Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

A ja proponuję polewanie zostawić bo to całkiem zgrabna funkcja, tylko niech po najechaniu na liczbę punkcików wyświetla się kto polał. Tak ma np. disqus i jest bajerka na maksa :)

Jeżeli i tutaj muszą być to przynajmniej chciałbym aby były na temat.

Ale co się komu wyświetli to zależy od tego co system wyświetlania reklam uzna za słuszne. Jeśli komuś wyświetla się reklama pizzy to znaczy, że system uznał (nie bez powodu), że gościu interesuje się tym tematem. Fakt, że system powinien dostosować dobór reklam jakoś do ogólnej tematyki forum, żeby nie reklamować na audiostereo pompek do penisa nawet jak użytkownik normalnie 90% czasu w internecie spędza na ich przeglądaniu, ale to raczej nie zależy od właścicieli forum.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

2. Jawność moderacji: jeśli użytkownik jest zbanowany, niech taka informacja będzie widoczna dla innych użytkowników, łącznie z przyczyną bana

Obawiam się że takie rozwiązanie może stać w sprzeczności z obowiązującym prawem i ustawą o ochronie danych osobowych. Przyczyny bana mogą być różne, a mogą (i takie miały miejsce) mieć związek z popełnionym wykroczeniem - a w takim przypadku obowiązuje tajemnica śledztwa, decyzja sądu i takie tam.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Mam pytanie - chyba merytoryczne - czy ktoś zastanawiał się dlaczego zagraniczne fora np. Audiogon nie przeżywają podobnych problemów jak aktualnie Audio Stereo i dlaczego nikt tam nie pyszczy na moderację?

Może warto byłoby się wzorować na tym co sprawdzone?

Zagraniczne fora skupiają się na meritum. Od kilku dni przyglądam się całej sytuacji i ze smutkiem stwierdzam, że większość kolegów bardzo chętnie wypowiada się praktycznie na wszystkie tematy poza...właśnie meritum. Przejdźmy może do konkretów. Jakieś wpisy merytoryczne. Tak chyba będzie rozsądniej, niż bez końca prawić tutaj różne smutki. W końcu to forum o audio, które przecież bardzo lubimy - nieprawdaż?

Przyczyny bana mogą być różne, a mogą (i takie miały miejsce) mieć związek z popełnionym wykroczeniem - a w takim przypadku obowiązuje tajemnica

No to w takim przypadku powodem będzie: tajemnica, co nie oznacza, że w przypadku 99,9999999% innych przypadków nie będzie można jasno napisać powodu.

I w sumie jedna kwestia, bo chyba nikt tu nie brał pod uwagę takiego rozwiązania: zacznijcie naprawdę banować ludzi. Tam gdzie się ludzi za trzaskanie wiochy banuje tam jest względna kultura i spokój. proste. W końcu warto by wypracować jakieś obiektywne kryteria działania moderacji, bo raz banuje się osoby tylko dlatego, że mają inne zdanie niż moderator (potem inny moderator ich odbanowuje) a za to psychole wycierający sobie netykieta i regulaminami tyłek robią co chcą i nikt ich nie niepokoi. Raz moderacja gnębi tych, raz tamtych, raz nic nie robi, a raz dzielnie osłania własną piersią jakiegoś branrzystę - więc jest jak w czeskim filmie - nikt nic nie wie.

Warto też byłoby skończyć z cenzurowaniem tematów albo wywalaniem ich na bocznicę pod byle pretekstem. No i w związku z tym albo napiszcie sobie w regulaminie, że na forum obowiązują takie i takie dogmaty i, że nie wolno ich łamać, albo ukróćcie samowolę moderatorów w tej kwestii bo już wielokrotnie moderator mi tłumaczył jakieś represje obowiązującymi na forum dogmatami, których za cholerę nie dawało się nigdzie znaleźć spisanych i obwieszczonych ludowi.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Przejdźmy może do konkretów. Jakieś wpisy merytoryczne. Tak chyba będzie rozsądniej, niż bez końca prawić tutaj różne smutki. W końcu to forum o audio, które przecież bardzo lubimy - nieprawdaż?

Dlatego osobiście jestem za pozostawieniem stawiania kolejek - ale wyłącznie w zakładkach audio oraz z możliwością sprawdzenia od kogo taki akt poparcia pochodzi. Wówczas punkty reputacji nabrałyby rzeczywistej wartości, a i byłoby oczywiste kto na taką reputację zasłużył, a kto stworzył armię klonów tudzież współpracowników do rozdmuchiwania forumowego ego. Takim mało uczciwym osobom oczywiście byśmy podziękowali za niewątpliwie zaszczytne towarzystwo.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Problemem jest samo istnienie Bocznicy na której pojawiają się osobnicy zainteresowani głównie banałami , domorosłą filozofią lub polityką itp czyli psuciem krwi . Nie ma ich w zakładkach merytorycznych bo się na audio nie znają ... Skasować Bocznicę = skasować oszołomstwo .

...there is no spoon...

W końcu warto by wypracować jakieś obiektywne kryteria działania moderacji

właśnie to robimy

ponownie proszę, aby już nie wracać do tematu moderacji bo już wszystko zostało na ten temat napisane

co do reklam - to ta pizza to jest Google AdSens ... u każdego inna się wyświetla i algorytm google sam dobiera treść reklamy, czyli jar1 chyba lubi jeść pizze podczas odsłuchów, że Google Adwords zaserwowało mu taką reklamę

Recenzje płyt, konkursy, wejściówki, wydarzenia, newsy:
Magazyn Kulturalny Audiostereo zaprasza!

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

W końcu to forum o audio, które przecież bardzo lubimy - nieprawdaż?

Problem w tym że audio nie jest nieskończoną dziedziną. W zasadzie na forum o rdzeniu tego hobby już zostało wszystko powiedziane. Nawet już po wielokroć. Użytkownicy zaczynają się nudzić i stąd takie ilości voodoo w tej dziedzinie. Ruch powstaje jak na forum pojawiają się kontrowersyjni przeciwnicy tacy jak słynny już Paweł. Wtedy wszyscy jak sępy rzucają się na niego i dochodzi do wirtualnej przepychanki. To zwiększa ruch na forum. Proszę zwrócić uwagę że w dziedzinie TV nie ma nawet namiastki tego voodoo mimo że problemy techniczne są tam na zdecydowanie wyższym poziomie. Dlaczego ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A ja proponuję polewanie zostawić bo to całkiem zgrabna funkcja, tylko niech po najechaniu na liczbę punkcików wyświetla się kto polał. Tak ma np. disqus i jest bajerka na maksa :)

Ale co się komu wyświetli to zależy od tego co system wyświetlania reklam uzna za słuszne. Jeśli komuś wyświetla się reklama pizzy to znaczy, że system uznał (nie bez powodu), że gościu interesuje się tym tematem. Fakt, że system powinien dostosować dobór reklam jakoś do ogólnej tematyki forum, żeby nie reklamować na audiostereo pompek do penisa nawet jak użytkownik normalnie 90% czasu w internecie spędza na ich przeglądaniu, ale to raczej nie zależy od właścicieli forum.

Nie wiem skąd czerpiesz te wspaniałe wiadomości, ale pizza mnie zupełnie nie interesuje - nie przepadam i nigdy jej w internecie nie szukałem.

Bardziej już byłbym zaintereowany w pompkach do penisa....

Natomiast, jesli chodzi o przytaczane tu fora zagraniczne - nie ma żadnych reklam. Ani pizzy ani pompek. Tam nie wiedzą czym się interesuję?

Gość vasa

(Konto usunięte)

przyglądam się całej sytuacji i ze smutkiem stwierdzam, że większość kolegów bardzo chętnie wypowiada się praktycznie na wszystkie tematy poza...właśnie meritum.

No to jest nas już dwóch. Niestety do mojego wpisu http://www.audiostereo.pl/propozycje-i-uwagi-dotyczace-forum_40730.html/page__st__7980?do=findComment&comment=3155261 nikt ze strony administracji/moderacji się nie odniósł ale gdyby jeszcze kilka osób wyraziło zainteresowanie MERITUM to może .... ?

Skasować Bocznicę = skasować oszołomstwo

Można i tak, a można też próbować skasować oszołomstwo z Bocznicy, która bywa przydatna jako forma komunikacji z Administracją tudzież na niektóre ciekawe tematy. Osobiście lubiłem tu wątek kawowy oraz kilka innych o podobnym zabarwieniu.

skasować oszołomstwo z Bocznicy

ustalimy konkretne kryteria ostrzeżeń i banowania to wtedy może "oszołomstwo" się uspokoi

wielu "oszołomów" ma dużą wiedzę o audio, ale żeby oni chcieli kulturalnie pisać, nie obrażać i nie trollować

("oszołomstwo" = trolle, osoby agresywne, wulgarne itd)

Gość stary bej

(Konto usunięte)

co do reklam - to ta pizza to jest Google AdSens ... u każdego inna się wyświetla i algorytm google sam dobiera treść reklamy, czyli jar1 chyba lubi jeść pizze podczas odsłuchów, że Google Adwords zaserwowało mu taką reklamę

Ja chyba niczego nie lubię, bo mi się nic nie wyświetla ;-)

Ja chyba niczego nie lubię, bo mi się nic nie wyświetla ;-)

to chyba nie jest problem techniczny, który naprawię specjalnie dla Ciebie

może Google nie lubi Ciebie ... ale za to możesz inne reklamy podziwiać np Top Hi-Fi, Q21 ...

Widzę natomiast, ze jako ostatni wpis anonsowany jest Admin1 z 16.11

a widac jako ostatni starego beja z 16.01

Czyli mamy opóźnienie kilku minut. Z czego ono wynika?

Problem w tym że audio nie jest nieskończoną dziedziną. W zasadzie na forum o rdzeniu tego hobby już zostało wszystko powiedziane. Nawet już po wielokroć. Użytkownicy zaczynają się nudzić i stąd takie ilości voodoo w tej dziedzinie. Ruch powstaje jak na forum pojawiają się kontrowersyjni przeciwnicy tacy jak słynny już Paweł. Wtedy wszyscy jak sępy rzucają się na niego i dochodzi do wirtualnej przepychanki. To zwiększa ruch na forum. Proszę zwrócić uwagę że w dziedzinie TV nie ma nawet namiastki tego voodoo mimo że problemy techniczne są tam na zdecydowanie wyższym poziomie. Dlaczego ?

Audio jest na tyle rozległym tematem, że można bardzo długo opowiadać, rozmawiać, ba, dyskutować o różnych jego aspektach, problemach. Można to robić, tak jak w przypadku dyskusji o TV, tyle że niezbędne jest minimum twardej wiedzy technicznej, związanej z elektroakustyką czy innymi pokrewnymi zagadnieniami. I tutaj wyłania się zadanie dla moderacji, aby utrzymać dyscyplinę dyskusji, właściwą narrację i zdrowy rozsądek. Nawet o voodoo można rozmawiać konstruktywnie i barwnie. Wszystko zależy od kultury osobistej i poziomu ogólnej ogłady interlokutorów. Dlatego też jeszcze raz postuluję o więcej merytorycznych wpisów.

Może nie za bardzo zaakcentowałem swojej wypowiedzi jako pytanie, więc jeszcze raz podejmę temat - jak to jest że wątek prowadzony przez przedstawiciela dystrybutora wiedzie spokojny żywot w dziale "kluby" (pytanie do administracji). Mowa o tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyglądam się trochę z boku całej tej "aferze", nie znam też wielu przyczyn które do niej doprowadziły, ale dla mnie wygląda to tak że moderacja/administracja zachowuje się jak władza (lepsza, gorsza), a nie jak moderacja. Rozbraja mnie też całkowity brak samokrytyki ze strony tejże i z tego powodu nie bardzo widzę przyszłość forum w różowych okularach.

Nie musi to być wina moderacji, być może wynika to z polityki właściciela który traktuje to forum jako target dla reklam, co już było wiele razy podnoszone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Bocznica jest esencją forum, jeśli ktoś nie uzyskał wiedzy lub pomocy w stosunku do specjalistycznego problemu audio, z jakim przyszedł po pomoc do społeczności audiofilskiej umiejscowionej w poszczególnych zakładkach tematycznych, to może sięgnąć po pomoc tu i uzyskać ją od osób, które posiadają dostatecznie duże doświadczenie.

Zajmowanie się audio przez długi czas, powoduje chęć odpoczynku, jedną z form może być obecność na bocznicy, przecież tak blisko zakładek merytorycznych, do których w każdej chwili można sięgnąć, zajrzeć, rozpoznać problematykę tam rozpatrywaną i zauważając dany problem, pomóc w jego wyjaśnieniu i rozwiązaniu.

Czy ktoś z Kolegów ma jakiś problem z tematyki audio hi end, z którym nie może sobie poradzić?

Audio jest na tyle rozległym tematem, że można bardzo długo opowiadać, rozmawiać, ba, dyskutować o różnych jego aspektach, problemach.

Pewnie za długo jestem już na tym świecie, to może dlatego takie wnioski w sprawie audio. Oczywiście tego amatorskiego od strony domu.

W TV elementy voodoo są nieznane, a jak się o nich wspomni to się tam trochę denerwują, ale wiedzą o co chodzi.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość stary bej

(Konto usunięte)

to chyba nie jest problem techniczny, który naprawię specjalnie dla Ciebie

Ależ skąd, nawet o to nie zabiegam bo mi z tym "brakiem" dobrze.

Tak tylko wspomniałem, a w domyśle zasugerowałem, że można tak ustawić programowo, że żadna z reklam nie będzie wyświetlana.

Jedna z moich propozycji dotyczy całkowitego wycofania się z "polewania" lub ograniczenia tylko do zakładek bezpośrednio związanych z audio.

Czy na chwilę obecną jest możliwość podsumowania tych 36 stron i => 1085 postów.Tak dla uporządkowania tego wszystkiego?

Chodzi mi m.in. o np. reputację czy finalnie(mimo, ze napisałeś "osobiście" będzie tak wyglądała

Dlatego osobiście jestem za pozostawieniem stawiania kolejek - ale wyłącznie w zakładkach audio oraz z możliwością sprawdzenia od kogo taki akt poparcia pochodzi. Wówczas punkty reputacji nabrałyby rzeczywistej wartości, a i byłoby oczywiste kto na taką reputację zasłużył, a kto stworzył armię klonów tudzież współpracowników do rozdmuchiwania forumowego ego. Takim mało uczciwym osobom oczywiście byśmy podziękowali za niewątpliwie zaszczytne towarzystwo.

czy to jeszcze deszcz zmyje i czy w ogóle coś już zostało ustanowione, cokolwiek?

Czy też dalej mamy klepać?, bo wolałbym żoneczkę:)

Chodzi też o to, ze jeśli już coś betonem leży, to, aby już do tego nie wracać i dyskutować o następnym.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Widzę ,że co jakiś czas pojawiają się wnioski różnych użytkowników o tym aby wszystkie osoby stawiające tzw. "kolejki" były jawne a nie anonimowe.

Jak pisałem to do moderacji kilka miesięcy temu to mnie najzwyczajniej "olano ciepłym moczem w kolorze tęczy".

Jak widać nie tylko mi taka sytuacja od dawna nie odpowiada aby jakieś sklonowane konta czy tzw. "przydupasy" czatowały tylko na okazję aby "dodać wiarygodności" niejednokrotnie idiotycznym wpisom w kółko tych samych cwaniaków.

Tak więc taka sytuacja jest niedopuszczalna i powinna zostać zmieniona.

Poza tym uważam ,że ABSOLUTNIE żadne wpisy nie powinny zostawać usuwane tylko opatrzone podpisem o ich korekcie (o słowa i zwroty powszechnie uznawane za niecenzuralne ) z ew. adnotacją o ew. regresie co do osoby popełniającej taki wpis.

Inaczej pozostali użytkownicy nie mogą wyrobić sobie zdania o konkretnych osobach a w szczególności o przebiegu całej "kariery" takiego osobnika na tym forum.

Ma to oczywiście bezpośrednie przełożenie na prace moderacji i jej ocenę przez użytkowników.

Jeżeli widać ,że jakiś typek permanentnie łamie regulamin w efekcie czego następnie otrzymuje bana a potem zarzuca moderacji zamordyzm , stronniczość itp. to inni użytkownicy na drugi raz zastanowią się nad zasadnością jego zarzutów i ew. poparciem jego stanowiska.

pozdrawiam

P.S.

Można zastanowić się również nad możliwością wprowadzenia "kolejek" o wydżwięku ujemnym kiedy to ktoś nie zgadza się z treścią jakiegoś posta.

Suma takich wpisów +/- da potem jakiś ogólny pogląd na treści zamieszczane w wątkach.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Poza tym uważam ,że ABSOLUTNIE żadne wpisy nie powinny zostawać usuwane tylko opatrzone podpisem o ich korekcie (o słowa i zwroty powszechnie uznawane za niecenzuralne ) z ew. adnotacją o ew. regresie co do osoby popełniającej taki wpis.

Inaczej pozostali użytkownicy nie mogą wyrobić sobie zdania o konkretnych osobach a w szczególności o przebiegu całej "kariery" takiego osobnika na tym forum.

Ma to oczywiście bezpośrednie przełożenie na prace moderacji i jej ocenę przez użytkowników.

Jeżeli widać ,że jakiś typek permanentnie łamie regulamin w efekcie czego następnie otrzymuje bana a potem zarzuca moderacji zamordyzm , stronniczość itp. to inni użytkownicy na drugi raz zastanowią się nad zasadnością jego zarzutów i ew. poparciem jego stanowiska.

Jarku z takim postulatem i ja nie raz występowałem jednak co niektórzy modowie z uporem maniaka nie chcą się na przystać czego z kolei ja w żaden sposób nie mogę pojąć (oczywiście masz niechcianą kolejkę).

Można zastanowić się również nad możliwością wprowadzenia "kolejek" o wydżwięku ujemnym kiedy to ktoś nie zgadza się z treścią jakiegoś posta.

Suma takich wpisów +/- da potem jakiś ogólny pogląd na treści zamieszczane w wątkach.

Tak było na początku i pewnie mogłoby tak zostać - gdyby nie zabawa którą niektórzy wszczęli, polegającą w biciu rekordów w przyznawaniu ujemnych punktów osobom których zwyczajnie nie lubili, bez względu co taka osoba pisała. Niektórzy z pewnością dobrze przy tym się bawili, ale w rezultacie stosowanie punktów ujemnych całkowicie straciło sens praktyczny.

Pozwolę sobie to skomentować. Było to praktykowane, ale doprowadziło do całkowitej nieczytelności niektórych mocniej moderowanych wątków: osoba chcąca przeczytać taki wątek napotykała po drodze na tyle śmieciowych wpisów że się zniechęcała i albo porzucała wątek, albo też zaczynała w nim pisać o rzeczach które były dyskutowane kilka stron wcześniej. W takiej sytuacji uznaliśmy że całkowite usuwanie wpisów przyniesie więcej korzyści niż strat.

W takiej sytuacji uznaliśmy że całkowite usuwanie wpisów przyniesie więcej korzyści niż strat.

Wystarczy po prostu wstawić słowo wymoderowano jako aktywnym odnośnikiem (np. przenoszącym do powiadomienia umieszczonego w PW) informującym o powodzie tylko i wyłącznie zainteresowanego usera..

Sam wpis jako wówczas pusty nie budziłby wątpliwości co do skrytobójstwa wpisu i ewentualnie złych intencji, czy też niezrozumienia przez moderację. Byłoby to dość transparentne.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wystarczy po prostu wstawić słowo wymoderowano z odnośnikiem informującym o powodzie tylko i wyłącznie zainteresowanego usera..

Sam wpis jako wówczas pusty nie budziłby wątpliwości co skrytobójstwa wpisu.

Zgadzam się że to lepsze rozwiązanie, ale trzeba też brać pod uwagę możliwości silnika forum - które wówczas były dość marne i w rezultacie powstawało dużo pustych miejsc na stronie, co mocno utrudniało czytanie. Gdyby udałoby się to zrobić w ten sposób że wymoderowany wpis zabierałby minimalną ilość miejsca na stronie i tym samym nie przeszkadzał w czytaniu wątku - byłbym w 100% za takim rozwiązaniem.

Father_PiO, pmcomp, GratefullDe - o moderacji już nie piszemy, bo już wszystko zostało napisane

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.