Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  256 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Wymienione modele, to stare czasy Krella, te lepsze czasy. Znam KSA 250, (ktory pochodzi z tej samej serii, ale jest mocniejszy) i to dobry wzmacniacz, typowy stary Krell - bas, kontrola, przestrzen i neutralnosc, ale bez "szklanki" i bezdusznosci, ktora czasami towarzyszy nowszym konstrukcjom ten szanowanej firmy. Z czym ma ten wzmacniacz grac ?

Dzięki za informacje. Mam gamuta cd1 i Audio Physiki Tempo 2. Słucham głównie jazzu i klasyki ale nie stronie tez od dobrego rocka. Pokój ma 18 m2, słucham głównie późnymi wieczorami tak więc potrzebóje dobrej rozdzielczości i dynamiki również przy niskich poziomach głośności.

Dzięki za informacje. Mam gamuta cd1 i Audio Physiki Tempo 2. Słucham głównie jazzu i klasyki ale nie stronie tez od dobrego rocka. Pokój ma 18 m2, słucham głównie późnymi wieczorami tak więc potrzebóje dobrej rozdzielczości i dynamiki również przy niskich poziomach głośności.

Bedzie grac bardzo dobrze, zwlaszcza klasyke i jazz. Z rockiem - jak prawie we wszystkich kombinacjach sprzetu - bedzie zalezec od nagrania. Kolumny sa bardzo dobre i beda w stanie pokazac przestrzen, i pelna scene dzwiekowa, ktora ten wzmacniacz moze wykreowac. Prawdopodobnie rowniez wycisnie z nich caly bas, jaki moga zagrac. Niestety nie sluchalem nigdy Gamuta, ale slyszalem duzo dobrych opinii na temat tego CD playera. Warto zadbac o dobre kable glosnikowe, bardzo polecam Chord Signature, ktorych sam uzywam ze swoim Krellem.

• 2 tygodnie później...

Witam

Dzisiaj kolejne słowa uznania dla krell KAV 300i. Ten piecyk może zagrać tak jak nam pasuje, tylko trzeba się bardziej postarać niż w przypadku tańszych, mniej przeźroczystych klocków, które uśredniają itd.

W sklepie z profesjonalnym sprzętem muzycznym zakupiłem wtyki XLR procaba i kabel XLR z metra. Całość wyniosła zawrotne 35zł. Wtyki solidne, choć urodą nie grzeszą, kabel...niebieski :-)

Polutowałem, podłączyłem i...otrzymałem z nawiązką. Nowy xlr zagrał w stylu VDH firsta, tzn. z ciałem, barwą, miękko i przyjemnie. Bass pierwsza liga jak u Krella :D, góra słodka z pazuram, średnica pełna i rozdzielcza a wszystko podane ze świetnym timngiem i świetną stereofonią. Pewnie jak zwykle można lepiej(drożej) ale o ile i za ile? ZA 35 zylka jest porównywalnie jak z AQ Viperem po RCA, co dowodzi że KAV 300i lubi połaczenia zbalansowane i także odwdzięczy się z nawiązką za każdy lepszy pozostały element systemu. Choć KAV 300i zaznacza lekko swój charakter, to jak będziemy chcieli chłodno i analitycznie to wystarczy podłączyć odpowiednie źródło i analizowć skrzypnięcia czy mlaśnięcia, jak zechcemy ciepełka to podłaczamy kaloryferek i vuala. Kasa za jaką można kupić obecnie KAV 300i to okazja, trzeba tylko postarać się o towarzystwo i cieszyć się nieustannie. Chodzą pogłoski, że to najlepsza integra krella...tego nie wiem, ale na razie daje mi wszystko czego oczekuję po dobrym wzmacniaczu, a nawet więcej.

Stereovox albo Cardas-zobaczysz co tracisz.Też lubię ten wzmacniacz,a jeszcze bardziej z Krell KBL.

Napewno spróbuję.

Co to jest Krell KBL?

Napewno spróbuję.

Co to jest Krell KBL?

Panowie, a czy ktoś próbował zaaplikować KAV 300i lepsze gniazda gł. lub XLR?

A może coś innego przynosi wymierne efekty?

W tak świetny wzmacniacz warto inwestować chyba.

Napewno spróbuję.

Co to jest Krell KBL?

Panowie, a czy ktoś próbował zaaplikować KAV 300i lepsze gniazda gł. lub XLR?

A może coś innego przynosi wymierne efekty?

W tak świetny wzmacniacz warto inwestować chyba.

Krell KBL to preamp ,niegdys referencyjny.Wymieniłem w moim terminale głosnikowe na srebrzone,rodowane.To łatwa,bezinwazyjna zamiana.

U mnie spięcie duetu KAV300i/300cd parą XLR-ów (profesjonalne mikrofonowe Klotze MY206 zakończone Neutrikami - koszt niecałe 100zł) wyleczył mnie skutecznie z wariacji w temacie drogich interkonektów.

Naprawdę warto było spróbować.

Naim: DAC/TP XPS + Hi-Line + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + NAC A5 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B + (transport CA CXC)

Asmon a ja niestety miałem okazję porównywać Klotza z wysokim modelem Norodsta i dźwięk był całkowicie inny.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Kryle grają z krylami. wszyscy chwalą się jakie to druciki je łączą, a może napiszecie co na końcu drucików Wam miodnie gra : głośnik jakiś, kolumienka diy czy jeszcze jakieś inne cudo.Napiszcie może również co NIE zagrało i dla czego ?

Kryle grają z krylami. wszyscy chwalą się jakie to druciki je łączą, a może napiszecie co na końcu drucików Wam miodnie gra : głośnik jakiś, kolumienka diy czy jeszcze jakieś inne cudo.Napiszcie może również co NIE zagrało i dla czego ?

Iluminatory i będzie OK.Unikałbym wszelkich jazgotników.

znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/krell-kav-400xi-czarny-warszawa-i1511655171.html

czy Waszym zdaniem jest to propozycja warta grzechu?

Ci handlarze to jednak psują rynek - kilkuletni sprzęt za 5800 jak nowy ksztuje tysiąc wiecej!? :)

Choć podobno ten 400xi brzmi bardziej krellowo niż nowa wersja...

Witam!

Posiadam cd yamaha 2000. Wiem, że bywa ona zestawiana poprzez XLR z krellem S-300i. U mnie byłby to Stereovox Colibri.Jak zabrzmi taki zestaw?

Mam zamiar zmienić wzmak i krell s-300i wydaje się bardzo dobrą opcją. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.miron3333

Witam!

Posiadam cd yamaha 2000. Wiem, że bywa ona zestawiana poprzez XLR z krellem S-300i. U mnie byłby to Stereovox Colibri.Jak zabrzmi taki zestaw?

Mam zamiar zmienić wzmak i krell s-300i wydaje się bardzo dobrą opcją. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.miron3333

Akurat słuchałem takiego zestawu - s2000 i s300i na xlr nordosta... Swoje wrażenia opisywałem stronę, czy dwie wcześniej. Było w porządku, lecz bez rewelacji - yamaszce z krellem zabrakło nieco wigoru i ikry. Jeżeli masz teraz wzmak z tej samej półki co cd-k, to pewnie po zamianie na krella będzie się podobać, ale też szybko znudzi i będziesz szukał jakiegoś lepszego, bardziej detalicznego źródła, które pozwoli krellowi rozwinąć szkrzydła.

wrócę do oznaczenia CE. Norma unijna dokładnie określa kształt ,krój,rozstaw czcinek (tak jak w odsyłaczu kolegi http://pl.wikipedia.org/wiki/Oznaczenie_CE) Natomiast to co mamy zaprezentowane na zdjęciach odbiega znacznie od wzorca. Swego czasu chyba "rzeczpospolita " informowała o próbach podrabiania znaczka China Eksport z oryginalnym CE.

Czepiam sie ?

norma unijna dokladnie określa kształt,krój i odstep czcionki w znaczku CE. Kolega wyzej nawet dodał odsyłacz http://pl.wikipedia.org/wiki/Oznaczenie_CE. No i różni się na fotografii w sposób znaczący od wymaganego ! (posała o tym bodaj Rzeczpospolita) Czyżby chińskie rączki zmontowały 400setką i z tąd taki zalew tanich wzmacniaczy ?

wielkie dzięki......za tak pomocną informację.......ustrzegłem się od podróby....jeszcze raz dzięki

Podróby czego?Krella-przecież to dość absurdalne stwierdzenie.

To też podróba?

wielkie dzięki......za tak pomocną informację.......ustrzegłem się od podróby....jeszcze raz dzięki

Co do podrabiania - tez mi się nie wydaje, zeby to był Chiński klon. Na jeden z fotek widać papiery, także warto zapytać właściciela czy to kupny w kraju czy import. Wiadome sprawa, ze importowane z USA nie koniecznie musza mieć robiona zmianę zasilania w autoryzowanym serwisie.

Jeżeli chodzi o cenę - to rzecz względna. Te 5500 to w zasadzie 50% tego co chce oficjalny dystrybutor. Mniej oficjalni chcą znacznie mniej ;)

niepokoi mnie tylko ten znaczek CE - czy to jest China Export ? bo nie za bardzo zgodny znak ze znakiem normy CE

Jak na razie Krell w Chinach wytwarza tylko urzadzenia podstawowej serii "S" (S-300i, S-350a...) informujac zreszta o tym stosownym napisem z tylu obudowy.

Ten Krell z allegro ma odwrotnie założoną górną pokrywę. Jeśli długo grał w takiej konfiguracji, może być "wygrzany" dużo solidniej niż zwykle.

Przy okazji chciałbym się zapisać do klubu ze swoim 400xi.

Ten Krell z allegro ma odwrotnie założoną górną pokrywę. Jeśli długo grał w takiej konfiguracji, może być "wygrzany" dużo solidniej niż zwykle.

Podejrzenie próby podrobienia 400xi przez "chińskie małe rączki" jest absurdalne, ale powyższa poniekąd niezwykle celna uwaga Xfila mnie rozwaliła - gratuluję spostrzegawczości! :-)

Naim: DAC/TP XPS + Hi-Line + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + NAC A5 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B + (transport CA CXC)

Dobrze ma założoną, przecież trafo jest przy przednim panelu - otwory są tam gdzie płytka przedwzmacniacza, czyli z tyłu.

PS. Mam u siebie CD S-350a. Jeszcze nie posłuchałem - na razie zdążyłem rozebrać i obfotografować. Napiszę więcej za tydzień dwa w moim wątku - chwilowo nie mam preampu aby tego w jakikolwiek sposób posłuchać :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dobrze ma założoną, przecież trafo jest przy przednim panelu - otwory są tam gdzie płytka przedwzmacniacza, czyli z tyłu.

PS. Mam u siebie CD S-350a. Jeszcze nie posłuchałem - na razie zdążyłem rozebrać i obfotografować. Napiszę więcej za tydzień dwa w moim wątku - chwilowo nie mam preampu aby tego w jakikolwiek sposób posłuchać :)

Dla rozwiania wszelkich wątpliwości:

http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=14254

Teraz ma juz dobrze (po interwencjach z forum - http://www.audiostereo.pl/krell-kav-400xi-czarny_80283.html). Wczesniej kratki chłodziły transformator.

Edytowane przez xfil

Widać człowiek czyta forum :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.