Skocz do zawartości
IGNORED

Vangelis - fenomen artysty

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znasz muzyki Vangelisa, a zależy Ci tylko na jakości??

Wszystkie płyty Vangelisa nagrane są co najmniej przyzwoicie i przede wszystkim są dobre muzycznie (nawet znienawidzony przez niektórych Beaubourg), a ja polecę te wg. mnie najlepsze:

Heaven and Hell,

China,

See You Later,

Soil Festivities,

Mask,

Direct,

1492 - Conquest of Paradise.

znam muzyke vangelisa ale nie calosc tylko czesc utworow i popularne plyty ale jakims tam zagorzalym fanem vangelisa nie jestem wole zywsze brzmienia elektroniczne, z ww conquest of paradise mam na plycie reszty nie sluchalem

chwilowy brak działalności w audio.

Jeszcze jedno nowe nagranie Vangelisa "Remembering" - część składanki, która właśnie wychodzi, wydaje się być świetne:

...http://www.juno.co.uk/miniflashplayer/SF461936-01-02-14.mp3...

Na składance jest też "Blade Runner (Main Titles)" po raz pierwszy ze wstępem znanym z czołówki filmu (wcześniej można było posłuchać tego tylko na bootlegach.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 1 rok później...

Odkopię ;)

Ja miałem kiedyś jeszcze parę pirackich kopii 1492 (parę - bo po pewnym czasie a to komuś wciągnęło, a to inne wypadko losowe) - w zasadzie to powiedziałem w sklepie (to były ostatnie dni "legalnego" piractwa w Polsce) że coś z elektroniki chciałbym. No i potem z pół roku słuchałem prawie tylko tej jednej kasety :)

Teraz przesłuchałem już parę płyt i ogólnie jest to trudna muzyka. Za trudna dla mnie ;) Ale bardzo lubię np The City które przenosi mnie momentalnie gdzieś do wielkiej metropolii nocą i mam odjazd.

Ciągle szukam muzyki na takim poziomie ale niestety - chyba tylko 2-3 płyty Vangelisa potrafią mnie aż tak rozłożyć na łopatki. Ewentualnie Jarre na żywo co doświadczyłem w Stoczni Gdańskiej swojego czasu ;)

Nie wie z jakich powodow ( przypuszczam : ZA MALO KASY !!! :-( ) plyty Vangelisa i Oldfielda nie ukazuja sie w HD Audio...... :-( Muzyka ta doskonaje nadaje sie do tego formatu .....SACD , DVD Audio itd ...

Nie wie z jakich powodow ( przypuszczam : ZA MALO KASY !!! :-( ) plyty Vangelisa i Oldfielda nie ukazuja sie w HD Audio...... :-( Muzyka ta doskonaje nadaje sie do tego formatu .....SACD , DVD Audio itd ...

Blade Runner niedawno wyszedł na SACD z Audio Fidelity. Tubular Bells i Ommadawn całkiem niedawno wyszły w serii SHM-SACD, Tubular Bells był też w remasterze i z quadmixem na SACD w 2001, Tubular Bells 2003 był na DVD-A.

A w formacie K2HD jakieś Vangelisy wyszły? Dzisiaj słuchałem Focusa K2hd i jestem naprawdę pod wrażeniem. Myślałem, że ze staroci nic już nie da się wycisnąć, tymczasem dynamika i rozdzielczość miażdżą.

Blade Runner niedawno wyszedł na SACD z Audio Fidelity. Tubular Bells i Ommadawn całkiem niedawno wyszły w serii SHM-SACD, Tubular Bells był też w remasterze i z quadmixem na SACD w 2001, Tubular Bells 2003 był na DVD-A.

Wiem o tych wydawnictwach .... poza tym cisza .....!!!!! Mialem nadzieje ze w Japonina SHM-SACD ukaze sie wiecej plyt M.Oldfielda ...skonczylo sie na jednej ....
Gość

(Konto usunięte)

Wiem o tych wydawnictwach .... poza tym cisza .....!!!!! Mialem nadzieje ze w Japonina SHM-SACD ukaze sie wiecej plyt M.Oldfielda ...skonczylo sie na jednej ....

Na SHM-SACD ukazało sie również "Ommadawn".

Vangelisowi stukneło niedawno 70 lat więc obawiam się że pozostało nam słuchanie "staroci" bo ostatni nowy materiał to "Aleksander" z 2004 r. A szkoda bo to bardzo ciekawy artysta , mam zesztą jako cała oficjalną dyskografie .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W wywiadach mówi że słuchacze znają 10% jego muzyki, czy jakoś tak. Ma całe tony niewydanego materiału, zamiast tego wypuszcza (wytwórnia) składanki z ograną do bulu muzyką.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Dla mnie Beauburg to najciekawsza muzycznie pyta Vangelisa. Kupiłem ją w 1980-81 roku i zrobiła na mnie duże wrażenie. Reszta to, moim zdaniem, tylko i aż bardzo dobre rzemiosło ze sporą domieszką kiczu (np. Chariots of Fire).

Widocznie jesteś miłośnikiem awangardowego i eksperymentalnego grania.

Ta płyta to nic innego jak zlepek różnych dźwięków i efektów.

Takie faktury muzyczne obecne są też np. na Invisible Connections.

Jednak Vangelisa kochamy za coś innego. :)

Pozdrawiam.

Widocznie jesteś miłośnikiem awangardowego i eksperymentalnego grania.

Ta płyta to nic innego jak zlepek różnych dźwięków i efektów.

Takie faktury muzyczne obecne są też np. na Invisible Connections.

Jednak Vangelisa kochamy za coś innego. :)

Pozdrawiam.

Vangelisa, Rubika i Golec Orkiesta.

Vangelisa, Rubika i Golec Orkiesta.

Troll :)

• 2 miesiące później...

Jednak Vangelis jak chce to potrafi nagrać coś niebanalnego - kawałek z dokumentu "Trashed", niestety jakość nie powala:

Dla mnie Beauburg to najciekawsza muzycznie pyta Vangelisa. Kupiłem ją w 1980-81 roku i zrobiła na mnie duże wrażenie. Reszta to, moim zdaniem, tylko i aż bardzo dobre rzemiosło ze sporą domieszką kiczu (np. Chariots of Fire).

Może i ciekawa, ale ciężkie to jak cholera(przesłuchałem całe!) w każdym razie już wole ten "Twój" kicz w Chariots of Fire...

• 1 miesiąc później...

Vangelis "pogrywa" na filmie o sobie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Vangelis "pogrywa" na filmie o sobie:

Ukryta Zawartość

Całkiem sprawnie zasuwa jak na swój wiek ;-) na 4 kończyny leci :-)

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Będę nudny, ale się powtórzę - nie ma litości dla swoich wielbicieli że nie wydaje tego wszystkiego :(

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Vangelisowi stukneło niedawno 70 lat więc obawiam się że pozostało nam słuchanie "staroci" bo ostatni nowy materiał to "Aleksander" z 2004 r. A szkoda bo to bardzo ciekawy artysta , mam zesztą jako cała oficjalną dyskografie .

Richardsowi też a do grobu się nie kładzie, może i oby Vangelis coś jeszcze skomponuje, wyda etc..Wybitny Artysta

Richardsowi też a do grobu się nie kładzie, może i oby Vangelis coś jeszcze skomponuje, wyda etc...

Raczej "wyda", bo jak widać z komponowaniem nie ma problemu. Ciekawe też jak nierówne są jego rzeczy - "chariots of fire the play" to moim zdaniem nuda, wydawałoby się że artysta się skończył, ale kawałki do których dałem linki wyżej wydają się temu przeczyć.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Raczej "wyda", bo jak widać z komponowaniem nie ma problemu. Ciekawe też jak nierówne są jego rzeczy - "chariots of fire the play" to moim zdaniem nuda, wydawałoby się że artysta się skończył, ale kawałki do których dałem linki wyżej wydają się temu przeczyć.

Vangelis w dużej mierze, realizował swoje projekty, podobnie jak Zappa i w dupie miał co tzw establishment o tym pomyśli, stąd taka huśtawka w odbiorze jego dzieł- ja to tak widzę

Sam mówił w wywiadach że cały czas coś gra i komponuje - problem w tym, że kuźwa tego nie wydaje. Rozumiem, że nie lubi wytwórni płytowych, ale dlaczego ma w dupie swoich słuchaczy? Marzą mi się boxy z materiałem z szuflad Mistrza.

Przy okazji, pojawiło się pięć prawdopodobnie b.dobrych remasterów sześciu albumów Vangelisa (by Autor):

rmstrcd6_s.jpg

Vangelis w dużej mierze, realizował swoje projekty, podobnie jak Zappa i w dupie miał co tzw establishment o tym pomyśli

To prawda. Tylko o ile Vangelis zawsze starannie wybierał materiał do wydania na płycie, a i okres wzmożonej płodności twórczo-wydawniczej dawno ma za sobą, to Zappa wszystkie swoje pomysły ciągle zapisywał, nagrywał i wydawał. Dlatego mamy kilkadziesiąt płyt w jego dorobku... a w niektórych latach było ich kilka,

np. w roku 1979 - aż 5!. :)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

To prawda. Tylko o ile Vangelis zawsze starannie wybierał materiał do wydania na płycie, a i okres wzmożonej płodności twórczo-wydawniczej dawno ma za sobą, to Zappa wszystkie swoje pomysły ciągle zapisywał, nagrywał i wydawał. Dlatego mamy kilkadziesiąt płyt w jego dorobku... a w niektórych latach było ich kilka,

np. w roku 1979 - aż 5!. :)

Zawsze sobie wyobrażałem jak Franek kończy obiad, zakłada kowbojki i idzie do swojego studia w piwnicy, gdzie do kolacji nagrywa swoje trzy płyty, który wymyślił podczas lunchu:)

• 2 lata później...

Nadchodzi nowa płyta, rozwinięcie współpracy z ESA:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nadchodzi nowa płyta, rozwinięcie współpracy z ESA:

Ukryta Zawartość

Drodzy fani Vangelisa , to już było........mistrz przespał najlepszy czas w muzyce elektronicznej , szkoda.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.