadzic owe osoby w dobry humor :).

Coś, czego nie da się wyjaśnić w racjonalny sposób (nie taki "ja słyszę") zawsze będzie powodować takie reakcje.

?👈

Rafał, bo w tym przypadku porzucamy racjonalność i wkraczamy na ścieżkę magii, a to już półka tylko dla "elyty". Są rzeczy o których się nawet fizjologom nie śniło.

Pozdrawiam.

Zmierzacie w stronę innego tematu już istniejącego. Proponuję wrócić na właściwy tor i trzymać się TEGO tematu.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

To i ja się troche pochwalę.... Lampy w Yaqinie wymienione na NOS-y 6N8S z sierpnia 1974 roku / sprzedaje pewien super gośc z Medyki, nówki /.

Okablowanie Mogami.

Chario Premium 1000 kupione nowiutkie, nieotwierane / fart ! /.

Dayens Menuetto, zmotoryzowany.

Standy SNG / z Łodzi /.

Adaptacja akustyczna - do gruntownych działań... ale i tak już gra bajecznie.

PS Wiem, że zaraz pojawią się docinki o usuwaniu płyt nagrobkowych.... Ale mnie taki granit nie przeszkadza. De gustibus...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15545-0-68098200-1480872143_thumb.jpg

post-15545-0-94269400-1480872144_thumb.jpg

post-15545-0-25598000-1480872146_thumb.jpg

post-15545-0-54623800-1480872147_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arenia

Dzielę się swoim projektem.

image.jpg

dobrze widzę, że podstawki stoją na kawałkach styropianu i dopiero na granicie?? Jeśli tak to jak wytłumia ten styropian?

Chario Premium 1000 kupione nowiutkie

Wysokotonowy większy od niskotonowego - słuszną linię ma nasza władza ;)

nagrywamy.com

To prędzej pumeks , coś takiego do pięt stosuje się teraz w audio . :)

Pumex czyli porowata Skała magmowa stosowana w budownictwie jako doskonały izolator nie przenoszący drgań , służy do budowy np sal koncertowych ( Np nowoczesnej sali w Toruniu ) . Jeśli to pumex to kolega zaprezentował bardzo dobra jego formę stosowania na przekładkę . Polecam coś takiego na pływajace podłogi typu panele gdy im drga i gra podłoga od kolumn tego nie słyszą jedynie głusi . Mniej doświadczeni mogą się od kolegi uczyć Rydzu tym bardziej że soniczne kolega efekt ma dopracowany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-5152-0-76012800-1480921188_thumb.jpgpost-5152-0-20272600-1480921199_thumb.jpgSwoją drogą tak mogły by wyglądać pokoje odsłuchowe akustycznie majstersztyk . Rozsuwany dach z dodatkową powierzchnią do pogłębieni rezonansów tak pogłębienia a nie redukcji :) potrzebne dla muzyki chóralnej .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pumex czyli porowata Skała magmowa stosowana w budownictwie jako doskonały izolator nie przenoszący drgań , służy do budowy np sal koncertowych

Może by tak własnymi słowami, zamiast zrzynać z internetu.

A po co wymyślać koło na nowo ?

Stosować i eksperymentować można samemu szczególnie na dźwięku a już raz odkryte właściwe regułki zostawmy w spokoju tym bardziej że ta cytowana jest prosta i zrozumiała .

Edytowane przez jacm
Gość rydz

(Konto usunięte)

Mniej doświadczeni mogą się od kolegi uczyć Rydzu tym bardziej że soniczne kolega efekt ma dopracowany.

Wiesz , to " soniczne dopracowanie " jest pojęciem względnym , mnie absolutnie nie przeszkadza co kto gdzie jak i na czym cokolwiek postawi .

Włóczka wełniana skrupulatnie zwinięta w odpowiedniej wielkości spłaszczony motek jest rewelacyjna pod urządzenia audio . :)

dobrze widzę, że podstawki stoją na kawałkach styropianu i dopiero na granicie?? Jeśli tak to jak wytłumia ten styropian?

PUMEKS KWARCOWY.

Różnica po jego zastosowaniu w przypadku mało sztywnych podłoży jest mówiąc krótko spora.

Testowałem wiele różnych podkładek między standy a granit jaki i między granit a panel i w pierwszym przypadku pumeks zdecydowanie wygrał.

Dzielę się swoim projektem.

image.jpg

Fajnie to wygląda i widać dbałość o szczegóły.. no i ważne że efekt został osiągnięty..

..w podkładki pod kable nie wierzę ale wygląda przez to intrygująco.. więc jest dodatkowy temat do rozmów ze znajomymi..;)

Pumeks dobra rzecz..:)

Edytowane przez GuruForA

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Wiesz , to " soniczne dopracowanie " jest pojęciem względnym , mnie absolutnie nie przeszkadza co kto gdzie jak i na czym cokolwiek postawi .

Włóczka wełniana skrupulatnie zwinięta w odpowiedniej wielkości spłaszczony motek jest rewelacyjna pod urządzenia audio . :)

Polecam zamiast włóczki wypróbować taśmę akustyczną (tak dla porównania), jakbym miał wskazać producenta do Blue Dolphin.

Edytowane przez CEzAR21

Pełna zgoda brawo za pomysłowość zależy co i pod co sa własnie włóczki , blu tack , korek itd , z tym że wraz z kilogramiami dochodzi ściśliwość materiału włóczka pod kolumną 30 kilogramową się ugniata i gorzej zapobiega drganiom pumeks się nie ściska jak włóczka .

Może zacznij pisać choć w połowie na temat czy zawsze jesteś taki marudny i około tematyczny ?

Takie maleństwa dziś na odsłuchu w 15 metrach podpięte do dobrej elektroniki i jestem pełen podziwu co do dźwięku tych głośników w pełni przyjemne udiofilskie brzmienie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jacm

Może zacznij pisać choć w połowie na temat czy zawsze jesteś taki marudny i około tematyczny ?

A ty zawsze jesteś taki zasadniczy i nudny ?

Pełna zgoda brawo za pomysłowość zależy co i pod co sa własnie włóczki , blu tack , korek itd , z tym że wraz z kilogramiami dochodzi ściśliwość materiału włóczka pod kolumną 30 kilogramową się ugniata i gorzej zapobiega drganiom pumeks się nie ściska jak włóczka .

Takie maleństwa dziś na odsłuchu w 15 metrach podpięte do dobrej elektroniki i jestem pełen podziwu co do dźwięku tych głośników w pełni przyjemne udiofilskie brzmienie .

Ukryta Zawartość

rowniez w tym celu uzywam kartki papieru :)

Ukryta Zawartość

To prędzej pumeks , coś takiego do pięt stosuje się teraz w audio . :)

:-D Chcesz żebym spadł z krzesła??!!;-)

To tak a propos granitów pod kolumny, ostatnio jak byłem w markecie budowlanym takie coś "wpadło" mi w oko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zastanawiam się czy jak bym to fajnie przyciął na wymiar to mogło by spełniać takiej "płyty" pod kolumnę. Akurat zauważyłem, że wysokotonowy mam trochę poniżej wysokości ucha i całą scena jest jakaś taka "obniżona". Co o tym myślicie? Czy nie warto sobie tym "duqy" zawracać?

Ukryta Zawartość

Kamieniarz dobry pomysł, sam tak zrobiłem i wychodzi całkiem tanio pod warunkiem, że płyta będzie miała proste boki, ewentualnie mały frez.

Jeżeli natomiast chcesz aby była ścięta pod większym kątem, to wymaga to już obróbki maszynowej za co sobie słono życzą.

Zależy od kamieniarza, ja tam płaciłem za płyty z fazą plus polerka 60zl za parę. Nie którym w ogóle się nie chce robić takich rzeczy.

?👈

Zależy od kamieniarza, ja tam płaciłem za płyty z fazą plus polerka 60zl za parę. Nie którym w ogóle się nie chce robić takich rzeczy.

Niestety, ale nie masz racji. Cena zależy tylko i wyłącznie od rodzaju kamienia oraz od jego obróbki.

Przykładowo: jakiś najtańszy granit z fazą i polerką kosztuje 60-100zł za parę, ale bardzo dobry gęsty kamień np. czarny szwed ze ścięciem pod kątem 50 stopni w kształt piramidki + zaokrąglenia na rantach + polerka kosztuje już 450-650zł za parę. Obdzwoniłem 4 zakłady kamieniarskie w swojej miejscowości, także to fakt, a wiąże się to z tym, co napisałem wyżej, czyli jak trzeba zebrać więcej materiału z kamienia, to wymaga to już obróbki maszynowej a nie ręcznej i dlatego występuje taka przepaść jeżeli chodzi o cenę.

Co prawda udało mi się takie płyty zdobyć za 100zł, ale tylko dlatego, że znajomy kamieniarz, robi u mnie zakupy i dostaje stosowne rabaty :)

a to opcja o której pisałem nie sprawdzi się?

Jeżeli chcesz mieć dobre płyty to celuj w kamienie o jak największej gęstości np. czarny szwed.

USHER S-520 ???

Edytowane przez CEzAR21

Niestety, ale nie masz racji. Cena zależy tylko i wyłącznie od rodzaju kamienia oraz od jego obróbki.

Przykładowo: jakiś najtańszy granit z fazą i polerką kosztuje 60-100zł za parę, ale bardzo dobry gęsty kamień np. czarny szwed ze ścięciem pod kątem 50 stopni w kształt piramidki + zaokrąglenia na rantach + polerka kosztuje już 450-650zł za parę.

Pewnie ten za 650zł lepiej gra. Ja nie wiem ile, kóry kosztował, wybrałem sobie ze ścinek taki jaki mi pasował kolorystrycznie, bo nie chciałem cmentarnego grafitu w pokoju.

Edytowane przez rafal735r

?👈

PUMEKS KWARCOWY.

Kiedyś polecano pumeks kosmetyczny, teraz widzę kwarcowy, hmm.

Ukryta Zawartość

post-37785-0-60161000-1481045686_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

• Pokaż nowe odpowiedzi