Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o nie manipulowanie moimi wpisami co uczynił @pietrzak wkładając w moje usta jakobym to ja prosił o podanie alternatyw dla kapitalizmu. (godz. 12:46)

Poza tym pisałem (godz. 10:46) że są alternatywy dla neoliberalizmu. Nic nie wspominałem o kapitalizmie. To kolejna manipulacja moimi wypowiedziami.

Ktoś tu się zachowuje mało elegancko.

Polakowi żaden model nie będzie odpowiadał. Chyba tylko taki w którym nie będzie musiał pracować i będzie miał wszystko wg potrzeb ;-).

W takich sytuacjach zawsze pytam jakim cudem Polacy bardzo dobrze radzą sobie za granicą gdzie w zdecydowanej większości są cenionymi pracownikami.

Jestem Europejczykiem.

W takich sytuacjach zawsze pytam jakim cudem Polacy bardzo dobrze radzą sobie za granicą gdzie w zdecydowanej większości są cenionymi pracownikami.

Są stosownie, adekwatnie do kwalifikacji i wkładu pracy wynagradzani.

Imć @pietrzakowi z dedykacją:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sposób prosty, oczywisty i zrozumiały dla każdego pokazane na czym polega patologia systemu zwanego neoliberalizmem.

Przepraszam nie dla każdego. Fundamentaliści i ortodoksi tego systemu są impregnowani na jakiekolwiek merytoryczne i logiczne argumenty. Ich zdaniem neoliberalizm jest cudowny, a jeśli fakty temu przeczą - to tym gorzej dla faktów. Gospodarka (ich zdaniem) nie jest dla ludzi, ale ludzie są dla gospodarki.

To dobry wywiad ale:

1 Niczego odkrywczego czego już dawno temu po 2008 ktoś inny nie powiedział w nim nie ma.

2 To głównie diagnoza. Pomysłów na terapię za wiele w nim nie ma.

Ukryta Zawartość

Nie w tym problem, a przynajmniej nie tylko w tym.

Według moich obserwacji nasz kapitalizm jest folwarczny, nie przekroczyliśmy jeszcze pewnego etapu rozwoju i mentalnego i organizacyjnego.

Tyle tylko, że na ten temat nie ma praktycznie żadnej dyskusji a powinna być, i to powszechna, narodowa możnaby powiedzieć.

Z jednej strony mamy nawiedzonych wielbicieli XIX modelu kapitalizmu którego de facto na świecie już nie ma, a z drugiej idealistów którzy nie mają pojęcia o czym mówią.

Jestem Europejczykiem.

Bo są za granicą :-). Prawdopodobnie są tam mniej roszczeniowi niż w Polsce, przynajmniej na początku. To zdaje się jest standardowy rozwój kariery. Miejscowi nawet w takich Niemczech są dużo bardziej roszczeniowi od napływowych. Rozmawiałem ostatnio ze znajomymi od lat mieszkającymi w Niemczech.

Nie wszyscy Polacy dobrze radzą sobie za granicą.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Na zachodzie liczy się przede wszystkim skuteczność i solidność w działaniu. Jeżeli pracownik jest dla firmy efektywny to zarabia odpowiednio a ci nieefektywni nawet jak będą wysoko kwalifikowani (kształceni) będą mieli gorzej lub będą musieli podejmować zajęcia niezgodne z ich kwalifikacjami. W Polsce efektywność nie jest najlepsza. Na to wskazuje nawet ilość postów na tym forum generowana w godzinach pracy ;-).

Natomiast co do braku jakiejś oczywistej alternatywy mogę się zgodzić. Tyle tylko, że nie świadczy to o doskonałości systemu tylko o naszej intelektualnej niedojrzałości.

Zgadza się, w skrócie należy wydawać to co się zarobiło i zaoszczędziło. Piramidy finansowe (te oficjalne) budowane są na kredytach.

Spieprzyliśmy coś (bo stało się to w naszym pokoleniu) i nie umiemy, czy nie chcemy tego naprawić. A samo już się nie naprawi, ten czas minął.

To się zgadza, wynika to z tego że chcemy się rozwijać błyskawicznie a nie dochodzić do wszystkiego systematycznie i w stosownym do świadomości gospodarczej tempie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jeśli to prawda, to dlaczego tak się dzieje w tym podłym kapitaliźmie?

Kapitalizm rad by płacić ludziom jak najmniej. Najlepiej wcale. To że w krajach starej Unii czy Ameryki płaci się ludziom godziwe stawki - wymusiły ruchy lewicowe.

Jaką zdolnośc do samoleczenia miał socjalizm? Już wiem - przejście do kapitalizmu.

Nadmierne uproszczenie. Wystarczy porównać stalinowski model gospodarczy z węgierskim z początku lat 70-tych ubiegłego stulecia. Poza tym ma taką, że potrafi łączyć pozytywne elementy i aspekty obydwu systemów przy uniknięciu negatywnych. A nie puszcza wszystko na niekontrolowany żywioł.

Sorry, ale to nie ja tylko mój smartfon.

Przepraszam. Myślałem że rozmawiam z Tobą. Pozdrowienia dla smartfona.

Wystarczy nie brać, przymusu nie ma.

Elementarny brak znajomości ludzkiej psychiki. Celowo kreuje się popyt, również na de facto nikomu niepotrzebne rzeczy, a następnie wytwarza psychiczną presję aby nie odstawać w wyścigu szczurów. A potem łaskawie proponuje kredyt.

Ekonomia to nauka społeczna. Nie tylko prymitywne bilansowanie słupków liczbowych jak uważa Balcerowicz i jego kamaryla.

Tissot i Swtach Group - dwa wykwity socjalizmu.

Obsesyjne dostrzeganie socjalizmu wszędzie powoduje iż nie sposób traktować Cię jak poważnego rozmówcę.

Żeby mieć kapitalizm XXI-wieczny, trzeba przejśc przez jego model XIX-wieczny.

Nie trzeba, trzeba mieć tylko wysoki poziom wiedzy praktycznej o prawidłowym gospodarowaniu zasobami a o to trudno w roszczeniowym ciemnogrodzie.

• Redaktorzy

A to dlaczego? Przeca państwoe jest lepsiejsze, nie? Zwłaszcza we Szwajcarii...

Przypominam sobie kanadyjski film, ogólnie poważny, ale mający przebłyski. Jednym z nich była sytuacja, gdy terminalnie chory na raka bohater, starszy dżentelmen, leży w szpitalu w ogólnym bałaganie i w atmosferze bylejakości (jakkolwiek życzliwej, bo tam ludzie generalnie miłe są). Syn przerażony wynikami oglądu zarządza, że przenosimy ojca do prywatnej kliniki, na co starszy pan z mocą: "głosowałem za państwową służbą zdrowia i poniosę konsekwencje!"

To się zgadza, wynika to z tego że chcemy się rozwijać błyskawicznie a nie dochodzić do wszystkiego systematycznie i w stosownym do świadomości gospodarczej tempie.

Tu akurat myślałem nie o Polsce w szczególności tylko o współczesnym modelu kapitalizmu. Ale tam rzeczywiście wizja zysku krótkoterminowego przeważa nad perspektywami rozwoju. Tu akurat świetnie pasują słowa Lenina o stryczku.

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

Nigdy nie jest takie dooooobre, żeby nie mogło być lepsze.

Ukryta Zawartość

To jakiś bardzo dziwny portal: wiadomości pisane łamaną polszczyzną, nie ma stopki redakcyjnej czy informacji o wydawcy, i koncentruje się katastroficznych wiadomościach dotyczących Polaków za granicą.

Ukryta Zawartość

Kapitalizm rad by płacić ludziom jak najmniej. Najlepiej wcale.

Z kolei socjalizm chciał dawać wszystkim wg potrzeb. Tylko przeważnie nie miał z czego :-)

Każdą ideę można utożsamić z jej patologiami tylko że wtedy dyskusja zamienia się również w patologię. Co się Tobie wraz z pietrzakiem udało zgrabnie wykazać. Przydał by się Wam obu banik dla higieny na czas jakiś.

Z kolei socjalizm chciał dawać wszystkim wg potrzeb.

Błąd. W socjaliźmie miała obowiązywać zasada "każdemu według jego pracy". Zasada "każdemu według jego potrzeb" miała obowiązywać dopiero w komuniźmie".

Przydał by się Wam obu banik dla higieny na czas jakiś.

Na szczęście nie Ty o tym decydujesz. Dobrze jest znać swoje miejsce w szyku i nie uzurpować sobie uprawnień nienależnych. Bo wychodzi śmiesznie.

Na marginesie pozwalam sobie zauważyć, że kary dostaje się za nieprzestrzeganie postanowień Regulaminu i Netykiety. Proszę o wskazanie który punkt wyżej wymienionych dokumentów Twoim zdaniem złamałem.

Według moich obserwacji nasz kapitalizm jest folwarczny, nie przekroczyliśmy jeszcze pewnego etapu rozwoju i mentalnego i organizacyjnego

Mnie się wydaje, ze nasz folwarczny kapitalizm jest na dodatek przedłużeniem i podwykonawcą dla światowego neoliberalizmu.

Przypominam sobie kanadyjski film, ogólnie poważny, ale mający przebłyski. Jednym z nich była sytuacja, gdy terminalnie chory na raka bohater, starszy dżentelmen, leży w szpitalu w ogólnym bałaganie i w atmosferze bylejakości (jakkolwiek życzliwej, bo tam ludzie generalnie miłe są). Syn przerażony wynikami oglądu zarządza, że przenosimy ojca do prywatnej kliniki, na co starszy pan z mocą: "głosowałem za państwową służbą zdrowia i poniosę konsekwencje!"

Z tego co wiem, to w Kanadzie nie ma prywatnych klinik. Prywatne gabinety mają jedynie dentyści.

Z pewnością ich służba zdrowia nie jest gorsza od naszej państwowej. Z tym, ze u nas można skorzystać z prywatnej a tam nie.

Odejdę od tematu do którego niewątpliwie warto wrócić i wrzucę coś czysto politycznego:

"5 czerwca br. w Izbie Gmin odbędzie się debata na temat polskiej ustawy o IPN zwołana po tym, gdy grupa posłów oskarżyła polski rząd o "przepisywanie historii na nowo" przez kwestionowanie udziału Polaków w mordowaniu Żydów w trakcie drugiej wojny światowej.

Izba Gmin będzie pierwszym parlamentem państwa członkowskiego Unii Europejskiej, który zajmie się wzbudzającą kontrowersje ustawą.

Jak dowiedziała się PAP, dyskusja odbędzie się nie w głównej izbie, ale w Westminster Hall, co wiąże się z nieco niższą rangą polityczną wydarzenia i zakończy się przyjęciem neutralnie sformułowanego stwierdzenia, że "ta izba rozważyła polskie prawo o zniesławieniu". Wnioski z wystąpień posłów nie będą prawnie wiążące dla brytyjskiego rządu, ale mogą wywrzeć presję polityczną."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Z tego co wiem, to w Kanadzie nie ma prywatnych klinik. Prywatne gabinety mają jedynie dentyści.

Z pewnością ich służba zdrowia nie jest gorsza od naszej państwowej. Z tym, ze u nas można skorzystać z prywatnej a tam nie.

W Kanadzie wydaje się na służbę zdrowia 6 razy więcej na 1 mieszkańca niż w Polsce. Myślę że to może mieć znaczenie.

W Kanadzie wydaje się na służbę zdrowia 6 razy więcej na 1 mieszkańca niż w Polsce. Myślę że to może mieć znaczenie.

To ma kluczowe znaczenie. W Polsce są inne priorytety. Najpierw należy się intensywnie obławiać a potem się pomyśli, może.

Problem - co dalej. Cofamy się do PRL? Stopniowo rozwijamy się mentalnie i organizacyjne? Czy robimy w Polsce eksperyment ku uciesze calego świata?

Suweren i rządzący skłaniają się chyba do tego drugiego.

Ukryta Zawartość

Ja się wzruszyłem. Może jakiś PiS-owiec też się wzruszy i zrewiduje swoją nienawiść do wszystkich dookoła.

Ukryta Zawartość

Błąd. W socjaliźmie miała obowiązywać zasada "każdemu według jego pracy". Zasada "każdemu według jego potrzeb" miała obowiązywać dopiero w komuniźmie".

Whatever. Tak czy inaczej to były propagandowe bzdety serwowane pod śmieszną nazwą propedeutyka nauki o społeczeństwie - zapewne dla podkreślenia ważności.

Dobrze jest znać swoje miejsce w szyku i nie uzurpować sobie uprawnień nienależnych. Bo wychodzi śmiesznie.

Oczywiście. Moja powyższa uwaga do Was obu tego właśnie dotyczy :-)

Na marginesie pozwalam sobie zauważyć, że kary dostaje się za nieprzestrzeganie postanowień Regulaminu i Netykiety. Proszę o wskazanie który punkt wyżej wymienionych dokumentów Twoim zdaniem złamałem.

Na marginesie zauważyłem, że mod już Wam obu uwagę zwrócił.

A wracając do meritum, to się niepotrzebnie napier... na ideologie, które mają tu wtórne znaczenie i nie adresują istoty problemów.

Tak czy inaczej to były propagandowe bzdety serwowane pod śmieszną nazwą propedeutyka nauki o społeczeństwie - zapewne dla podkreślenia ważności.

Podobnie jak teraz serwuje się młodzieży nawiedzone ideologiczne bzdety pod śmieszną nazwą "przygotowania do życia w rodzinie" (czy jakoś tam), zapewne dla podkreślenia ważności.

Oczywiście. Moja powyższa uwaga do Was obu tego właśnie dotyczy :-)

Dotyczy przede wszystkim Ciebie.

Na marginesie zauważyłem, że mod już Wam obu uwagę zwrócił.

Gdzie? Kiedy?

A wracając do meritum, to się niepotrzebnie napier... na ideologie, które mają tu wtórne znaczenie i nie adresują istoty problemów.

Nie zgodzę się z tezą, że mają wtórne znaczenie. Mają fundamentalne. Dlatego wątek o polityce jest właściwym miejscem dla dyskutowania również tej tematyki.

Krytyka PiSu przez samorządowca w moim mieście .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.