Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Arcam Klub
IGNORED

Klub miłośników ARCAMA

Rekomendowane odpowiedzi

Kable to na razie rozważanie. Kupiłem okazyjnie serwer muzyczny, który miałby służyć jako transport CD i HDD (CA 640h). Muszę w końcu wypożyczyć rDaca i posłuchać. Wszystko jest jeszcze otwarte. Ciekawy jestem czy ktoś miało okazję porównać CD73 i rDaca.

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie do fachowców od ARCAMA ,jaki DAC siedzi w ampli KD AVR-400 ?

odbiornik Wolfson WM8804, dac to Cirrus CS 42548

szczegóły tutaj:

http://www.arcam.co.uk/_ugc/file/tor_files/fmj/avr400/AVR400%20Service%20Manual%20Issue%201.pdf

• 3 tygodnie później...

Koledzy planuję zakup Arcama A90 lub 85 - ewentualnie nowej A18 . Do tego planuję Epos Epic 2 - napiszcie proszę jak by to zagrało w świetle Waszych doświadczeń .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Witam,

Zdecydowałem zadać to pytania także w Klubie Arcama...

Czy posiada ktoś serwisówkę do Alpha 7 amp lub 8amp?

Wdzięczny byłbym również za info dotyczące modyfikacji/upgradu modelu 7 lub 8.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Zapisuję się do klubu , nabyłem Solo mini oraz głośniki KEF Q 100.

Mam do Was 2 pytania.

1. Chciałbym podłączyć ten sprzęt do tv który ma wyjście audio optyczne a Solo mini nie ma takiego , słyszałem że taki kabel nie ma przejściówek , czy można z tym coś zrobić?

2. Solo mini nie przyjmuje przekonwertowanych plików z flaca na wma , czy tak jest też u Was i jak słuchacie plików oprócz mp3 - bo pliki wma są chyba mało popularne.

Dziękuję

a ja do znawców mam pytanie jak wypada arcam alpha 9 w porównaniu do audiolab 8000s ? Obecnie ciezko dostać tego drugiego dlatego arcam może być alternatywą ? Czy alpha 10 jest dużo lepsza od 9 ? Ile wart jest 9 a ile 10 ?

a ja do znawców mam pytanie jak wypada arcam alpha 9 w porównaniu do audiolab 8000s ? Obecnie ciezko dostać tego drugiego dlatego arcam może być alternatywą ? Czy alpha 10 jest dużo lepsza od 9 ? Ile wart jest 9 a ile 10 ?

W cenach najlepiej orientować się przeglądając brytyjski ebay. Ja np. za swoje pre Alpha 9c dałem coś koło 160-180 funtów, jakieś 3 lata temu.

Seria 9 to już wysoki poziom. Były w AudioVideo chyba kiedyś testy integry.

Powrót po dłuższej przerwie...

witam forumowiczow

http://www.hifi.pl/gielda/dvd/97640.php

zainteresowanych prosze na priv.

najwyższy model z serii Diva, to był DV-139 a nie 137 .. ;-)

Edytowane przez remlik

Pytanie do użytkowników Arcama AVR-400 ,jak przywrócić funkcję wyświetlania "paska głośności" na ekranie TV ,żona coś nacisnęła i zniknął :-( ?

Szukałem w instrukcji ,nie ma ,dzwoniłem do Dystrybutora zalecił reset ampli do ustawień fabrycznych ,czy nie ma jednak prostszego sposobu ?

Witam, mam wielką prośbę do użytkowników odtwarzacza cd Arcam Alpha 9. Czy może mi ktoś napisać kilka słów o brzmienu tego cd? Zwłaszcza interesuje mnie jak ma się dynamika i wysokie tony tego cd. Chce nim delikatnie rozjaśnić i dodać życia do MF e10. Czy Alpha 9 gra podobnie do Alphy 8se (zwłaszcza chodzi mi o dynamikę)? Ktoś pisał ze Alpha 8se grała rewelacyjnie ze wzmacniaczem Musical Fidelity A3 (ożywiła ten system), niestety 8se sprzątnięto mi z przed nosa...

elduce,

myślę, że arcam cd9 "delikatnie rozjaśni i doda życia" MF... ale może lepiej poszukaj cd23t, ostatniego arcama z ring dac? miałem i polecam, świetnie grał z lampowymi wzmacniaczami, właśnie dodawał nieco dynamiki i szybkości, i trochę rozjaśniał brzmienie. jego minus, to niedosyt wypełnienia dźwięku, ale dawało się z tym żyć ;-)

mogę kupić na ebayu Arcam Alpha 9 wzmacniacz ale sprzedający wspomina o "The volume control can crackle a bit probably just needs pots cleaned." co to znaczy że pokrętło skrzypi czy coś wzmacniaczu ? Czy da sie to naprawić ?

Niestety to problem arcamów serii alpha w których potek się wyciera na początku skali, przerywa traci równowagę kanałów, trzeszczy i nadaje się do wymiany najlepiej na niebieskiego alpsa.

Pozatym chciałem uprzejmie poinformować że udało mi się po poprawić trochę integrę arcama alpha 8, po paru próbach większość trzeba było cofnąć! nie jest łatwo poprawiać po arcamie, poprawę natomiast przynosi wymiana 5szt diod 1N4003 na diody soft recovery, u mnie były to akurat UF4002 bo takie akurat miałem, dodatkowo wybrałem niemal idealną parę na lewy i prawy. Oprócz tego rezystor węglowy warstwowy na wyjściu, równoległy do cewki 2,2ohm zmieniłem na węglowe kompozytowe znacznie słuszniejszej mocy. Ciąg dalszy z pewnością nastąpi.

Mam do sprzedania Arcama Alpha 7 -za rozsądna cenę .W moim potencjometry nie trzeszczą .Jest w dobrym stanie fotki na miala jak by ktos był zainteresowany .Jak nie bedzie odzewu to pójdzie na alegro.

Chyba tutaj nie warto sie rozpisywac jak to gra.

Pozdro

• 2 tygodnie później...

dokładnie takiego modelu jak siedzi tam w środeczku nie kupisz(wyszedł z produkcji) jest to prawdopodobnie 2x20k oczywiście z silniczkiem lub 2x10k, (jeżeli nie zamierzasz korzystać z pilota możesz użyć takiego bez silniczka, jest tańszy), oryginalne potki są z niższej serii alpsa ale są dodatkowo selekcjonowane, więc rozsądnie jest wstawić taki z wyższej serii rk27 (niebieski) w dodatku trochę lepiej gra. Pozatym będziesz musiał wstawić go na tz pająka, bo płytka z potencjometrem jest zrobiona pod ten jeden typ, czy jesteś wstanie zrobić to sam to już zależy od twoich zdolności manualnych w posługiwaniu się lutownica.

• 3 tygodnie później...

Gdyby ktoś był zainteresowany. Do sprzedania mój prawie rDac z bardzo dobrym zasilaczem zrobionym przez Piotra608

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/dac/nowy-arcam-rdac-zasilacz-ded-os90383.html

• 3 tygodnie później...

Witam

Od dwóch tygodni jestem posiadaczem wzmacniacza Arcam Alpha 9 . Jedno pytanko czy były wersje bez pre phono bo u mnie wejscia są zaślepione czarnym plastikiem , czy to normalne ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.