Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Miłośników dobrych monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

To po co na siłę pchać się w monitory jeśli można mieć fajne 3 drogi a miejsca zajmą tyle samo, i nie trzeba się męczyć ze standami.

No chyba że ktoś chce postawić je na jakiej komodzie, półce ale to chyba mija się z celem bo zagrają o kilka klas niżej.

Edytowane przez zibii
To po co na siłę pchać się w monitory jeśli można mieć fajne 3 drogi a miejsca zajmą tyle samo, i nie trzeba się męczyć ze standami.

No chyba że ktoś chce postawić je na jakiej komodzie, półce ale to chyba mija się z celem bo zagrają o kilka klas niżej.

Ale to jest wątek o monitorach. Zresztą znajdź mi podłogówkę za 5-10 kzł, która będzie ważyć więcej niż 30 kg. Dobry stand będzie ważył ze 35 kg. Monitor za 70% ceny takiej podłogówki prawie zawsze przebije ją jakością wykonania obudowy. Kolumna na standzie z prawdziwego zdarzenia zawsze, przy normalnej cenie, będzie solidniejszą konstrukcją niż podłogówka. A bas to najbardziej zmitologizowane pasmo, sam fakt, że większość wspomina coś o "masażu brzucha" już wiele mówi...

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

A ten "+" to?

Kilka elementów wyższej jakości jak przewody jantzen 925, rezystory grafitowe, kondensatory audyn, cewki Intertechnika itp.

Akurat tutaj reprezentuję pogląd z epoki węgla i zawsze wybiorę stand/kolumnę cięższą niż lżejszą. Wszystkie te ażurowe albo drewniane wynalazki mnie nie interesują. Ja swoje dociążałem klasycznie - ołów i piasek. Na górze dałem jeszcze silikon.

Dobroć standu rzadko zależy od masy...

Z mojego doświadczenia ciężar standów (duży) ma wpływ najbardziej na reprodukcję niskich tonów. A gdzie reszta?

Podstawki mają być nie za ciężkie i nie za lekkie - takie w sam raz.

Dobry stand to nie mały wydatek.

Można też kupić monitory 3 drożne ale będą one z reguły większe od klasycznych 2 dróg z 18cm głośnikiem.

Mi nie chodzi o masaż brzuszka tylko o równe nie wymuszone granie

Dobry stand to nie mały wydatek.

Bez przesady. Czy 100 zł to dużo?

Oczywiście mówię o podstawkach, które można zrobić samemu. Nie chodzi tylko o oszczędności, bardziej o to: jak zagrają na nich monitory. Tu otwierają się duże możliwości.

Dobór materiału, wysokości, konstrukcja (ile nóg, blacik - czy bez, itd.)

Można się pobawić w audio i osiągnąć lepsze efekty od gotowych standów znanych i uznanych producentów.

Można też kupić monitory 3 drożne ale będą one z reguły większe od klasycznych 2 dróg z 18cm głośnikiem.

Mi nie chodzi o masaż brzuszka tylko o równe nie wymuszone granie.

Problem w tym, że im więcej dróg, tym mniejsza spójność. Nie wspominając o tym, ile dźwięku tracimy na każdym podziale

Jeśli mówimy o diy to też można zrobić lub zamówić kolumny, które będą biły na pewno cenowo i dźwięków kontrukcje z metką.

Jeśli chodzi o spójność dźwięku to jeśli kolumna jest dobrze zaprojektowana i zgrana fazowo gra genialnie.

Jeśli chodzi o spójność dźwięku to jeśli kolumna jest dobrze zaprojektowana i zgrana fazowo gra genialnie.

Mógłbyś zweryfikować swoje zdanie, gdybyś posłuchał głośników szerokopasmowych.

Wtedy na dobrze znanych Tobie nagraniach byś usłyszał co wyparowało z dźwięku z "dobrze zaprojektowanych" kolumn trójdrożnych, o czterodrożnych nie wspominając.

Wracając do podstawek namawiam na konstrukcje własne - na wszystko mamy wpływ, wystarczy słuch.

No może nie całkiem - osłuchanie, doświadczenie i chęć do prób mile widziane.

Słuchałem na szerokopasmowcach fostexa i też na kolumnach na głośnikach ceramicznych i nie mam wrażenia, że na accutonach coś wyparowało

Fostexa miałem i....szybko sprzedałem - grał natarczywie. Są inne szerokopasmowce, które nie krzyczą...

A na zwrotnicy zawsze tracimy.

Przypominam sobie anegdotę o melomanie, który kupił sobie wielogłośnikowe amerykańskie kolumny i był wielce rad dopóki nie odwiedził go kolega. Posłuchali wspólnie i po jednej z płyt tenże kolega zauważył brak jednego instrumentu. Tak były zestrojone:) A dźwięku było tyle, że słychać było na końcu ulicy.

Mógłbyś zweryfikować swoje zdanie, gdybyś posłuchał głośników szerokopasmowych.

Jeśli zapewnią pasmo 27hz- 18000hz i nagłośnią pokój 35m2.

To może poważny audiofil słuchający muzyki organowej z chórami, by takie nabył :))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

To może poważny audiofil słuchający muzyki organowej z chórami, by takie nabył :))

To niezły tramwaj wyjdzie z tych 35m jak ma być 27 hz.

@zibii

Owszem znam Bodnar Audio na Sonido, ale nie o nich myślałem. To są kolumny wolnostojące, a my tu o monitorach:)

Chodzi mi o monitory na szerokopasmowcu - może być np. 6 cali. Można znaleźć takie używane pierdziawki na portalach aukcyjnych za parę groszy.

I proszę nie sprawdzaj na muzyce organowej, czy innym heavy metalu z podwójną stopą: nie ma sensu.

Ale włącz dobrze nagrany wokal z akompaniamentem np. fortepianu - posłuchaj i powtórz utwór na Twoich trójdrożnych kolumnach.

Zrozumiesz o co chodzi i ile dźwięku zabrały podziały na zwrotnicy.

Niestety bezpowrotnie:(

zdecydowanie więcej tracimy na szerokopasmowcu niż na zwrotnicy w 2way i 3way

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Jafi

Aż mnie namówiłeś podłączę sobie fostexy, które jeszcze w kartonach leżą i sobie porównam ale myślę że nie będę zadowolony bo to są głośniki które grają środkiem pasma a skraje no cóż basu brak, wysokie tony jakieś są ale nie wybrzmiewają jak trzeba.

To są specyficzne głośniki i trzeba je lubić nawet miałem kiedyś chęć zbudowania na nich kolumn ale wpomaganych na dole 15" eminencem i na górze wstęga ale z tego zrobi się już wspomniana kolumna 3drożna

ale sie meczycie.........a to zwrotnice be, a to szerokopasmowce be

Odpowiedzia sa zwrotnice aktywne, ktore o wiele dokladniej podziela pasmo oraz nie bede tlumic dzwieku jak pasywne zwrotnice wpierdzielone miedzy wzmocniony juz sygnal na koncowce mocy a przetworniki (paranoja z punktu widzenia logicznego - probuje sie pracowac na wysokich pradach czego unika kazdy inzynierj czy elektronik i dlatego tez przedwzmacniacze byly wsadzone przed koncowki mocy a nie za i nazwane 'powzmacniaczami' ;) ).

Taki Kii Three i pozamiatane.

Zadnej zwrotnicy pasywnej, w kazdym monitorze po 6 (szesc!!!) wzmacniaczy dobranych i dostrojonych do poszczegolnych przetwornikow na etapie projektu przez inzynierow w kitlach w warunkach laboratoryjnych i koniec tematu.

Juz nawet nie wspomne o tym ze odchodzi taki potezny bol glowy jak dobor kabli glosnikowych.

Event Opal tez zamiata. Nawet ten smieszny w wersji aktywnej (czyli Wireless) zamiata pasywna wersje piec razy ;)

Kaban

Słyszałeś Kii Three ? Co za beznamiętne granie - znajomy miał na odsłuchu - zero emocji, naturalnej plastyczności, góra tez jest przeciętna jak na monitor za 40 tys.

Wiesz - słychać w brzmieniu tych kolumn laboratoryjne, białe kitle inżynierów.............

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Kolumna aktywna niekoniecznie musi grać sterylnym , technicznym dźwiękiem

Backes&Muller pod względem barwy , nasycenia są lepsze od mojego poprzedniego opartego na lampach systemu ( lampowy wzmak+ pre+ DAC )

Ale faktycznie większość typowo studyjnych monitorów , z którymi miałem kontakt grało raczej bezdusznie

Ilu ludzi tyle opinii

zdecydowanie więcej tracimy na szerokopasmowcu niż na zwrotnicy w 2way i 3way

Nie chodzi o bilans strat szerokopasmowiec vs 2drogi lub 3drogi. Tu możesz mieć rację.

Chodzi konkretnie o to, co tracimy przez zwrotnicę.

Przewaga układów aktywnych jest oczywiście warta rozważania, ale to...

...jest dopiero nietrafionym argumentem.

Poproszę przykład monitora (o o tym jest temat...) z takim realnie pasmem (szczególnie od dołu).

Bo jak nie ma, to może trzeba w tym momencie zamknąć wątek?

Według specyfikacji producenta Totem Mani2

29Hz +/- 3dB

Ale, trzeba nie lada wzmacniacza żeby takie zejście z nich wycisnąć

Nawet dobrze wysterowane nie miały nawet w połowie takiego basu jak z aktywnych B&M ( ale to jednak 25cm )

Bas z monitora zawsze będzie jakimś kompromisem, zaleta powinna być przestrzeń i swego rodzaju znikanie kolumn z pomieszczenia

Ilu ludzi tyle opinii

Według specyfikacji producenta Totem Mani2

29Hz +/- 3dB

Dalej nie będzie odtworzone to, co znajdzie się pomiędzy 27 Hz a 29 Hz - nawet gdy kolumny będą optymalnie poprowadzone.

Zgodnie z założeniem: te kolumny NIE NADAJĄ SIĘ.

* * *

Chyba napiszę do firmy VOXATIV, żeby nie męczyli się już dłużej nad ulepszaniem swoich monitorów, bo pod względem fundamentalnego kryterium pasma przenoszenia kolumny są do bani.

Również cudownym pod wieloma względami REHDEKO należy odebrać prawo do egzystencji.

Te są rekordowe w szybkości odpowiedzi na sygnał, ale zaczynają pracować jednak wyżej.

Dodam jeszcze AUDIO NOTE, które zaleca się postawić blisko ściany lub nawet narożnika,

co ewidentnie zdradza niskotonowe niedostatki, więc zawracanie sobie nimi głowy jest stratą czasu.

Są jeszcze jakieś monitory, które trzeba karnie wymienić, by innych ostrzec przed finansową wtopą?

Problem w tym że akurat kolumny zarówno Rehdeko, Voxativ i Audio Note są do bani w całym paśmie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.