Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, sk-victor napisał:

Hegel HD11

Miałem HD10 dynamiczny DAC ale według mnie nie nadający się do jasnych systemów. Za dużo szczegółów., średnica (wolkale raziły mnie w uszy) szybko sprzedałem. Nie wiem jak gra HD11. Na Twoim miejscu zostawiłbym KM i kupił pre lampowe. Ja bym tak zrobił.

Zostaw końcówkę i poszukaj lepszego pre, np classe CP-47,5 to zupełnie inna jakość sprzętu, końcówka rb1080 grała mi metal bardzo fajnie, w akustycznym repertuarze dawałaby się we znaki kiepska naturalność, bas był twardy, na prawdę fajny, choć nienaturalny, dużo może dać kulturalniej grający preamp!

Gość

(Konto usunięte)

Przy moim yaqinie ms12b i lampach psvane było całkiem nieźle a to preamp za 1600zł 🙂 myślę że coś klasę wyżej zrobi robotę,niestety zszedłem z lamp głównie dla tego że strasznie łapały zakłócenia i sam preamp był mało funkcjonalny.

9 minut temu, sk-victor napisał:

Tak, że trochę nie wiem co myśleć.

To, że preamp często kreuje w dużej mierze dźwięk, więc bez niego lub z kiepskim pre, nawet przy dobrej końcówce będzie siła i moc, ale nie będzie szczegółu i wypełnienia na środku i wszystko będzie się zlewać.

6 godzin temu, negatyw napisał:

Taga PF-1000 v2. Do tego dobre ekranowane grube kable. Wcale nie musisz przepłacać za szyld.
Ja zacząłem od tego. 90% testerów sprzętu audio w poczytnych magazynach - korzysta dokładnie z tego modelu. Jakość ekranowania i filtrowania jest mega. Poczytaj zresztą opinie w necie.

DC bloker (brat kupił Tomanka) - w tym obszarze nie pomógł. Wg mnie to ściema.

Szczerze wątpię żeby taka lisywa cokolwiek dała, poza tym kłóci się to z zasadą jak najmniej urządzeń po drodze, uważam że gniazdko w scianie to najlepsze źródło zasilania, zakłócenia w sieci to norma, u mnie też się pojawiają wieczorem, na szczęście ok 23:00 Już jest cisza w eterze a wtedy zaczynam słuchać na poważnie. Ta listwa też nie ustabilizuje napięcia, u mnie często w słoneczny dzień napięcie wynosi pod 250V, bo wszyscy w koło mamy PV na dachach... wieczorem się normuje.

10 minut temu, baksiu napisał:

Zostaw końcówkę i poszukaj lepszego pre, np classe CP-47,5 to zupełnie inna jakość sprzętu

Co do preampa zgodzę się w całej rozciągłości, ale czy zagra akurat z tą końcówką to byłbym ostrożny, no i jego ceny ostatnio poszybowały tak, że ja bym go napewno za tyle nie kupił, bo sam nabyłem taniej CP-65 😛

31 minut temu, MarcinStereo napisał:

Co do dumping factor to nie masz racji bo wszystkie sprzęty z niskim DF które miałem trzepały membranami jak szalone i wprowadzały chaos na basie, stara RB-03 też pomimo wysokiego DF potrafiła szarpać głośnikami dopiero RB1582mk2 pokazała jak trzymać bas w ryzach

No chłopie nie porównuj KM o mocy 200w do integry 70 watowej.

Szczerze wątpię żeby taka lisywa cokolwiek dała, poza tym kłóci się to z zasadą jak najmniej urządzeń po drodze, uważam że gniazdko w scianie to najlepsze źródło zasilania, zakłócenia w sieci to norma, u mnie też się pojawiają wieczorem, na szczęście ok 23:00 Już jest cisza w eterze a wtedy zaczynam słuchać na poważnie. Ta listwa też nie ustabilizuje napięcia, u mnie często w słoneczny dzień napięcie wynosi pod 250V, bo wszyscy w koło mamy PV na dachach... wieczorem się normuje.
Mój sąsiad odpala starą pralkę po 22. Taki ma klimat... Przed zakupem tej listwy słyszałem czasami trzaski i inne efekty. Teraz, gdy słucham i oglądam koncerty - jest czysto.
1 godzinę temu, negatyw napisał:
2 godziny temu, baksiu napisał:

Mój sąsiad odpala starą pralkę po 22. Taki ma klimat... Przed zakupem tej listwy słyszałem czasami trzaski i inne efekty. Teraz, gdy słucham i oglądam koncerty - jest czysto.

U mnie i tak odpada, aktualnie potrzebuje 5 gniazd, a jak kupię streamera, to 6, a tam tylko 4 gniazdka z filtrem, obawiam się też o jej wydajność przy dwóch monoblokach... chyba rozwiązanie @mol01 z przemysłowym UPS-em jest o wiele bardziej profesjonalne, z resztą nie po to kupuję solidne kable zasilające dla każdego klocka, żeby je podpiąć do listwy z której biegnie jeden zwykły nieekranowany kabel do gniazdka, w tym wypadku najwęższym gardłem są styki w jednym gniazdku...

Do mnie teoria ostatniego metra nie przemawia. Kondycjoner - zrozumiem bo da się zrozumieć. Ale 1m kabla zasilającego, który miałby zmienić cokolwiek?? 

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość

(Konto usunięte)
U mnie i tak odpada, aktualnie potrzebuje 5 gniazd, a jak kupię streamera, to 6, a tam tylko 4 gniazdka z filtrem, obawiam się też o jej wydajność przy dwóch monoblokach... chyba rozwiązanie [mention=18838]mol01[/mention] z przemysłowym UPS-em jest o wiele bardziej profesjonalne, z resztą nie po to kupuję solidne kable zasilające dla każdego klocka, żeby je podpiąć do listwy z której biegnie jeden zwykły nieekranowany kabel do gniazdka, w tym wypadku najwęższym gardłem są styki w jednym gniazdku...
Ten kabel z listwy do gniazdka, możesz wymienić na dowolny. Na ile pozwala fantazja i portfel...

Witam Panowie!

Chciałem poradzić się mądrzejszych i bardziej doświadczonych.

Mój system to:

- odtwarzacz Primare CD-21,

- preamp Rotel RC-1570,

- końcówka mocy AMC2N100 (2x150W 8ohm, 2x220W 4ohm),

- głośniki Tannoy Revolution R3,

Jest jeszcze jakiś gramofon, phono preamp i kondycjoner.

Ostatnim moim zakupem był wspomniany wyżej preamp RC-1570, który zastąpił preampa NAD-106. Zachciało mi się streamingu i DACa 😀

I tu docieram do sedna mojego problemu. Po wymianie na preamp RC-1570 w moim systemie odczuwam pewien subtelny niedosyt ilości basu. Aby uzyskać dotychczasową równowagę tonalną muszę włączyć regulację barwy i dodać basu na +3. Chciałbym generalnie pominąć tą regulację, bo w nowych preampach i integrach Rotela jest ona zrealizowana na podłej kości JRC. I teraz pytanie: czy wymiana końcówki mocy AMC 2N100 na Rotela RB-1552 mk2  przyniesie mi poprawę? Jaki jest bas w tej końcówce jeśli chodzi o jego ilość?

Generalnie gra to fajnie, w jazzie jest OK, ale czasami lubię sobie przyłożyć czym cięższym i wtedy brakuje troszkę cięższego fundamentu. No i wtedy sięgam po pilota, aby dodać trochę basu i jest OK. 

W głowie sobie zaszyłem, że regulowanie barwą to faux' pass 😀

Proszę o jakieś wskazówki osoby, które miały kontakt z tą końcówką. Bardzo dziękuję.

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Witam Panowie!

Chciałem poradzić się mądrzejszych i bardziej doświadczonych.

Mój system to:

- odtwarzacz Primare CD-21,

- preamp Rotel RC-1570,

- końcówka mocy AMC2N100 (2x150W 8ohm, 2x220W 4ohm),

- głośniki Tannoy Revolution R3,

Jest jeszcze jakiś gramofon, phono preamp i kondycjoner.

Ostatnim moim zakupem był wspomniany wyżej preamp RC-1570, który zastąpił preampa NAD-106. Zachciało mi się streamingu i DACa 😀

I tu docieram do sedna mojego problemu. Po wymianie na preamp RC-1570 w moim systemie odczuwam pewien subtelny niedosyt ilości basu. Aby uzyskać dotychczasową równowagę tonalną muszę włączyć regulację barwy i dodać basu na +3. Chciałbym generalnie pominąć tą regulację, bo w nowych preampach i integrach Rotela jest ona zrealizowana na podłej kości JRC. I teraz pytanie: czy wymiana końcówki mocy AMC 2N100 na Rotela RB-1552 mk2  przyniesie mi poprawę? Jaki jest bas w tej końcówce jeśli chodzi o jego ilość?

Generalnie gra to fajnie, w jazzie jest OK, ale czasami lubię sobie przyłożyć czym cięższym i wtedy brakuje troszkę cięższego fundamentu. No i wtedy sięgam po pilota, aby dodać trochę basu i jest OK. 

W głowie sobie zaszyłem, że regulowanie barwą to faux' pass 😀

Proszę o jakieś wskazówki osoby, które miały kontakt z tą końcówką. Bardzo dziękuję.

Jeśli ten rc1570 gra jak rc1070, to jego wina, kiepski pre, końcówką nie nadgonisz, nawet mocniejsza może mieć mniej basu, polecam wymianę na wyższy model pre rotela, najlepiej bez dodatków z chińskiego sklepu, może rc-1090? 

10 godzin temu, baksiu napisał:

Jeśli ten rc1570 gra jak rc1070, to jego wina, kiepski pre, końcówką nie nadgonisz, nawet mocniejsza może mieć mniej basu, polecam wymianę na wyższy model pre rotela, najlepiej bez dodatków z chińskiego sklepu, może rc-1090? 

Baksiu, RC-1570 to zupełnie inna konstrukcja nić RC-1070.

https://www.rotel.com/pl/product/rc-1570

RC-1570 to dokładnie to samo co RC-1572/1572 mk2, są tylko inne DAC'i (Wolfson vs AKM vs TI). Jego cena obecnie w TopHifi to 5799pln. RC-1070 o którym piszesz, to bardzo stary preamp.

Edytowane przez StachMuszel
23 minuty temu, StachMuszel napisał:

Baksiu, RC-1570 to zupełnie inna konstrukcja nić RC-1070.

https://www.rotel.com/pl/product/rc-1570

RC-1570 to dokładnie to samo co RC-1572/1572 mk2, są tylko inne DAC'i (Wolfson vs AKM vs TI). Jego cena obecnie w TopHifi to 5799pln. RC-1070 o którym piszesz, to bardzo stary preamp.

Faktycznie inny ten wzmacniacz w środku, gdybym nie wiedział że to wzmacniacz, to obstawiałbym tuner, chyba jednak zostanę przy tych bardzo starych modelach 😉. Z drugiej strony przerażające za co teraz trzeba zapłacić 5kzl w salonie, za moich czasów młodości tak puste w środku urządzenia kosztowały poniżej 2kzł jak np RA-02... z resztą w przypadku głośników jest to samo, duże hiendowe podlogówki mojej ulubionej firmy kosztują 60kzł, mimo uproszczonej względem poprzedników budowy... chyba zostają mi do wyboru bardzo stare modele z niemieckiego śmietnika 😉

Hmm...mówisz,  że pusty w środku? Mnie się wydaje, że jak na przedwzmacniacz to trochę jest tej elektroniki. Samo zasilanie jest prawie jak w małym wzmacniaczu.

3 godziny temu, StachMuszel napisał:

Hmm...mówisz,  że pusty w środku? Mnie się wydaje, że jak na przedwzmacniacz to trochę jest tej elektroniki. Samo zasilanie jest prawie jak w małym wzmacniaczu.

Moim zdaniem zasilanie to tam prawie nie występuje... zobacz do rc-1090, toroid ze 4x większy, jest bateria kondensatorów, tu widzę dwa niewielkie, ogólnie rozczarowanie biorąc pod uwagę cenę jednego i drugiego... stary model kupisz  za 2,5kzł, nowy za 5kzł. Porównać się tego nijak nie da... włącz sobie rozbierane zdjęcia rc-1090, nie będziesz miał co odpowiedzieć, a taki dac jak jest w rc-1572 kupisz za 500zł w używce, oczywiście tak samo nie przystaje jakością do pre 1090 jak tez twój... przedwczoraj był u mnie kolega, który jeździ skodą fabią po dac za 3500zł i tłumaczył mi jak to należy spojrzeć obiektywnie na wartość danego wyrobu, jestem w 100% zgodny, że większość aktualnie sprzedawanej elektroniki nie jest warta ułamka swojej ceny, na prawdę obserwuję rynek i jestem w szoku co się dziś sprzedaje i za jaką cenę. Aktualnie zestaw budżetowy z salonu to 20000zł, w używce jesteśmy w okolicach hiendu, mimo inflacji. Chyba jeszcze nigdy nie było takiego dysonansu... a z optymistycznych rzeczy, to dziś można mieć większość swiatowej muzyki w domu za mniej niż dychę miesięcznie, kiedyś nie do pomyślenia...

To fakt, ceny elektroniki wzrosły bardzo, a przy okazji produkuje się ładnie wyglądające zabawki, a z dźwiękiem bywa różnie.

Panowie, nikt nie ma RB-1552mk2? Bardzo proszę o jakieś wnioski z użytkowania.

Gość

(Konto usunięte)

https://images.app.goo.gl/Qj3DPovv56quYEZp6 <---RC-1090

https://images.app.goo.gl/TGWfHvTJQi9nke8E7 <--- RC-1590

Tak to powinno wyglądać żeby mogło grać z RB-1582 🙂

Edytowane przez MarcinStereo

Czyli co? Z RC-1570/1572 nic dobrze nie zagra?! Nie przesadzajmy. Moje RC-1570 z AMC 2N100 gra dobrze, jest przestrzeń, barwy, lokalizacja źródeł etc, Jedyne czego mi trochę brakuje to większego fundamentu basowego. Nie mówię, że go tam nie ma, ale mogłoby być okapinkę więcej.

Marcinie, pytam o RB-1552 mk2, a nie RB-1582. To generalnie to samo, różnią się tylko mocą. 130W z RB-1552 mk2 to aż zanadto na moje potrzeby.

Generalnie to myślę, że wiemy wszyscy o tym, że ilość elektroniki wewnątrz urządzenia nie świadczy o jego jakości dźwięku.

3 godziny temu, StachMuszel napisał:

To fakt, ceny elektroniki wzrosły bardzo, a przy okazji produkuje się ładnie wyglądające zabawki, a z dźwiękiem bywa różnie.

Panowie, nikt nie ma RB-1552mk2? Bardzo proszę o jakieś wnioski z użytkowania.

wydaje mi się, że taką zabawkę kupiłeś... moim zdaniem "nie będzie z tej mąki chleba"...

Sprzedałem RB-1582, RC-1550 i RCD-1520...

I znowu zacznę od początku zabawę Rotelem. Ale cofnę się w rozwoju. Teraz będzie RB-1080 i RC-1082. Tylko, że za te dwa starsze klocki muszę wywalić tyle ile wziąłem za tamte trzy nowsze... Nie wiem czy warto. Pierwszy właściciel, kartony itd... Ale RB-1080 w pierwszej wersji czyli terminale czerwono-czarne i fuse 6,3A. Ktoś wie czy tylko bezpiecznik i terminale różniły generacje RB-1080? Kiedyś parę lat temu miałem RB-1080 ale w wersji najnowszej fuse 8A i podwójne WBT

8 minut temu, MarcinStereo napisał:

Nie no ja bym już raczej poszedł w stronę innych klocków, może rotel od początku nie był dla ciebie?

Ale ja lubię Rotela 😉 A skoro mówisz innych... To poddaj jakiś pomysł, będę miał czego szukać i o czym czytać 😉

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.