Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

muls, grillujesz ?

ciebie

. W 1938r. lotnictwo czechoslowackie posiadało 7 pułków lotniczych. Łączna liczba samolotów w linii miała wynieść 568 szt., z zapasowymi 801 szt., a ze szkolnymi i cywilnymi - 1514 szt. No i umocnienia: Czesi rozbudowali szereg nadgranicznych umocnień, za sumę 7 mld. koron. Wzdłuż granicy zachodniej (poczynając od Bogumina n/ Odrą, poprzez Hlucin, na wschód od Opawy, aż do Jesioników wybudowano nowoczesne linie fortów i schronów, wykonując roboty inżynieryjne (pola minowe, zasieki, zapory przeciwczołgowe). Zabezpieczono też granice z Austrią (tempo prac się zwiększyło po Anschussie). Umocniono i rozbudowano schrony na granicy z Polską (Bogumin - Cieszyn). Ogółem zdążono wybudować 267 fortów ciężkich, oraz 9982 obiektów średnich i lekkich. Do obsadzenia obiektów utworzono 138 batalionow specjalnych wojsk fortecznych (np. Strazne propory, Straz Obrony Statu). Generalnie rzecz biorąc Czechosłowacja planowała wystawić 34 pełnowartościowe dywizje piechoty (my - 30 liniowych + 9 rezerwowych), 4 skupienia piechoty 4 dywizji szybkich, a więc łącznie 42 wielkie jednostki, oraz około 138 batalionów, stanowiących odpowiednik dalszych kilkunastu dywizji piechoty. Szczerze powiedziawszy - nie moge tego pojąć: jak kraj kilkarotnie mniejszy od Polski, posiadający dwa i pół raza mniej ludności, był w stanie wystawic o wiele większe i lepiej wyposażone siły, jakie my wystawiliśmy we wrześniu 1939r. ???? Czy Czechosławacja anno domini 1938 była w stanie w pojedynkę stawić czoło Wehrmachtowi?

chciales sie podpiac czy podwiesic?

czy moze tylko wstawic tyłek.

Ukryta Zawartość

Co Ty mi robisz, historię dla maluczkich z wikipedii propagujesz, Hitlera bez Czechosłowacji nie ma, bez zbrojeniówki, nie ma też bez paliwa, to elementarz.

Hitler dostał wszystko co potrzebował, ciekawe nie ?

Zastanów się chwile, co może jeden człowiek, biedak z Austrii.

Szukasz frajerów muls ?

Na wszystko trzeba mieć pieniądze, a one mają swoich właścicieli, oni jednak stawiają warunki oraz mają plany, własne.

Chyba nie ma sensu prowadzić merytorycznej dyskusji na argumenty z @747 który raczy tu wszystkich wyjątkowymi bredniami i bełkotem jak sobie mały Kazio z przedszkola wyobraża wielką politykę.

Trzeba też koniecznie wspomnieć o słynnym czechosłowackim bohaterstwie - jak wpadł tam Niemiec, to wszyscy kolektywnie się poddali. Nawet jakby Czesi mieli bomby atomowe i wyrzutnie rakiet balistycznych, to też o psu budę.

747, zmień grzyby, bo te które bierzesz kreują przewodnika, który cię nie lubi.

Parker's Mood

Skończyłem studia już dawno temu. W przeciwieństwie do Ciebie który jako substytut wiedzy serwujesz napisaną na nowo historię a la PiS i mądrości z Nowogrodzkiej.

Bobcat, powinieneś skończyć studia.

Jeszcze dopisz że Ty tam przy tych wydarzeniach byłeś i wszystko widziałeś.

Kraj każdy składa się zarówno z łotrów i tchórzy, ale są i patrioci oraz ludzie intelektu, nie ma tu miejsca na wyjaśnienia, 2WŚ to temat, któremu można poświęcić życie i jeszcze będzie mało, jednak z oddali widać więcej i im więcej lat po tym wydarzeniu tym bardziej na tacy mamy podane faktyczne przesłanki i uwarunkowania.

Tajne akta służb z tamtego okresu są nadal tajne, także Chicago wyluzuj, bo nie masz pojęcia o czym piszesz chyba że jesteś historykiem, ale w tym wypadku musiałbym zapytać na jakim materiale pracujesz, bo historyków wszędzie dość i nic z tego nie wynika, nic nie wiemy więcej ponad to co podają nam do wierzenia, tylko to wszystko jakoś tak się ,,,słabo klei...łagodnie rzecz ujmując, no już chociaż Pearl Harbor jakoś przebąkują że władza wiedziała o nadchodzącym ataku, nie słyszę żeby się ktoś wypierał ponad miarę..a to ledwo incydent, co dopiero poważniejsze rzeczy....

Brak słów..

Pzdr.

zmień grzyby,

Trzeba też koniecznie wspomnieć o słynnym czechosłowackim bohaterstwie - jak wpadł tam Niemiec, to wszyscy kolektywnie się poddali. Nawet jakby Czesi mieli bomby atomowe i wyrzutnie rakiet balistycznych, to też o psu budę.

747, zmień grzyby, bo te które bierzesz kreują przewodnika, który cię nie lubi.

Czeski zwiadowca:

- Melduję, panie poruczniku - niedaleko w rzece jest bród. Czołgi, motocykle, furmanki przejadą. Piechota w żadnym razie.

- A to czemu?

- Bo na przeciwległym brzegu siedzi ogromne psisko i warczy.

, 21:18

Numerek

Kolego WŚ to przedsięwzięcie o rozmachu przewyższającym wszystko inne, wymaga gigantycznych przygotowań i precyzyjnego planowania, wymaga wieloletniej pracy tajnych służb i drobiazgowych rokowań dyplomacji, do tego są kontakty nieformalne prywatnych osób, które dysponują koniecznym zapleczem finansowym, spłycanie zagadnienie które opisane może być na dziesiątkach tysięcy stron do wzmianki na dany temat w wikipedii to odkrywanie siebie jako ignoranta, jednego z bardzo wielu..

Czeski zwiadowca:

- Melduję, panie poruczniku - niedaleko w rzece jest bród. Czołgi, motocykle, furmanki przejadą. Piechota w żadnym razie.

- A to czemu?

- Bo na przeciwległym brzegu siedzi ogromne psisko i warczy.

To jest ten poziom dyskursu jakim tu Koledzy dysponujecie, bardzo mi przykro, nie mogę kontynuować w nim uczestnictwa z uwagi na dbałość o higienę umysłu.

Żegnam Państwa.

Lubię Czechów, bo to są fajni i spokojni ludzie, tym bardziej, że byłem tam milion razy i mam stamtąd przyjaciół, a i moje rodzinne miasto, to tylko 20 kilometrów od granicy czeskiej, więc praktycznie czuję się tam jak u siebie. Nawet zastanawiałem się, gdzie ewentualnie zakotwiczyć na starość i Czechy, a w zasadzie Morawy, chodzą mi po głowie. Do Polski nie wrócę na stałe na pewno.

Parker's Mood

odkrywanie siebie jako ignoranta

Nic innego nie robisz odnośnie swojej osoby. Od kiedy jesteś w tym wątku. Zajmij się lepiej swoją plastikową kukiełką z Korei.

Żegnam Państwa.

Żegnamy ozięble z domieszką ironii.

Buha ha ha hahaaaA.

Ukryta Zawartość

Mata coście chciata.

Posikałem się ze śmiechu.

"Macierewicz postawił na Polskę" - ale urwał! Ale to jest dobre!

Nie postawił, tylko go tu Ruscy skierowali w celu wiadomym.

Lubię Czechów, bo to są fajni i spokojni ludzie, tym bardziej, że byłem tam milion razy i mam stamtąd przyjaciół, a i moje rodzinne miasto, to tylko 20 kilometrów od granicy czeskiej, więc praktycznie czuję się tam jak u siebie. Nawet zastanawiałem się, gdzie ewentualnie zakotwiczyć na starość i Czechy, a w zasadzie Morawy, chodzą mi po głowie. Do Polski nie wrócę na stałe na pewno.

Jakbyś mi to z ust wyjął. Może po sąsiedzku zamieszkamy?

.....

A na ciebie, Bąbovietz - już najwyższy czas, cobyś na urodziny zdrajcy Maciera jechał. Całą gorzałę ci wypiją

Ukryta Zawartość

Ale dostępu do morza nie mają.

Dowcip z brodą, z czasów tzw. "demokracji ludowej":

Polak: my mamy ponad 500 km dostępu do morza.

Czech: a my mamy ryby w każdym sklepie.

Mnie u Czechów trochę irytuje ta mieszczańskość i konformizm.

Nie chodzi mi o wielką politykę ale o codzienność.

A skąd u Ciebie taka wiedza o Czechach? Wszyscy tacy są?

Poza tym te cechy czasem są zaletami.

Roger Waters na koncertach w Polsce (wbrew pozorom bardzo politycznie ;) :) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Jak dobrze pójdzie, to niedługo do Polski nie będą wpuszczane takie lewackie zramolałe szarpidruty. Będzie tylko nasze disco polo, a na uroczystościach państwowych Kapela znad Baryczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.