Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

4m - do jednego posta można przypisać tylko jedno ostrzeżenie, więc Twój scenariusz nie będzie miał miejsca.

Poza tym to moderator decyduje czy post mieści się w granicach przyzwoitości czy zasługuje na jedno z ostrzeżeń. Praktycznie odbywa się to w ten sposób że jeśli post nie jest zgłoszony do moderacji - jest domniemanie braku potrzeby interwencji

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Faktycznie - dopiszemy

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

4m - do jednego posta można przypisać tylko jedno ostrzeżenie, więc Twój scenariusz nie będzie miał miejsca.

Pisałem o tym wczoraj: Nie są wyjaśnione zasady kwalifikowania przewinień i sumowania punktów karnych, w przypadku gdy pojedynczy wpis wyczerpuje znamiona kilku paragrafów.

Ilu użytkowników, i ile razy musi zgłosić konstruktywną uwagę, żeby została zauważona i uwzględniona?

Może przejrzyjcie jeszcze raz kilkanaście ostatnich stron tego wątku, i wynotujcie sobie wszystkie zignorowane wnioski?

PS. Ostatnia uwaga, bo mój czas na forum dobiega końca: mam nadzieję, że pamiętacie, że z chwilą wejścia w życie nowych zasad, każdy użytkownik powinien zostać powiadomiony o zmianie w regulaminie.

• Redaktorzy

Brak zgody na nowe regulacje spowoduje, że stracą możliwość kontynuacji czynnego uczestnictwa.

Nic się pod tym względem nie zmieni. Jak wspomniałem, to nie są nowe regulacje.

Zostało około 35 minut, zgadza się? To zanim stracę możliwość pisania, poproszę jeszcze raz

35 minut do czego?

Osobiście nie zgadzam się być traktowany jak gówniarz i karany „ostrzeżeniami” i „punktami karnymi” przez kogokolwiek.

Jedyną metodą jaką widzę na uchronienie się przed związanymi z tym przykrościami jest powstrzymanie się od pisania na audiostereo.

Jak już ze trzy razy wspomniałem, nic się nie zmieniło. A przedtem też jakoś nie byłeś "karany i ostrzegany" (mowa do "Vasy") biorąc pod uwagę, że masz na koncie 0 punktów ostrzeżeń. Panowie zachowujecie się jakbyście właśnie odkryli, ze forum jest moderowane.

Bardzo przepraszam za bardzo długi post. Chcę odpowiedzieć na jak najwięcej pytań.

Mam też pytanie dotyczące par. 9 p. 3. - że moderatorzy mają obowiązek się stosować. Przypuśćmy, że moderator się nie zastosował i można to udowodnić (np. jeśli powtórzy się sytuacja, w której palton złamał regulamin i dał użytkownikowi karę w ogóle nie istniejącą w regulaminie). Co wtedy?

Sprawa jest dość prosta.. Moderatorzy, są to osoby wyznaczone przez właściciela forum do określonych działań, w tym przypadku działań porządkowych. Właściciel wyznacza ich swoją suwerenną decyzją, kierując się do nich zaufaniem, jeśli uważa że na takowe zasłużyli i chce im powierzyć jakąś funkcję. Co jest rzeczą oczywistą, skoro mają go reprezentować na forum, to aby zostali moderatorami to muszą mieć zaufanie administracji/właściciela. Identyczną, równie suwerenną decyzją, może zdecydować o ich odwołaniu, czy też wszelkich innych możliwych środkach, czasowym zawieszeniu, poważnej rozmowie "od serca" itd. jeśli będzie mieć po temu przesłanki i stwierdzi, że Jego zaufanie zostało nadużyte.A opinie na temat moderatorów może przesłać każdy użytkownik, wedle jasno określonej ścieżki regulaminowej. I te opinie właściciel uwzględni w zależności od sensowności zawartej w nich argumetnacji. I na tej podstawie może podjąć jakieś działania i decyzje. Ale to jest równie suwerenna Jego decyzja i nie wymaga dodatkowych zapisów regulaminowych. Gdyż to właściciel podejmuje decyzję o tym kto go reprezentuje i to właściciel podejmuje również decyzję, czy ktoś powinien przestać pełnić taką funkcję.

Postaramy się dopisać w regulaminie jakieś "kary" dla moderatorów, musimy to dokładnie przeanalizować. SlawekR ma rację, właściciel podejmuje we wszystkich sprawach związanych z moderatorami.

jest tam widzę karomierz za trolling i w związku z tym mam pytanie, czy nie powinno się dokładnie określić co to jest takiego? Z jednej strony pod trolling można podciągnąć absolutnie wszystko co moderator będzie chciał ....

Moderatorzy i administratorzy posiłkują się definicją z wikipedii (pkt.11. netykiety forum)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolejna kwestia to marketing szeptany. Dajmy na to ktoś na forum wychwala jakiś klocek w którego posiadaniu jest, jednocześnie okazuje się, że chce go sprzedać, marketing czy nie? A jak ktoś wychwalał klocek miesiąc temu, a teraz chce go sprzedać?

Tu chodzi dokładnie o "sztuczny" marketing szeptany, np. rejestruje się nowy użytkownik i odrazu "sztucznie" coś reklamuje lub wkleja linki (w celu pozycjonowania). Naturalne opinie i rekomendacje zawsze były i są dozwolone.

Poniższe punkty są niemal tożsame. Za mocne słowo w poście można dostać sumę punktów zgodnie z regulaminem.

nie będzie sumy punktów za jeden post

Podbijanie tematu +1 pkt. (Netykieta pkt. 9) Czyli ktoś zadaje pytanie, przez trzy dni nikt nie da odpowiedzi to nie może podbić tematu w nadziei że się ktoś w końcu zlituje tylko ma założyć nowy temat?

Chodzi o sztuczne podbijanie tematu. Post typu "ponownie bardzo prosze o poradę" po kilku dniach braku odpowiedzi, nie będzie podbijaniem tematów.

Reklamowanie konkurencyjnych serwisów +3 pkt. (Netykieta pkt. 13) Jak rozumiem link do narzędzia obliczeniowego na vinylengine lub do rozwiązania omawianego problemu na innym forum jest zakazane. Bzdura.

"link do narzędzia obliczeniowego" jest linkiem pożytecznym, nie będzie to uważane za reklamę, a nam chodzi o świadomą lub eksponowaną reklamę konkurencji

na niektórych forach użytkownicy dają linki lub banery w sygnaturach i jeśli są to banery lub linki konkurencji to jest to oczywiście reklama

na Audiostereo reklama jest możliwa =

Ukryta Zawartość

Panowie. Jawność i konkretność wymaga nie tylko taryfikatora, ale przede wszystkim jasnych i jednoznacznych definicji.

ciekawa propozycja, przemyślimy to, ale jeśli już to wprowadzimy takie definicje to nieco później

dong, które słowa proponujesz, aby miały jawną definicję w regulaminie ??

Przykłady można mnożyć, a niektóre elementy moderacji wciąż pozostają "w szarej strefie" i nie są formalnie uregulowane. Na przykład automatyczne cenzurowanie linków z "czarnej listy".

dong, co jest w "w szarej strefie" ?

Automatyczne cenzurowanie linków to narzędzie dla admina i właściciela (nie dla moderatora). Mógłbym napisać: co ma piernik do wiatraka. Przypominam, że temat linków z "czarnej listy" jest EOT, nie mam zamiaru ciągle to samo tłumaczyć. Ale dong mam nadzieję, że wreszcie zrozumiałeś? A jak nie to zapraszam Cię na PW.

Czy nie dostrzegacie tutaj poważnej asymetrii? Wewnętrznie dyskutujecie i ustalacie zasady dowolnie długo (pomimo wielokrotnych próśb użytkowników o upublicznienie), a następnie dajecie userom zaledwie jedną dobę na zgłaszanie uwag (w dodatku z dość wyraźną sugestią, że regulamin niezależnie od woli społeczności zostanie szybko wprowadzony w życie).
dong, ciekawa propozycja, dziękuję. Jedna doba na zgłaszanie uwag to inicjatywa Administracji - zgaduję że podyktowana chęcią jak najszybszego usprawnienia pracy moderacji. Ale to co proponujesz możemy również wykonać w trakcie działania nowych regułek i w razie konieczności wprowadzać zmiany. Jeśli widzisz co należy zmienić już teraz - bardzo proszę, właśnie na takie uwagi czekamy.

Wasze propozycje godne uwagi możemy wprowadzać później. Temat jest nadal otwarty do dyskusji. Ale nie będziemy też dyskutować w nieskończoność. Ogólnie nie będziemy chcieli zmieniać punktacji (par.2.pkt.2)

Ja np. oczekiwałem, że zostaną jednoznacznie usankcjonowane i precyzyjnie opisane wszystkie możliwe formy ingerencji w treść wpisów użytkowników. Wskazywałem - bodajże trzykrotnie - całkowicie nieuregulowaną kwestię automatycznego wykropkowywania linków do witryn uznanych (wg nieudokumentowanych nigdzie kryteriów) za konkurencyjne i wciągniętych na "czarną listę".

Sprawę linków "czarną listę" już wyjaśniałem. Wpisywanie oraz wypisywanie linków z listy to niezależna decyzja właściciela. Temat EOT. dong proszę Cię o zakończenie tematu

możliwe jest zamieszczenie ogłoszenia odwołującego się do "zakazanej" witryny (np. do recenzji sprzedawanego sprzętu), możliwe jest założenie wątku sponsorowanego reklamującego witrynę z czarnej listy?

jest to możliwe, ale kwestią reklam zajmuje się właściciel

Ukryta Zawartość

PYTANIE NA TEMAT: czy nowy regulamin będzie stosowany konsekwentnie, czy "po uważaniu"

tak

tak dopiszemy, to jest logiczne

Nowy Regulamin Moderacjo będzie obowiązywać od godz. 9:00 (głównie chodzi o taryfikator punktów). Ale nowe dopiski tak jak te powyżej, admin będzie wpisywać także w ciągu najbliższych dni. Znalazłem wiele merytorycznych uwag użytkowników, a więc niektóre prowadzimy.

Najważniejsze - chcemy uniknąć zmian w ilości punktów (w par.2. pkt.2).

Nowy regulamin nazywa się: REGULAMIN MODERACJI FORUM AUDIOSTEREO

dotyczy on czynności "moderacji", bezpośrednio dotyczy moderatorów, pośrednio użytkowników,

w większości jest spisaniem tego co wcześniej było już stosowane (punkty karne), nowe rzeczy to m.in.

- banowanie ostateczne robi tylko admin (a nie moderator)

- będzie działał automat do nakładania restrykcji

Jeszcze raz bardzo przepraszam za bardzo długi post. Chciałem odpowiedzieć na jak najwięcej pytań.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Recenzje płyt, konkursy, wejściówki, wydarzenia, newsy:
Magazyn Kulturalny Audiostereo zaprasza!

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Za chwilę wyzerujemy wszystkim punkty karne (punty ostrzeżeń).

ponadto przeanalizujemy obecne i nowe propozycje i uwagi do Regulaminu Moderacji, a niektóre wprowadzimy w najbliższym czasie

użytkownikom, którzy zgłaszali merytoryczne uwagi dziękuję

Forum jest dla Was (dla użytkowników), a nie odwrotnie,

wszystkie regulaminy są po to, aby była kulturalna i merytoryczna dyskusja oraz jasne zasady

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Od postu Sly30 z godz. 9:08 do obecnej godziny, pomimo tego, że przychodzą powiadomienia o nowych postach, one się u mnie nie wyślwietlają. To jakaś kara, nie ujęta nowym regulaminem, czy Wy też tak macie?

Odnośnie widoczności wpisów, które są oznaczone jako ostatnio dodane na liście tematów i w powiadomieniach a nie widać ich po wejściu do tematu, to zauważyłem, że ma to miejsce gdy wpis przechodzi do następnej strony. Po zmianie liczby wpisów na stronę(ustawienia w profilu) te posty stają się widoczne.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Żaden postulat, jakiegokolwiek z użytkowników, piszacych w tym wątku, nie został uwzględniony.

To może poprosimy o konkrety, czyli o które postulaty chodzi. Z tego co pamiętam - wiele z nich nie dotyczyło regulaminu pracy moderacji. Zajmiemy się nimi po dokończeniu aktualnych spraw, czyli wkrótce.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Za chwilę wyzerujemy wszystkim punkty karne (punty ostrzeżeń).

ponadto przeanalizujemy obecne i nowe propozycje i uwagi do Regulaminu Moderacji, a niektóre wprowadzimy w najbliższym czasie

użytkownikom, którzy zgłaszali merytoryczne uwagi dziękuję

Forum jest dla Was (dla użytkowników), a nie odwrotnie,

wszystkie regulaminy są po to, aby była kulturalna i merytoryczna dyskusja oraz jasne zasady

Technicznie rzecz ujmując, nowy regualmin powinien obowiązywać nie od zdefiniowanej godziny, a od momentu wyzerowania punktów właśnie. To tak na logikę patrząc.

Więc Ci którzy dostali ostrzeżenie, w okresie przejściowym, jeszcze przed wyzerowaniem będą do przodu fuksem. Piszę o tym, bo niestety byłem zmuszony do interwencji już w tym okresie, ale jeszcze punkty nie były wyzerowane.

Jeśli ktoś więc chce podnieść zarzut, że powinienem zastosować nowe zasady od godziny 9.00, to oczywiście ma prawo. Tylko powinien sobie przekalkulować, czy mu się to opłaca. Bo tak naprawdę zadziałałem w dobrej wierze na jego korzyść. Bo i tak te punkty mu znikną w momencie zerowania.

To taka moja uwaga techniczna, do osób które ewentualnie "zarobiły" punkty w okresie przejściowym od godziny 9.00, a jeszcze przez wyzerowaniem statystyk.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Od postu Sly30 z godz. 9:08 do obecnej godziny, pomimo tego, że przychodzą powiadomienia o nowych postach, one się u mnie nie wyślwietlają.

Przecież ja piszę o tym od kilku dni !

Kilkanaście minut temu , by przeczytać ostatni post musiałem coś napisać , postawiłem kropkę , informowałem że będę tak robił.

Jeszcze jedna sprawa , po napisaniu postu i wyjściu z tematu , nie widzę mojego wpisu , dopiero po odświeżeniu strony się ukazuje.

Ps, Post z kropką został usunięty.

Wszyscy mają 0 pkt karnych (ostrzeżeń).

A więc niech wszyscy wszystkim przebaczą drobne przewinienia. Prowadźmy od teraz kulturalne i merytoryczne dyskusje.

Musiałem zrobić też kopię zapasową.

@Admin1: Jaro_747 wcześniej sugerował że problemy z wydajnością mogą być powodowane problemem z indeksowaniem wątków. Stąd sugestia by sprawdzić indeksy, ewentualnie przeindeksować całość (pewnie trwałoby to parę godzin, ale chyba warto).

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Drogi Łabędziu, musiał bym się cofnąć o jakieś 1,5 tygodnia wstecz ale jeśli Ci bardzo zależy to wyszukaj posty SzuB'a chociażby. U mnie forum działa słabo, łącznie z tym, że nie mogę cytować postów, o czym również informowałem ale mnie o...no, sorry, zignorowano, a więc wyszukanie tego trwało by wieczność.

O co chodzi z tym przeindeksowaniem? Ja mam sobie przeindeksować, bo warto?

U mnie forum działa słabo, łącznie z tym, że nie mogę cytować postów

Cytowanie postów działa bez problemów. Sprawdź czy to nie kwestia jakiegoś dodatku do przeglądarki.

Przeindeksowanie to operacja na bazie danych, polegająca na ponownym utworzeniu indeksów (które mocno przyspieszają działanie operacji bazodanowych). Tylko administrator bazy danych jest to w stanie wykonać.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)
widzę, że zmian jak nie widać, tak nie widać.może po wyborach coś się zmieni
Cytowanie mi działa :)Terror, Ty się nie pytaj co forum zmieniło dla Ciebie Ty się pytaj co Ty zmieniłeś dla forum ;)

poza tym, że dostałem urlop na tydzień, żadnych zmian nie widzę....;-)

przemyślałem wszystko i dołączę do Klubowiczów :)

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Cytowanie mi działa :)

Cieszę się. Nie omieszkam dodać z przekąsem że pracuję w branży IT, a faktur za porady wystawiać nie zamierzam - w końcu do tego służy forum by dzielić się wiedzą.

E tam, idź na kawę :)

po tym co tu widzę, musiałbym spożyć coś znacznie mocniejszego ;p

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

• Administratorzy

W odpowiedzi na Wasze zgłoszenia dotyczące prędkości działania forum podjęliśmy stosowne działania.

Dzisiaj włączyłem system archiwizacji starych tematów. Wg. twórców IPBoard powinno to przyśpieszyć do 30% wydajność bazy w przypadku takich tematów. Obecnie ustawiłem, że archwizowane są tematy, w których nie napisano nic od ponad 5 lat. Jeśli nikt nie napisał przez ponad 5 lat, to już i raczej nie napisze :)

Tu przykład takiego tematu:

http://www.audiostereo.pl/czy-denon-avr-1802-to-dobry-wybor-w-swoim-przedziale-cenowym_20.html

Czym się różni? Generalnie jest w trybie "tyko do odczytu" nie są ładowane żadne edytory itd. co znacząco przyspiesza jego ładowanie.

Archiwizacja dokonywana jest partiami, więc potrwa kilka kolejnych (tygo)dni.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Cieszę się. Nie omieszkam dodać z przekąsem że pracuję w branży IT, a faktur za porady wystawiać nie zamierzam - w końcu do tego służy forum by dzielić się wiedzą.

no to... Bóg zapłać, jak to mówią :)

W odpowiedzi na Wasze zgłoszenia dotyczące prędkości działania forum podjęliśmy stosowne działania.

Dzisiaj włączyłem system archiwizacji starych tematów. Wg. twórców IPBoard powinno to przyśpieszyć do 30% wydajność bazy w przypadku takich tematów. Obecnie ustawiłem, że archwizowane są tematy, w których nie napisano nic od ponad 5 lat. Jeśli nikt nie napisał przez ponad 5 lat, to już i raczej nie napisze :)

Tu przykład takiego tematu:

Ukryta Zawartość

Czym się różni? Generalnie jest w trybie "tyko do odczytu" nie są ładowane żadne edytory itd. co znacząco przyspiesza jego ładowanie.

Archiwizacja dokonywana jest partiami, więc potrwa kilka kolejnych (tygo)dni.

Co Pan sądzi o przestudiowaniu starych tematów przez osoby mające wiedzę w temacie audio i usunięcie mało wartościowych wątków jak w/w. Baza by się odchudziła a merytoryka by nie ucierpiała.

Czy po zdjęciu punktów i kar konto np. Starego Audiofila zostało odbanowane? Co się stało z Paltonem?

Wszyscy mają 0 pkt karnych (ostrzeżeń).

A więc niech wszyscy wszystkim przebaczą drobne przewinienia. Prowadźmy od teraz kulturalne i merytoryczne dyskusje.

Musiałem zrobić też kopię zapasową.

Proszę o punkty karne bo źle się czuję z pustym kontem :)

Czy rozważaliście odbanowanie użytkowników we wszystkich wątkach?

Ukryta Zawartość

Czy po zdjęciu punktów i kar konto np. Starego Audiofila zostało odbanowane? Co się stało z Paltonem?

Prowadzę rozmowy ze Starym Audiofilem. W tej chwili jest bez zmian.

Generalnie nie planujemy odbanowywać w tej chwili.

Palton ma się dobrze.

Przypomnę, że każdy atak personalny na moderatora będzie karalny wg regulaminu moderacji (czyli punkty, a nawet możliwy jest ban od admina).

Proszę o punkty karne bo źle się czuję z pustym kontem :)

niestety nie możemy, musimy przestrzegać regulaminu moderacji ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.