Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Kolego.

Czy oprócz napisania "100% racji" możesz dodać coś bardziej konstruktywnego????

Nabijanie postów tego typu tekstami najłatwiej przychodzi.

I proszę nie myśl ze atakuję lub coś w tym rodzaju..........

Po prostu pytałem o coś wyżej, a co do toru audio w ONKYO nie mam zastrzeżeń.

Wiem jak on gra i jak dla mnie jest ok, chcę tylko porządnie napędzić Dynaudio Excite x44.

Gdybyś zerknął na datę mojej rejestracji i całkowitą liczbę napisanych postów, zorientowałbyś się, że raczej nie gadam bez potrzeby :)

Odpowiedź była krótka, gdyż nie było co komentować - też zwróciłem uwagę na fakt, że dobrej końcówce trzeba zapewnić dobre towarzystwo w postaci przedwzmacniacza, zaś te, które siedzą w amplitunerach, zwyczajnie ograniczają w takim przypadku potencjał dobrej końcówki.

Sittek wyczerpał temat, w jednym zdaniu a ja potwierdziłem jego opinię, bez zbędnego wodolejstwa, zwracając uwagę, że to bardzo ważne.

Pozdrawiam serdecznie i szczerze życzę jak najmniej błądzenia w poszukiwaniu dobrego zestawienia, dławienie dobrego stereo przedwzmacniaczem w amplitunerze nie wyjdzie na dobre.

Pozdrawiam serdecznie i szczerze życzę jak najmniej błądzenia w poszukiwaniu dobrego zestawienia, dławienie dobrego stereo przedwzmacniaczem w amplitunerze nie wyjdzie na dobre.

Dlatego można konstruktywnie coś koledze podpowiedzieć a nie powielać wypowiedzi innych.

Świat dobrego audio nie zaczyna się od lamp i na nich nie kończy.

Zakładając, że życie jest pełne kompromisów w audio też możemy iść na jakiś kompromis i polepszyć jakość stereo zostając w pełni funkcjonalnym w KD.

Finalnie nie pozostaje nic innego jak wypożyczyć do domu jakiś wzmacniacz i przetestować u siebie bo ten onkyo do słabełuszy nie należy i szkoda pchać pieniądze w słabe końcówki, a pre w tym KD jest na pewno gorsze niż w dobrym stereo za podobną kwotę.

Wydaje mi się ze Onkyo za słabo napędza kolumny i żeby uzyskać z nich odpowiedni poziom ciśnienia akustycznego muszę go rozkręcać do około 75 - 80% mocy.

Jest jedno ale, to na ile rozkręcasz gałę czyli ile pokazuje w procentach nie oznacza że jest to 75-80% procent mocy.

Moc zależy od tego ile trzeba prądu aby wysterować na max wzmacniacz, i ile tego prądu podaje żródło.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Czy coś poza wrażeniem słabości wzmacniacza jeszcze ci dokucza w tym zestawie?

Chciałbyś w jakiś sposób zmienić brzmienie?

Odpowiedzi na te pytania pozwolą na określenie w jakim kierunku powinieneś pójść.

Dlatego można konstruktywnie coś koledze podpowiedzieć a nie powielać wypowiedzi innych.

To nie powielanie wypowiedzi innych a wyrażenie swojej opinii, zdania, dokładnie takiego jakie ktoś (w tym przypadku sittek) wypowiedział.

A druga, identyczna opinia na dany temat zwraca jeszcze bardziej uwagę na daną sprawę.

I nie ma tu żadnego wymądrzania się, gadania o lampach itp.

Sam przerabiałem próby sterowania dobrych końcówek przedwzmacniaczami KD i nigdy nie było dobrego grania, moja krótka wypowiedź zwróciła uwagę na ten ważny fakt, bez niepotrzebnego paplania.

Ot tyle.

Jeśli będziemy tak do siebie skakać to wątek zejdzie na dalszy plan niepotrzebnie, z mojej strony nie było żadnych złych intencji, wymądrzania się czy nabijania postów więc proszę tu nic nie insynuować, też mógłbym się czepiać różnych wypowiedzi i krytykować, że ktoś coś niepoprawnie pisze, wróćmy do tematu.

Edytowane przez konradwo

Luz, ja też chcę po prostu pomóc.

Moje zdanie, poparte doświadczeniami własnymi jest takie:

Odpowiednia końcówka, wydajna prądowo, grająca dobrze "od dołu" teoretycznie powinna załatwić sprawę, ale w praktyce może okazać się, że to przedwzmacniacz odpowiedni dopiero dobrze ją wysteruje. A nieodpowiedni wręcz zamaskuje jej możliwości.

Onkyo samo w sobie pewnie poda prawidłowy sygnał, pewnie można dźwięk "podbić" na różne sposoby, różnymi ulepszaczami, ale to nadal może być nie to bo nadal np. może zabraknąć dynamiki, a to ona przy cichych odsłuchach będzie potrzebna, nie samo zwiększenie ilości dołu.

Jeśli w tym zestawie będzie przewaga filmu to najprościej i najlepiej chyba z SUBem pokombinować. Będziesz miał efekt wow w filmach ciężki do zastąpienia jakimkolwiek wzmocnieniem tych kolumn.

Jeśli zaś zechcesz słuchać więcej muzyki, może nie być tak kolorowo, niektórym udaje się w ich pomieszczeniach dobrze zgrać suba z resztą, ale to prawdopodobnie mniejszość.

Do tego bas z subwoofera będzie jednolity, monotonny.

W kinie OK, w muzyce już nie to.

Jeśli na razie nie masz zbyt dużych wymagań to może i będzie, ale z czasem zacznie Ci to przeszkadzać, zaczniesz dalej szukać, krążyć.

Szedłbym w kierunku oddzielenia tego od siebie.

Do filmów ampli i sub, do muzyki przepięcie kabelków i napędzenie kolumn wzmacniaczem czy zestawem dzielonym, ale bez mieszania w to amplitunera.

Dynaudio lubią dużo prądu.

To najdroższe rozwiązanie, ale w audio ciężko o kompromisy, zwłaszcza jeśli zestaw ma służyć do muzyki i do filmów...

Ogólnie jest kilka typów potencjometrów które charakteryzują się trochę różnym przebiegiem wzmacniania. Na forum był temat który zdawał się nie mieć sensu, była ankieta z zapytaniem na której godzinie słuchasz muzyki, około 90% słucha między godziną 8-10tą na tej pozycji potencjometrów moce są bardzo małe. Wniosek był taki że do średnich poziomów nie potrzeba dużej mocy i starcza poniżej uwaga 1 watta, można samemu zmierzyć na zaciskach kolumn multimetrem moc = napięcie ^2 / impedancja kolumn. Poziom 75-80% na potencjometrze to już bardzo możliwe że wkracza się w przesterowanie wzmacniacza. Uzyskanie sporej głośności przy nie wysokiej pozycji potencjometru nie oznaczać będzie że wzmacniacz radzi sobie dobrze z basem, mam lapmę i tranzystor, oba na podobnych poziomach potencjometrów grają z podobną głosnością, jednak słychać że tranzystor radzi sobie sporo lepiej w napędzeniu.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Jeśli w tym zestawie będzie przewaga filmu to najprościej i najlepiej chyba z SUBem pokombinować. Będziesz miał efekt wow w filmach ciężki do zastąpienia jakimkolwiek wzmocnieniem tych kolumn.

Jeśli zaś zechcesz słuchać więcej muzyki, może nie być tak kolorowo, niektórym udaje się w ich pomieszczeniach dobrze zgrać suba z resztą, ale to prawdopodobnie mniejszość.

Do tego bas z subwoofera będzie jednolity, monotonny.

W kinie OK, w muzyce już nie to...

Uważam, że REL doskonale radzi sobie w KD jak i w stereo.

Dla optymalnego efektu można podłączyć go jednocześnie wysokoprądowo poprzez Speakona oraz niskoprądowo poprzez 1.LFE

Bas w żadnym razie nie będzie monotonny i jednolity.

Ten amplituner AV Onkyo, pomimo wysokiej ceny, ma niestety słaby pre, dlatego jeżeli ktoś miał możliwość porównywania go z Integrami, wrażenie braku mocy jest odczuwalne. Jak u posiadacza.

Tak jak wspomniałeś Dynaudio są bardzo wymagającymi kolumnami, są to w 99% impedancje 4 omowe, efektywność też nie jest za wysoka (jedynym wyjątkiem są chyba tylko 8 omowe X14, ale za to z bardzo niską efektywnością na poziomie 84dB). Z Dynaudio nie radzi sobie nawet większość solidnych wzmacniaczy z przedziału cenowego 3000/6000zł. Aby pokazać to na co ich stać potrzeba doskonałej wydajności prądowej i mocy powyżej 300W/4 Omy.

Jakie widziałbym w tym rozwiązanie?

Aby nie wymieniać amplitunera- faktycznie dobrej jakość subwoofer, a jak ma się fantazję to dwa.

Subwoofer potrafi wnieść w systemie bardzo dużo.

A jaki? Według mnie porządny REL lub Velodyne.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przepraszam panowie, jaki subwoofer?

Nieznajomemu potrzebny jest dobry, porządny wzmak grający ogólnie dobrze w całym pasmie.

Dopiero wtedy, jesli dalej by brakowało basu (w co wątpię) może kombinować z subem.

X44 i jeszcze sub? Może tylko do jakiś ekstremalnych filmów. Napewno nie do muzyki - tu same kolumny dadzą radę z nawiązką.

nieznajomy, wg mnie końcówka vincent czy emotiva to krok mocno w bok, a nie do przodu

Nieznajomemu potrzebny jest dobry, porządny wzmak grający ogólnie dobrze w całym pasmie.

Dopiero wtedy, jesli dalej by brakowało basu (w co wątpię) może kombinować z subem.

X44 i jeszcze sub? Może tylko do jakiś ekstremalnych filmów. Napewno nie do muzyki - tu same kolumny dadzą radę z nawiązką.

nieznajomy, wg mnie końcówka vincent czy emotiva to krok mocno w bok, a nie do przodu

Jak pisałem wcześniej polecam integre z przełanczanym wejściem na końcówkę.

W KD robi on za końcówkę do napędzania frontów, a w stereo gra bez pre z KD.

Żaden amplituner nie da tego co daje 600W w klasie A np Krell z Dynkami, nawet monitorami !

Dziś podczas słuchania, na mierniku poboru mocy z gniazda przekroczyłem 1kW :)

Jest bas z dynek, zapewniam

Już darliśmy łacha, drogi Sittku ;)

Aha, nie zauważyłem. Ciekawią mnie mocowania głośników i zwrotnicy, jakby ktoś je młotkiem i łopatą oddzielał :-)

Może wykonywano w nich jakieś kontrolowane wybuchy? Aż boje się pomyśleć co tam siedzi w środku? Gramofon Bambino?

Ja zrozumiałem, że dokonany zakup amplitunera AV Onkyo jest niewzruszalny i porządny wzmacniacz nie wchodzi w rachubę.

Generalnie trochę też nie rozumiem, bo z jednej strony ten ampli jest wręcz idealny, a z drugiej ..... jakby nie.

Jak pisałem wcześniej polecam integre z przełanczanym wejściem na końcówkę.

W KD robi on za końcówkę do napędzania frontów, a w stereo gra bez pre z KD.

Jeśli ograniczeniem jest budżet powiedzmy poniżej 10 tys. za nowy sprzęt to w ten sposób sprawę załatwi Yamaha AS2100, która u mnie nieźle radzi sobie z F380, które są nawet bardziej wymagające od X44

A kupię tą klasę A za powiedzmy 10000zł.

Mówimy o sprzęcie za w miarę rozsądne pieniądze.

Jeśli ograniczeniem jest budżet powiedzmy poniżej 10 tys. za nowy sprzęt to w ten sposób sprawę załatwi Yamaha AS2100, która u mnie nieźle radzi sobie z F380, które są nawet bardziej wymagające od X44

Opcji i firm produkujących wzmacniacze z wejściem na końcówkę jest conajmniej kilka i można spokojnie coś wybrać.

Opcji i firm produkujących wzmacniacze z wejściem na końcówkę jest conajmniej kilka i można spokojnie coś wybrać.

To jasne, po prostu polecam to co mam i dobrze znam w parze z focusami

Edytowane przez audiofan01

Ja nie neguję tej propozycji, tylko piszę też że najlepiej by bylo jak mógłby coś posłuchać w domu.

Uważam, że REL doskonale radzi sobie w KD jak i w stereo.

Dla optymalnego efektu można podłączyć go jednocześnie wysokoprądowo poprzez Speakona oraz niskoprądowo poprzez 1.LFE

Bas w żadnym razie nie będzie monotonny i jednolity.

Ten amplituner AV Onkyo, pomimo wysokiej ceny, ma niestety słaby pre, dlatego jeżeli ktoś miał możliwość porównywania go z Integrami, wrażenie braku mocy jest odczuwalne. Jak u posiadacza.

Tak jak wspomniałeś Dynaudio są bardzo wymagającymi kolumnami, są to w 99% impedancje 4 omowe, efektywność też nie jest za wysoka (jedynym wyjątkiem są chyba tylko 8 omowe X14, ale za to z bardzo niską efektywnością na poziomie 84dB). Z Dynaudio nie radzi sobie nawet większość solidnych wzmacniaczy z przedziału cenowego 3000/6000zł. Aby pokazać to na co ich stać potrzeba doskonałej wydajności prądowej i mocy powyżej 300W/4 Omy.

Jakie widziałbym w tym rozwiązanie?

Aby nie wymieniać amplitunera- faktycznie dobrej jakość subwoofer, a jak ma się fantazję to dwa.

Subwoofer potrafi wnieść w systemie bardzo dużo.

A jaki? Według mnie porządny REL lub Velodyne.

Zgoda co do RELa, używałem przez jakiś czas T9, sygnał puszczony z klasycznego wzmaka i udało mi się go fajnie zgrać z resztą systemu, mimo "trudnego" i mało ustawnego pomieszczenia.

Świetnie sprawdzi się w muzyce (w swojej klasie cenowej ciut gorzej w kinie, nie będzie długo wybrzmiewającego, ciągnącego się basiska, ale też sobie z efektami poradzi).

Witam po całym dniu nieobecności...

...Jakie rozwiązanie proponował Byś Kolego abym zamiast iść w bok poszedł do przodu.

"Podłącz się" intelektualnie np. pod sąsiedni wątek KAIM'owy. ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

@NIEZNAJOMY trochę cię nie rozumiem.

1. Szukasz Integry, ale absolutnie nie zamierzasz pozbywać się zakupionego amplitunera Onkyo (tworzysz drugi osobny system?)

2. Rozważasz zakup końcówki mocy, choć zostałeś wielokrotnie uświadomiony, że w tym przypadku jest to bez sensu.

Cały czas nie dopuszczasz do siebie myśli, że słabe przedwzmacniacz ( nie pre) może skopać nawet najlepszą KM.

3. Szukasz bardzo dobrego subwoofera ( określ górną cenę, ponieważ seria S jest ciekawsza od T, jednakże gdy reszta systemu będzie co najwyżej poprawna, zakup czegoś z serii premium będzie znowu mijać się z celem. Istnieje ponadto szkoła, że subwoofery zdecydowanie lepiej sprawują się z monitorami a nie dużymi kolumnami. W takich przypadkach pomimo dużych starań elementy nie koniecznie muszą się

@NIEZNAJOMY trochę cię nie rozumiem.

1. Szukasz Integry, ale absolutnie nie zamierzasz pozbywać się zakupionego amplitunera Onkyo (tworzysz drugi osobny system?)

Co tu rozumieć?

Istniejący System można rozbudować o dobry wzmacniacz stereo z wejściem na stopień końcowy najlepiej przełączanym jakimś przyciskiem lub hebelkiem (zależne od producenta). Spinasz to z amplitunerem i kolumnami frontowymi i gra muzyka.

Mam tak zrobione u siebie z Marantz SR7007 i Denon PMA2020AE, więc wiem że się da.

Teraz tylko kwestia znalezienia wzmacniacza stereo z wejściem na stopień końcowy, który zagra z x44.

@NIEZNAJOMY nie obraź się, ale nadal nie rozumiem? :-)

1. masz amplituner z którego jesteś zadowolony

2. masz kolumny z których jesteś zadowolony

3. subwoofera nie zamierzasz dokupywać

4. zakup KM nie ma sensu

Więc o co ci chodzi?

Po prostu potrzebujesz sobie coś dokupić aby się uspokoić?

Masz kasę i zwyczajnie chcesz coś dokupić, nawet jeśli nie zda egzaminu?

:-)

Nie odbierz tego jako atak, po prostu dla mnie nie ma to sensu.

Suba też się pozbyłem jak kupiłem 3-way, ale teraz po przesiadce na MTM, pewnie jakiegoś będę szukał.

@NIEZNAJOMY nie obraź się, ale nadal nie rozumiem? :-)

Więc o co ci chodzi?

Po prostu potrzebujesz sobie coś dokupić aby się uspokoić?

Masz kasę i zwyczajnie chcesz coś dokupić, nawet jeśli nie zda egzaminu?

Przeczytaj pierwszy post kolegi to zrozumiesz.

Kolega ma wrażenie że musi zbyt mocno odkręcić onkyo (75%) aby to dobrze grało.

Ja w swoim systemie podobne poziomy głośności osiągam jak w amplitunerze mam około 45% a w integrze gała na 9.

Więc jak pisałem wcześniej, to że dochodzisz do 75% nie świadczy o tym że grasz na granicy możliwości.

Po prostu słuchając jak Onkyo gra z tymi Excite x44 doszedłem do wniosku że Onkyo ma jednak troszkę za słabe końcówki.(mało powera)

Dynaudio to kolumny o dużym zapotrzebowaniu na ......prąd.Wzmacniacz(a najlepiej końcówka mocy)powinny dysponować dużą wydajnością prądową.Zasilacz w końcówce powinien być odpowiednio dobrany do Dynek,żadne lampki ani popierdółki ich nie wysterują

Nie wiem jaki potencjometr miałeś w Sony, ale w Onkyo na 98% masz na scalaku, a to działa inaczej. W forumowym pre na pga skala dochodzi mi do 90 przy max 105.

A moze klasycznie Naim do Dynaudio. Na wystawach widac, ze lacza x44 z Naim Nac 272 i Nap 250dr. Ewentualnie bezpiecznego do Dynek Hegla h360 i koniec gonienia kroliczka. Zostaje wypozyczyc i wybrac pod swoje uszy i mozliwosci finansowe.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.