Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

SVART, człowiek się uczy jednak całe życie, rozstawiałem wcześniej głośniki szeroko, ale ich nie skręcałem do siebie. teraz rozstawiłem szeroko i mocno skręciłem i złapały oddech. Jakbym nie miał głośników, zniknęły z pokoju.

i pomyśleć, że męczyłem się tak półtora roku, ha ha.

U siebie zawsze slysze wyraznie jak rozstawie kolumny po szerokosci i skrece do siebie to lapia oddech, muzyka jest lzejsza, zwiewniejsza, mniej dosadna. Poprostu otacza cie. Bas ma lepsza rozpietosc, nie daje tak bezposrednio.

?👈

dziękuję bardzo, weekend zmian, postaram się jakoś odsunąć kanapę.

>mikulaszek 1 - nie mam szans na rozdzielenie sprzętu audio i tv. brak dwóch ścian - jedna strona otwarta na kuchnię druga okna.

pod tv dam jak uda się namówić zonkę dyfuzor 2d 120x60x10.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale o co wam chodzi z tym ustawieniem? Propozycje typu kanapa do tyłu - przy takiej wąskiej bazie?? Kolumny są wąsko ale odsłuch jest blisko. Przynjamniej kolumny mają przestrzen po bokach i do tyłu a nie są powciskane w rogi jak to często ma miejsce - no ale baza stereo jest 2,5 m szkoda tylko że do bocznych ścian po 50 cm. Do bocznych ścian daleko , do tylnej daleko, stołu jakiegoś dużego pomiędzy kolumnami a sofą nie ma wg mnie ustawienie jest i tak bdb jak na to co można zobaczyć na tym forum i odsłuch może być całkiem ok - lepsza wąska baza i mniejsza przestrzeń niż podbity bas przy kolumnach blisko ścian - tu odległości są naprawę ok i zapowiadają dobry bas - można pomanewrować pare cm w przód w tył kanapą bo jest bliskośrodka i może być basu mało. To jest pokój dzienny który naprawdę fajnie wygląda , jak zacznie się kombinowanie z przesuwaniem , rozsuwaniem i jeszcze ustroje - to się zrobi przysłowiowa kiszka - wiem bo przerabiałem, nastaswiasz klatek - salon starci urok i spójność , znajomi będą się pytać co to takiego brzydkiego stoi albo wisi na scianie i cie przestanie to wszystko cieszyć.Albo pokój dzienny i jaiś kompromis w ustawienu albo pokój typowo do audio.Wg mnie fajny pokój ,fajne kolumny i całkiem dobre ustawienie w ramach tego pomieszczenia.

Rydz- głośniki rozsunięte dokładnie na 200 cm licząc po ściance, odsunąłem jeszcze od ściany tylnej - jest teraz 80 cm. od bocznych ścian jest około 80 cm. pokój nie taki wielki 420 cm x 520 cm czyli 22m2 tyle, że otwarte na przedpokój 5m2 i schody.

kanapa odsunięta do tyłu tyle ile możliwe, stół musi zostać (do pracy, i opinia szanownej małżonki).

a teraz wrzucam od wczoraj na tace cd - Metallica, RATM, Nick Cave, Depeche Mode, Dire Straits, Pink Floyd i jest świetnie.

lepsza lokalizacja planów i instrumentów, jak napisał rafal735r mniej dosadnie to gra. Potrafię wskazać gdzie jaki instrument jest, wokale świetne, i to co najważniejsze przy głośnym słuchaniu metallica, muse itp było trochę męczące, teraz można słuchać naprawdę głośno.

dzięki kolegom forumowiczom za opinie, a teraz niech kolejni wrzucają foty bo coś ostatnio tak spokojnie w tym temacie.

Witam,

A do tego takich kilka ustrojów sobie oglądam jak idę spać.

Ukryta Zawartość

post-18141-0-40477800-1390082490_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No comments! +++ Jak i salon, tak i cała reszta wygląda. Bardzo fajny klimat, mój styl, choć lubię tylko ciemniej i więcej drewna :-P

p.s. mniejsze ramki przy plakacie MD gdzie kupowałeś powiedz proszę? Nie wyglądają na standardowe ramki na LPs. Ikea?

No to ja też wrzucę. Co prawda wklejałem je już kiedyś w wątku o adaptacjach akustycznych, ale tutaj jeszcze nie + zmieniło się trochę ustawienie (ciekawe, które Waszym zdaniem lepsze?). Atmosfery dopelnia ustroj w postaci mikrofonu, który dostałem od żonki na Mikołajki. Ma tą magiczną moc, że jak go sobie postawię na środku, to wokalista materializuje się w pokoju. Czasem, można sie przestraszyć (autentycznie) gdy wyrwany z lekkiego zawieszenia pomiędzy jawą a snem, zaczyna sie utwór a tu nagle jakiś murzyn zaczyna głębokim basem mruczeć.. (pare razy się autentycznie zląkłem ;) ). Zdjęcia robione na szybko telefonem, więc prześwietlone, z dużym ziarnem momentami, ale nie miałem przy ich robieniu aspiracji artystycznych.

Ukryta Zawartość

post-14054-0-92500100-1390209800_thumb.jpg

post-14054-0-17400300-1390209815_thumb.jpg

post-14054-0-91187400-1390209823_thumb.jpg

post-14054-0-42007700-1390209832_thumb.jpg

post-14054-0-13738200-1390209839_thumb.jpg

post-14054-0-03795700-1390209848_thumb.jpg

post-14054-0-04572500-1390209858_thumb.jpg

post-14054-0-24225100-1390209864_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez romekjagoda

Powrót po dłuższej przerwie...

No tak szisza pasuje do tego klimatu.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Moge wiedziec ile metrow ma pokoj? Nie nalezy do najwiekszych prawda? Pytam bo sam mam klitke... Czy przed/po zalozeniem kamieni na sciane slychac bylo wyrazna roznice, czy zmiana dala jedynie fajny efekt wizualny?

Gratuluje doznan muzycznych i uwazaj na murzyna.

No tak szisza pasuje do tego klimatu.

Równie dobrze jak szklaneczka whisky ;)

Moge wiedziec ile metrow ma pokoj? Nie nalezy do najwiekszych prawda? Pytam bo sam mam klitke... Czy przed/po zalozeniem kamieni na sciane slychac bylo wyrazna roznice, czy zmiana dala jedynie fajny efekt wizualny?

Gratuluje doznan muzycznych i uwazaj na murzyna.

Pokój ma ok. 16,5 m2, czyli niewielki. Pokój wcześniej był sypialnią. Nie wiem, ile dał sam kamień na ścianie, bo adaptację robiłem od razu całościowo, ale na pewno złożyło się na efekt także 'złamanie' ściany i wysunięcie jej części, oraz adaptacja w przeciwległym końcu pokoju. Też się zastanawiałem czy warto, ale teraz bym nigdy nie zrezygnował z tego pokojju - to jest miejsce, gdzie najlepiej wypoczywam.

Super, tylko pozazdrościć, tylko nie mogę rozpoznać elektroniki, ale to chyba już wiek,

i wzrok nie ten. Gratulacje, pozdrawiam. :)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Dzięki za miłe słowa. Priorytetem przy remoncie był klimat, i się udało.

Co do elektroniki to jak w opisie: Infinity Kappa 8.2i, dalej CD Marantz + V-DAC, Sansui au-717, Nakamichi pa-5.

• 5 tygodni później...

Abstrahując od audio zastanawia mnie zawsze, dlaczego wieszacie telewizory tak wysoko wzgledem linii wzroku na siedzaco...dziala to w dwie strony - kazdy kto do nas przychodzi pyta czemu tak nisko, dopoki nie usiadzie :D

Telewizor nie jest elementem zbyt przyjaznym dla akustyki (duża płaska powierzchnia odbijająca), dlatego często wiesza się go wyżej, żeby wyprowadzić go poza newralgiczny obszar odbicia fali dźwiękowej za kolumnami, tudzież zrobić miejsce na dyfuzor.

• 2 tygodnie później...

Ludzie wieszają telewizory tak wysoko bo to niby fajnie wygląda.

Natomiast do oglądania tragedia.

TV powinien byc lekko poniżej linii wzroku dlatego niezbyt wysokie stoliki są najlepsze.

Nie będę zakładał nowego tematu więc zapytam tu bo to chyba najodpowiedniejsze miejsce.

Czy składając regał na sprzęt najlepiej tak ulokować CD-ka, że będzie stał na nim wzmak i go dociążał, czy lepiej na wzmak i na CD-ka zrobić oddzielną półkę dla każdego?

Nikt już nie stawia jednego sprzętu na drugim ... czas wież już minął ;-)

Każdy sprzęt powinien mieć swoją półkę a najlepiej platformę antywibracyjną.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A ile luzu powinno być w regale nad wzmacniaczem czy odtwarzaczem, żeby się nie przegrzewał kiedy to tył pułki jest odkryty bez tylnej płyty?

3 cm nad wzmakiem i 2 cm nad odtwarzaczem wystarczy?

Ja zrobiłem sam takie ustrojstwo.

3 cm nad wzmakiem i 2 cm nad odtwarzaczem wystarczy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajna rzecz.

Ja niestety musze mieć szafkę więc nie wiem jakie wymiary wybrać?

Skoro z tyłu nie ma płyty to nie wiem ile zostawić luzu nad wzmakiem?

Dopasowane lepiej wygląda ale z kolei czy 3 cm prześwitu nad wzmakiem wystarczy, żeby nie było problemu z przegrzewaniem?

Całkiem fajnie Ci to wyszło :)

Stelaż to pełna stal, 3.5x4 cm+półki to 120kg, bez klocków.

Każda półka jest oparta na czterech kolcach.Dla zainteresowanego

kolegi prześwit między pólkami to 10cm, tak na zapas, może kiedyś

się coś zmieni na coś wyższego??? Dzięki za uznanie.Pozdrawiam. :)

Ukryta Zawartość

Weź coś sobie poszukaj, i skopiuj, albo kup, ale te 3cm, to moim zdaniem zbyt mało.

Jeszcze zależy jaki masz piec?? Pozdrawiam.

czy 3 cm prześwitu nad wzmakiem wystarczy

Ukryta Zawartość

Weź coś sobie poszukaj, i skopiuj, albo kup, ale te 3cm, to moim zdaniem zbyt mało.

Jeszcze zależy jaki masz piec?? Pozdrawiam.

Ja bym powiedział, że dla CDka czy tranzystorowca w klasie A/B 3 cm wystarczą spokojnie zwłaszcza jeśli jest nieobudowany z dwóch stron, więcej będzie potrzebne na pewno dla lampowca albo wzmaka w klasie A.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

A/B 3 cm wystarczą spokojnie

moim zdaniem zbyt mało.

Jeszcze zależy jaki masz piec

Także myślę że nie ma sobie co wytykać.

Miłego dnia.Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi