Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, babatular napisał:

Tak.  Absolutnie to będzie synergia.

Tylko wzmacniacze w klasie D do Dynaudio. 

W klasie A wzmacniacze to tylko do Avalonów.

W klasie B wzmacniaqcze to tylko do B&W. 

W klasie C wzmacniacze to tylko do Cerwin Vega.

......

W klasie Z wzmacniacze to tylko do Zingali.

Każdy dobierze sobie samemu co komu lepiej leży. Nie twierdzę, że to najlepsze połączenie i tylko wzmacniacze w klasie D do Dynaudio i że to będzie najlepsza synergia. Sam sprawdź to będziesz wiedział.

28 minut temu, shiver07 napisał:

Sam posiadam paczki pmc TWENTY FIVE 23 i nic ich nie zastąpi żadne dynaudio. 

U Ciebie nie zastąpi a u mnie zastąpiły je Dynaudio a raczej wróciły na swoje miejsce a PMC 20. 21 krążą po kolejnych domach.

Ps. Chociaż teraz na miejscu Dynek są ATC i na tę chwilę są niezagrożone ale kto tam wie co przyniesie jutro  🙂

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

1 godzinę temu, Adam 38 napisał:

U Ciebie nie zastąpi a u mnie zastąpiły je Dynaudio a raczej wróciły na swoje miejsce a PMC 20. 21 krążą po kolejnych domach.

Ps. Chociaż teraz na miejscu Dynek są ATC i na tę chwilę są niezagrożone ale kto tam wie co przyniesie jutro  🙂

Tego nikt nie wie różne pomysły kłębią się w głowie. Takie to fajne hobby. Dzisiaj to jutro tamto.

Taka ciekawostka. Wiele razy dyskutowaliśmy na temat optymalizacji kosztów i różnych komponentów. Może marka Ford nie jest tak renomowana jak Dynaudio, ale może nie każdy zna tą historię Forda Pinto... pokazująca punkt widzenia producenta i konsumenta. 

„W trakcie eksploatacji okazało się, że Pinto po uderzeniu w tył nadwozia ma skłonność do zapalania się i eksplozji[6]. Było to spowodowane rozwiązaniami konstrukcyjnymi zastosowanymi w tym modelu. Zbiornik paliwa został umieszczony pomiędzy tylną osią a tylnym zderzakiem i w przypadku uderzenia w tył nadwozia często dochodziło rozszczelnienia zbiornika i zapłonu paliwa[7]. Wyposażenie samochodu tylko w dwoje drzwi dla pasażerów uniemożliwiało sprawną i szybką ewakuację z płonącego pojazdu. 

Firma Ford była świadoma zagrożenia, jednak ze względów ekonomicznych zdecydowano o nie wprowadzaniu poprawek konstrukcyjnych (oszczędzano w ten sposób 11$ na każdym egzemplarzu). Przeprowadzona kalkulacja ryzyka wykazała, że koszty odszkodowań dla osób poszkodowanych i ich rodzin będą niższe od kosztów zmian konstrukcyjnych[8]. Ogółem Narodowa Administracja Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego (NHTSA) stwierdziła 27 zgonów w płonących samochodach i zmusiła Forda do zakończenia sprzedaży Pinto[7].

Kontrowersje wokół sprawy Forda Pinto są często przywoływane jako przykład utraty zaufania klienta do marki i dylematu związanego z kosztami produkcji a zyskami producenta[8].”

Aż strach pomyśleć co to bedzie jak z powodu optymalizacji kosztów Dynki zaczną się palić. 

Dzięki Roxi za ostrzeżenie !

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

5 godzin temu, Roxi napisał:

Przeprowadzona kalkulacja ryzyka wykazała, że koszty odszkodowań dla osób poszkodowanych i ich rodzin będą niższe od kosztów zmian konstrukcyjnych

I dlatego zasądzono kosmiczne odszkodowania, żeby oduczyć na przyszłość takiego kombinowania... Choć moim zdaniem za sposób myślenia powinno dodatkowo być parę krzeseł elektrycznych zasądzonych. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Aż strach pomyśleć co to bedzie jak z powodu optymalizacji kosztów Dynki zaczną się palić. 
Dzięki Roxi za ostrzeżenie !

Ale za to jako tuning, mozesz dokupic jako extra gasnice.
Pierwsze ruskie kolorowe telewizory tez tak sprzedawali.

Juz widze nagchodzace dyskusje, ktory typ gasnicy jest bardziej audiofilski: piankowa czy proszkowa
  • 3 tygodnie później...

Tak cicho...

Dzisiaj miałem okazje posłuchać Confidence 20 z dwoma  wzmacniaczami ( trochę opisałem w klubie Accuphase)

Wywarły te kolumny bardzo pozytywne wrażenie -bardzo przyjemne ,otwarte a zarazem gładkie  

Nawet pod względem ustawienia nie są zbyt wymagające (stały w odległości od ściany może 60 -70 cm)

Wykonanie też prima sort-jedynie cena...

ech idę spać

25 minut temu, baran napisał:

Miałeś okazję porównać z Special25 lub Contourami? W jakim kolorze grały? 😛

Napalam się na ten najjaśniejszy, bo wygląda zabójczo.

Nie- tylko Confidence 20 ...2 tygodnie temu słuchałem Contoury I 30 inny tryb grania  bardziej przyciemnione

11 godzin temu, asterix1 napisał:

Czy czasem Confidence 20 nie mają jednej wersji koloru?😁

Dlaczego miałoby tak być, skoro większe kolumny z tej serii mają kilka kolorów.. 

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

11 godzin temu, asterix1 napisał:

Czy czasem Confidence 20 nie mają jednej wersji koloru?😁

Miało się coś zmienić i kilka kolorów na odpaść. Nie wiem niestety jakie i kiedy

Godzinę temu, lolek126 napisał:

Dlaczego miałoby tak być, skoro większe kolumny z tej serii mają kilka kolorów.. 

42 minuty temu, baran napisał:

Miało się coś zmienić i kilka kolorów na odpaść. Nie wiem niestety jakie i kiedy

Panowie mój błąd za który przepraszam (zadzwoniłem do źródła) C20 są w 4 kolorach te które ja słuchałem były w kolorze smoug(smog- nie wiem jak się pisze)

wspomniałem o ustawieniu i że stały w odległości 60 - 70- cm... a dokładna odległość wynosiła 38 cm od tylnej ścianki...jednym słowem wrażenie jest

3 godziny temu, asterix1 napisał:

Panowie mój błąd za który przepraszam (zadzwoniłem do źródła) C20 są w 4 kolorach te które ja słuchałem były w kolorze smoug(smog- nie wiem jak się pisze)

wspomniałem o ustawieniu i że stały w odległości 60 - 70- cm... a dokładna odległość wynosiła 38 cm od tylnej ścianki...jednym słowem wrażenie jest

Nie ma szansy, aby było inaczej :- )

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Czy może ktoś z klubowiczów posiada w domu DM 2/8 i mógłby zrobić zdjęcie zwrotnicy a może ktoś posiada w swoich zasobach zdjęcie lub schemat takowej?  

Nowe Dynaudio Emit na stronie Dynaudio. Mnie zaciekawiły.

https://www.dynaudio.com/home-audio/emit

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

20 godzin temu, Kroczek3 napisał:

Czy może ktoś z klubowiczów posiada w domu DM 2/8 i mógłby zrobić zdjęcie zwrotnicy a może ktoś posiada w swoich zasobach zdjęcie lub schemat takowej?  

Kupiłeś kolumny z modem Studio 16Hz ?

201710151140216960.jpg

Godzinę temu, rambo54 napisał:

Kupiłeś kolumny z modem Studio 16Hz ?

201710151140216960.jpg

To zdjęcie znalazłem ale w moich płytka jest montowana do obudowy gniazd i nie jest to oryginał na bank a sama modyfikacja jest dla mnie trochę dziwna. Faktycznie może zapytam Studio 16 Hz czy to ich dzieło to co mam. Poniżej ta co jest u mnie.

DM_1.jpg

15 godzin temu, Adam 38 napisał:

Nowe Dynaudio Emit na stronie Dynaudio. Mnie zaciekawiły.

https://www.dynaudio.com/home-audio/emit

Bardzo ciekawa sprawa.

1. Dokładnie jak seria Evoke tylko przepakowane do uboższych, prostszych skrzynek. Czyżby seria Evoke nie szła i głupio było ją przeceniać i dlatego przemianowano ją na Emit upraszczając obudowy? A może zamiast Evoke rzeczywiście będzie coś nowego?

2. Nie ma już teraz normalnych ( w sensie wymiaru) podłogówek takich około 1m wysokości i 20 cm szerokości jak dotychczasowe Emit M30. Nowe Emit 30 to mikro podłogówki - takie dla liliputów (wąskie i niskie z dwoma głośnikami 14-kami). Są za to Emit 50 ale to już są bardzo duże podłogówki ( a i cena odpowiednio wyższa)  Zresztą tak samo jest w serii Evoke

3. Najpopularniejsze stare Emit M20 miały cenę katalogową około 3 tyś pln. Według zapowiedzi nowe Emit 20 to 825 funtów co daje około 4400 pln ( zależnie od  kursu ale około)

4. W nowych Emit 20 jak na Dynaudio ( znane z kopułek ) jest bardzo wysoka częstotliwość podziału - 3800 Hz

Pożyjemy zobaczymy co będzie.

Byłoby ciekawie porównać nowe Emit 20 i Evoke 20.

Ja mam "stare" Emit M20 i teraz nie wiem co robić gdybym chciał iść wyżej

Edytowane przez maciejwb
3 godziny temu, Kroczek3 napisał:

To zdjęcie znalazłem ale w moich płytka jest montowana do obudowy gniazd i nie jest to oryginał na bank a sama modyfikacja jest dla mnie trochę dziwna. Faktycznie może zapytam Studio 16 Hz czy to ich dzieło to co mam. Poniżej ta co jest u mnie.

DM_1.jpg

Ja bym tego nie ruszal. 

Fabryczna zwrotka Dynaudio to dno i wiadro mułu. 

Godzinę temu, rambo54 napisał:

Ja bym tego nie ruszal. 

Fabryczna zwrotka Dynaudio to dno i wiadro mułu. 

Ja tej modyfikacji nie chcę ruszać/zmieniać - jest porządnie wykonana. Chodziło mi o to aby w oryginalnym rozwiązaniu wymienić podzespoły na lepsze i zobaczyć jak to gra i porównać. Z opisu jaki jest w necie to Studio 16 Hz pisało o zmianie wysokotonowego - tu jest oryginał - oraz podzespołach Mundorfa - tutaj jest tylko ta duża nie widoczna cewka.

Godzinę temu, Kroczek3 napisał:

Chodziło mi o to aby w oryginalnym rozwiązaniu wymienić podzespoły na lepsze i zobaczyć jak to gra i porównać

Oryginalna zwrotnica jest źle zaprojektowana.

filtrowanie 6db/okt wysokotonówki kondem 8.2uF powoduje że na tweeter leci średnica i bas.

11 minut temu, art72 napisał:

Nie rozumiem jak taka marka jak Dynaudio źle projektuje zwrotnice?

Kaszankę panie robią i tyle. I każą sobie płacić tyle kasiory za swoje wydmuszki. Księgowy znowu poleciał po kosztach i wyszła papka. Cukierek zapakowany w ładne sreberko nie znaczy, że będzie świetnie smakował. 

Kopułki które robi dynaudio to jedna wielka porażka. Ostatnio mi się komar do jednej przykleił i nie mogłem go z tamtąd odczepić. 

co tu jest nie do rozumienia?
Przecieciez to kazdy wie, ze na AS kazdy chlopek roztropek zna sie lepiej na tym, niz renomowane koncerny z odpowiednim technicznym zapleczem i dziesiatami lat doswiaczenia

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.