Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne, macie rację, że w motoryzacji zarabia się na serwisie, częściach itd. Natomiast nakład finansowy w rozwój techonologiczny jaki jest w motoryzacji to w ogóle będzie obraza, żeby porównywać to z tym co się dzieje w audio.

Chyba nikt nie zaprzeczy, że w hi end jeśli kupujemy wzmaka za 30k, które de facto jest produkowany od 20 lat w sumie w niezmienionej formie, to patrząc na inne dziedziny zycia, gdzie technologia tanieje, to przepłacamy makabrycznie.

Rozumiem skalę produkcji, prestiż marki itd. Ale też nie bez przyczyny powstają wątki typu hi end czarno na białym, bo za 40k dostajemy odtwarzacz pioniera lekko zmodyfikowany pod inną marką.

Nawet Accu i za 100k technologicznie to nie jest nic nowego od kilkunastu, dziesięciu lat. Tutaj jest największy probelm.

Witam

Warto Accu E-308 za 3k zł ? Stan idealny z papierami...

Żart?

Jeśli nie i wszystko OK to brać i wystawiać za 3x tyle - zarobek od ręki!

Piszę serio.

Coś mi tu jednak nie gra.

Przykład tej 560'tki to jedno, ale mam kolejny: gościł ostatnio u mnie pre C-2420. Pre jak pre, może raczej Accu jak Accu - gdyby nawet grał do dupy to i tak można tu coś zapłacić za samo wykonanie :-) Problem tylko w... cenie. Kilka lat temu poprzednik - C-2410, którego również miałem kosztował ok. 35kzł z metki i był to środkowy model w ofercie. 2420 kosztuje obecnie... 50kzł i jest drugim modelem od dołu bo wyżej są jeszcze takie odjazdy za prawie 100 i ponad 100kzł. W kontekście poziomu brzmienia, w zasadzie nie ma co schodzić niżej (i kupować podstawowego C-2120 bo ten jest słaby jak za swoją cenę). I wychodzi na to, że podstawowe pre od Accu to wydatek na dziś 50kzł. Ja odpadam...

I wychodzi na to, że podstawowe pre od Accu to wydatek na dziś 50kzł. Ja odpadam...

Tak samo jak podstawowy CD...bo dopiero seria 500 od wielu lat oznaczała porządne CD w Accu.

W samochodzie parametry są mierzalne. W audio to kwestia percepcji. Accu wygląda jak Audi / Lexus ale czy to wystarczy aby powiedzieć ze cena jest odpowiednia? Moim zdaniem nie ... znam dużo lepszy dźwięk w tej cenie ale to moja opinia.

A mam A klase Accu .. super sprzęt

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

WOW. Wystarczyło napisać, że DP-560 zbyt drogi i nagle wszyscy piszą, nawet ja w tym uczestniczę :)

A teraz do rzeczy.

DP 510 za 4kzł z groszami :-)

Jak znajdziesz podobny to daj namiary - jeśli będzie w perfekcyjnym stanie wizualnym oraz mechanicznym to mogę dorzucić do powyższej kwoty nawet więcej.

Tak samo jak podstawowy CD...bo dopiero seria 500 od wielu lat oznaczała porządne CD w Accu.

Od wielu lat .... aż do tego roku. Nowej 500 nie ma, Za to jest DP-430, który gra lepiej od DP-500.

Mnie to wkurza bo aktualnie potrzebuję pre pod set analogowy i miałem w planie pre od Accu do kompletu, ale 50kzł nie dam nawet gdyby on jeszcze kawę podawał ;-)

>>Darth

Porównywałeś Dp-500 z 430? Jestem ciekawy różnic...

Jasne, macie rację, że w motoryzacji zarabia się na serwisie, częściach itd. Natomiast nakład finansowy w rozwój techonologiczny jaki jest w motoryzacji to w ogóle będzie obraza, żeby porównywać to z tym co się dzieje w audio.

Chyba nikt nie zaprzeczy, że w hi end jeśli kupujemy wzmaka za 30k, które de facto jest produkowany od 20 lat w sumie w niezmienionej formie, to patrząc na inne dziedziny zycia, gdzie technologia tanieje, to przepłacamy makabrycznie.

Rozumiem skalę produkcji, prestiż marki itd. Ale też nie bez przyczyny powstają wątki typu hi end czarno na białym, bo za 40k dostajemy odtwarzacz pioniera lekko zmodyfikowany pod inną marką.

Nawet Accu i za 100k technologicznie to nie jest nic nowego od kilkunastu, dziesięciu lat. Tutaj jest największy probelm.

To Kolego chcesz mi powiedzieć że firmy już nawet nie accu - tylko ogólnie firmy nic technologicznie podnoszą w swoich wzmakach, KM, cdikach tylko numerek zmieniają i dokładnie tak samo grają bo nic się wg Ciebie nie zmienia w środku to jest dokładnie ta sama technologia od 10-20 lat.. ?? Zmieniają numerek i cenę podnoszą i niby mamy np nowy cd ... Ty dzisiaj coś piłeś ? Nie mam na myśli herbaty//// Posłuchaj sobie choćby takiego zestawu jak 460 z cd 410 i obecny 470 z 430 .. zobaczysz czy to jest technologicznie to samo.. a tym samym dźwiękowo.. a co dopiero jakieś wzmaki które mają na sobie powiedzmy 10 lat ..

A już nie wspomnę że jesteśmy w klubie Accu i każdy wie ile te zabawki kosztują jak za drogo to trzeba się przenieść z pisaniem do klubu np Denona tam jest taniej..

To Kolego chcesz mi powiedzieć że firmy już nawet nie accu - tylko ogólnie firmy nic technologicznie podnoszą w swoich wzmakach, KM, cdikach tylko numerek zmieniają i dokładnie tak samo grają bo nic się wg Ciebie nie zmienia w środku to jest dokładnie ta sama technologia od 10-20 lat.. ?? Zmieniają numerek i cenę podnoszą i niby mamy np nowy cd ... Ty dzisiaj coś piłeś ? Nie mam na myśli herbaty//// Posłuchaj sobie choćby takiego zestawu jak 460 z cd 410 i obecny 470 z 430 .. zobaczysz czy to jest technologicznie to samo.. a tym samym dźwiękowo.. a co dopiero jakieś wzmaki które mają na sobie powiedzmy 10 lat ..

A już nie wspomnę że jesteśmy w klubie Accu i każdy wie ile te zabawki kosztują jak za drogo to trzeba się przenieść z pisaniem do klubu np Denona tam jest taniej.. Oczywiście każdy chciałby żeby było taniej ale kosztuje tyle ile kosztuje i są dwa wyjścia - pasuje albo nie..

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

A już nie wspomnę że jesteśmy w klubie Accu i każdy wie ile te zabawki kosztują jak za drogo to trzeba się przenieść z pisaniem do klubu np Denona tam jest taniej..

Uuuu widzę nerw puścił.

Oczywiście postęp technologiczny jakiś jest. Nikt nie twierdzi, że nowszy model nie może grać lepiej. Ale czy za tym się kryje jakas specjalnie nowa technologia vs accu czy każdy inny wzmak sprzed 10 lat? Przecież taki Air Tight czy inne są produkowane właśnie od wielu lat bez zmian, a cena tylko rośnie.

Wystarczy poczytać recenzje sprzed 10 lat i ile wtedy wynosiła cena . Takiej inflacji chyba żaden sprzęt nie zanotował.

Accu ma swoją markę i tego nie neguję, klientów podobnie jak Wilson czy inne mają wielu.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Oczywiście zakładamy, że accu jako top firma nie zmienia tylko numerów, bo pewnie takich trochę jest.

Kończymy off top.

Kolego napisałeś cytuję "Nawet Accu i za 100k technologicznie to nie jest nic nowego od kilkunastu, dziesięciu lat. Tutaj jest największy probelm." więc to jedno oznacza że wg Ciebie obecne klocki nie wnoszą nic nowego więc technologicznie stanęło to powiedzmy w roku 2000 ... To Ty to napisałeś.. nie wspomnę o tym czy Ty chociaż widziałeś na oczy takie accu za 100 tys nie wspominając o tym czy miałeś okazję i przyjemność posłuchać takiej zabawki ??? Proponuję mniej czytać a więcej słuchać i chociażby te dwa zestawy o których wyżej napisałem i zobaczysz jaka jest między nimi różnica... i czy jest postęp technologiczny czy też go nie ma..

Abstrahując od tego co piszesz wchodzisz na klub Accu i marudzisz o cenach.. są takie jakie są i inne nie będą a jak złotówka poleci to będą jeszcze droższe a pomimo tego znajdą się tacy co i tak kupią. Jeżeli nie stać mnie na Astona Martina to nie wchodzę na jakieś forum poświęcone tej marce i nie żale się że chciałbym żeby tyle kosztował co np mercedes C czy E klasa..

A wracając do Accu mamy pecha że oni kupują w $, a niestety w ciągu 9 lat z 2 zł dolar wleciał powiedzmy na 3,80.. nie chcieliśmy/my Euro to mamy super mocną złotówkę. A klocki tej firmy kosztują tyle i nic się nie zmieni.. nikomu nikt nie każe kupować.. być może sam dystrybutor za dużo chce ale nie marudźmy jak emerytki z emeryturą 1000 zł bo zawsze można kupić denona albo marantza za 4 -8 tys ..

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Jak znajdziesz podobny to daj namiary - jeśli będzie w perfekcyjnym stanie wizualnym oraz mechanicznym to mogę dorzucić do powyższej kwoty nawet więcej.

Faktycznie w takiej był cenie. Z nikogo nie robię sobie w tym momencie jaj :-). Stan wizualny na pewno był perfekcyjny, a mechaniczny nie wiem, bo nawet nie rozmawiałem ze sprzedawcą. Ogłoszenie szybko zniknęło, albo sprzedawca się wycofał, albo co bardziej prawdopodobne, odtwarzacz się sprzedał. Jak znajdę podobny to nie dam Ci namiarów, bo sam kupię :-).

Kolego napisałeś cytuję "Nawet Accu i za 100k technologicznie to nie jest nic nowego od kilkunastu, dziesięciu lat. Tutaj jest największy probelm." więc to jedno oznacza że wg Ciebie obecne klocki nie wnoszą nic nowego więc technologicznie stanęło to powiedzmy w roku 2000 ... To Ty to napisałeś.. nie wspomnę o tym czy Ty chociaż widziałeś na oczy takie accu za 100 tys nie wspominając o tym czy miałeś okazję i przyjemność posłuchać takiej zabawki ??? Proponuję mniej czytać a więcej słuchać i chociażby te dwa zestawy o których wyżej napisałem i zobaczysz jaka jest między nimi różnica... i czy jest postęp technologiczny czy też go nie ma..

Abstrahując od tego co piszesz wchodzisz na klub Accu i marudzisz o cenach.. są takie jakie są i inne nie będą a jak złotówka poleci to będą jeszcze droższe a pomimo tego znajdą się tacy co i tak kupią. Jeżeli nie stać mnie na Astona Martina to nie wchodzę na jakieś forum poświęcone tej marce i nie żale się że chciałbym żeby tyle kosztował co np mercedes C czy E klasa..

A wracając do Accu mamy pecha że oni kupują w $, a niestety w ciągu 9 lat z 2 zł dolar wleciał powiedzmy na 3,80.. nie chcieliśmy/my Euro to mamy super mocną złotówkę. A klocki tej firmy kosztują tyle i nic się nie zmieni.. nikomu nikt nie każe kupować.. być może sam dystrybutor za dużo chce ale nie marudźmy jak emerytki z emeryturą 1000 zł bo zawsze można kupić denona albo marantza za 4 -8 tys ..

Kolego, skoro tak.

To ty tu medrkujesz zakładając, że rozmawiasz z jakim chłopcem że wsi że wschodu.

Powtórzę, czy obecny wzmacniacz accu i każdy inny za 100k różni się technologicznie od tych sprzed 20 lat? Nie mówiłem, że dźwięk nie może być lepszy. Lepsze trafo, lepszy kondensator itd, ale technologia de facto ta sama. Tylko tyle i aż tyle. Nikt tu też nie chce Astona w cenie klasy C.

Pozdrawiam i nie przeszkadzam.

Edytowane przez maciek36

Faktycznie w takiej był cenie. Z nikogo nie robię sobie w tym momencie jaj :-). Stan wizualny na pewno był perfekcyjny, a mechaniczny nie wiem, bo nawet nie rozmawiałem ze sprzedawcą. Ogłoszenie szybko zniknęło, albo sprzedawca się wycofał, albo co bardziej prawdopodobne, odtwarzacz się sprzedał. Jak znajdę podobny to nie dam Ci namiarów, bo sam kupię :-).

Zniknęło bo autor zapomniał dostawić 1 do tych 4000;-)

Kolego, skoro tak.

To ty tu medrkujesz zakładając, że rozmawiasz z jakim chłopcem że wsi że wschodu.

Powtórzę, czy obecny wzmacniacz accu i każdy inny za 100k różni się technologicznie od tych sprzed 20 lat? Nie mówiłem, że dźwięk nie może być lepszy. Lepsze trafo, lepszy kondensator itd, ale technologia de facto ta sama. Tylko tyle i aż tyle. Nikt tu też nie chce Astona w cenie klasy C.

Pozdrawiam i nie przeszkadzam.

Nie przeszkadzasz.. i niczego nie zakładam..że jesteś np chłopcem ze wschodu a tym samym czy Ciebie stać czy też nie stać na pewne rzeczy .. zresztą dlaczego chłopcy ze wschodu mieliby być gorsi od chłopców z zachodu ??? Nie rozumiem tego..Napisałeś to co napisałeś i sprawa prosta.. a teraz zmieniasz i piszesz że np. trafo i kondensatory są lepsze to jednak chyba ta technologia trochę poszła do przodu patrząc na 20 lat do tyłu... Ale żeby pisać takie teksty to po pierwsze trzeba by było rozebrać taki wzmak, odtwarzacz cd itp. który ma np 10-15 lat w stosunku do tych dzisiejszych i zobaczyć jak to jest w rzeczywistości plus odsłuchać tego, a nie pisać w ciemno że za 100 tys Accu to technologicznie to taki sam klocek jak ten co ma już 10-15 lat.. i wchodząc na takie forum do tego konkretnego klubu nie marudzić ile to kosztuje.. bo każdy kto tu wchodzi zdaje sobie sprawę ile kosztują zabawki od Accu.. I bez względu czy ktoś chce kupić nowy np wzmak czy 5 letni a nawet 10 letni to taka osoba dobrze wie ile musi wydać pieniędzy.. żeby taką "zabawkę" mieć w domu..a nie marudzić o cenach.. Ci co wchodzą na forum np Mercedesa czy BMW i są zainteresowani nie piszą że chcieliby wspomnianego już np. mercedesa C klasę kupić znacznie taniej np w cenie np Opla Insigni.. wchodzą to ich stać skoro są zainteresowani.. a jeśli nie stać to idą i kupują sobie Opla..jak jesteś zainteresowany Accu i chcesz mieć na półce przysłowiowego mercedesa to łapiemy się za portfel i wydajemy tyle ile chce dystrybutor.. Ludzie którzy się wypowiadają w tym temacie "kochają" Accu za to jakimi są urządzeniami (jak są mało awaryjnymi, jak są wykonane itp) i ile dają im radości ze słuchania... a że to kosztuje .. to takie życie - nikt nie mówił, że będzie lekko i nie musimy wszyscy mieć w domu Accu..

Ty piszesz o 100 tys za elektronikę .. Kolego z 10 dni temu byłem w sklepie i Gość zamówił 3 kable 2 IC i jeden głośnikowy do odsłuchu Siltecha za 400 tys wyjściowo.. i również można by było pisać w podobnym tonie.. Ale jak mnie np nie stać na takie kable bo nie stać to nie wchodzę do klubu siltecha i nie piszę że ich pokręciło bo Holendrzy tyle sobie życzą za kable, przecież w tej cenie to gro osób ma swoje mieszkania( a niektórzy nawet mają tańsze) a to tylko 3 kable.... są ludzie których stać i kupują.

Rynek sprzedaży jest bardzo prosty tyle coś kosztuje ile ludzie chcą zapłacić .. jeśli ludzie nawet "kochający" Accu stwierdzą ze to dla nich jest za drogo to przestana kupować te rzeczy i po sprawie.. a wtedy dystrybutor będzie musiał coś zrobić żeby było taniej.. tylko w Japonii nikogo nie interesuje ile my musimy wydać i jaka to jest dla nas kwota .. w stosunku do tego jaki to jest wydatek dla Amerykanina albo dla Niemca..To my mamy taka walutę jaka mamy która przez te 8-9 ostatnich lat na $ strasznie się osłabiła.. tak jak psiałem jeszcze w 2008 roku $ kosztował 2 zł.. a dzisiaj mamy 3,80..

Edytowane przez lolek126

Porównywałeś Dp-500 z 430? Jestem ciekawy różnic...

Nie wprost. Ale mam porównanie między DP-550 z DP-430 jakie obecnie porównuję względem siebie. Wnioski w łatwy sposób mogę przełożyć się na porównanie DP-500 z DP-550 I w tym kontekście bym je oceniał.

>>Darth

Ale jednak 500'tka to inne granie od 550'tki. Jestem daleki od oceniania brzmienia w zależności od użytych kości dac'a, ale... 550'tka jest na ESS'sie, który ma swoją specyfikę (słyszałem już kilka urządzeń na tych kościach i wszystkie proponowały nie do końca odpowiadający mi charakter brzmienia). 430'tka jest na AKM'ie i może tu jest ta różnica, nie w jakości co w charakterze. Dla przypomnienia 500'tka jest na PCM. Tak czy siak zamówiłem 430'tkę do posłuchania bo sam jestem ciekawy.

Rynek sprzedaży jest bardzo prosty tyle coś kosztuje ile ludzie chcą zapłacić

I z tym się zgadzam, nigdy tego nie negowałem, w żadnym zdaniu powyżej. Mocno emocjonalnie nadinterpretujesz to co napisałem.

Temat się zaczął od różnicy kosztów technologicznych, a kosztu finalnego. W audio jest to bardzo dyskusyjne i tyle. W porównaniu do przytoczonej motoryzacji, gdzie różnice technologiczne na przestrzeni ostatnich 20 lat widać bardo wyraźnie, we wzmacniaczach tranzystorowych śmiem twierdzić, że różnica jest niewielka.

Sam jak teraz szukam wzmacniacza, który kosztuje na półce w sumie 40k, jest produkowany w niezmienionej formie od połowy lat 90-tych to się zastanawiam czy oszalałem, ale takie hobby i albo się płaci, albo nie . Inna sprawa, że to co na półce to dystrybutor kupuje za 50% :)

Enzo ..W dużej mierze to jest ten sam sznyt grania jeśli mówimy o pewnych cechach dźwięku firmowego. Jednak są różnice i to sprawia, że nowy odtwarzacz można całkiem realnie spełniać wiele pokładanym w nim oczekiwań. Główną rocznicą jest szybkość, większa motoryka przekazu, jeśli chodzi o plastyczność średnicy ona została, ale zyskały wysokie tony, są bardziej obecne. Całe brzmienie nie jest już "przegrzane". Powyższe w moim odbiorze jest ciekawszym zestawem cech w przypadku kiedy szuka się większego realizmu.

I teraz piszesz bardziej sensownie w mojej opinii :-) choć i tak nie do końca się zgadzam.. ale prawda jest taka jak napisałeś to jest takie hobby albo się płaci albo nie.. wchodząc na pewne marki typu Accu, SF, B&W... itp Mercedes, BMW... itp wszyscy jesteśmy świadomi ile to kosztuje i nie ma najmniejszego sensu że tak powiem biadolić ile co kosztuje i jaki jest w tym postęp.. bo niczego się nie zmieni.. na pewno masz takich znajomych którzy mówią Ci że np kabel 10 zł za metr jest tyle samo warty co kabel za 4 tys za metr... albo że samochód suv od " Kija " jest taki sam niemalże jak suv od Merca, czy BMW .. tylko zapominają o jednym, że ich na te droższe rzeczy nie stać więc mówią to co mówią.. nie wspominając że nigdy tych droższych rzeczy nie testowali..

Oczywiście każdy sobie zdaje sprawę że dystrybutorzy w RP na drogich zabawkach audio zarabiają dużo ale pamiętaj o jednym, że ludzie to taki twór gdzie kiedyś przychodzi ten kres płatności za daną rzecz.. i każdy taki dystrybutor w pewnym czasie może się o tym przekonać w tym i Accu.. A na razie jest jak jest ludzie jeszcze chcą płacić pytanie jak długo ?? Ale nie ma co żalić się bo wtedy człowiekowi wydaje się ze jest w klubie np Marantza (nie ubliżając tej firmie) gdzie ludzie wchodzą pytając się o sprzęt z zupełnie innej półki.. i tam rozumiem jak ktoś coś chce taniej.. przy Accu masz powiedzmy rabat 15-20% i to jest wszystko .. płacimy albo nie płacimy :- )

Zasadniczo masz racje. Ja mam jeszcze nadzieje, ze osoby te chcialy bardzo szybko sprzedac. Na pewno trzeba uwazac na ogloszenie, ktore jest na olx, e308 z 3 kzl. W Wolosatem nikt nie slyszal raczej o Accuphase. Mieszkam stosunkowo niedaleko, w sobote wybralem sie w Bieszczady, w Wolosatem jest potezny problem z zasiegiem, a obecnie telefon tego goscia jest wylaczony.

Jestem Ciekaw tych cen wzmacniaczy po 3 albo 4 tys albo moze inaczej, jestem Ciekawy co w srodku zostało z Accu . ja mam e405 i cenie sobie 9 tys i nie mam zamiaru taniej sprzedac. Ale moze kupic i pisac później głupoty ze gra nie tak i wogule, bo jak ma grac jak tylko obudowa z Accu.

Kolego możesz mieć dużo racji w tym co napisałeś.. tak sobie myślę że kupując używany Acuu dobrze się jest przejść do serwisu i sprawdzić ile w nim jest Acuu....

Mam takie nietypowe pytanie do bardziej obeznanych osób,a mianowicie jak się ma nową A70 do dwóch A46 w mostku.

Dodam że nie chodzi mi o większą moc,bardziej o przestrzeń ,swobodę,realizm,szerokość sceny.

Pozdrawiam.

Czemu tak strasznie drogo? Nowy kosztował 24000. Przecież w sklepie kupując nowy sprzęt w tej kategorii cenowej dostaje się 20% zniżki bez problemu. Poza tym to już model, który nie jest produkowany co zawsze jeszcze bardziej obniża jego cenę. Z audio jak z samochodami. Po opuszczeniu salonu nowy sprzęt traci od razu minimum 30% ceny detalicznej. Nawet jak ma gwarancję i jest w idealnym stanie. Każdy to wie, kto bawi się w audio więcej niż chwilkę.

Czemu tak strasznie drogo? Nowy kosztował 24000. Przecież w sklepie kupując nowy sprzęt w tej kategorii cenowej dostaje się 20% zniżki bez problemu. Poza tym to już model, który nie jest produkowany co zawsze jeszcze bardziej obniża jego cenę. Z audio jak z samochodami. Po opuszczeniu salonu nowy sprzęt traci od razu minimum 30% ceny detalicznej. Nawet jak ma gwarancję i jest w idealnym stanie. Każdy to wie, kto bawi się w audio więcej niż chwilkę.

miałem takie samo wrażenie po przejrzeniu ogłoszenia. zwłaszcza ze nowy jest za niewiele ponad 19k pln w jednej z sieci

tutaj sie nie da stracić a tym bardziej zarobić na używanym sprzęcie :)

Edytowane przez 2socks

Nowy kosztował 24000.

Ja tylko uściślę, że nowy cały czas kosztował 22 tyś PLN, wzrost o kolejne 2 tyś PLN był parę miesięcy temu z uwagi na ..nie wiem.. może przygotowanie ceny nowego modelu, którego cena katalogowa to 25 tyś PLN.

Dobra, przekonaliście mnie :-)

Tak wystawiłem, bo nie zależy mi na sprzedaży przed wakacjami, a kupcy na allegro lubią negocjować :-)

http://allegro.pl/accuphase-dp-410-dp410-prawie-nowy-gwarancja-i6844538508.html

Teraz lepiej?

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.