Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zrozumiałeś co piszę - tylko odpowiadam na Jarkowy propagandowy syf tak, żeby zrozumiał (może). Wyszydzanie tego, że Rosja dostarcza do Polski/Europy gaz i ropę - to jest durne.

Mój wpis było odpowiedzią na twój wybitnie chamski i obrażający mnie jako Polaka wpis.

I nie jest to propaganda, tylko szczera prawda.

Mojego wpisu albo go nie zrozumiałeś, albo odwracasz kota ogonem.

Osobiście mam wielki szacunek dla rosyjskiej inteligencji i rosyjskich naukowców. Jako automatyk na każdym kroku miałem do czynienia z dokonaniami rosyjskich naukowców, o których zapewne nawet nie słyszałeś (łańcuchy Markowa, metody analizy stabilności Lapunowa itd.).

Pytam - gdzie jest Rosja, kraj wybitnych naukowców, pisarzy, kompozytorów, myślicieli???

Czy sprzedawanie surowców, polityczne intrygi, zastraszanie i napadanie innych to wszystko, na co ją obecnie stać?

Zamiast cieszyć się z pokazów fizycznej siły i moralnej degrengolady obecnego reżimu zastanów sie Jurij gdzie teraz mogła by być Rosja gdyby porzuciła środkowoazjatycką mentalność. Jeżeli nie podoba ci się europejski liberalizm, to popatrz skąd startowały i gdzie w tej chwili są Chiny.

I nie pierdziel mi tu o propagandzie i syfie, przestań brandzlował się patrząc na kalendarze z Putinem tylko zacznij myśleć tak, jakbyś naprawdę kochał swój kraj, bo naprawdę stać was na wiele więcej.

Jestem Europejczykiem.

Poziom idiotyzmu i buractwa twoich wpisów dorównuje burackiemu skretynieniu obecnej waadzy. Tak trzymać iksik, a jeszcze się do jakiejś rady nadzorczej załapiesz.

P.S.

Zrób wszystkim niespodziankę i napisz coś z sensem i na temat, wszystkim szczęki opadną.

Też czekam z wywieszonym jęzorem. A taki kiedyś był z Niego fajny gość... Patrzajta, co wiek i notoryczne słuchanie King Crimson - z ludziamy wyprawia:)

A Ty, Dominiku - przeciw czemu protestujesz, lub za kim nagle - jesteś? Wklejasz pierdoły, bez cienia komentarza... Zachowuj się. Zwłaszcza, że przeniosłeś się do Zachodniego Sąsiada.

Synka - w piętę pociumać!:-)

Jacek.

Też czekam z wywieszonym jęzorem. A taki kiedyś był z Niego fajny gość...

Wbrew pozorom kompletne zdurnienie moich oponentów wcale mnie nie cieszy. Szczerze mówiąc jestem tym nagłym odmóżdżonym fanatyzmem przerażony, bo świadczy on o tym, jak jadowita i wyniszczająca jest droga wybrana przez PiS.

Jestem Europejczykiem.

Mnie też nie cieszy. Wręcz - smuci.

Przyklaskiwacze* z PiS - coraz żałośniej piszczą. I gadają wciąż to samo. Bo wciąż gadają tak samo, to samo i w każdym momencie - o tym samym. Równie żałośnie.

* jest takie słowo w języku polskim?:-)

No. To od dzisiaj jest:)

Oni po prostu widzą (a lata w kasynach przepracowałem), że postawili na złą kartę:) Stąd - niechęć i odraza. Do wszystkich.

No popatrz, jak nie było NS tylko do Niemiec płynęło naszą rurą Przyjaźni to również mieliśmy gaz droższy..

A mieliśmy. Bo kontrakt za poprzedniego rządu PiS podpisywał pisiarski "wybitny fachowiec"...

• Moderatorzy

Nie chodzi o drobne złośliwości. Zresztą, że Rosjanie je z lubością stosują, my możemy sobie je podarować. Chodzi o to by doprowadzić do sytuacji gdy Rosja będzie tylko jednym z potencjalnych dostawców surowców energetycznych, a nie de facto jedynym. A jak jeszcze przy tym możemy choćby i z pochodzenia rosyjski gaz sprzedać z zyskiem Ukrainie to jeszcze lepiej.

Do rozmówcy warto mówić językiem , który rozumie.

Np: Litwie warto wytłumaczyć, że w związku z podejściem do Polski i Polaków mieszkających na Litwie wcale nam nie zależy na budowie drogi via Baltica, tym bardziej, że partner gospodarczy z Litwy żaden.

Ukraina musi zrozumieć, że za propagowany banderyzm i embargo na mięso też nie musimy ich wspierać.

Rosja też nie musi nam nic sprzedawać i nic kupować , a TIry wiozące towar na wschód muszą pokryć koszt dewastacji dróg(choć je przerzuciłbym na kolej wzorem Szwajcarii) albo mogą wozić się promami lub przez drogami przez Czechy , Słowację i Ukrainę.

Bzdury? Rosja nie dostarcza bezpośrednio Ukrainie gazu wcale. A, że oni kupują gaz fizycznie rosyjskiego pochodzenia u innych? Towar jest tego kto za niego zapłacił, w tym wypadku Słowaków. W jaki sposób Rosja dostarcza gaz choćby Słowakom to nikogo nie obchodzi. Mogą i w balonach. Nie istotne też, ze rurociąg z Rosji biegnie przez Ukrainę. Rurociąg ten dostarcza rosyjski gaz do wszystkich odbiorców w południowej Europie i jego fizyczne zakręcenie nie jest możliwe. Projekt Jamał II nie powstał dla jaj, a po to by fizycznie ominąć Ukrainę i tym samym uniemożliwić tzw. rewers np. ze Słowacji z Drużby. Rosjanie gdyby mogli z rozkoszą by go zakręcili, ale po prostu tego nie mogą zrobić. I Nord stream II i projektowany South stream nie mają na celu nic innego jak ominięcie Ukrainy, Polski, Słowacji, itd. w celu zamknięcia i Jamału i Drużby. Nie buduje się nowych rurociągów po to by używać i tych istniejących, szczególnie, że te stare mają jeszcze duże rezerwy przepustowości. Buduje się je po to by zakręcić stare.

Piszesz nieprawdę, gaz jest kupowany przez kraje w ramach wieloletnich kontraktów z dodatkowymi obwarowaniami prawnymi.

Jednym z obwarowań jest zakaz dalszej odsprzedaży gazu krajom trzecim, tak więc pomimo, że go kupiłeś nie możesz zrobić z nim co chcesz. Ma to na celu zabezpieczenie interesu producenta i możliwość wpływania na rynek , odbiorców i właśnie szantażowania brakiem dostaw.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

A mieliśmy. Bo kontrakt za poprzedniego rządu PiS podpisywał pisiarski "wybitny fachowiec"...

"Misiewicz" ? ;-)))

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wbrew pozorom

Szczerze mówiąc jestem tym nagłym odmóżdżony

przerażony

Szczerze Tobie współczuję.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jednym z obwarowań jest zakaz dalszej odsprzedaży gazu krajom trzecim, tak więc pomimo, że go kupiłeś nie możesz zrobić z nim co chcesz.

Jeśli takie obwarowanie jest. W wypadku Słowacji widać go nie ma, bo gaz na Ukrainę sprzedają. Albo inni odbiorcy rosyjskiego gazu z UE takiego obwarowania nie mają. Oficjalnie gaz ma pochodzić z UE, ale jak wiadomo "rodzimego" gazu w Europie mało, jest za to pod dostatkiem rosyjskiego...

zabrakło mu leków, pewnie to są te pełnopłatne i nie zażył.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Gość

(Konto usunięte)

Mam rozumieć, że znasz z natury nie poufne, a ściśle tajne dane na temat proponowanych cen?

Nie są potrzebne żadne ściśle tajne dane. Np. co pisze ukraiński portal (antyrosyjski, kasę bierze z funduszy Sorosa) http://www.epravda.com.ua/news/2016/07/7/598402/ :

Szef Naftogaz Ukrainy Kobolew: Gazprom proponuję w 3 kw. cenę niższą od ceny dostępnej w Europie.

Są też dostępne liczby ale nie chcę mi się tego tłumaczyć.

I jeszcze masz czelność twierdzić, że nikt oprócz Ciebie nie ma o tym bladego pojęcia...

Znów kłamiesz: nie twierdzę, że nikt - twierdzę, że Ty.

Amerykanie zmusili ich opublikować deklaracje - prawie każdy ma miliony $$$ w gotówce. I cisza, żadnego kolejnego Majdanu.

No pacz Pan jacy niedobrzy ci Amerykanie. Jak to wytłumaczysz Jurij, po co to zrobili? Jaka jest oficjalna linia kremlowskiej propagandy w tej sprawie?

Jestem Europejczykiem.

Są też dostępne liczby ale nie chcę mi się tego tłumaczyć.

Nie, tam nie ma żadnych konkretnych liczb.

Szef Naftogaz Ukrainy Kobolew: Gazprom proponuję w 3 kw. cenę niższą od ceny dostępnej w Europie.

Też nie prawda.

Цена "Газпрома" сейчас несколько ниже той, которую нам предлагают европейские поставщики"

To znaczy, że Gazprom zaproponował trochę niższą cenę od tej którą proponują europejscy dostawcy. Nie cen europejskich, a tych które proponują europejscy dostawcy, a to zasadnicza różnica.

Myślisz, że nie potrafię przeczytać i prawidłowo zrozumieć tych paru zdań?

Gość

(Konto usunięte)

Nie, tam nie ma żadnych konkretnych liczb.

Tam jest ale nie w tym artykule. W II kw. proponowana cena była 177$; w III - 167,57$ przy cenie gazu na "rynku niemieckim" - 173$ za tyś. m3.

Nie cen europejskich

ceny dostępnej w Europie

Czytasz nie to co jest napisane a to co chcesz żeby było. Daj już spokój.

Jak to wytłumaczysz Jurij, po co to zrobili?

Jest to test udowodnienie siły pozamachowej ukraińskiej "demokracji" budowanej na rozkaz i za $$$ USA. Nawet upublicznienie (prawdopodobnie niepełnej) informacji o stanie posiadania bochaterów-majdownów jej nie szkodzi. ))) Oprócz tego Amerykanie są leniwe, nie chce im samym szukać dokąd poszła ich kasa i zmuszają Ukraińskich polityków do samodonosów. )))

Młody czysty jak łza prokurator z pensją na poziomie kilkaset $/mies. ma kilkadziesiąt działek, kilka domów i mieszkań, miliony w cash-u, żona na Bentley Continental GT na zakupy jeździ. Jeden z czołowych wojowników z korupcją kupuje apartament w Kijowie za kilkaset tysięcy $ i tłumaczy, że mu znajoma i dziewczyna pożyczyły. ... A na Majdanie - pustki.

Było za czasów komuny takie powiedzenie "Jak partia mówi że zabierze - to zabierze. Jak mówi że da - to mówi.".

Każdy kto zna rosyjskie obyczaje wie, że takie obietnice to tylko przynęta, obliczona na zerwanie kontraktów z Europą, po której nastąpi wstrzymanie dostaw i "renegocjacja" ceny.

To nie przypadek że każdy kombinuje jak może, żeby uniezależnić się od rosyjskich surowców. Sensu techniczno - fizycznego to nie ma najmniejszego, te surowce są najłatwiej dostępne, ale niestety ma to sens geopolityczny. Nikt o choćby śladowej ambicji nie chce dziś być wasalem Moskwy.

A szkoda, bo za czasów Cesarstwa Rosja miała dużo do zaoferowania, zwłaszcza nam - Polakom. Sokrates Starynkiewicz do dziś ma plac swojego imienia w Warszawie, mimo że był rosyjskim nacjonalistą i nigdy nie mówił po polsku. Jednak szkody jakich narobiła w Rosji rewolucja i komunizm będą bardzo trudne do odrobienia. Na razie co najgorsze nie widać pracy nad tym, tylko kurczowe próby utrzymywania statusu siły z czasów sowieckich.

Gość

(Konto usunięte)

Pytam - gdzie jest Rosja

Tam gdzie zawsze była.

480px-Russian_Federation_%28orthographic_projection%29.svg.png

To, że bywało w Rosji lepiej - nie ulega dyskusji. Tak samo jak to, że wiedza Twoja i większości Polaków o dzisiejszej Rosji kształtowana przez propagandę nie wiele ma wspólnego z rzeczywistością.

Moją wiedzę opieram również na relacjach ludzi którzy tam byli. Przykładowy obrazek - szpital w budowie, kupili tomograf rezonansu magnetycznego. Milionowe koszty, nadprzewodzące cewki chłodzone ciekłym helem, pole magnetyczne o jakim w głośnikach możemy tylko pomarzyć, na dodatek super precyzyjne w objętości takiej żeby się człowiek zmieścił.

Budynku jednak jeszcze nie było, więc piznęli skrzynie z tomografem w błoto, nawet plandeką nie przykrykli, i tak to sobie stało 2 lata.

Moją wiedzę opieram również na relacjach ludzi którzy tam byli. Przykładowy obrazek - szpital w budowie, kupili tomograf rezonansu magnetycznego. Milionowe koszty, nadprzewodzące cewki chłodzone ciekłym helem, pole magnetyczne o jakim w głośnikach możemy tylko pomarzyć, na dodatek super precyzyjne w objętości takiej żeby się człowiek zmieścił.

Budynku jednak jeszcze nie było, więc piznęli skrzynie z tomografem w błoto, nawet plandeką nie przykrykli, i tak to sobie stało 2 lata.

A to podobnie jak w Polsce z tomografią komputerową...

Kupili i stało, abstrahuje od nie przygotowanych pomieszczeń (kilka ton, stropy...)... bo fachowców nie mieli...

Co któryś pojechał na szkolenia do producenta to zostawał obywatelem świata...

Wiem, bo miałem być jednym z nich... ale wówczas nie wszystkim paszporty było dane mieć...

Lepiej było w latach 90 z rezonansem ale...

To, że bywało w Rosji lepiej - nie ulega dyskusji. Tak samo jak to, że wiedza Twoja i większości Polaków o dzisiejszej Rosji kształtowana przez propagandę nie wiele ma wspólnego z rzeczywistością.

Jurij bracie, nie denerwuj się.

Koledzy mają dużo racji.

Już w jakimś wątku napisałem Ci, że jeszcze pokolenia odejdą nim dla Polaka Rosja nie będzie synonimem zła, burdelu,...

Takie uprawianie przez Rosję polityki jak obecnie do tego nie przybliża.

Choć przyznam, masz dużo racji w tym wskazywaniu obecnych uwarunkowań geopolitycznych...

Ale Polaka to nie przekona, tak wleźli nam za skórę...

Nie drap się tam gdzie nie przystoi...zatem.

Fiksacja analna.. zatem

Coś z polityki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najgorsze jest to, że w Rosji panuje przekonanie że Polskę należy solidnie przeczołgać i upokorzyć za "zdradę" jakiej się się ośmieliła dopuścić, więc możliwość jakiegokolwiek porozumienia tym bardziej się oddala.

Tyle że o wszystkim zdecyduje rozgrywka USA - Chiny, i postęp w technologii anty-rakiet. Kiedy groźba rosyjskich rakiet balistycznych zniknie, Chiny zabiorą im wszystko na wschód od Uralu (a kto wie czy nie więcej) i będzie koniec pieśni.

Cytam właśnie książkę Władimira Bieszanowa "Ślepy Bóg Wojny". Opisuje, jak ZSRR budował swój przemysł obronny przed wojną i były tam dokładnie takie same obrazy - przychodziły amerykańskie czy niemieckie linie produkcyjne i maszyny stawiano w błocie, bo nie wybudowano jeszcze budynków. A w innym miejscu stały puste budynki fabryczne, bo nie było maszyn. Osiemdziesiąt lat minęło i dalej to samo - najwyraźniej to problem tkwiący głęboko w mentalności - nie moje, to ch... z tym.

Jestem Europejczykiem.

zatem

Zatem mylisz się, choćby dlatego żeś tylko Ty o tym pomyślał.

Fiksacja czy przypadek?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.